Groep 4/5 C

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Hoi! Welkom in groep 4-5!
Wij zijn een gezellige groep van 28 lieve, enthousiaste, leuke, slimme, ondernemende, blije kinderen en juf Marieke.
Hier op ons blog kunt u lezen en zien wat wij allemaal doen in de klas. Ook vindt u hier soms belangrijke informatie. Handig én leuk dus om ons regelmatig te bezoeken!
Groetjes,
groep 4-5 en juf Marieke

06/07/2017 - Loting schoolreisouders

Vandaag was het grote moment van de loting voor de hulpouders van de schoolreis. Dat werd tijd, want de kinderen waren er erg mee bezig. Omdat er wel 20 aanmeldingen waren, was de kans groter dat je eigen vader of moeder niet mee ging, dan wel. De eerste ouder werd niet door een lootje getrokken, maar daarover hebben de kinderen anoniem gestemd (regel: niet op je eigen vader of moeder stemmen). Uit deze stemming kwam Ike, de vader van Malia. Daarna gingen alle overige lootjes in een bak en zijn de volgende ouders getrokken:
Margo of Peter (Borren)
Theo (Morris)
Wendy of Roel (Levi)
Willem (Pieter)
Kelly (Robby)
Sarah (Ruby)
en dus Ike (Malia)
Lieve ouders die zich allemaal hebben opgegeven, ik had jullie natuurlijk het liefste allemaal meegenomen. Wat ontzettend leuk dat er zoveel ouders enthousiast waren! Bedankt daarvoor, en sorry dat ik sommigen moet teleurstellen.

05/07/2017 - Turnen in de Groeneweghal

Vandaag werden we in de Groeneweghal verwelkomd door juf José en juf Saskia, van de gymclub Lycurgus. Zij stonden voor ons klaar om ons een super gave turnles te geven! Malia en Jolien hadden dit geregeld. We begonnen met een warming-up en gingen daarna verder met 4 onderdelen: rekstok, trampoline, handstand en de ringen. Wat hebben we weer een plezier gehad en wat hebben veel kinderen me weer verrast met wat ze kunnen en durven! Saskia en José; ontzettend bedankt voor jullie tijd. Geweldig dat we mochten komen! In onderstaand album vindt u meer foto's van de training:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?507

03/07/2017 - Wauw! Een indrukwekkende les van dr. Timmerman!

Vandaag kwam Michel/dokter Timmerman/de vader van Jelmer bij ons in de klas, als expert van het menselijk lichaam. Michel is anesthesist in een ziekenhuis in Zaandam en had vandaag tijd voor ons vrijgemaakt. Hij kwam vertellen en vragen beantwoorden over de werking van het hart. Omdat wij daar al onderzoek naar hebben gedaan, wisten wij er wel al wat vanaf, maar wat konden we nog veel meer leren! Dokter Timmerman kon ons nog veel beter uitleggen hoe het nu precies zit met de linkerboezem en de rechterboezem en de linkerkamer en de rechterkamer. Ook de kleine en de grote bloedsomloop, de aorta, de slagadres en de adres kwamen voorbij. Ingewikkeld! Maar we begrijpen het wel! Eén van onze vragen was 'welke kleur heeft ons hart'. Dat hoefde Michel niet te vertellen, maar dat konden we zelf zien! Want hij had 6 varkensharten meegenomen, die wij mochten opereren. Via een ader mochten de harten worden opengeknipt en konden we gaan ontdekken hoe al die verschillende onderdelen van het hart er in het echt uitzien. Jeetje, wat was dat indrukwekkend en gaaf! De kinderen waren er helemaal vol van en hebben er nog zoveel extra over geleerd. Michel, ontzettend bedankt voor je bezoek. Geweldig hoe je ons nog meer hebt geleerd over dit ingewikkelde en belangrijke orgaan en wat fantastisch dat je zoveel hebt kunnen regelen voor ons. Knap ook hoe je een hele biologieles hebt gegeven. De kinderen waren niet alleen onder de indruk van de echte harten, maar zeker ook van jou! 
In onderstaand album staan de foto's van de les:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?505

28/06/2017 - Doorschuifmiddag

Vanmiddag was de doorschuifmiddag! De kinderen van de hele school schoven door naar de klas en juf van volgend jaar. Voor ons viel er niet zo heel veel door te schuiven, omdat ik volgend jaar met groep 5-6 meega en we in hetzelfde lokaal blijven, maar toch had ik er een speciale middag van gemaakt. Bovendien hebben we onze nieuwe klasgenoten Hugo, Audrey, Bart en Zylvanio welkom geheten en hebben we kennis gemaakt met juf Annika, die volgend jaar haar LIO-stage bij ons komt lopen. Venne mag volgend jaar nog een jaartje in groep 4 blijven. Dat vinden we erg jammer, maar gelukkig kwam ook Venne heel blij terug van de doorschuifmiddag. 
In groep 5-6 hebben we eerst doelen beschreven voor volgend jaar. De kinderen mochten beginnen met de zin 'In groep 5....' of 'In groep 6...' en deze zin mochten ze meerdere keren afmaken. Sommige kinderen hebben mooie persoonlijke doelen, zoals meer zelfvertrouwen krijgen of zelfstandiger worden, anderen hopen op een bepaald thema en weer anderen willen beter worden in rekenen, spelling of lezen. Er waren zelfs een paar kinderen die hopen op huiswerk! Na deze start kregen de kinderen een samenwerkingsopdracht: in viertallen kregen zij van mij een ei en die mochten zij van het balkon bij groep 8 gooien. Er was maar 1 opdracht: hij moest heel blijven. Op welke manier ze dat voor elkaar gingen proberen te krijgen mochten zij helemaal zelf weten. Ik had materiaal verzameld wat ze mochten gebruiken. Wat leuk dat alle groepjes op eigen ideeën kwamen. Het ei heel goed inpakken was een populaire, maar een parachute knutselen was ook een slimme! Uiteindelijk lukte het wel 8 van de 10 groepjes om mij weer een heel ei terug te geven. Wat fijn, die kunnen weer terug in de koelkast! 
Het was een gezellige middag en we hebben zin in volgend jaar. De kinderen kregen aan het einde van de middag nog een belangrijke schoolreisbrief mee, want in de derde week van het schooljaar gaan we al naar camping 'De Gouwe Stek', in Bovenkarspel! Hierover volgt uiteraard later meer informatie. Ik wil graag voor het einde van het schooljaar wel al loten welke ouders er met ons mee kunnen, dus als het u ook leuk lijkt, dan is het fijn als ik het strookje zo snel mogelijk weer terug krijg. Alvast bedankt! In onderstaand album kunt u de foto's van vanmiddag vinden:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?499

27/06/2017 - De meesters en juffen staken

Het nieuws staat er vol mee: de staking van alle meesters en juffen van de basisscholen. Ook de Julianaschool heeft eraan deelgenomen. We zijn in actie gekomen tegen de steeds hoger wordende werkdruk en een oneerlijk salaris t.o.v. bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs. Dat doen we niet (alleen) voor onszelf, maar vooral voor de kinderen en hun ouders. Want door de arbeidsomstandigheden en (te) weinig waardering voor het vak dreigt er een lerarentekort en komt de kwaliteit van het onderwijs in het geding. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ook de kinderen begrepen er na een gesprek hierover iets meer van en genoten vanmorgen van een uurtje langer uitslapen. De meesters en juffen waren wel gewoon op tijd op school, om ons voor de dichte deur eens even lekker te laten verwennen en tijd voor onszelf te nemen. Voetenbadjes, maskertjes, een kapster die onze haren invlocht, Joop Schouten die lekkere hapjes kwam langsbrengen en lekker relaxte stoelen: het verwenuurtje was heerlijk en vloog voorbij. Er was veel pers op ons afgekomen, dus we zullen morgen wel in verschillende kranten te zien zijn. Natuurlijk waren we om half 10 ook weer blij om de kinderen te zien, want laat 1 ding heel duidelijk zijn: wij hebben het mooiste vak van de wereld! We willen een signaal afgeven naar de regering, want dat is wel nodig, maar doen ons werk natuurlijk evengoed iedere dag met heel veel plezier! Vanmiddag gingen juf Leny en juf Monique namens de Julianaschool naar het Malieveld in Den Haag (www.pofront.nl)

26/06/2017 - Kickboksen

Vandaag mochten we naar de sportschool Train 4 less, want Jack had bij zijn kickbokstrainer Orlando een kickbokstraining voor ons geregeld. Kickboksen is cool, dat hadden we van tevoren wel verwacht, maar dat kickboksen ook hartstikke zwaar is viel voor sommige kinderen wel een beetje tegen. Na de warming-up hebben we verschillende kicks en stoten geoefend. Daarvoor hadden we stootkussens, kniebeschermers en bokshandschoenen nodig. Het was weer een heel leuke training! Orlando, bedankt!
Voor meer leuke foto's, kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?498

23/06/2017 - Crossfit

Vandaag zijn we met de klas naar de Crossfitbox van Warmenhuizen geweest, waar we bij Jilles en Stephan een crossfittraining hebben gevolgd. We begonnen met een warming-up en daarna werd de WOD (workout of the day) uitgelegd. In 4 groepen mochten we een circuit doen van verschillende oefeningen. Alle oefeningen deden we anderhalve minuut en daarna moesten we wisselen in een halve minuut. Dat deden we 2 rondjes lang! Wat deden de kinderen goed hun best en wat vonden ze het leuk. Het was ook best heel zwaar... Als we morgen denken dat we buikpijn hebben, zou het best spierpijn kunnen zijn! Na de training mochten de kinderen ook nog even vrij 'spelen' in de zaal. Het leek wel een schoolreisje! Stephan en Jilles: ontzettend bedankt! We hebben echt genoten en er zijn zelfs een aantal kinderen die wel op crossfit zouden willen! (Vanaf 8 jaar kunnen kinderen op cross kids: http://www.crossfitwestenwind.nl/)
We hebben leuke foto's gemaakt. U vindt ze in onderstaand album:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?495

23/06/2017 - Een onderzoek naar de Olympische Spelen

Jelmer, Koen, Anna en Julet hebben de afgelopen weken onder leiding van Dagmar een mooi onderzoek gedaan naar de Olympische Spelen. Wat hebben zij veel geleerd: inhoudelijk, maar ook over manieren van dingen onderzoeken, problemen die ze onderweg tegenkomen oplossen, plannen maken en samenwerken. Vandaag hebben zij aan de klas gepresenteerd wat zij te weten zijn gekomen en we waren erg onder de indruk. Dagmar, bedankt voor de leuke begeleiding! 

23/06/2017 - Ons eigen spel uitproberen

Tijdens het thema hebben wij al verschillende sporten uitgeprobeerd, spelletjes gespeeld en een buitenspel proberen te bedenken. Alles wat we hierover leren of ontdekken verzamelen we op onze datamuur (Welke lichaamsdelen trainen we ermee? Wat vinden we saaie spelelementen en wat juist leuke? Hoe kun je het spel of de sport winnen?) Met al deze informatie zijn we nu zelf aan het proberen een spel te bedenken. De groepjes die we hiervoor hebben gemaakt hebben we niet zomaar bedacht. Nadat iedereen zijn eigen voorkeuren had beschreven gingen de kinderen met een blaadje langs elkaars voorkeuren om op te schrijven bij wie zij wel in een groepje pasten en waarom. Daarna werd er gebrainstormd en kwamen alle groepjes tot een mooi spel. Ik was een trotse juf, want wat werkten de kinderen goed samen! Er werd gestemd, kinderen waren flexibel en pasten zich aan, maar kwamen wel allemaal met ideeën: top! Gister mochten de kinderen hun spel (wat toevallig allemaal buitenspellen zijn geworden) uitproberen. Wat is leuk? Waar lopen we tegenaan? Wat moet er nog worden aangepast voordat we de spelregels gaan opschrijven? Het was een leuk gezicht hoe alle groepjes buiten te werk gingen! 

14/06/2017 - Voetbaltraining bij vv Schagen

En vanmiddag mochten we óók nog naar vv Schagen, voor een voetbaltraining van Bas, Koen en René. De voetbaltrainers van Koen, Jelmer, Robby, Jesse en Morris. Nadat we de kleutersportdag hadden opgeruimd, hebben we in de klas lekker geluncht, maar moesten we ook alweer gauw omkleden voor de volgende activiteit. Op het voetbalveld waren de 3 trainers al klaar voor ons: zij hadden 4 velden uitgezet waar wij gingen oefenen op techniek, tactiek én een sportieve houding. Wat was het warm, maar wat zette iedereen zich weer goed in. Zelfs alle meiden deden stoer en goed mee. 
René, Bas en Koen: ontzettend bedankt voor de training. Wat deden jullie dit leuk en wat hebben de kinderen genoten én veel geleerd! 
Ook de rij-ouders die ik op het nippertje nog wist te verzamelen: weer heel erg bedankt! Ook nog heen en terug moeten lopen was even te gek geweest. In onderstaand album vindt u foto's van de training:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?493

14/06/2017 - Wij hebben de kleutersportdag georganiseerd en begeleid!

Het was vandaag Nationale Buitenspeeldag! 'Gaan wij daaraan meedoen juf?' was natuurlijk de vraag toen we het op het Jeugdjournaal hoorde. Toevallig hadden we vandaag een sportieve buitenspeeldag op de planning staan, dus wat kwam dat mooi uit!
Want vanmorgen was het eindelijk zover: de kleutersportdag die WIJ hebben bedacht en georganiseerd! Het begon allemaal met een vraag van meester Olof, want hij wist dat ons thema over sport en spel gaat. Hij vroeg ons of wij het misschien leuk vonden om de sportdag van de kleuters te organiseren! Dat vonden wij natuurlijk wel, maar wat hield dat eigenlijk veel in! Om te beginnen moest er worden berekend hoeveel kleuters er in totaal zijn, hoeveel groepjes we dan moesten maken en welke groepjes uit welke kleutergroep kwamen. Ook moest de sportdag zelf worden bedacht. Toevallig kwamen we uit op 14 groepjes kleuters, en moesten we dus 14 spelletjes verzinnen. Omdat wij met 28 kinderen zijn, konden we deze spelletjes in tweetallen bedenken. Lastig hoor, want wat is nou leuk voor kleuters? En het moest natuurlijk niet te moeilijk, maar ook weer niet te makkelijk zijn. Na wat heen en weer gemail met meester Olof was daar de definitieve versie van onze sportdag. Deze hebben we doorgestuurd naar de juffen en naar de hulpouders en we verzamelden de spulletjes voor al die spelletjes. Er waren vanmorgen al vroeg een heel aantal kinderen op school om het allemaal klaar te zetten op het schoolplein. Even doornemen hoe we de spelletjes gingen uitleggen, en daar kwamen de kleutertjes al. Wat hebben de kinderen dit ONTZETTEND knap gedaan! Het was een lange ochtend, maar ze hielden het zo knap vol! En ze waren zo enthousiast, lief en behulpzaam voor alle kinderen! Natuurlijk liepen ze tegen ingewikkelde dingen aan, want sommige kleutertjes wilden niet, vonden het spannend of liepen weg. Gelukkig hielpen de hulpouders en juffen hier en daar ook een beetje. Ik ben in ieder geval een heel trotse juf. Zó trots dat ik er af en toe bijna een brok van in mijn keel kreeg als ik zag hoe deze kanjers van groep 4-5 dit vandaag deden.
In onderstaand album vindt u foto's van de sportdag:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?492

09/06/2017 - Data op een rijtje

In deze laatste periode gebeurt er altijd een hoop. Er komen veel extra dingen bij op de agenda, helemaal nu we een thema hebben waarbij wij ook nog verschillende sporten gaan uitproberen!
In deze blog houden we u even op de hoogte en zetten we alles op een rijtje (dit zullen we ook bij blijven houden, dus houdt hem goed in de gaten!)

Woensdag 14 juni:
's morgens organiseren wij de kleutersportdag en begeleiden wij onze zelf bedachte onderdelen!
's Middags gaan wij naar VV Schagen voor een voetbaltraining van René, Koen en Bas (geregeld door Jelmer, Jesse, Morris, Robby en Koen)
Hiervoor hebben wij nog rij-ouders nodig, want lopen naar het voetbalveld is even te ver!
Wie kan ons hier naartoe brengen om 12.10 uur en weer ophalen om 13.30 uur? Er hangt een lijstje bij de deur! Alvast bedankt!


Vrijdag 23 juni:
12.30 - 13.30 uur: crossfit-training in Warmenhuizen. Hiervoor hebben we nog 1 rij-ouder nodig, vanwege een afzegging. Deze training is geregeld door Cis!

