Groep 3 C

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Groetjes,
Juf Tessa en juf Monique

12/09/2017 - Monique

Groep 3 is gestart ..... met een groep enthousiaste kinderen!  En met invaljuf Tessa Moorman. Zij vervangt Sabine die thuis geniet van haar nieuwe baby en broertje. Dat het nog behelpen is zonder al het meubilair, digibord en de materialen, gaat volkomen langs hen heen. Voor ons een uitdaging om alles in goede banen te leiden en steeds weer dingen toe te voegen. Het is schipperen met de kleine ruimte; een echte themahoek ontbreekt nog. Deze is wel nodig voor ons onderwijs, dus we blijven net zolang schuiven tot het gelukt is. Ik hoop voor iederen dat we binnenkort onze draai gevonden hebben.

Er zal binnenkort wel wat te boren en schoeven zijn. Daarom doe ik een oproep voor hulp hierbij. 

Om alles soepel te laten verlopen in de klas, hebben we een aantal regels opgesteld:

De kinderen doen zelf hun eten en drinken in de oranje bakken met hun naam erop. Zo weten ze precies wat ze mee hebben naar school, hetgeen soms lang zoeken helpt te voorkomen. De lege tassen kunnen in de onderste oranje bakken.

De gymtas mag op school blijven; die bewaren we in de groene manden. De kinderen krijgen op maandag les van de leerkracht en op woensdag van Olof. De eerste gymles van Olof na de vakanties staat in het teken van Rots en Water. De leerkracht is hierbij aanwezig om het aangeleerde ook in de school toe te kunnen passen. De kinderen hebben geleerd om stevig te staan, stop te zeggen en rustig te worden (dit laatste is handig na het buiten spelen). 

In de klas hebben we pantoffels aan. Anders wordt het een vieze, natte, modderige boel in de klas. Graag voorzien van hun naam. Op school hebben we watervaste stiften, als u die zelf niet heeft. Om eerder genoemde redenen en vanwege de krapte in de klas, wil ik u vragen om na de kampeerweek afscheid te nemen bij de kapstok. Het is voor de kinderen niet fijn om in een hectische klas te starten en de vloer wordt vies.

Ook wil ik u vragen om met uw kind te oefenen met veters strikken. Na de kampeerweek ga ik er van uit dat de kinderen dit zelf kunnen of dat zij geen veter(gym)schoenen aanhebben. 

Voor zover de belangrijkste afspraken in de klas.

We zijn gestart met het thema "Vos en haas op een eiland". Dit ter voorbereiding op het kamperen, want vos en haas bouwen ook een tent. We leren de woordjes vos, haas, tent en sommige kinderen al reis en schelp. De letters leren we ook m.b.v. klankgebaren; iets wat de kinderen erg leuk vinden. Met de aangeboden letters worden weer nieuwe woorden gemaakt. U ziet dat wij geen gebruik maken van een spellingsmethode in groep 3. Wij kiezen woorden die meer betekenis hebben voor kinderen, waardoor er meer motivatie en begrip is. Methodemateriaal wordt wel als bron gebruikt.

Het rekenen staat in het teken van getallen tot 10 herkennen, resultatief tellen en groepjes maken. Voor sommige kinderen is dit nog lastig. Deze kinderen oefenen wat meer. Als u merkt dat uw kind hier moeite mee heeft, kunt u hier thuis ook aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld door een bordspel te spelen met eerst 1 dobbelsteen en later met 2. Binnenkort komen er ook dobbelsteen-sommen aan bod in de methode....

Verder zijn we druk aan het oefenen met het voorbereidend schrijven: Hoe houd je je potlood op de juiste manier vast, wat is de juiste schrijfhouding, wat is de juiste schrijfrichting (altijd bovenaan beginnen en van links naar rechts). We proberen rechte lijnen en krommingen en cirkels te maken. Dit alles om de fijne motoriek te oefenen en de juiste potlooddruk.

Tussendoor doen we wat kleine dingetjes, maar voorlopig hebben we onze handen vol aan het leren gebruiken van de boeken, schriften en werkbladen. Het laatste uur is bestemd voor speel/werktijd.

Zoals gezegd; de kinderen zijn heel enthousiast. Dat moeten we zien vast te houden. 

Dan wil ik het nog hebben over de informatieavond van afgelopen woensdagavond. De opkomst was minder groot dan ik verwacht had. Waarschijnlijk komt dat , omdat ik de uitnodiging al had gezet in het briefje, welke ik voor de vakantie heb meegegeven. En met alle drukte van het nieuwe lokaal, heb ik er niet aangedacht om een briefje in de gang op te hangen. Hieronder kunt u lezen wat er zoal aan de orde kwam:

Schoolreis: Er zijn o.a. zes 6-persoons tenten met elk 2 slaapcabines. Er gaan 3 kinderen in een cabine en er slapen 2 ouders in de voortent. (Elke ouder krijgt 3 kinderen onder zijn hoede. Er gaan dus 9 ouders mee). De camping is kleinschalig er zijn maar 2 douches, dus dat slaan we maar voor een keertje over(tenzij...) Juf Tessa komt misschien 's middags even kijken; zij werkt die dagen op een andere school. Mijn ervaring is dat zodra de kinderen hun eigen slaapplekje gaan inrichten, ze hun thuis gaan vergeten. En er is meer dan voldoende begeleiding mee deze eerste keer.

Fruitdagen zijn op woens-, donder- en vrijdag. Geen snoepjes mee naar school.

Vanaf januari start het schoolzwemmen.

De kennismakingsgesprekken vinden na het kamperen plaats. Informatie krijgt u via de mail, de nieuwsbrief en het blog. Als u een gesprek wil of wordt uitgenodigd, dan is dat vanaf half 3. Door het continurooster hebben de leerkrachten geen pauze, dus ik wil graag even een momentje voor mezelf.

Als u bezwaar heeft tegen het verspreiden van de adressenlijst, of dat er foto's van uw kind worden gebruikt voor op het blog of voor scholingsmateriaal (door de Aktiviteit = ontwikkelingsgericht onderwijs), laat het ons even weten.

Verjaardag vieren doen we om 8.30 uur. Hier mag u bij zijn.Tracteren doen we om 10.00 uur. De klassen rondgaan mag, hoeft niet. We kunnen event. de traktatie ook in de koffiekamer leggen.

De Wereldwinkel van groep 8 gaat na de herfstvakantie open. Het is pas leuk, als er inderdaad klanten zijn. En als u zich realiseert dat uw eigen kind ook ooit in deze winkel werkt, is een bezoekje zeker de moeite waard. Ze verkopen ook heerlijke chocoladerepen.

De bibliotheek ziet het ledental teruglopen. Om sluiting te voorkomen hebben ze ons gevraagd om reclame te maken. Het lidmaatschap voor uw kinderen is gratis. Ze hebben er hele leuke boekjes, ook voor startende lezers.

Voorlopig was dit het even.... Ik wens ook u een fijn schooljaar toe in groep 3!