Recycleshop De Tweede Hand

De winkel van groep 7/8 Groeneweg

Alle informatie vindt u hieronder.

Hallo! Wij zijn groep 7/8  en wij zijn een nieuwe winkel gestart. Wij hadden eerst een andere winkel, namelijk de Boekenhoek, maar na al die jaren hetzelfde zijn we wel eens toe aan iets anders.
Het mocht niet zomaar een winkel worden, we wilden een winkel starten die de wereld een stukje beter zou kunnen maken. We hebben gemerkt dat er veel wordt weggegooid, terwijl je heel dingen nog kunt hergebruiken. Daar wilden we iets mee doen. We willen graag een voorbeeld zijn voor veel mensen. We willen laten zien dat je nog veel leuke dingen kunt doen met afgedankte spullen en materialen. Dus nu hebben wij een recycleshop. Hij heet De Tweede Hand. We verkopen tweedehands boeken en tweedehands spullen, maar onze belangrijkste producten zijn de spullen die we zelf maken. Zo hebben we al een tuinbank gemaakt van pallets en een tafel van boeken. Voor de kerstvakantie hebben we kerstspullen gemaakt maar ook vetbollen voor de vogels. Die hebben we gemaakt in oude kopjes. Zo bedenken we steeds weer iets nieuws om te maken voor de verkoop.
Onze winkel is te vinden in de grote zaal van onze school. Ook hebben we daar een mooie werkplaats gemaakt.

De winkel past bij alle thema’s en de winkelactiviteiten kunnen hierdoor mooi geïntegreerd worden met de thema-activiteiten. De winkel kan vooral heel goed gebruikt worden voor het lees- en schrijfonderwijs en voor het aanleren van veel mondelinge vaardigheden. De kinderen kunnen er met veel plezier van leren en er zitten veel leerdoelen in, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken.

Elk jaar maakt de winkel weer een nieuwe start. Er worden weer functies verdeeld. Elke nieuwe groep krijgt de gelegenheid om de winkel weer nieuw leven in te blazen.

Er wordt onderzoek gedaan naar hoe je een winkel moet runnen, welke functies er nodig zijn en wat deze allemaal inhouden. De kinderen kijken naar welke kwaliteiten je moet hebben voor bepaalde functies en kunnen op die manier gericht solliciteren op een functie. Er moet veel samengewerkt worden, nagedacht worden over acties, evenementen, nieuw uit te brengen boeken, de inrichting van de winkel enz.

Het ‘werken aan de winkel’ betekent dat er veel activiteiten de klas in komen die er voor de kinderen toe doen en waar zij graag aan willen deelnemen. Voor de leerkracht is er ook winst, want zij ziet talloze mogelijkheden de leerlingen verder te helpen zich in brede zin te ontwikkelen.