Maandag 26 juni:
10.00 - 11.00 uur: Kickbokstraining bij Train for Less, geregeld door Jack. We gaan hier lopend heen, dus hebben geen begeleiding nodig. Als iemand het leuk vindt mag het natuurlijk wel!

Dinsdag 27 juni:
08.30 - 08.30 uur: Alle juffen en meesters gaan een uur staken en de school gaat dit uur op slot. 'We nemen even tijd voor onszelf' (www.pofront.nl)

Woensdag 28 juni:
12.30 - 14.00 uur: Doorschuifmiddag

Maandag 3 juli:
8.30 - 9.30 uur: de vader van Jelmer komt in de klas, als expert van het menselijk lichaam

Woensdag 5 juli:
11.00 - 12.00 uur: turnen in de Groeneweghal, geregeld door Malia

Dinsdag 11 juli:
We gaan kijken naar de musical van groep 8.

Donderdag 13 juli:
Anna's moeder komt in de klas om te vertellen over het brein, de verschillende gebieden en hersenhelften en over het krijgen van balans in deze 2 hersenhelften. 

Woensdag 19 juli:
Rapporten gaan mee naar huis

Donderdag 20 juli:
- Laatste schooldag (verjaardag van juf)
- Schoonmaakavond 19.30 - 20.30 uur - na afloop tijd voor een borreltje

06/06/2017 - Rapportgesprekken

Het schooljaar gaat hard; over 7 weken hebben we al zomervakantie! Achter de schermen begin ik dan ook binnenkort met het schrijven van de rapporten. Bij de deur van onze groep hangt een intekenlijst voor rapportgesprekken. Kiest u binnenkort een datum en tijd uit? Bedankt!

31/05/2017 - Naar 'Jungle Book' op het Regius College

Vandaag zijn we (spontaan) naar het Regius College geweest om daar te kijken naar de musical Jungle Book, van kinderen uit de tweede klas van de Wilhelminalaan. Er waren heel veel klassen van onze school uitgenodigd, maar door een misverstand hadden wij dit even gemist. Gelukkig konden we toch nog mee en hebben we kunnen genieten van een heel knap gespeelde musical. 

31/05/2017 - Kinderzeer

Er heerst kinderzeer in onze klas. Het wordt goed behandeld, maar is wel besmettelijk. Mocht uw kind een gek plekje hebben, wees dan alert. De dokter heeft er een goed zalfje voor. 

31/05/2017 - We gaan naar de crossfit in Warmenhuizen!

Update: we hebben voldoende rij-ouders! Bedankt voor de snelle reacties!

Op vrijdag 23 mei mogen we naar de crossfitbox van Warmenhuizen! Dat heeft Cis met zijn vader geregeld. We zijn daar om 12.30 uur welkom, dus zullen om ongeveer 12.10 vertrekken. Daarvoor hebben we wel rij-ouders nodig. Hopelijk zijn er een aantal ouders die met ons mee kunnen. We zijn gewoon om 14.00 uur weer terug op school. In de gang bij de klas hangt een lijstje. Kunt u mee? Dan kunt u dat hierop aangeven. Alvast bedankt!

30/05/2017 - Avondvierdaagse!

Onze eerste dag zit er alweer op, maar we hebben er nog 3 tegoed en ondanks dat het gister nog even spannend was, ging het gewoon door en hebben we met prachtig weer gelopen! Er zijn al wat foto's gemaakt en het album zal deze week worden aangevuld:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?487
Ook op de Facebookpagina van de organisatie van de Avondvierdaagse zijn iedere dag leuke foto's te vinden! 
Nog even voor alle duidelijkheid:

De thema's:
Maandag: Doe raar met je haar!
Dinsdag: Ik hou van Holland
Woensdag: Op een onbewoond eiland
Donderdag: Vandaag is ROOD!

Tijden:
10 km: 4 avonden om 17.50 uur aanwezig, om 18.00 uur vertrek.
5 km: ma, di, wo om 18.00 uur aanwezig, om 18.10 uur vertrek. Donderdag: 18.20 uur aanwezig, 18.30 uur vertrek. 

Melden bij:
Maandag: 5 km juf Tessa, 10 km juf Marieke
Dinsdag: 5 km juf Marieke, 10 km juf Tessa
Woensdag: 5 km juf Corry, 10 km juf Marieke
Donderdag: 5 km juf Marieke, 10 km juf Tessa

Vrijdag mogen de kinderen die hebben meegelopen om 9.30 uur op school komen. Natuurlijk ben ik er evengoed om 8.30 uur, voor als dit opvangtechnisch niet lukt. De kinderen die niet hebben meegelopen, komen ook gewoon om 8.30 uur op school. 

23/05/2017 - Geslaagde sportdag!

Wat hebben we vandaag een ontzettend leuke sportdag gehad! Het weer was geweldig en de 22 spelletjes die we allemaal langs zijn geweest waren hartstikke leuk. Wat werd er blij en fanatiek gesport! De kinderen uit groep 8 legden de spelletjes uit en begeleidden deze zo goed mogelijk, ook dat was heel knap! Toch waren onze hulpouders van vandaag onmisbaar: Debby, Kelly, Carla, Ahmed en Gerrit: bedankt!
In onderstaand foto-album kunt u de foto´s van vandaag vinden: 
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?478

22/05/2017 - Update sportdag

Morgen is de sportdag van de groepen 3 t/m 7. Op het nippertje hebben we genoeg hulp gevonden! Omdat er erg mooi en zonnig weer is voorspeld en een groot gedeelte van de sportdag buiten plaats zal vinden is het belangrijk dat de kinderen thuis van tevoren al goed worden ingesmeerd. Tijdens de sportdag zullen we bijsmeren waar nodig. De kinderen mogen gewoon eten en drinken mee voor de ochtend en een lunchpakketje voor tussen de middag. Een extra flesje water is ook fijn! We hebben er zin in!

22/05/2017 - Rekenen met fidget spinners!

Vorige week zag ik voor het eerst een fidget spinner en een week later hebben bijna alle kinderen er één! Wat een grote rage.. Ook al is het misschien ontspannend (zoals de kinderen het zelf aan me verkopen) voor mij is dat het niet, dus weten de kinderen dat ik ze overdag in de klas niet wil zien. Vandaag echter, mochten alle kinderen die een fidget spinner hebben deze meenemen voor de rekenles! Want we kunnen natuurlijk best wel iets bedenken met deze grappige dingen. Er werd een spel gespeeld wat het automatiseren van de tafels en en - sommen stimuleert en dat werd natuurlijk fanatiek en met veel plezier gespeeld. Na de rekenles gingen alle spinners weer keurig in de laadjes.

18/05/2017 - Yogadansen in de balletschool!

Gister hebben we de eerste sport uitgeprobeerd! In de balletschool hebben we bij juf Jantine een les yogadans gevolgd. Wat was het leuk (soms leuker dan we van tevoren hadden gedacht!) en wat was het ook leuk om te merken dat we door de verschillende bewegingen met alle delen van ons lichaam en door ademhalingsoefeningen steeds een beetje rustiger werden! Vandaag gaan we onze ervaringen noteren op de datamuur. Misschien zitten er in deze sport wel een aantal elementen die sommige kinderen in hun eigen spel willen verwerken! Ook gaan we kijken welke delen van ons lichaam we met deze sport gebruiken/trainen. Jantine, bedankt voor weer een leuke les!

16/05/2017 - Zo werkt mijn lichaam

Als je denkt aan sport en spel denk je natuurlijk ook aan het lichaam waar we dat allemaal mee doen en wat sport en spel allemaal voor je lichaam kan betekenen. Maar hoe werkt dat lichaam eigenlijk? En waarom gaat je hart sneller kloppen als je sport, begin je te zweten of hijgen en wordt je slimmer van een breinkraker? Een mooie link en deze week zijn we begonnen met het doen van onderzoek naar ons hart. Het hart moest in een groot lichaam op onze datamuur worden ingetekend. Voordat we dat konden doen gingen we bedenken hoe het eruit ziet en waar het precies zit. Probeerantwoorden en klein onderzoekjes die plaatsvonden waren mooie beginnetjes voordat de kinderen een afbeelding kregen van het hart. Een ingewikkeld orgaan! Daar kregen we natuurlijk meteen vragen over en we gingen verder met het doen van bronnenonderzoek. Op de datamuur op het bord komen de voorlopige resultaten van dit bronnenonderzoek in het groot te hangen, de kinderen doen dit voor zichzelf ook in het klein. In de komende weken zal dit steeds verder uitbreiden met meer organen en we gaan de sporten en spellen die we uitproberen linken aan ons lichaam: wat train je ermee als je deze sport of dit spel beoefend? Heel interessant!

12/05/2017 - Yogadans

Aanstaande woensdag gaan wij van 13.00 uur tot 14.00 uur naar de balletschool (naast de school) voor een workshop yogadans, van balletjuf Jantine, die we ook nog kennen van ons thema Superkids. Super leuk dat zij tijd wil maken voor het uitproberen van deze eerste sport! 

11/05/2017 - Hulp gezocht voor de sportdag op 23 mei

Wat een geluk! Wij hebben een thema over sport en spel en op 23 mei hebben we met de groepen 3 t/m 7 een sportdag bij ons op het schoolplein en in de gymzaal! Meester Olof heeft wel 22 rondes uitgewerkt en in groepjes zullen we alle spelletjes langsgaan. Onze klas zal in 3 groepen worden verdeeld. Zijn er 3 ouders die één van deze groepen willen begeleiden? Dan hoor ik het graag! De sportdag begint om 8.45 uur en duurt tot 13.30 uur. Alvast bedankt!
De kinderen mogen op deze dag in hun sportkleding naar school komen en omdat er mooi weer wordt voorspeld is het belangrijk om de kinderen goed in te smeren. Zij mogen gewoon een lunchpakketje en eten en drinken meenemen. 

11/05/2017 - Een buitenspel ontwerpen

Weer een startactiviteit vandaag! Op het schoolplein stond een gek veld met allemaal schuine lijnen en vakken getekend met stoepkrijt. De kinderen mochten in tweetallen gaan bedenken welk spel hier gespeeld kan worden. Ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen aan de slag gingen en ieder tweetal had na een kwartier een gaaf spel bedacht! Er werden tikspellen, balspellen, bouwspellen en overloopspellen bedacht en deze werden duidelijk omschreven in hun handleiding (de kinderen hadden nog wel onthouden van gisteren dat een goede handleiding belangrijk is...) Terug in de klas werkten de kinderen in viertallen (2 tweetallen) hun ideeën uit in de placematwerkvorm. De 2 tweetallen moesten ook van elkaar goed lezen wat voor spel zij hadden bedacht. Er mochten vragen aan elkaar worden gesteld, zodat het echt goed begrepen werd. Maar toen moesten zij hun 2 spellen samenvoegen tot 1 spel! Dat was hartstikke lastig zeg. Het werd geven en nemen, want sommige spelelementen konden blijven, maar andere niet. Toch waren alle kinderen uiteindelijk tevreden en kwamen zij zelfs tot de conclusie dat ze door samen te hebben gewerkt een nóg leuker spel hebben ontworpen. Binnenkort gaan we de spellen natuurlijk spelen. De eerste ontwerpervaring is geslaagd!

11/05/2017 - Gezelschapsspelletjes

De eerste week van het thema staat natuurlijk weer in het teken van startactiviteiten, want door deze activiteiten worden de kinderen enthousiast, betrokken en nieuwsgierig om lekker aan de slag te gaan in de komende periode. Gister hebben we dan ook startactiviteit 2 gedaan: er lagen wel 30 gezelschapsspelletjes door het lokaal heen verspreid en de kinderen mochten langs de spelletjes lopen en bij die die zij kenden hun naam op een blaadje schrijven. Wat leuk om te zien dat er een aantal kinderen echt veel spelletjes kennen! Daarna mochten zij in tweetallen op de achterkant van het blaadje van één van de spelletjes opschrijven wat zij wisten over het spelen van dit spel en we draaiden de spelletjes een plekje door. Met de beschrijving van een ander tweetal mochten zij dan dat spel proberen te spelen. Wauw, dat was moeilijk! Helemaal als je dat spel nog nooit gespeeld hebt! We gingen onze beschrijvingen vergelijken met de spelregels van het spel en we kwamen erachter hoe belangrijk een handleiding of het goed beschrijven van de spelregels zijn. Een goede ervaring voor als we later zelf een spel gaan ontwerpen. We hebben gekeken op welke verschillende manieren spelletjes eigenlijk gewonnen kunnen worden. Dat zijn heel wat manieren! Ook een mooie inspiratie voor de eigen spellen. 

09/05/2017 - Startactiviteit 1

Vandaag zijn we begonnen aan de eerste activiteit van ons thema. Omdat ons thema sport en spel was, vond ik het leuk om de kinderen eerst eens mee te nemen in mijn eigen sportervaringen. De klas lag vol met verschillende sportattributen en als samenwerkingsopdracht werden deze op verschillende tafelgroepjes geordend. Zo kwamen de kinderen erachter welke sporten ik allemaal heb gedaan of misschien zelfs nog steeds doe. De kinderen werden natuurlijk nieuwsgierig door al die materialen én de foto's die er later ook nog bij kwamen en zij mochten kiezen naar welke sport zij het meest nieuwsgierig waren. Bij dat tafelgroepje mochten zij gaan zitten. Wat kwamen ze te weten? Wat wilden ze weten? Ze kregen een ervaringstekst over mij en mijn sport en kwamen zo al veel meer te weten. Dat gingen ze vervolgens aan elkaar presenteren! 
In dit thema gaan de kinderen ontwerpers worden van een (sportief) spel of bordspel. Om daarvoor geïnspireerd te raken zullen zij veel sporten en spellen gaan uitproberen. Als verwerking daarvan gaan we kijken naar de spelelementen van de sporten of spellen en naar de manier waarop je het spel wint. We gaan kijken naar leuke elementen en misschien juist saaie elementen. Natuurlijk is dat ook een kwestie van smaak, maar dat geeft niet, want het kan in het eigen spel worden verwerkt. 
Leren goede winnaars en goede verliezers te worden en samen werken/teamsport zal ook een plek krijgen in het thema. Het is goed om fanatiek te zijn, anders kan je net zo goed niet aan een spel beginnen, maar het mag je ook weer niet in de weg gaan staan...
Ook gaan we de link leggen naar ons eigen lichaam. Wat doet sport met ons lichaam? En hoe werkt dat lichaam eigenlijk? We bruisen weer van de ideeën. Gelukkig is de laatste themaperiode een periode van 11 weken ;-)

08/05/2017 - Juf Brigit

Zoals u voor de vakantie in een email heeft kunnen lezen, komt juf Brigit bij ons in de klas reïntegreren. Juf Brigit werkt al jaren bij ons op school (vooral in de groepen 6 en 7), maar werd aan het einde van vorig schooljaar ziek. Gelukkig gaat het weer beter met haar en na een periode op de Torenven in Warmenhuizen te hebben gereïntegreerd is zij nu weer klaar voor de stap naar haar eigen school. Heel fijn dat zij ons komt ondersteunen! Een paar extra handen in de groep is altijd fijn en bovendien kent juf Brigit ons onderwijs natuurlijk heel goed, waardoor zij mooie dingen kan gaan betekenen. Zij zal beginnen met het meedraaien van 3 dagdelen in de week. Deze week zal zij woensdag- en donderdagochtend bij ons komen! Omdat zij maandagochtend haar periode op de Torenven heeft afgerond en 's middags na schooltijd ook alvast even bij ons op school is geweest, zien de kinderen haar deze week 2 nog dagdelen.

08/05/2017 - Schoolfotograaf!

Deze week komt de schoolfotograaf op school! Wij zijn woensdag aan de beurt voor de individuele foto's en de groepsfoto. Broers en zussen die bij elkaar op de Julianaschool zitten gaan donderdag van 8.30 uur tot 9.30 uur met elkaar op de foto. Voor broers en zussen buiten school is op dinsdagmiddag vanaf 14.15 uur tijd gereserveerd. De foto's worden in de speelzaal gemaakt.
Voor het volledige rooster kunt u op onderstaande link klikken:
https://gallery.mailchimp.com/d2505fb7f477d201d48c30290/files/35281991-c5bc-4213-b744-76fe20a3e261/Schoolfotograaf_9_tm_11_mei_loc._Centrum.pdf

25/04/2017 - Ons laatste thema wordt...

We zijn nog maar net aan het genieten van de meivakantie, heerlijk hè! We hoeven ook nog lang niet te denken aan school, maar toch alvast een voorproefje van het laatste thema van dit schooljaar. Het thema gaat 'Van briljante breinkrakers tot snelle spierbundels' heten en zal alles te maken hebben met sport en spel, de werking van ons eigen lichaam en dat wat sport met ons lichaam doet.
We zullen veel verschillende sporten (en spellen) gaan uitproberen! Hopelijk lukt het om via de sportclubs van de kinderen verschillende clinics of workshops of trainingen te kunnen volgen. De kinderen zullen hier zelf een briefje over gaan schrijven in de eerste week, maar misschien kunt u ook een beetje met ze meedenken? Ook experts op het gebied van het menselijk lichaam zijn dit thema van harte welkom!
Voor nu nog een heel fijne vakantie, en tot maandag de 8e!

25/04/2017 - Een geslaagde thema-afsltuiting

Donderdagavond sloten wij het thema 'Hoe overleef ik... in de prehistorie?!' af met een mooie tentoonstelling in de klas. Alles wat wij de afgelopen 8 weken over dit waanzinnig interessante thema hebben geleerd hebben wij in de klas gepresenteerd en wat werd er met veel belangstelling én trots naar al het moois gekeken. We hebben met veel plezier deze prehistorie beleefd en snappen bovendien al veel beter hoe die in elkaar zit. De prehistorische dagboekjes en al het andere werk is mee naar huis, de klas is weer opgeruimd (wauw, dat was best een klus!) en we zijn klaar voor de vakantie! Geniet er allemaal lekker van, dan gaan we na de vakantie verder met wat alweer het laatste thema van dit schooljaar wordt!
Ik heb tijdens de thema-afsluiting veel foto's gemaakt. Via onderstaande link kunt u deze bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?470

14/04/2017 - Leven in de bronstijd in het Zuiderzeemuseum

Vandaag was het zover: we gingen op deze Goede Vrijdag op excursie naar het Zuiderzeemuseum! Dat we er allemaal erg veel zin in hadden was meteen om half 9 in de klas wel duidelijk.. We waren er druk en zenuwachtig van! Met auto's reden we naar Enkhuizen, waar we met de boot naar het Zuiderzeemuseum vaarden. Een leuk begin van de dag! Daar aangekomen werden we opgewacht door 3 mensen uit de bronstijd. Zelf zouden we er ook zo uit gaan zien! Wat hebben we veel gedaan en gezien! Het begon al met een bezoekje aan de nagebouwde bronstijd-boerderij. Bijzonder om daar eens in te mogen zitten/liggen! Daarna mochten we zelf ook aan de slag. We vlochten hoofdbandjes, maakten geluktamuletten, maalden meel, probeerden vuur te maken, vlochten hekjes en sponnen draad van schapenwol. Bij het kampvuur hebben we zelfgemaakte thee (van kruiden uit de moestuin) en koekjes (van zelfgemalen meel) gegeten en gedronken en onze lunch opgegeten. Een gezellig tafereeltje! We hebben erg genoten van deze mooie en leerzame dag. Moeders die mee waren: bedankt! Super! 
Ieder groepje had een eigen camera mee, waarmee zij mooie momenten, dingen of situaties mochten fotograferen. Via onderstaande link kunt u alle foto's van vandaag bekijken!
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?465

12/04/2017 - Geschiedenisles van de opa van Julet

Vandaag kwam opa Herman Vries, de opa van Julet, in de klas. Niet zomaar natuurlijk, want de opa van Julet was altijd leraar geschiedenis op de middelbare school. Een echte expert dus! Wij hebben hem verteld wat we allemaal al hebben geleerd en gedaan over de prehistorie en daarna hebben we ontzettend veel mooie en nieuwe dingen gezien en gehoord. Wat is de opa van Julet een goede verteller! Uit het boek dat hij mee had heeft hij bovendien zijn verhaal beeldend gemaakt, want daar stonden veel indrukwekkende platen in. Dingen die we voordat hij kwam nog niet helemaal begrepen, zijn ons toch weer een beetje duidelijker geworden! Bedankt opa Herman!

07/04/2017 - Laatste week schoolfruit

We hebben er een hele periode opzitten dat de kinderen iedere woensdag, donderdag en vrijdag op school een stuk groente of fruit kregen. Aankomende week (dus t/m 14 april) is de laatste week dat er schoolfruit wordt geleverd. Vanaf 19 april blijven woensdag, donderdag en vrijdag evengoed fruitdagen, maar mogen de kinderen weer hun eigen fruit meenemen. Best jammer, we hebben er erg van gesmuld de afgelopen maanden!

07/04/2017 - Mindful fotograferen

Vandaag kwam Monique, de moeder van Anna, bij ons in de klas om ons een workshop mindful fotograferen te geven. In deze workshop, die met een powerpointpresentatie begon, hebben we geleerd wat mindfulness is en wat we er elke dag aan zouden kunnen hebben als we beter kijken naar mooie dingen, in plaats van alles maar 'gewoon' te vinden. Daar zullen we blijere kinderen van kunnen worden! Ook leerden we dat we soms in de war raken van gedachten die door ons hoofd spoken. Je kunt piekeren doordat je bijvoorbeeld denkt dat je iets niet goed hebt gedaan. Daar kun je je dan rot door gaan voelen en denken/geloven dat je ergens echt niet goed in bent. Monique vertelde ons dat je, als je je bewust bent van dat veel van zulke rottige gevoelens beginnen bij onze eigen gedachten, je hier iets aan kunt doen, door je te focussen op iets leuks/moois/fijns. De kinderen luisterden ademloos en kwamen met mooie vragen en voorbeelden. Daarna gingen zij met een fototoestel in groepjes van 4 door de school om op zoek te gaan naar een leuke situatie of plek wat hun raakte. Iets wat zij echt mooi vonden! Het ging niet op een perfecte foto, maar om dat zij bewust kozen om een beeld te fotograferen dat zij echt MOOI vonden. Zij mochten er ook bij vertellen wat zij juist hier zo mooi aan vonden. De foto's en bijschriften zullen natuurlijk worden gepresenteerd op de thema-afsluiting, op 20 april. Monique, wat was het een inspirerende en mooie middag. Ontzettend bedankt! 

01/04/2017 - (Groot)ouders in de klas

Zoals u weet, staan we op de Julianaschool altijd erg open voor extra expertise in de groepen en wanneer er (groot)ouders of andere bekenden binnen de kennissenkring van de kinderen zijn die binnen de thema's misschien iets kunnen betekenen vinden we dat geweldig! Ook dit thema zijn er (groot)ouders die op bezoek komen. Zo heeft Julet haar opa Herman Vries uitgenodigd om iets te komen vertellen en met de kinderen te filosoferen over de prehistorie. Voor mij ook bijzonder, want op de middelbare school was meneer Vries mijn geschiedenisleraar (en wat voor één!) Ook de moeder van Anna, Monique, komt een middag in de klas om met het schoolthema fotografie iets te doen. Zij zal de kinderen meenemen in mindful fotograferen; super bijzonder!
Bovendien was de lijst voor rij-ouders en begeleiders voor naar het Zuiderzeemuseum binnen een dag vol. Ik vind het heel fijn dat ik zo goed een beroep op jullie kan doen. Het verrijkt het onderwijsaanbod! Bedankt!

01/04/2017 - Prehistorische dagboeken

Er gebeurt in ons thema nog steeds veel. De tijdlijn op het prikbord is af en dat is er echt 1 om heel trots op te zijn! Bovendien begrijpen we nu stukken beter hoe die prehistorie in elkaar zit. Hoe de ene periode in de andere is overgegaan is nog wel een onderzoek waard...
Ook in de zandtafels gebeurt veel. Er wordt best wel wat gevraagd van de samenwerkingscapaciteiten van de kinderen, want om te kunnen overleven en om oplossingen voor problemen te kunnen vinden moeten er belangrijke keuzes en beslissingen worden genomen en dat is lang niet altijd makkelijk met z'n negenen of zelfs tienen. Gelukkig komen de verschillende groepjes hier nog steeds iedere keer goed uit. Naast de dagelijkse overlevingsperikelen gebeuren er ook bijzondere dingen in de zandtafels. Zo is er al een zieke kampgenoot geweest en hebben de kinderen op moeten zoeken hoe ze in de prehistorie eigenlijk omgingen met zieken. Helaas is er ook al iemand overleden en zal deze volgens prehistorische tradities worden begraven. De avonturen worden allemaal bijgehouden in de dagboekjes, dus de kinderen schrijven wat af! Binnenkort staat er ook iets nog ingrijpenders te gebeuren...

01/04/2017 - Hulp gezocht

Misschien weet u wel dat de kinderen bij ons op school na iedere vakantie op hoofdluis worden gecheckt. Er is een groepje ouders die hiervoor iedere dinsdag na de vakantie op school komt om alle klassen langs te gaan. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! De laatste tijd is deze klus echter te groot geworden. Omdat 'de luizenmoeders' niet meer met zoveel zijn, zijn zij vaak de hele ochtend bezig met de klus. Het blijkt niet makkelijk te zijn om nieuwe ouders te vinden. Misschien schrikt het controleren van zoveel groepen wel af. We denken dat we daarop iets handigs hebben bedacht:
Per klas zijn we op zoek naar 2 extra luizen-ouders, die de groep luizenmoeders helpen bij de controle van de kinderen uit de groep van hun eigen kind en nog 1 extra groep, zodat er bij iedere groep 4 extra ouders zijn. U hoeft dus niet te helpen bij alle groepen van de school, maar bij slechts 2 groepen. Zo is de klus snel klaar.
Wij werken samen met groep 6, wat betekent dat als u ons wilt helpen u alleen groep 4-5 en groep 6 hoeft te controleren, samen met de bestaande luizenmoeders.
Wilt u ons helpen? Dan hoor ik dit heel graag! Alvast bedankt!

01/04/2017 - Schoolvoetbal - deel 2

Afgelopen woensdag waren de teams uit de groepen 3 en 4 aan de beurt om bij VV Schagen mee te doen aan et Schager Schoolvoetbaltoernooi. Wat was het een leuke middag en wat werd er goed en sportief gespeeld. Uit onze klas deden Kees, Beer, Stan, Cis en Borren als jongensteam mee en Ruby, Bo, Roos-Marijn en Sammie deden in 2 verschillende meidenteams mee. Er werd gewonnen, verloren en gelijk gespeeld, het was een erg gezellige middag! Coaches, bedankt! En natuurlijk ook alle supporters bedankt!
In onderstaande link kunt u foto's zien van de schoolvoetbalmiddagen:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?453
Heeft u ook nog leuke foto's voor op de site? Dan mag u deze aan mij doorsturen via de mail, zodat ik ze op de site kan zetten. Alvast bedankt!

20/03/2017 - Op excursie naar het Zuiderzeemuseum!

Ik heb het al eerder aangegeven: in dit thema zullen we op excursie gaan, en wel naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen! Hier zullen wij het speciale programma 'Leven in de bronstijd' volgen:
http://www.zuiderzeemuseum.nl/417/ontdek/basisonderwijs/levenindeBronstijd/

We gaan op vrijdag 14 april. We zullen om 9.00 uur vertrekken. Omdat het programma om 10.30 uur begint en 3 uur duurt, zullen we pas om 13.30 uur met het bootje terug gaan naar de auto's en daarna moeten we nog terug naar school rijden. Dat betekent dat we later dan 14.00 uur terug zijn op school. Ik kan me voorstellen dat dat voor sommige ouders lastig is, sorry hiervoor! Toch vind ik het te leuk en betekenisvol om niet te doen, dus ik hoop dat hier begrip voor is.

Wilt en kunt u met ons mee als taxi en als begeleider van een groepje? Dan hoor ik dat heel graag! 
U kunt dit doorgeven in de klas of via de mail. Alvast bedankt! Het wordt een superdag!

20/03/2017 - Levensgrote prehistorische tijdlijn

De prehistorie.. niet te bevatten lang geleden, maar ook een beetje verwarrend. Want we komen af en toe dinosaurussen tegen in bronnen die over de prehistorie gaan, maar we weten dat dino's en mensen nooit samen hebben geleefd! Toch heet ons thema ook 'Hoe overleef ik... in de prehistorie?' en hebben wij het over jagers, vissers en verzamelaars. We lezen teksten over een ijstijd, maar ook over een ijzertijd en over boeren. En dan was er ook nog een steentijd? Hmm.. daar mag wel wat duidelijkheid in komen! We zijn dan ook op onderzoek uitgegaan en hebben bedacht dat het het meest overzichtelijk wordt om al die tijden eens op volgorde te krijgen in een tijdlijn. Dat doen we in het klein, maar ook in het levensgroot, op het hele prikbord in de klas. Vandaag zijn we daarmee gestart. In tweetallen worden op behangrollen grote afbeeldingen van gebeurtenissen met wasco getekend en deze gaan we aan de tijdlijn op het bord vast prikken. De eerste gebeurtenis (het ontstaan van de aarde) hangt al op het prikbord. In de komende week zal de tijdlijn groeien en kunnen we elke dag zien hoe het nu precies allemaal zat. Leuk als u binnenkort even een kijkje komt nemen!

 

20/03/2017 - Tutorlezen met groep 8

We zijn weer aan het tutorlezen met tutoren uit groep 8. Dat pakken we serieus aan, want we hebben iedere week een leesdoel waar we graag feedback op willen krijgen. Het is ook best intensief; een half uur lang hardop lezen. Gelukkig willen de kinderen uit groep 8 ook af en toe wel een stukje voorlezen. Dat we hier betere lezers van worden geloven de kinderen gelukkig meteen en hun inzet is fantastisch. Het levert ook altijd erg mooi plaatjes op!

20/03/2017 - Schoolvoetbal

Afgelopen woensdag hebben onze jongens van groep 5 meegedaan aan het Schager schoolvoetbaltoernooi. Zij hebben gestreden om de eerste plaats in hun poule van 5 scholen. Er zaten spannende potjes tussen zeg! Na 2 wedstrijden te hebben gewonnen (waarvan 1 met 16-0!), één gelijkspel en 1 netaan verloren wedstrijd werden ze tweede in de poule. Koen, Jelmer, Levi, Levi, Pieter, Jesse, Robby, Casper, Milo en Zylvanio: super gedaan! Naast dat jullie heel goed hebben gespeeld, waren jullie een sportief team met goede winnaars én goede verliezers, en we hadden al gezegd dat we dat ook heel belangrijk vonden. Woensdag 29 maart zijn de jongens van groep 4 aan de beurt! En als er meiden in onze groep zijn die het ook nog leuk vinden om mee te doen: de meiden van de groep 4 van juf Jo-Nele en juf Bianca zoeken nog extra versterking! 
Voor meer foto's van vorige week woensdag kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?453

03/03/2017 - Startactiviteiten

De eerste week van het nieuwe thema zit er alweer op en wat werken de kinderen meteen ontzettend enthousiast aan de activiteiten in de activiteitenronde en aan hun prehistorische kampen in de zandtafels. Door de verschillende startactiviteiten zijn we erg nieuwsgierig geworden naar hoe het leven als jager er eigenlijk uitzag, wat de mensen aan hadden, hoe dat dan gemaakt werd en wat er nodig was om te overleven. De vragenwand groeit en er is veel om te onderzoeken. Nu de kampen bijna klaar zijn, zullen volgende week de rollen in de kampen worden verdeeld. Maar welke rollen zijn er eigenlijk te verdelenl? En wat hielden die in? We weten dat samenwerken in die tijd al heel belangrijk was om te kunnen overleven, maar hoe gaan wij dat zelf doen? Ook daarover valt weer veel te lezen en te leren...

28/02/2017 - Hoe overleef ik... in de prehistorie?!

We zijn alweer van start gegaan met ons vierde thema van het schooljaar. 'Hoe overleef ik... in de prehistorie?!' Vandaag zijn we eerst eens de themanaam gaan verkennen. Daar zitten 2 belangrijke woorden in: overleven en prehistorie. Eerst hebben we met elkaar bedacht wat overleven eigenlijk betekent en wat wij nodig hebben om te kunnen overleven. Daarna gingen we kijken naar platen uit de prehistorie en probeerden we te bedenken wat er in deze tijd nodig was om te overleven. We wisten al een aantal dingen, maar er kwamen ook veel vragen. Deze hangen al op de vragenwand. Natuurlijk wordt er binnenkort onderzoek gedaan. We gaan ook starten met de prehistorische dorpen in de zandtafels. Ook daarvoor hebben we veel informatie nodig, want het moet natuurlijk wel kloppen! De kinderen zijn al erg enthousiast!

20/02/2017 - Nieuw thema

De vakantie is gelukkig nog maar net begonnen en daar zijn we vast allemaal lekker van aan het genieten! Het thema voor na de vakantie is bekend. Het wordt 'Hoe overleef ik... in de prehistorie?!' We zullen deze tijd, die niet te bevatten lang geleden is, goed gaan verkennen en onderzoeken. De kinderen worden in het aankomende thema allemaal een personage in een prehistorisch dorp. Deze dorpen zullen in de eerste weken van het thema door de kinderen zelf worden gebouwd in verschillende zandtafels in de klas. Maar om dit te kunnen doen en om rollen te verdelen, moeten we natuurlijk eerst onderzoek doen naar deze tijd: Hoe zag de omgeving er eigenlijk uit? Hoe leefden de mensen met elkaar samen? Wat aten ze? Wie of wat waren hun vijanden? Wat deden ze de hele dag? Als het leven in de dorpen een beetje op gang komt zullen er verschillende dingen gaan gebeuren, die de stammen met elkaar zullen moeten oplossen. Al deze avonturen worden bijgehouden in dagboeken! We gaan ook op excursie naar het Zuiderzeemuseum. Hierover hoort u later meer. Hopelijk vinden we voldoende ouders die met ons mee kunnen! In deze periode zal ook de culturele discipline van de school een plek krijgen in ons thema. Dit is fotografie! We gaan dan ook nadenken over hoe dit een plek kan krijgen in ons thema. Schiet u iets te binnen wat bij het thema of bij fotografie past? Of kent u iemand die iets kan betekenen? Dat hoor ik natuurlijk heel graag! Voor nu nog een heel fijne vakantie en tot volgende week!

16/02/2017 - Thema-afsluiting

Vandaag hebben wij ons thema op een heel leuke manier afgesloten. In groepjes van uit iedere klas 1 kind gingen we de school rond en in iedere klas vertelde een ander kind wat zij hadden gedaan. Ook de kinderen uit groep 4-5 waren over de 32 groepjes verdeeld en hebben trots verteld over het afgelopen thema: over ons journaal en hoe dat in zijn werk ging bijvoorbeeld. Daar waren de andere kinderen uit het groepje natuurlijk benieuwd naar, want ze hebben ons goed kunnen volgen. Het was leuk om de studio 'in het echt' te zien, vonden sommige (jongere) kinderen en veel kinderen vroegen zich af hoe groep 4-5 zo goed zo'n mooi aan elkaar geplakt journaal kon maken. Ook de muurkranten en de tijdlijn werden gepresenteerd, net als de geknutselde tv's, camera's en take-borden. Op de achtergrond hadden we de journaals omstebeurt weer opgezet, want dat was natuurlijk hét product van dit thema. Het prikbord is mooi versierd met tv's en er hangen goed nieuws kranten! We hebben een heel mooi thema achter de rug. Veel kinderen vinden het jammer dat het thema voorbij is en dat is een heel goed teken. Na de vakantie wordt ons thema 'Hoe overleef ik... de prehistorie?' Hierover gaan we u natuurlijk weer op de hoogte houden via ons blog, dus hou ons in de gaten. Fijne vakantie allemaal!
Via onderstaande link kunt u de foto's van de thema afsluiting bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?444

01/02/2017 - Julianajournaal

We zijn deze week bezig met de voorbereidingen voor ons derde Julianajournaal. Omdat de kinderen steeds beter weten wat zij moeten doen en hoe je een goed nieuwsitem maakt, worden zij steeds zelfstandiger. Op de journaals die al zijn gemaakt hebben we goed gereflecteerd, zodat we verbeterpunten hebben voor de nieuwe journaals. Punten waar we nu bijvoorbeeld aan denken zijn: duidelijk praten, niet in een rumoerige ruimte interviewen, de camera stil houden, als verslaggever vertellen waar je bent voordat je aan een interview begint en niet teveel interviewvragen bedenken, zodat het niet te langdradig wordt. We hopen dan ook dat onze journaals iedere week een beetje beter worden. De journaals zijn naar alle ouders gemaild via Wetransfer. Als u deze niet heeft ontvangen, kunt u dat aan mij laten weten!

01/02/2017 - Rapporten mee!

Vandaag krijgen alle kinderen hun eerste rapport van dit schooljaar mee. Wat kan iedereen er trots op zijn!

01/02/2017 - Dag meester Jake, juf Malenka en juf Jessica!

Deze week nemen we afscheid van de stagiaire meester en -juffen. Super jammer want wat was het fijn dat zij er waren. We wensen meester Jake, juf Malenka en juf Jessica veel succes en geluk. In het journaal van volgende week hebben we er een nieuwsitem over gemaakt.

19/01/2017 - Laatste keer schoolzwemmen was vrij zwemmen!

Vandaag was de laatste keer dat groep 4 ging schoolzwemmen. Zij hebben daarom lekker vrij mogen zwemmen en veel plezier gehad. Fijn dat veel kinderen nog een (extra) diploma hebben gehaald in het afgelopen half jaar. Ook fijn dat de kinderen vanaf volgende week weer lekker bij ons in de klas blijven!

18/01/2017 - Activiteitenronde

Vanmiddag hebben we voor het eerst geëxperimenteerd met een activiteitenronde, waarin alle kinderen in groepjes van 4 verschillende thema-activiteiten doen. Deze activiteiten gaan rouleren, waardoor alle kinderen in de komende weken alle activiteiten een keer hebben gedaan. We hebben het Jeugdjournaal-reportersspel, het maken van een tv met nieuwskop, het knutselen van een camera of tv van kosteloos materiaal, het doen van onderzoek of leerspelletjes op de computer, bouwen met kapla en handschrift deze weken in de ronde zitten en de kinderen hebben vandaag heerlijk gewerkt! We hebben alweer zin in de volgende activiteitenronde! In onderstaand foto-album vindt u foto's die tot nu toe tijdens dit thema zijn gemaakt. Het album zal de komende weken verder worden gevuld: http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?431 (Het wachtwoord voor het foto-album vindt u bovenaan in de nieuwsbrief).

18/01/2017 - De eerste opnamedag

De taken waren verdeeld, de werkgroepjes hadden vergaderd, de teksten waren geschreven, de interviewvragen bedacht en de afspraken gemaakt: vandaag was de eerste opnamedag van het eerste Julianajournaal. Presentatoren en presentatrices presenteerden hun nieuwsitem in de studio, die door de studioploeg helemaal voor elkaar was gemaakt. Verslaggevers gingen met hun cameraman op pad om mensen en kinderen te interviewen. De weerploeg werkte hard aan een kaart van Schagen en weerpictogrammen en het voorspellen van het weer. Cameramannen leerden hoe onze camera werkt en filmden de presentatoren en gingen op pad met de verslaggevers. Beeldmedewerkers zorgden voor tekeneningen bij het nieuws. Morgen worden de laatste beelden geschoten en dan kunnen alle beelden naar de montageploeg, die alles aan elkaar zal plakken tot een echt journaal. Naar alle groepen van de school is een brief uitgegaan, om ze op de hoogte te brengen van ons nieuws, zodat zij ons Journaal wel allemaal zullen bekijken maandag. Ook hebben we een nieuwsbus neergezet, waarin groepen ons kunnen tippen als zij denken mooi nieuws voor ons te hebben. De eerste tip is al binnen gekomen, dus volgende week zullen we voor 1 van de nieuwsitems opnames gaan maken in de gele groep. Wat werken de kinderen allemaal hard en wat nemen zij hun rol serieus! Volgende week zullen zij allemaal een andere rol op zich gaan nemen.

16/01/2017 - Het Julianajournaal

Vandaag zijn we begonnen met het uitvoeren van de eerste plannen voor ons Journaal. We hebben een naam bedacht: Het Juliana Journaal. Vervolgens hebben we allemaal al een taak gekregen voor deze week. Er zijn cameramannen voor het filmen van het journaal en de reportages, er is een montagegroep die de beelden gaat monteren, een studiogroep die een studio ontwerpt, een nieuwsgroep die op zoek gaat naar nieuws in of rond de school, een verslaggeversgroep die naar de locatie van het nieuws gaat om meer informatie in te winnen en interviews af te nemen en een weergroep, die begint met het maken van een achergrond voor het weerbericht en picto's voor de weerberichten van de aankomende weken. De nieuwsgroep maakt een ideeënbus waarin kinderen van de Julianaschool ons kunnen tippen als zij nieuws hebben. In een vergadering besluiten wij vervolgens welk nieuws een plekje krijgt in ons journaal.

16/01/2017 - Onze vertegenwoordiger van de leerlingenraad

Op de Julianaschool is een leerlingenraad, en vanaf groep 5 heeft iedere groep een vertegenwoordiger in deze raad zitten. Meester Roel vergadert zo nu en dan met de raad en deze kinderen denken mee over bepaalde belangrijke zaken binnen de school. Ook onze klas moest een vertegenwoordiger naar de leerlingenraad sturen. Daarom heeft juf aan de kinderen gevraagd wie deze rol graag zou willen vervullen. Er waren veel kinderen die dit wel zouden willen. Deze kinderen hebben gepresenteerd waarom zij zichzelf wel een goede kandidaat vinden. De klas heeft vervolgens door een anonieme stemming laten weten wie zij als klassenvertegelwoordiger zouden willen hebben, maar juf heeft uiteindelijk besloten wie het werd. Een super moeilijke keuze, want natuurlijk werden er kinderen teleurgesteld. Juf koos voor Morris en Morris ging donderdag naar de vergadering. Vandaag heeft hij de punten die er in de vergadering besproken zijn met de klas besproken en er moest zelfs worden gestemd over het wel of niet meedoen aan de Koningsspelen en het continurooster. Deze taak nam Morris serieus. De uitslag van onze stemming was dat we als klas voor het meedoen aan de Koningsspelen zijn en ook voor het behouden van ons rooster zoals het nu is. Morris gaat deze uitslag meenemen naar de volgende vergadering.

10/01/2017 - Als ik de baas zou zijn van het journaal...

Allereerst: de beste wensen voor 2017! We hebben allemaal een fijne vakantie achter de rug en zijn weer vol nieuwe energie van start gegaan. Het derde thema van dit schooljaar is 'Als ik de baas zou zijn van het journaal...' Misschien kent u het liedje van Kinderen voor Kinderen wel. Eigenlijk zingen de kinderen in dit liedje dat zij het zo jammer vinden dat het nieuws vaak zo negatief is, en dat als zij de baas zouden zijn van het journaal er toch wel veel leuker/positiever nieuws in hun journaal zou zitten. Hierover zijn wij in gesprek gegaan. Wat weten wij eigenlijk over het journaal? En wat vinden we daarvan? En... als wij de baas zouden zijn van het journaal, welk nieuws zouden wij dan willen brengen? Veel kinderen vinden het wel jammer dat er veel negatief nieuws is, maar ze vinden het toch ook wel belangrijk dat zij (of hun vader en moeder) dat weten. Want we kunnen ervan leren! Of we kunnen hulp sturen naar mensen die dat nodig hebben. Of we kunnen kiezen om daar niet naartoe op vakantie te gaan. Stel dat we niet in het nieuws hadden gezien dat het heel glad was op de weg afgelopen weekend, dan hadden we misschien wel een ongeluk gekregen, zei Morris. Zo is het. Ook negatief nieuws is soms belangrijk... Maar wat is negatief precies? En wat is dan positief? En welke gevoelens horen daarbij? De brief onder de volgende link zal een grote rol gaan spelen in het aankomende thema: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/06/een-nieuwjaarswens-aan-mijn-zesjarige-zoon-6103206-a1540135
En wij hebben met elkaar besloten dát wij bazen gaan worden van een journaal: van ons journaal! Wij gaan de aankomende weken zelf iedere week een weekjournaal maken. We hebben ervoor gekozen om positief nieuws naar buiten te brengen. We gaan dit iedere week opnemen en op de schijf op school zetten, zodat alle kinderen van de Julianaschool op 1 dag in de week het nieuws van groep 4/5 kunnen bekijken. We zullen nieuws brengen uit de klas, de school, de buurt, van thuis en wat er verder nog op ons pas komt. Er moet dus onderzoek worden gedaan, we hebben nieuws nodig, we gaan een studio maken, teksten schrijven, taken verdelen, enz. U begrijpt: het wordt weer een interessante themaperiode. Mocht u tips hebben, of leuke ideeën, dan horen wij het graag! En via onze blog zullen we u op de hoogte houden.

20/12/2016 - De Superkids Kerstshow

Wat hebben we afgelopen maandag ontzettend genoten van een fantastische show in de gymzaal. Alle 16 acts gingen goed en wat waren de kinderen blij, trots en prachtig! Er zitten in groep 4-5 28 talentvolle, dappere, stoere kinderen, dat is wel duidelijk! En ook het publiek was trots en enthousiast. We vinden het echt jammer dat het nu voorbij is: we hebben er zo lang naartoe geleefd! Ook van het proces, de repetities, de organisatie en voorbereidingen hebben we namelijk erg genoten. Het driegangendiner na de show was ook hartstikke geslaagd! We genoten van een heerlijke tomatensoep, een luxe hamburger én een ijsje toe! En tussendoor hebben we nog lekker geswingd op het podium. In het foto-album vindt u de foto's van de show en van het diner: http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?413 Monique, Anna's moeder, heeft deze gemaakt! Monique; bedankt! In de nieuwsbrief staat het wachtwoord om de media te kunnen openen. Ook heeft zij een mooie compilatie van een deel van de avond gemaakt:
http://www.kiwi-cms.nl/bureau/anfy/obs-julianaschool/upload/files/IMG_1662(1).mp4

Lieve ouders die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt: ONTZETTEND bedankt voor jullie geweldige inzet! Jullie hebben ons echt een heerlijke avond bezorgd. Ook alle ouders die in de voorbereidingen hebben geholpen enorm bedankt! Mede dankzij jullie was dit zo'n groot succes! Nu allemaal lekker genieten van een welverdiende kerstvakantie! Heel gezellige dagen en een mooi begin van 2017! Tot volgend jaar!

13/12/2016 - Kaartjes kopen voor de show!

Gister hebben de kinderen uitnodigingen meegekregen voor de show:
Datum:
maandag 19 december 2016
Tijd:
16.45 uur zaal open
17.00 uur start van de show
18.30 uur einde van de show
Prijs:
Volwassenen 0,50 euro
Kinderen gratis
Kaartjes zijn te koop in de klas t/m woensdag 14 december! (Want we willen graag weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen).
Per kind kunnen er 3 à 4 mensen komen, omdat er niet meer mensen in de gymzaal passen.

Na de show zullen de kinderen in de gymzaal genieten van een kerstdiner. Er is een groep ouders die zich heeft opgegeven om mee te denken over de organisatie van dit diner. Deze ouders gaan de kinderen namelijk bedienen! Vindt u het ook leuk om mee te helpen? Dat kan! Dinsdag 14 december gaan we hierover vergaderen, om 20.00 uur op school!
Tijdens het diner van de kinderen kunnen niet alle ouders blijven. De kinderen kunnen om ongeveer 20.00 uur weer worden opgehaald. Omdat het een beetje laat gaat worden, mogen de kinderen op dinsdag een uurtje later op school komen. Omdat we na de show pas gaan eten, is het handig als de kinderen voor de show thuis misschien alvast even een broodje hebben gegeten. Het diner zal om ongeveer 19.00 uur beginnen. Het Julianaschool kerstdiner van donderdag 22 december komt voor ons te vervallen. Kinderen mogen wel mee naar school om te komen zingen op het plein (als hun broertjes/zusjes bijvoorbeeld wel het kerstdiner hebben) maar dat hoeft niet. Zij mogen zich dan bij juf Bianca van groep 4 melden. In onze klas is op deze avond dus ook niets te doen...

08/12/2016 - Repeteren op de balletschool

Gister mochten we naar juf Jantine van Balletschool Schagen toe komen. Super makkelijk, want de balletschool staat ongeveer naast de school. Juf Jantine heeft een heel gave dans (met kerstmutsen!) gemaakt op een vrolijk kerstnummer van Nick en Simon en gister zijn we deze dans voor het eerst gaan repeteren. De kinderen pikten het super en goed op! Het is best een ingewikkelde dans, maar we zijn al ver. Volgende week maandag en woensdag gaan we ook nog repeteren met juf Jantine... Weer een gave act erbij! En wat fantastisch dat Jantine dit met ons wil doen.

06/12/2016 - Schaatsen!

Het was super leuk op de ijsbaan vandaag! Sommige kinderen vonden het weer even lastig op het ijs, maar uiteindelijk lukte het ons allemaal om weer lekker onze rondjes te schaatsen, onze kunstjes te doen en af en toe hard te vallen maar vooral ook weer op te staan! Juf heeft foto's gemaakt. U kunt ze in onderstaand album vinden:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?402

06/12/2016 - Sinterklaas!

We hebben gister een heel gezellige dag gehad! Op het schoolplein was het koud, maar wel mooi Sinterklaasweer! Pietje Tycho had bijna de school in brand gestoken met zijn pogingen om een lekker taartje voor Sint te bakken, maar gelukkig kwam Sint met de brandweerauto én brandweermannen naar school en rende 1 van de brandweermannen meteen naar boven om het brandje te blussen... Het liep allemaal maar weer net goed af! In de klas moesten we nog een tijdje wachten tot Sint en zijn Pieten bij ons in de klas zouden komen, dus we begonnen met een gezellig spelletjescircuit: het pepernotenspel, het verkleedspel, filtjes doorgeven met een knijper in je mond en het krantenmepspel. Dolle pret!
Na de pauze kwam Sinterklaas al gauw in de klas. We hebben Sint laten kiezen wat hij graag wilde doen en zien. Hij koos voor een spelltje, maar later hebben we toch ook één van onze acts aan hem laten zien. We kregen een zak vol cadeautjes toen ze weer naar de volgende klas gingen! Leuk om te zien hoe blij alle kinderen waren met de cadeautjes. We hebben er nog even lekker mee kunnen spelen. 's Middags hadden we ook gewoon een zangrepetitie met opa Tom. Knap hoor, dat de kinderen dat op deze dag toch nog even op konden brengen! Hopelijk heeft iedereen ook een heel fijne pakjesavond gehad! Sinterklaas, bedankt voor uw bezoek! En tot volgend jaar!
Klik op onderstaande link voor meer foto's van onze gezellige dag:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?401

02/12/2016 - Klaar voor hoog bezoek!

Aanstaande maandag is het (eindelijk!) 5 december. Sint heeft ons laten weten dat hij tijd heeft om onze school en onze groep te bezoeken. Aankomende maandag zal hij om 8.30 uur aankomen op het schoolplein. De kinderen hoeven op deze dag geen eten en drinken mee naar school (wel een lunchpakket!) en om 8.20 uur verzamelen we bij elkaar op het schoolplein. Het is handig als de kinderen ruim op tijd op het schoolplein zijn!

02/12/2016 - Op 6 december gaan we schaatsen!

U heeft het vast al gezien: de schaatsbaan staat weer op de markt! Ook dit jaar mogen alle klassen weer komen schaatsen. Wij zijn op 6 december van 12.00 - 12.50 uur aan de beurt! Als u het leuk vindt om te komen kijken, of om te helpen met het aan- en uittrekken van de schaatsen: heel graag! De kinderen mogen hun eigen schaatsen aan, maar er zijn ook schaatsen te leen bij de ijsbaan. Het is belangrijk dat de kinderen op deze dag handschoenen mee hebben, want handschoenen zijn verplicht!

02/12/2016 - Uitslapen op 6 december!

Omdat het maandag 5 december pakjesavond is, en sommige kinderen misschien wel later naar bed gaan dan normaal, mogen we op dinsdag 6 december een uurtje later op school komen! Natuurlijk is juf wel op school, dus de kinderen mógen wel om half 9 op school komen. De gymles komt jammer genoeg te vervallen.

01/12/2016 - Coole freerunners!

Er wordt heel hard geoefend aan alle verschillende acts! Gister kwam Jilles, de vader van Cis, oefenen met de stoere mannen van de freerun-act. Ook Jibbe uit groep 7 helpt bij deze act, want hij zit op freerunnen. Wat hadden de jongens zin in deze repetitie en wat kwamen ze super enthousiast terug van het oefenen, en terecht: het wordt een indrukwekkende act! Jilles en Jibbe: bedankt voor de hulp! Op maandag 19 december kunt u deze en alle andere acts natuurlijk komen bewonderen, maar hier alvast een klein voorproefje: http://www.kiwi-cms.nl/bureau/anfy/obs-julianaschool/upload/files/IMG_1478.mp4
Vindt u het ook leuk om een groepje kinderen te komen helpen met hun act? Dat vinden we heel fijn! Op de deur van de klas hangt nog steeds een intekenlijst, zodat u zelf een dag en tijd kunt uitkiezen.

01/12/2016 - Rommelpiet had de smaak te pakken!

Wauw! Dat was even bijzonder binnenkomen vanmorgen! We hebben gister onze schoen gezet, maar de schoenen zijn niet zomaar gevuld. Toen we de klas binnenkwamen zagen we dat er ongeveer niets meer op zijn plek stond. Rommelpiet had vast de smaak te pakken vannacht! De schoenen zagen we wel her en der staan of hangen, maar ze waren niet gevuld. Er waren handafdrukken, heel veel schriften lagen door de klas, tafels en stoelen lagen op z'n kop en de schoencadeautjes waren ook zomaar overal een beetje verstopt. Het was even een klusje om alles weer op te ruimen, maar dat lukte door een goede samenwerking gelukkig goed. Uiteindelijk vonden we ook allemaal lekkere chocolademunten. Dank u wel Sinterklaas! Maar wilt u volgend jaar misschien een andere Piet naar onze school sturen? Wat een rommel!

01/12/2016 - Schoentje zetten!

Gister hebben we in de klas onze schoen gezet! De lijstjes hebben we erin gedaan, zodat Sinterklaas goed weet wat wij graag willen hebben aanstaande maandag. Spannend!

30/11/2016 - Proost! Water is gezond!

Vandaag hebben we allemaal een beker gekregen van juf. Want juf heeft gelezen dat water drinken nog veel belangrijker is dan dat we al dachten. Je hersenen hebben bijvoorbeeld veel water nodig om goed te werken en om geconcentreerd te blijven. Nu vullen we 3x per dag onze beker: de beker moet om 10 uur leeg zijn, om 12 uur ook en om 2 uur weer. Zo hebben we allemaal 3 extra bekers water gedronken! Super goed en gezond... PROOST!

29/11/2016 - Oma's interviewen

Doordat er in ons thema Superkids verschillende 'rolmodellen' zijn langsgekomen hebben wij, zoals u eerder heeft kunnen lezen, een onderzoek opgestart naar duidelijke rolverdelingen tussen mannen en vrouwen door de jaren heen. We kwamen erachter dat veel wensen die meiden uit onze klas hebben voor de toekomst vroeger helemaal niet uit konden komen, omdat meisjes bijvoorbeeld niet mochten studeren, in huis moesten werken, niet zomaar elke sport mochten beoefenen of zelfs geen broeken mochten dragen. We kunnen ons dat bijna niet voorstellen en we zijn benieuwd hoe dat vroeger bij onze eigen moeders, oma's en overgrootmoeders was. Zodoende hebben alle kinderen interviewvragen mee naar huis gekregen. Hopelijk lukt het ze om hun eigen moeders, oma's en misschien zelfs overgrootmoeders te interviewen. Zo verzamelen we informatie die we later kunnen verwerken in een tijdlijn. Door naar de ontwikkelingen te kijken kunnen we misschien ook een voorspelling doen voor de toekomst. Of een voor ons  ideaal beeld schetsen voor die toekomst. Helpt u uw zoon of dochter met de intevieuws? Dank u wel!

29/11/2016 - Repeteren

Er wordt iedere dag druk gerepeteerd in de klas, want de grote show komt natuurlijk steeds dichterbij.
Bart Loerakker, onze geluidsman, zangleraar én grote hulp bij veel acts is er vanaf deze week zelfs elke dag! Hij helpt verschillende groepjes met het repeteren van hun act. Er zijn meer kinderen die hulp kunnen gebruiken! Op onze deur hangt nog steeds de intekenlijst, dus als u het leuk vindt om ook eens te komen helpen, kunt u zich hierop inschrijven!

29/11/2016 - Met woordenboeken in de weer!

We doen onderzoek naar geluid! En bij dat onderzoek gebruiken we (soms best ingewikkelde!) informatieve teksten uit verschillende bronnen. In die teksten komen we best wel wat ingewikkelde woorden tegen. Vandaag zijn we de struikelwoorden gaan markeren. Daarna keken we welke struikelwoorden technisch moeilijke woorden zijn om te lezen en welke struikelwoorden moeilijke (nieuwe) themawoorden zijn. We maakten een lijst met moeilijke woorden en gingen deze eens opzoeken in het woordenboek. Levi van der Hulst dacht éven dat hij een verkeerd woordenboek had gekregen, met alleen maar woorden met de A erin, maar gelukkig kreeg hij al gauw door dat dat niet waar was en hij begreep bovendien waarom het eerste hoofdstuk bestond uit allemaal woorden met de A. In de weektaak zullen we volgende week onze moeilijke woorden allemaal op moeten hebben gezocht. Kinderen die het toch nog een beetje moeilijk vinden kan juf dan goed helpen.

24/11/2016 - Een coole strooipiet!

Vandaag werd het opeens een beetje onrustig in de school. Er was een Piet, ergens, en we konden natuurlijk niet wachten totdat hij ook bij ons aan zou kloppen. Toen dat eenmaal zover was hebben we even lekker met hem geswingd! Maar niet allemaal, want op dat moment was groep 4 nog in het zwembad... Dat hebben we Piet natuurlijk wel eerlijk verteld, dus wij hadden de mazzel dat hij een uurtje later nog een keer langskwam! Piet, bedankt dat je er was! Want dat vonden we erg gezellig!

24/11/2016 - Boekenkast uitzoeken

We zijn erg met leesmotivatie bezig en ontdekten dat onze boekenkast eigenlijk erg vol was en dat het niet iedereen goed lukte om een goed en leuk boek uit te kiezen. We hebben alle boeken eens uit de kast gehaald en ze uitgezocht. Er konden eigenlijk wel 2 dozen vol boeken uit de kast, omdat niemand voor deze boeken zou kiezen. Daarna hebben we ze ook op soort boeken gesorteerd: avontuur, boeken over school, spannende boeken, boeken over sport, over dieren, enz. Op naar een goede leesmotivatie! Het begin is er!

21/11/2016 - Verlanglijstjes voor Sinterklaas

Sinterklaas heeft ons laten weten dat hij op 5 december tijd heeft om de Julianaschool te bezoeken! Hij zal bovendien een cadeautje meenemen voor ieder kind. De kinderen hebben daarom een lijstje meegekregen waarop zij 3 cadeauwensen mogen invullen. Het cadeau (of de cadeautjes) mag 6 euro kosten. Helpt u uw kind even met het invullen van het lijstje? Hopelijk hebben we ze dan zo snel mogelijk weer op school, zodat we de wensen kunnen doorgeven aan Sint! Dank u wel!

21/11/2016 - Onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen door de jaren heen...

Aan het begin van het thema hebben we gekeken naar Rodriquez, die de finale van Superkids! haalde met een balletact. Wij moesten hier stiekem een beetje om lachen: klassiek ballet is meer iets voor meisjes! Later hoorden we dat meer kinderen dat vonden en dat Rodriquez er zelfs erg mee is gepest. Dat maakte dat we eigenlijk een beetje medelijden kregen met hem, maar dat we hem tegelijkertijd juist heel stoer vonden. Hij doet het ondanks de pesterijen toch maar mooi, en zelfs op tv!
Ondertussen is er een onderzoek gestart naar het verschil tussen jongens en meiden. Want waarom ís het eigenlijk gek of grappig dat Rodriquez op ballet zit? We leerden woorden als 'stereotype' en 'rolmodel', maar werden ook nieuwsgierig naar een breder veld. Er zijn bijvoorbeeld ook beroepen die vooral door mannen worden beoefend, of juist door vrouwen. We zijn verder gaan kijken en vandaag hebben we met een onderzoeksgroepje ontdekt dat hier (gelukkig) wel een ontwikkeling in is. Vroeger mochten vrouwen veel minder dan nu! We willen deze ontwikkelingen onder de loep nemen. Als we ontwikkelingen (verbeteringen?) zien, kunnen we misschien ook een ideaalbeeld voor de toekomst schetsen!

21/11/2016 - Zangles van opa Tom de Graaf!

Over 4 weken is onze Superkids dinnershow! We hebben al aardig op een rijtje wat we allemaal willen gaan doen en we beginnen ook met het oefenen van deverschillende acts. Het is leuk om te horen hoe enthousiast er ook thuis wordt geoefend en hoe enthousiast veel ouders aan het meedenken zijn! Op school is ook de gelegenheid om te oefenen. We zijn nog op zoek naar ouders die met groepjes kinderen een act willen oefenen of willen helpen bij het maken van het decor. Op de deur van de klas (aan de buitenkant) hangt een intekenlijst met data en tijden waarop wij oefenen. Hierop kunt u zich eventueel intekenen, zodat u ook een groepje kunt helpen.
Vandaag oefenden we met opa Tom de Graaf (de opa van Jack). Tom is een echte zangleraar, en een goede ook! De liedjes die we onder zijn begeleiding zullen gaan zingen op 19 december zijn we vandaag voor het eerst gaan oefenen. In de gymzaal met de piano! Fantastisch dat opa Tom dit met ons wil doen. Vandaag waren we nog vooral bezig met de (Engelse!) teksten van de liedjes aan te leren, maar vanaf volgende week gaat hij ons ook helpen met het nog zuiverder zingen en onze stemmen tijdens het zingen beter gebruiken!

18/11/2016 - Mannequin challenge van groep 4-5!

Een nieuwe rage waar wij natuurlijk graag aan mee doen:
http://www.kiwi-cms.nl/bureau/anfy/obs-julianaschool/upload/files/IMG_1369(1).MOV

18/11/2016 - Muziek

Ons thema heeft natuurlijk alles te maken met muziek en we hebben deze week kennis gemaakt met harde en zachte klanken. We maakten kennis met crescendo en decrescendo. Zelf hebben we ook een kort muziekstukje geschreven die iemand anders dan weer ging spelen.

18/11/2016 - Voorbereid voorlezen

Kikker is Kikker is een mooi boek van Max Velthuijs. In eerste instantie zou je denken dat het misschien een boek is voor kleuters, maar toen wij het boek eens goed onder de loep namen, kwamen we erachter dat er een mooie boodschap achter zit! In het boek gaat het erover dat iedereen mooi is zoals hij is, met eigen talenten en kwaliteiten. Bovendien is belangrijk om te kijken naar wat je allemaal wel kunt in plaats van naar wat je allemaal niet kunt!
Vandaag hebben we het boek over alle kinderen uit de klas verdeeld. Iedereen kreeg een bladzijde, alleen of met een maatje. Deze bladzijde werd in een kwartier goed voorbereid. We letten op duidelijk en vloeiend lezen en misschien lukte het zelfs al om je stem nog meer te gebruiken. Zo werd door de hele klas het boek voorgelezen. Sommige kinderen vonden het even spannend, op een kruk voor de klas. Meteen een goede oefening voor onze show!
Klik op onderstaande link voor alle foto's:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?393

09/11/2016 - Morgen is de lampionnenavond!

We hebben in groep 4-5 de afgelopen weken niet stil gezeten. Naast alle startactiviteiten en plannen voor de show hebben we natuurlijk ook lampionnen gemaakt. Ze passen super in ons thema, maar het was geen makkelijke klus.. Op sommige dagen was er in de klas een lampionnenfabriek. Dan was het extra warm in de klas want hemeltjelief, wat werd er hard gewerkt. Vandaag waren we super blij, want alle lampionnen zijn af en morgen zullen we ze trots tentoonstellen. Komen jullie allemaal kijken? Van 17.30 - 19.00 uur is de school open en worden alle lampionnen van alle klassen geshowd. In onze gang gaan we morgen ook een heel mooie tentoonstelling inrichten. Tot dan!

09/11/2016 - Proefjes met geluid

In ons thema werken we natuurlijk toe naar onze supershow, maar onderweg komen we ook heel veel interessante inhoudelijke kwesties tegen. Zo heeft geluid, muziek en licht natuurlijk ook alles te maken met optreden. Vorige week zijn we dan maar eens in de wereld van geluid gedoken, om nieuwsgierig te worden naar wat geluid eigenlijk precies is en hoe dat werkt. Dat is goed gelukt! Want met 3 proefjes over geluid als startactiviteiten ('Springende hagelslag', 'Potjesorgel' en 'Bekertjestelefoon') zijn we veel dingen te weten gekomen, maar vragen we ons ook leuke dingen af. We denken dat geluid beweging is, in de lucht ofzo, maar hoe dat precies zit weten we niet, dus hangen er weer nieuwe vragen op de vragenwand. In vervolgactiviteiten (zoals begrijpend lezen, nieuwe experimenten, filmpjes of een expert) gaan we dan ook precies uitzoeken wat geluid is. In de gang hebben we meteen maar een proefjeslab ingericht. Waar we tijdens zelfstandig werken allemaal zo nu en dan een proefje gaan uitvoeren. Onderzoekend leren heet dat, en we vinden het super leuk!

09/11/2016 - Startactiviteiten en plannen maken

De weken gaan snel! Maar we doen ook elke dag heel veel. De afgelopen weken hebben we erg gebrainstormd over het thema. We maken plannen voor onze superhow van maandag 19 december, bedenken wat we zelf graag willen doen tijdens deze show, wat we allemaal moeten regelen of organiseren en merken vooral ook dat het best wel wat inhoudt! Wat super dat er zoveel ouders enthousiast zijn en ons willen helpen. Omdat de kinderen veel plannen zelf bedenken en maken, hadden we deze weken even nodig om op te starten, maar binnenkort komen we met gerichte vragen en juf ook met een mail om met ouders die bij het diner willen helpen af te spreken om plannen te maken. We hebben een prachtige vragenwand vol met vragen die we moeten onderzoeken, bedenken, afspreken en organiseren en de eerste acts zijn al opgegeven. We hebben bedacht dat we de show graag in het thema Kerst willen houden, maar vragen ons met elkaar ook af of we dan vinden dat echt alle acts alleen maar over kerst moeten gaan. U begrijpt: er is heel veel te regelen. Wat heel mooi is, is dat alle kinderen heel enthousiast zijn en we nu al zeker weten dat de avond een groot succes gaat worden. Binnenkort komen de gerichte vragen! En gaan we echt beginnen met het voorbereiden.
Ook met en over de andere subthema's zijn we druk bezig. Veel startactiviteiten zijn achter de rug, waardoor de vragenwand groeit en we nieuwsgierig worden naar veel mooie onderwerpen en kwesties.
We hebben naar het talent van balletdanser Rodriquez gekeken en ons daarbij meteen afgevraagd waarom onze eerste reactie nou toch eigenlijk (uit)lachen was. Woorden als stereotype en rolmodel zijn voorbij gekomen en we kwamen erachter dat het eigenlijk juist stoer is: een jongen op klassiek ballet, die ondanks pesterijen toch doorgaat met zijn passie en talent.
We zijn ook verder gaan kijken: zij er meer dingen die echt bij jongens/mannen passen? Of echt bij meisjes/vrouwen? Ja, die zijn er best! Zo kwamen er ook erg mooie vragen op de vragenwand. Wat dacht u van 'Klopt het dat jongens andere dingen goed kunnen dan meisjes door hun bouw?' of 'Klopt het dat meisjes het vroeger niet meer eerlijk vonden om alleen in het huishouden te werken? En hoe hebben ze het voor elkaar gekregen dat mannen ook meer zijn gaan doen?' of 'Zijn er in andere landen andere rolverdelingen dan bij ons?' U begrijpt: we gaan de diepte in en we gaan een heel interessant onderzoek tegemoet. Ook voor het onderzoek met de VU is dit heel interessant. Want om dit te onderzoeken gaan we de geschiedenis in, gaan we de ontwikkelingen onderzoeken én misschien een voorspelling doen of een tip geven voor de toekomst. WAUW!

Heeft u allemaal de brief met de toestemming voor het onderzoek van de VU gekregen?
Ik hoop binnenkort alle toestemmingsformulieren te kunnen ontvangen!

26/10/2016 - Superkids!

Ons nieuwe thema is een beetje gek begonnen, want we zijn maar met de helft van de groep op school! Groep 4 heeft nog een weekje herfstvakantie en groep 5 moest wel alweer beginnen. Op de eerste dag waren er nog een paar kinderen die het er toch niet helemaal mee eens waren, maar nu vinden we het stiekem ook wel lekker rustig. We hebben de tafels in 1 grote groep gezet en we zijn lekker begonnen aan het nieuwe thema 'Superkids!' We zullen namelijk naar een grote Kerst-dinnershow toewerken op maandag 19 december! In deze eerste week zijn we onze kwaliteiten en talenten alvast een beetje aan het verkennen. Daardoor leren we onszelf, maar ook elkaar nóg een beetje beter kennen. Vandaag deden we het kwaliteitenspel: door de hele klas lagen kaartjes met kwaliteiten erop verspreid en de kinderen mochten rond lopen en opschrijven welke kwaliteit ze bij zichzelf vonden passen. Super leuk, want wat hebben we eigenlijk veel kwaliteiten! Deze kunnen we vast en zeker in gaan zetten in het thema en tijdens de show. Morgen gaan we ook eens kijken welke kwaliteiten juist niet zo goed bij ons passen. En of er misschien eentje is die we toch wel wat meer willen ontwikkelen. Het is niet erg om niet allemaal dezelfde kwaliteiten te hebben. Het is juist goed! Het maakt ons als groep compleet. We hebben elkaar nodig en kunnen van elkaar leren!

18/10/2016 - Thema afsluiting!

Afgelopen woensdag was onze thema afsluiting. Wat was er veel belangstelling en wat heb ik veel kinderen trots en glunderend over het thema zien vertellen. Donderdag en vrijdag hebben we ook met elkaar nog goed geëvalueerd en hebben we een portfolio-activiteit over het afgelopen thema gedaan. Dat betekent dat we ons klaar kunnen maken voor een nieuw thema: 'Superkids!' In de mail die ik u heb gestuurd staat meer informatie over dit thema en een oproep om hierover mee te denken, maar voor nu: een heel fijne herfstvakantie gewenst!
In onderstaande link vindt u foto's van de thema afsluiting:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?378

04/10/2016 - Woensdag 12 oktober is onze thema-afsluiting!

De eerste periode is voorbij gevlogen! Ons thema is nog in volle gang en we hebben eigenlijk nog veel meer plannen dan tijd, maar toch werken we zo langzamerhand naar de thema-afsluiting toe.
Komt u volgende week woensdag ook een kijkje nemen? Van 17.30 uur tot 19.00 uur kunt u in groep 4-5 (en in de andere groepen van de school) worden rondgeleid. De kinderen vertellen u graag alles over onze dierentuin, over de dieren die daar leven, over de kritische kant van de dierentuin en over de eerste periode in de nieuwe groep. Tot dan!

29/09/2016 - Nog een keer bezoek van een lief, klein jongetje!

Net na de eerste schooldag, werd Jack een grote broer! Zijn broertje James werd op 30 augustus geboren en Jack is super trots! Woensdag kwamen Ashley en James in de klas en mochten we dat lieve, kleine broertje bewonderen. We hadden een klein cadeautje gemaakt voor James. Het rompertje met al onze vingerafdrukken is nu nog te groot, maar over een tijdje heeft James hem misschien wel een keertje aan! Ook het kaartje met al onze namen erop hebben we eindelijk gegeven. Jack, ontzettend gefeliciteerd! We vinden het heeeel leuk dat je een broertje hebt gekregen! Ashley en Robin, natuurlijk ook heel erg gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon en we wensen jullie heel veel geluk met elkaar!

23/09/2016 - Bezoek van juf Tessa en Ziggy!

Vandaag kwamen juf Tessa en Ziggy in de klas. We waren er de hele dag al een beetje zenuwachtig voor en om 11 uur was het dan eindelijk zover! Juf kwam met Ziggy en haar traktatie in de klas. We waren er stil van. Wat was het leuk om juf weer te zien én om eindelijk te zien wie er al die tijd in die dikke buik heeft gezeten. De kinderen zaten vol vragen: Was het moeilijk om een naam te verzinnen? Wat denk je dat Ziggy's lievelingsvoertuig is? Deed het pijn juf? Is Ziggy in het ziekenhuis geboren? Hoe is het om moeder te zijn? We vonden het heel leuk en bijzonder om juf nu als moeder te zien, maar ze zag er evengoed ook nog wel hetzelfde uit. Jesse vond wel dat haar stem een beetje anders was.
Ziggy heeft heel even gehuild, want hij had net gegeten, maar daarna voelde hij zich vast op zijn gemak, want hij ging lekker slapen. We gaven onze cadeaus: de poster van onze indianenhandjes, het cadeaupakket dat Esther namens alle kinderen had geregeld, het boekje én nog een extra cadeautje van Jelmer. Juf was er heel blij mee en wil alle kinderen, maar ook alle ouders er heel erg voor bedanken! De traktatie was ook in het thema van het kaartje en het babykamertje en daar hebben we heerlijk van gesmikkeld. Toen was het voor juf en Ziggy weer tijd om naar huis te gaan. Lieve juf Tessa, wat vonden we het leuk dat je er was! En wat ben je een lieve moeder! Geniet maar lekker van de dagen met Ziggy. Dikke kus van groep 4-5!

21/09/2016 - De dierentuin begint vorm te krijgen!

Er wordt deze week erg hard gewerkt aan de dierentuin en de dierentuin in de gang begint vorm te krijgen. Er wordt met veel plezier aan gewerkt. Bij het harde werken nemen we natuurlijk veel informatie die we tot nu toe tegen zijn gekomen mee! Bijvoorbeeld ons bezoek aan Hoenderdaell, of filmpjes die we hebben gekeken en teksten die we hebben gelezen. We hebben onderzoek gedaan naar de leefgebieden van de verschillende dieren, want het verblijf moet daar wel een beetje op gaan lijken, vinden we. Maar we gaan ook nóg verder... Zo heeft een groepje nog eens kritisch gekeken naar de ontwikkelingen van dierentuinen door de jaren heen. We zien dat de dierentuinen tegenwoordig meer denken aan het welzijn van de dieren en dat de mensen daarin misschien wat minder egoïstisch zijn geworden. Dat er verbetering optreedt is belangrijk, vinden we! En dat zet ons ook aan het denken: hoe ziet de dierentuin van de toekomst eruit? Kan er nog meer verbeterd worden? En wat dan? Koen vraagt zich zelfs af of dierentuinen er in de toekomst nog wel zullen zijn! De echte verbetering is volgens hem dat dieren helemaal niet meer op moeten worden gesloten. Maar ja, wat dan? Missen wij mensen dan iets? Of doen we misschien sommige dieren toch te kort? Er ontstaan mooie discussies en kinderen denken echt goed na over wat zij hier eigenlijk van vinden. Zij vormen een mening. Wat een hoog niveau!

20/09/2016 - We mogen Ziggy (en juf Tessa!) bewonderen!

Vrijdag komen Ziggy en juf Tessa bij ons in de klas. Dan kunnen we zien wie er nou al die tijd in juf Tessa's buik verstopt zat. Wat hebben we er veel zin in! En wat leuk dat u als oudergroep ook iets voor Ziggy heeft georganiseerd. Bedankt!

20/09/2016 - Onze schoolreis was TOP!

Vorige week woensdag en donderdag gingen we op schoolreis!
Op woensdag gingen we naar Hoenderdaell. Daar hebben we natuurlijk heel veel dieren gezien, maar ook gevoerd. Bij Stichting Leeuw hebben we gezien hoe de leeuwen in de jaagsimulator weer leren om achter een prooi aan te gaan. Het was een warme, leerzame, gezellige dag! Toen gingen we naar camping De Nollen. Daar mochten we onze tenten inrichten! Maar daarna snel naar buiten, om vooral lekker met water te spelen... We gingen barbequen op de camping, en we hadden broodjes knakworst. Na het eten gingen we naar het strand. Daar gingen we net na zonsondergang nog even lekker zwemmen in de zee. In het donker liepen we weer terug naar de camping. Dat was een lange tocht, een echt avontuur! Morris had marshmallows mee. Die hebben we nog lekker opgesmikkeld bij een klein kampvuurtje. Toen was het tijd om naar bed te gaan. Het was natuurlijk nog wel even gezellig in de tentjes, maar we waren ook moe, dus we hebben lekker geslapen.
De volgende ochtend was het feest! Stan was jarig en zijn moeder kwam de traktatie brengen. Wat bijzonder om een verjaardag te vieren op de camping! Juf Marieke was ook jarig, dus het was dubbel feest. Na het ontbijt gingen we alle spullen weer opruimen. Op het strand hebben we nog spannende en leuke spellen gespeeld, tijdens Expeditie Robinson! Toen was het tijd om ons weer aan te kleden, de spullen op te ruimen, nog even lekker een ijsje te halen bij Ijsie Prima en weer terug te gaan naar school. Wat hebben we ontzettend genoten! Annemieke, Ike, Jo-Nele, Anoeska, Renate, Ilona, Niki en juf Malenka, heel erg bedankt voor jullie hulp! Ook jullie waren top!

We hebben heeeel veel foto's! Klik op onderstaande link om ze te bekijken. Veel plezier!
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?359

08/09/2016 - Gezellige informatieavond!

Gisteravond vond de informatieavond van groep 4-5 plaats. Het was een gezellige, drukbezochte avond waarin we in verschillende (interactieve) werkvormen over veel onderwerpen van gedachten hebben gewisseld. Natuurlijk bestond ook een gedeelte van de avond uit inhoudelijke groep 4/5 informatie.
Ouders, bedankt voor jullie komst en enthousiasme! Op naar een mooi jaar!
Op de deur van de klas hangen intekenlijsten voor de kennismakingsgesprekken. Ik hoop dat iedereen gauw een datum en tijdstip vindt om kennis te maken en uw kind door te spreken.
Zoals ik op de informatieavond aangaf, probeer ik trouw onze blog bij te houden. Daarom hoop ik dat u de blog regelmatig even bezoekt. In de nieuwsbrief die iedere 2 weken verschijnt wordt ook naar deze pagina verwezen!

06/09/2016 - Zwemles groep 4

Aanstaande donderdag gaan de kinderen van groep 4 weer voor het eerst dit schooljaar naar het zwembad. Willen alle ouders ervoor zorgen dat de kinderen donderdag hun zwemspullen meenemen naar school? Omdat groep 5 niet meer gaat schoolzwemmen, gaan zij met juf Sibille mee. Hopelijk is er ook een ouder die mee kan met de bus! De bus vertrekt om 9.20 uur en zal om ongeveer 11.00 uur weer terug zijn op school.

06/09/2016 - Meningen vormen

De dagen vliegen voorbij! En het wordt nu wel eens tijd dat ons thema écht vorm gaat krijgen.
Vandaag hebben we in tweetallen gekeken naar platen uit een prachtig boek van Artis. De platen waren prachtig, maar dat wat erop stond was wel een beetje zielig: de dieren zaten in kleine hokken en hadden niks te doen. We kwamen erachter dat dierentuinen best wel een beetje zijn veranderd, vergeleken met vroeger. Gelukkig is het vooral verbeterd! Toch vroegen we ons wel even af of dierentuinen eigenlijk wel zo leuk zijn als we denken. Is het niet zielig? Of egoïstisch van de mens? We hebben de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en konden concluderen dat dierentuinen toch ook veel voordelen hebben. We kunnen er bijvoorbeeld dingen van leren, het is leuk en de dieren in de dierentuin hebben misschien wel minder vijanden. Toch hebben we echt punten waar we bij het maken van onze dierentuin op moeten letten, en hebben we opeens een klas vol met kritische kinderen. Super!
In de komende week zal de dierentuin een beetje vorm beginnen te krijgen en zullen de kinderen gericht onderzoek gaan doen naar hun eigen dier.
In onderstaand album vindt u foto's van de startactiviteiten van deze en vorige week:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?347

31/08/2016 - Leuk! Zoo'n zootje!

Het schooljaar is begonnen en de eerste 3 dagen zitten er alweer op. Het was wel even wennen: een nieuwe juf, een nieuw lokaal (de trap op!), waar moet dan nu mijn jas, of mijn eten en drinken en waar kunnen we alles vinden?! Maar de kinderen hebben hun plekje alweer aardig gevonden en weten al steeds een beetje beter wat er van ze wordt verwacht.
We begonnen het schooljaar ook meteen met goed nieuws, want in de vakantie (op 22 augustus) is juf Tessa bevallen van een gezond, lief, klein zoontje: Ziggy, en we mogen, als Ziggy iets groter is, met de hele klas op kraamvisite komen! Vandaag kwam ook Jack met blij babynieuws de klas in! Zijn broertje James is gisterochtend geboren. Gefeliciteerd grote broer!

Het eerste thema van dit schooljaar is 'Leuk! Zoo'n zoo-tje!' en het gaat over de dierentuin.
We hebben het thema in de eerste startactiviteiten al een klein beetje verkend: we hebben ervaringen/avonturen gedeeld en nagedacht over waarom we eigenlijk naar de dierentuin gaan. Ook hebben we goed bedacht wat nu eigenlijk ons favoriete 'dierentuindier' is. In tweetalgesprekken, maar ook in gesprekken met de hele klas, m.b.v. tekeningen en door te snuffelen in de themaboeken hebben we verschillende dieren verkend. We hebben ze zelfs in groepen verdeeld en er een boekenmarkt van gemaakt, zodat we lekker konden struinen. Daardoor zijn we al best wel enthousiast, maar ook nieuwsgierig geworden en kunnen we binnenkort beginnen met plannen te maken voor het maken van onze eigen dierentuin. Op de gang zal dan ook de komende weken een maquette gaan groeien. Morgen gaan we eerst ook eens kritisch kijken naar wat we eigenlijk van een dierentuin vinden en hoe dierentuinen eigenlijk zijn bedacht of ontstaan. We gaan proberen om allemaal een eigen, onderbouwde mening te gaan vormen over dierentuinen in de wereld!

Op woensdag 7 september is onze informatie avond, van 19.30 uur tot 20.30 uur. Op deze avond zal ik onder andere vertellen over het aankomende schooljaar, over de combinatie 4-5, onze schoolreis en de thema's.

Op donderdag 8 september is de eerste zwemles van groep 4, dus dan mogen deze kinderen de benodigde spullen meenemen. Omdat de kinderen van groep 5 bij mij op school blijven, zullen de kinderen van groep 4 met juf Sibille meegaan in de bus. Wel is het fijn als er iedere week een ouder/verzorger van onze groep kan assisteren. Kunt u hierbij een donderdagje helpen? Dan hoor ik dat heel graag! De bus vertrekt om ongeveer 9.25 uur en jullie zullen om ongeveer 11 uur weer terug zijn op school.

14/07/2016 - Laatste schooldag!

Wauw dit was alweer de laatste schooldag! Wat is het jaar voorbij gevlogen! Vandaag hielden we een relaxdag (alvast een beetje inkomen voor de vakantie).

Bedankt voor het leuke schoojaar! Iedereen een hele fijne vakantie gewenst!

14/07/2016 - Verjaardag juf

Woensdag 13 juli hebben we de verjaardag van juf gevierd. Wat was dit een gezellige dag! We hebben gezongen, taartjes versierd, zijn lekker naar de speeltuin geweest en bij juf van een high tea genoten. Juf is ontzettend verwend door alle kinderen. Heel erg bedankt voor de mooie tekeningen, lieve kaartjes en cadeaus. Bij media staan foto's van deze dag.

14/07/2016 - Babydag

Dinsdag deden we allerlei spelletjes in groepjes van 4. Zo moesten we onder andere babypotjes proeven, zo snel mogelijk een luier omdoen, zoveel mogelijk babyspullen bedenken in 5 min, raden van wie welke babyfoto is en gokken hoe groot de buik van juf is.
's Middags kwam de verloskundige op bezoek. Zij had wat spullen mee om te laten zien. We mochten onze vragen stellen en naar het hartje van de baby van juf luisteren. Bij media staan de foto's van deze dag.

11/07/2016 - Lekker lezen

Het einde van het schooljaar nadert... We zijn al druk aan de slag geweest met het opruimen van de klas. Deze week gaan de laatste spulletjes mee naar huis, hebben we nog een aantal leuke dagen voor de boeg (dinsdag het bezoek van de verloskundige, woensdag juffendag en donderdag een relaxdag) en krijgen de kinderen de rapporten mee. Het stillezen mocht nu eens door hele klas. Het maakte niet uit waar je gingen zitten/liggen, als je maar lekker aan het lezen was.

11/07/2016 - De chaos

Wat heerlijk al die ideeën. Nu hadden we Casper en Morris die bedachten dat het leuk was om van de schommels een kermisattractie te maken, namelijk de Chaos. Dit ging niet zomaar... Er werd een meetlint gemaakt, want ja je moet wel een bepaalde lengte hebben om er in te mogen. Ook werden er regels en een handleiding bij de attractie gemaakt. Verder moest je wel over een kaartje beschikken. Gelukkig werd het vrijdag even droog, zodat ze ook open konden. Binnen no time stond er een hele rij te wachten om in de attractie te mogen.

08/07/2016 - Welke ouders gaan mee op schoolreis?

Wat fijn dat er zoveel ouders zijn die mee kunnen op schoolreis op woensdag 14 en donderdag 15 september! We hebben geloot. Aan Tessa heb ik gevraagd welke ouders er nog niet eerder mee zijn geweest. Deze ouders mogen sowieso mee. De andere ouders deden mee in de loterij! De ouders die mee gaan zijn geworden:
Renate (de moeder van Levi)
Anoeska (de moeder van Jelmer)
Nicky (de vader van Sammie)
Pierre (de vader van Youri)
Ike (de vader van Malia)
Ilona (de moeder van Jesse)
Jo-Nele (de moeder van Cis)
Alle ouders die zich hebben opgegeven: bedankt! Jammer dat ik jullie niet allemaal mee kan nemen.
Groetjes Marieke

04/07/2016 - Vissen maken

Met veel plezier zijn we gestart aan een van de laatste projecten van dit schooljaar. We gaan 3d vissen maken. De eerste stap was het maken van het lichaam van papier maché. Aangezien we hier behoorlijk vies van konden worden gingen we lekker in blote buiken en met schorten aan de slag. De lichamen hangen nu te drogen, eind van week gaan we verder met versieren.

Ook leuk is dat we bij onze ecoline vissen inmiddels leuke gedichten en korte verhalen gemaakt hebben. Hier kwamen verassende teksten uit!

04/07/2016 - Het legokasteel

Toch nog even een foto van het groepje dat hard gewerkt heeft aan het legokasteel. Dit was best een hele klus! Lego sorteren, het volgen van de stappen uit de boekjes, samenwerken, onderdelen zoeken. Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen!

04/07/2016 - De doorschuifmiddag

Hoi leuke kinderen van groep 3/4,

Vorige week woensdag was de doorschuifmiddag en kwamen jullie bij mij in de klas om alvast een beetje te weten hoe het er in groep 4/5 volgend jaar aan toe zal gaan.
We begonnen met een quiz over groep 4/5. Daarna mochten jullie mij interviewen en mochten jullie dingen over jezelf vertellen door je naam op een mooie, speciale manier te schrijven en een verhaaltje of woordweb over jezelf te maken.
Toen kwam een moeilijke groep 4/5-samenwerkingsopdracht: de zandloper op het digibord ging aan en jullie mochten met een groepje van 4 of 5 in 25 minuten een knikkerbaan maken waarin de knikker na precies 7 seconden stil kwam te liggen. Dat viel nog niet mee hè! Maar wat gingen jullie goed te werk! En wat kon ik meteen goed zien hoe goed jullie kunnen samenwerken, hoe jullie problemen die jullie tegen kwamen oplosten en hoe jullie de opdracht aanpakten. Het was een aantal groepjes gelukt om de knikker in 7 seconden stil te laten liggen. Knap hoor!

Ik denk dat we volgend jaar een superjaar gaan hebben met elkaar. Alvast een heel fijne vakantie en tot maandag 29 augustus in groep 4/5!

Groetjes van juf Marieke

10/06/2016 - Avondvierdaagse

Wauw! Wat heeft iedereen super gelopen. En wat had iedereen zijn/haar best gedaan met de thema's. We hebben 4 gezellige avonden met elkaar gelopen. De medailles zijn dik verdiend!

10/06/2016 - Schoolreis

Schoolreis naar camping de Gouwe Stek.

Wat een een heerlijke schoolreis hebben we gehad. We zijn gestart met een bezoek naar het Zuiderzee museum waar we het waterprogramma hebben gedaan. Hier hebben gekeken naar een overstroming in de straat 100 jaar geleden. Ook hebben we zelf dijken gemaakt. Iedereen heeft een watertopper diploma ontvangen. Van het museum gingen we naar de camping. Hier had iedereen toch wel het meeste zin in! De tenten verdelen, inrichten en lekker de camping verkennen. Einde van de middag zijn we hengels gaan maken en uitproberen. De dag vloog voorbij! Als avondeten hadden we soep en hotdogs en hierna volgde een piratenspeurtocht door het bos. Toen het begon te onweren werd het een beetje spannend, maar gelukkig was dit snel voorbij. Lekker de tent in en nog een spelletje spelen. De volgende dag zijn we vlotten gaan maken en lekker naar het strandje geweest. Als afsluiting een ijsje en de meeste kinderen hebben toch wel even een tucje gedaan op de terugweg. Nu kunnen we lekker nagenieten van de foto's. Deze zijn te vinden bij media.

Alle begeleiders super bedankt!

20/05/2016 - Benefietconcert op 30 juni!

Kom in Actie! Op donderdag 30 juni willen we vanaf een uur of 3 een Benefietconcert organiseren, waar we gaan proberen geld op te halen voor de school van de oma van Kikoy!

De oma van Kikoy heeft in groep 4 van juf Sibille en Bianca over deze school vertelt! Wat een bijzonder verhaal. Trudy vertelde dat ze op vakantie was geweest in Bali (in 2007) en het eiland zo mooi vond! Maar de armoede in de dorpjes vond ze niet zo mooi! Ze wilde de mensen en kinderen graag helpen! Maar hoe? Ze bedacht een plan, wanneer je iemand wilt helpen, moet je iets geven waar ze echt mee verder komen! Ze bedacht een plan! Veel ouders hebben geen geld om hun kinderen naar school te sturen en als de kinderen naar school gaan is het heel moeilijk om daarna verder te gaan leren... Hier wilde ze wat aan doen, ze bedacht een speciale school, een school waar de kinderen naar toe kunnen! In de ochtend gaan de kinderen naar de gewone school en in de middag naar de school van Trudy. Daar leren ze engels, een taal die je moet kennen wanneer je naar de hogere school gaat. En met de computer werken. Maar ook spelen en sporten. En hoe zorg je goed voor jezelf, de ander en mijn omgeving. Op deze school komt ook een schooldokter, hij controleert de kinderen en zorgt dat ze naar een dokter gaan. Vaak hebben de ouders daar ook geen geld voor. Net als voor kleding en speelgoed. Op de school delen ze dit uit, wanneer ze dit gekregen hebben. Op de school geven vrijwilligers les. Zij komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland en Australië. Wanneer ze te kort hebben geeft Trudy ook les of een ouder kind die al heel goed Engels kan. Trudy is vooral geld aan het inzamelen, zodat de school verder gebouwd kan worden, ze uitstapjes kunnen organiseren (veel kinderen zijn nog nooit buiten het dorp geweest), stroom en internet beter geregeld kan en nog veel meer!!! De school heeft ongeveer 70 kinderen in de leeftijd van 7-15 jaar. En ze zijn heel trots dat nu de eerst leerling begonnen is op de Universiteit. De kinderen willen graag juf worden, of manager van een Hotel, of een andere baan in het Hotel, politieagent... Wij hopen deze kinderen een beter toekomst voor zichzelf te kunnen bieden, en hierdoor hun familie, hun dorp, hun land..... Daarom komen wij in actie!!!!

Het is al lange tijd een wens van mij om kinderen in aanraking te laten komen met mooie muziek. Op onze school zit veel talent! 's Morgens horen wij vaak de piano bij juf Leny de prachtigste klassieke stukken ten gehore brengen.....Maar ik weet dat er nog veel meer talent is! Tijdens de kerstuitvoering ben ik altijd weer trots op ons schoolkoor....Het idee is om een soort Prinsengrachtconcert te organiseren waar we ons talent laten horen... Ons publiek komt lekker met zijn picknickkleed en mand om er naar te luisteren....

Onze groep gaat mij helpen dit evenement te organiseren en zullen vast nog meer leuke ideeën hebben! Mocht u muzikale mensen kennen die ons kunnen helpen, vindt u het zelf leuk iets met muziek te doen, dan horen we het graag! Het lijkt ons leuk wanneer kinderen, de groepen, ouders muziek gaan maken op de tribune van het plein en we een mooi muzikaal programma hebben. Geef je op! Ook als je denkt niet te kunnen zingen, maar het wel leuk vindt! We organiseren namelijk ook een wrakkenkoor met ouders die het leuk vinden om te zingen, maar denken het niet te kunnen... Speelt u viool of een ander bijzonder instrument? Geef je op en speel of zing voor Bali! Groetjes juf Sibille en Bianca en groep 4!

12/05/2016 - Startactiviteit visspullen

Wie heeft er wel eens gevist? Wat heb je dan allemaal nodig? In viertallen hebben we visspullen bekeken en nagedacht over wat het is en wat je er mee kunt doen.

Er kwamen meteen ook ideeën om onze eigen hengel te maken of te vissen in kleine groepjes. Hier kunnen we dan mooi weer mee verder!

12/05/2016 - Startactiviteit verteltafel

Ons nieuwe thema: "Waterpret". We werken over water. Water in huis, water om ons heen, hobby's met water, het weer, watergevaar enz. De verteltafel krijgt al aardig vorm. Het is het boek 'Kikker is een held'. We hebben het verhaal gelezen, een lijst gemaakt met alle benodigdheden en de eerste dingen zijn al verzameld en geknutseld.

14/04/2016 - Excursie Muiderslot

Vrijdag 8 april zijn we op excursie geweest naar het Muiderslot. Hier hebben we een echt kasteel kunnen bekijken. In groepjes hebben we ridderroute en de torenroute gelopen. Ook konden we een kijkje nemen bij de Valkenier, de kruidentuin en de kerker. Alle hulpouders heel erg bedankt! De foto's zijn te vinden bij media.

14/04/2016 - Kruisboogschieten deel 2

Nu de kruisboog af was, waren we wel benieuwd hoever we zouden komen. Op het schoolplein hebben we geschoten en vervolgens opgemeten hoever we kwamen. Sommige kwamen helaas niet vooruit, maar er waren er ook die wel 900 cm. ver kwamen. De gegevens hebben we allemaal genoteerd. Hier konden we ook weer mee verder. We hebben de gegevens verwerkt in een tabel, staafdiagram of grafiek. Zo konden we onze rekenles mooi verbinden met het thema. Natuurlijk hebben we ook gekeken hoe het nou komt dat sommige zo ver schieten en sommige helemaal niet vooruit komen.

14/04/2016 - Kruisboog schieten

Als ridder moet je ook met wapens aan de slag kunnen. We hebben onze eigen kruisboog gemaakt. Eerst hebben we een kruisboog bekeken en in tweetallen overlegd. Hoe werkt hij? We kregen een aantal materialen mee om vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Dit leek heel moeilijk, maar toch slaagden de meeste tweetallen erin zelf met een idee aan de slag te gaan. Voor degene die het lastig vonden, volgde er een filmpje.

31/03/2016 - Eigen onderzoeksvragen

We zitten midden in ons onderzoek over de Middeleeuwen. We hebben na het snuffelen in de informatieboeken diverse onderzoeksvragen bedacht. Deze zijn te vinden aan de vragenwand. Zo willen we weten hoe je een ridder kunt worden, welke ruimtes er in een kasteel zijn en wat een jonkvrouw allemaal doet. Om de vragen te beantwoorden moeten we op zoek naar goede teksten. Soms krijgen we deze, maar soms moeten we ook zelf een geschikte tekst uitzoeken. We letten dan op de moeilijkheid, lettertype, plaatjes, informatie en lengte. Vandaag wilden we weten wat een ridder allemaal draagt. Iedereen ging op zoek naar een geschikte tekst. Deze tekst gaan we vervolgens lezen, we omcirkelen de belangrijke woorden, we maken een woordveld, we checken bij elkaar of we dezelfde belangrijke woorden gevonden hebben, wanneer er verschillende teksten gelezen zijn wisselen we informatie uit en vullen we ons woordveld aan en uiteindelijk beantwoorden we de vraag. Bij het schrijven van het antwoord gebruiken we ons woordveld, proberen we goede zinnen te maken en let groep 4 op de hoofdletters en punten. Alle vragen en antwoorden worden voorzien van een passende illustratie en komen in ons onderzoeksmapje terrecht. We proberen ook regelmatig een tekst uit te typen.

18/03/2016 - Het ridderkasteel

Wauw! We zijn gestart met het maken van een kasteel van lego. Dit is niet makkelijk! Eerst moest alle lego uitgezocht en gesorteerd worden. Met wat hulp hebben we het bouwen opgestart. Nu zijn we elke middag trouw aan het bouwen. Het boekje wordt hierbij keurig gevolgd. De ophaalbrug en de eerste zijkant van het kasteel staan al in elkaar. Heb je zin om te komen helpen? We starten steeds om 13.00 uur.

09/03/2016 - Ruige ridders en puike prinsessen

Ons nieuwe thema over de tijd van de kastelen is van start gegaan. De eerste startactiviteiten zijn geweest. De opening vanuit de tijdmachine. Het snuffelen in de nieuwe informatieboeken. Het bekijken van filmpjes over kastelen. Het bedenken van wie je zou willen zijn en hoe je eruit zou zien. Het bekijken van een oude kaart van Scagha. Het luisteren naar een verhaal over ridder Magnus. En het bedenken van onderzoeksvragen. Wat wil je dit thema te weten komen? Ook hebben we geschreven met inkt.

09/03/2016 - Thema afsluiting

Wauw! Wat leuk dat de kleutergroepen en groep 3 een kijkje kwamen nemen in ons museum. Vol trots stonden alle kinderen bij hun eigen museum en vertelden over de inhoud en het proces. Ieder kind had een mooie muurkrant gemaakt en een eigen kamer ingericht met persoonlijke spulletjes. De kinderen hadden eerder met groep 8 al geoefend hoe je nou goed kunt presenteren.

22/02/2016 - Ons lichaam

Vandaag zijn we ons lichaam ingedoken. Welke belangrijke organen hebben we? Waar zitten die? Wat doen ze dan? Eerst hebben we goed de illustraties bekeken en besproken. Vervolgens zijn we in duo's de teksten gaan lezen en de belangrijke woorden er uit gaan halen. Al eerder hebben we in tweetallen onze lichamen overgetrokken. Nu konden we de organen waar we over gelezen hadden een plekje geven in dat lichaam.

17/02/2016 - Ons ik museum

Na het knutselen met de dozen, verzamelen van spullen, bekijken van illustraties en lezen over museums was het eindelijk zover. We gingen onze museums inrichten. Eerst hebben we goed gekeken naar de spullen en de ruimte. Hoe kun je het op een leuke manier tentoonstellen? We hebben in groepjes met elkaar overlegd. Ook hebben we met elkaar besproken hoe je dingen kunt vastmaken. We hebben gewerkt met verschillende technieken nl. met touw en knopen, plakband, tape, hangers, doosjes/flesje, plakgum, tyraps en nietjes. Het resultaat mag er zijn! Het museum heeft hele mooie kamers met persoonlijke spulletjes gekregen. Daarna volgde de entreekaartjes. We hebben gesprekken gevoerd over prijzen, dagen, openingstijden, adressen en rondleidingen. Iedereen heeft zijn eigen entreekaart ontworpen. Kom gerust een kijkje nemen!

01/02/2016 - De wereld

Ondertussen wordt er druk aan ons thema gewerkt. Op de foto zie je dat we o.a. bezig zijn met het bekijken van de wereldbol en het natekenen van een stukje wereld. Ook hebben we nagedacht over wat we graag zouden willen veranderen aan de wereld. We hebben onze eigen toverwereldbollen gemaakt en hierop getekend en geschreven welke wensen we voor de wereld hebben. Dit varieert van geen oorlog, geen ziektes, gezond eten tot luxe huizen voor iedereen en dat alles van snoep gemaakt is. Bij onze kunstwerken hebben we een mooi, toepasselijk lied geleerd.

20/01/2016 - Speelwerktijd

Na de startactiviteiten en alle toetsen hebben we ons thema weer helemaal opgepikt. Onze gezinnen zijn getekend en de teksten erover geschreven. De eerste wereldbol is nagetekend met ecoline. Op de computer oefenen we met het in elkaar zetten van het menselijk lichaam en leren we de Engelse benamingen van het lichaam. Met Kapla maken we mensen na. Op de foto is te zien dat dit geen makkie is! Op het bord tekenen we onze eigen kamers en vertellen hierover aan de groep. Onze themahoek wordt een 'Ik museum'. We zullen ons nog gaan verdiepen in het museum en het rollenspel van het museum. Voor nu hebben we allemaal een eigen doos nodig. Dit wordt onze kamer in het museum. In deze kamer komen spulletjes die belangrijk voor ons zijn. Ook zijn we gestart met onze muurkrant. We hebben een eigen plan gemaakt. Wat hoort bij mij? Waar wil ik over schrijven of meer over weten? Vandaag hebben we geoefend met de stappen van het lezen naar het schrijven van een goede tekst. Hier kunnen we nu mee aan de slag!
Binnenkort start groep 4 met het oefenen van de tafels. Ze zullen een blad mee krijgen waarmee ze kunnen oefenen.

07/01/2016 - Hello world, this is me

Onze nieuwe thema is van start gegaan. We hebben eerst een mindmap of woordveld over ons zelf geschreven. Wat hoort er allemaal bij mij? Ook hebben we ons gezicht in de spiegels bekeken. Hoe zie ik er uit? Wat is de vorm van mijn wenkbrauwen? Welke kleur ogen heb ik? Enz. Daarna zijn we een portret van ons zelf gaan tekenen. Aan het eind zijn we gaan raden welk potret bij wie hoorde. Dit was nog best lastig! Morgen gaan we met hulp van de mindmap of het woordveld een tekst over ons zelf schrijven. Juf heeft aan de hand van foto's verteld over haar gezin. Komende week gaan we met ons eigen gezin aan de slag.

15/12/2015 - De griezelverhalen

Ondertussen werken we ook hard aan onze griezelverhalen. We zijn gestart met snuffelen in de boeken. Wat vind je griezelig? In groepjes hebben we griezelige plaatjes aan elkaar gepresenteerd en verteld waarom we het nou griezelig vinden. We hebben een woordveld over griezelen gemaakt, dit met elkaar uitgewisseld en aangevuld. Ook zijn we griezelverhalen gaan lezen. Welke woorden maken het verhaal nou griezelig? Deze woorden hebben we bij ons woordveld bijgeschreven. Toen zijn we ons op ons eigen griezelverhaal gaan richten. We hebben eigen monsters getekend. Zo hebben we bijvoorbeeld Haarbal, heksje Gemeen, Pruleplu en Sleimi. Na het tekenen gingen we nadenken over wie, wat en waar. Hoe heet mijn monster? Waar speelt mijn verhaal zich af? Waar gaat het in mijn verhaal over? We hebben onze monsters op stokjes geplakt, zodat we onze verhalen uit konden spelen. We zijn gaan nadenken over welke spannende woorden en zinnen we in onze verhalen konden gebruiken. Hier kwam ons woordveld weer mooi van pas. En nu zijn we bezig met het reviseren van onze griezelverhalen. Durf jij ze straks te lezen?

15/12/2015 - Recepten voor het kerstdiner

Het kerstdiner komt steeds dichterbij. De voorbereiding van ons diner is in volle gang. Dit doen we geheel in stijl van ons griezelthema. Wat dacht je van spinnensoep, mummiepizza, heksenbezems, monsterfruit. Klinkt eng toch? Fijn dat er veel ouders/opa's/oma's zijn die ons willen helpen met het koken! Vandaag hebben we de groepjes gemaakt en de recepten verdeeld. We hebben ook goed met groepjes nagedacht over de ingrediënten. Wat denk je dat je allemaal nodig hebt om het gerecht te maken? Na het maken nog eens kijken of wat we dachten ook echt klopt! Donderdag gaan we lekker koken en nu maar hopen dat we het op durven te eten. 

15/12/2015 - Het spookhuis

Ons spookhuis! Een beetje aangepast aan de kerst. Alle kinderen hebben in duo's aan een kamer gewerkt. Eerst moest het behang opgeplakt worden. Dit was een leuk pas en meetwerkje. In de klas hebben we diverse griezels gemaakt. Hierbij zijn diverse technieken aan bod gekomen. Griezels van wc rollen, griezels met splitpennen zodat ze kunnen bewegen, griezels met muizentrappetjes, heen en weer bewegende griezels. De groepjes hebben meerdere keren in het atelier gewerkt om aan de aankleding van hun kamer te werken. Één groepje heeft er één geheel van gemaakt. Zij hebben het spookhuis ook nog even extra gepimpt met kerstversieringen en lichtjes toegevoegd. Wat is het tof geworden!

04/12/2015 - Bezoek van Sint

Vandaag hadden we Sint en zijn drie pieten op bezoek. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met het pietje dat op het dak sliep, omdat hij niet kon rekenen. Onze Sinterklaasdans was super goed gelukt! En wat deden de pieten goed mee. Zoals op de foto te zien is, zijn we goed verwend! We hebben een hele gezellige dag met elkaar gehad! Iedereen veel plezier met pakjesavond.

01/12/2015 - Griezelen bij de verteltafel

De verteltafel is klaar! Hier spelen we het verhaal van 'De monstertuin' uit. Eerst is het verhaal een aantal keer voorgelezen. Er is een inventarisatielijst gemaakt en de kinderen zijn gaan tekenen en knutselen. Het is nog niet zo makkelijk om een voorstelling aan de groep te geven. Je moet de verhaallijn weten, de tekst kennen, de rollen en tekst eerlijk verdelen, het verhaal uitspelen en goed te verstaan zijn. We leren van de tops en de tips die we aan elkaar geven. 

18/11/2015 - Lampionnen

Onze lampionnen moesten natuurlijk even uitgetest worden! Op naar de donkere zolder waar we op trap even konden zien hoe onze lampionnen zouden schijnen in het donker. Wat zijn ze mooi (griezelig) geworden. Samen met de zelf gemaakte en voorgelezen griezelverhalen durfde bijna niemand meer de klas in met de lampionnenavond. 

18/11/2015 - Het griezelhuis

In tweetallen bouwen de kinderen een griezelhuis. Hiervoor hebben we uiteraard eerst illustraties van griezelhuizen bekeken en besproken. Ook hebben we onze eigen griezels gemaakt om te gebruiken in het griezelhuis. Na het bouwen wordt het vooraanzicht getekend. 

18/11/2015 - Heksensoep

Gatver wat ruik ik? Het is de heksensoep van de themahoek. De kinderen kopen griezelige ingrediënten in het winkeltje. Denk aan vingers, spinnen, kakkerlakken en muizen. Met z’n tweeën overleggen ze over de soep, ze kopen de ingrediënten, rekenen uit wat er betaald moet worden, noteren het recept en presenteren hun soep aan de klas. Wie durft te proeven? Samen kijken we hoe je de soep kunt betalen. Welk geld gebruik je?

 

17/09/2015 - Maken van rƶntgenfoto's

In onze dierenartsenpraktijk misten we nog de röntgenfoto's. Hier konden we mooi mee aan de slag. We hebben goed besproken wanneer je zo'n foto maakt en wat je er op kunt zien. Op het digibord bekeken en bespraken we meerdere foto's. Vervolgens gingen we aan de slag.

17/09/2015 - Bij de dierenarts

Wauw! We mochten op bezoek bij een echte dierenarts! Hier konden we mooi rondkijken hoe het er bij een echte dierenarts uitziet. Welke instrumenten zijn er en wat doe je ermee? Welke ruimtes zijn er en hoe zijn die ingericht? Dit konden we vervolgens goed vergelijken met onze eigen dierenartsenpraktijk in de themahoek. Zo konden we ook ontdekken welke dingen we nu nog echt missen. We kwamen erachter dat we nog geen röntgenfoto's hebben, geen reageerbuisjes voor het bloed, geen apparatuur om het bloed te onderzoeken en geen operatiekleed.

02/09/2015 - Wat eet een kat?

Wat eet een kat?

Tsja... brokken, vis, vlees, vogels. En hij drinkt water en melk. Weten we dit zeker? We zijn dit eens goed gaan onderzoeken. Iedereen heeft een tekst op zijn/haar niveau gelezen. We hebben de kernwoorden gemarkeerd. In groepjes onze gevonden informatie uitgewisseld en vervolgens een klassikaal woordveld gemaakt. Dit woordveld konden we weer gebruiken om onze eigen tekst te schrijven. Inmiddels kan iedereen het vertelen. Zo hebben we o.a. gelezen dat een kat niet te veel melk mag, dan krijgt hij nl. buikpijn. Hij moet schoon water krijgen en zijn eetbak moet op een rustig plekje staan. Meer weten? Vraag het ons gerust!

02/09/2015 - Hoe lang is het dier?

Als dierenarts ga je niet zomaar dieren opereren. Je moet eerst weten wat er aan de hand is en je gaat het dier natuurlijk eerst onderzoeken. Vandaag zijn we begonnen met het meten van de dieren. Wat is een centimer? En wat is een meter? Waar kan ik mee meten en hoe doe ik dat? In de klas stonden alle huisdieren klaar en als echte dierenartsen gingen we aan de slag!

02/09/2015 - Thema huisdieren

We zijn het nieuwe schooljaar weer gestart. Ons thema gaat over huisdieren. De kinderen mogen huisdieren meenemen en erover vertellen. Als themahoek willen we een dierenartsenpraktijk. Dit thema gaan we ons dan ook verdiepen in het verzorgen van huisdieren en de dierenarts. Malia heeft als eerst haar huisdier meegenomen. Ze heeft van alles over de papegaai verteld. Ook is ze met de papegaai op haar arm/hoofd de klas rond gegaan.

19/06/2015 - Op de camping

Wat hebben we genoten van het schoolreisje. We zijn naar de Helderse Vallei geweest. Hier konden we klimmen, spelen, geitjes aaien en hebben we het blote voetenpad afgelegd. Op de camping hebben we gegeten, de tenten ingericht en vervolgens heerlijk gespeeld. 's Avonds aten we patat en hebben we het dierengeluidenspel als avondspel gespeeld. De volgende ochtend hebben samen ontbeten, nog lekker van de camping genoten en als afsluiting een ijsje gehaald.

Via deze link kun je wat foto's bekijken: https://www.dropbox.com/l/HuOmJF1k5UNIqytaNkjyfs

05/05/2015 - De thema afsluiting

Wat fijn dat er zoveel belangstelling was met de thema afsluiting. Alle kinderen hebben een rondje door de klas gedaan en laten zien en verteld over wat er allemaal gedaan en gemaakt is.

04/05/2015 - De schoonmaakhoek

Tijdens dit thema is onze themahoek een sorteerhoek en een schoonmaakbedrijf. In de sorteerhoek sorteren we het afval in de juiste bakken. Het schoonmaakbedrijf wordt ingehuurd voor allerlei klussen.

04/05/2015 - Het atelier

Tijdens het thema over troep hebben we volop geknutseld met afval en kosteloos materiaal. In het atelier konden de kinderen helemaal los gaan. We hebben eigen kunstwerken met afval gemaakt en zijn aan de slag gegaan met druktechnieken. Ook hebben we eigen papier gemaakt.

30/03/2015 - Papier maken

Van oud papier kunnen we gewoon weer nieuw papier maken! We hebben eerst een fimpje bekeken en aantekeningen gemaakt. Hoe doen we dat? Welke spullen hebben we dan nodig? In kleine groepjes zijn we vervolgens aan de slag gegaan. We hebben grote vellen en kleine vellen gemaakt. Ook hebben we glitterpapier en blauw papier gemaakt. Iedereen heeft zijn naam op het papier gezet. Ons zelf gemaakte papier is te bewonderen aan de muur.

30/03/2015 - Knutselen met afval

Inmiddels hebben we op school al veel afval verzameld. De kinderen gaan in groepen aan de slag in het atelier om er echte kunstwerken van te maken. Deze kunstwerken krijgen een mooie plek in de klas. Zo staat er al een zwembad, robot, zon en vliegtuig. De kinderen bedenken zelf wat ze gaan maken en wat ze daarvoor nodig hebben. Vervolgens worden er allerlei technieken ingezet. Zo gaan sommige kinderen timmeren, andere zagen en weer andere kinderen gebruiken lijm.

25/03/2015 - Het ophalen van afval

Na het expertlezen over het ophalen van afval nu, hebben we ook onderzocht hoe het afval vroeger opgehaald werd. Leuk was dat veel kinderen van te voren al dachten dat het met paarden en koetsen gedaan werd. Een aantal kinderen van groep 2 heeft de onderschriften bij de foto's gemaakt met magneetletters of door zelf te schrijven.

25/03/2015 - Een echte vuilniswagen!

Na het bekijken van illustraties, bekijken van filmpjes en lezen van teksten mochten we de vuilniswagen ook in het echt bekijken. De laatste dingen die we nog te weten wilden komen over de vuilniswagen konden we nu meteen even vragen! Ook mochten we er allemaal even in zitten. Konden we meteen even kijken wat de chauffeur allemaal ziet door zijn camera!

06/03/2015 - Start nieuwe thema groep 2/3

Wij zijn begonnen met ons nieuwe thema 'opgeruimd staat netjes'. Tijdens dit thema gaan we ons richten op troep, afval en kunst. Deze eerste week hebben we een aantal leuke startactiviteiten gedaan. Zo zijn we afval gaan zoeken in de schoolomgeving. Hier hebben we een gezamenlijk kunstwerk van gemaakt. Ook staat er een troepzuil in de klas. We zijn gestart met het verhaal 'krokodil en het meesterwerk'. Dit wordt het boek van de verteltafel. Ook hebben we ons verdiept in de vuilnisauto. Woensdag komt er een echte vuilniswagen naar school.

06/03/2015 - Musical 'Carnaval der dieren' groep 2/3

Inmiddels hebben we onze musical opgevoerd. Wat was het een succes. Op de schoolsite (bij informatie) is een filmpje te zien over onze musical. Hierin is te zien hoe we hebben geoefend, de kostuums hebben gemaakt en korte fragmenten tijdens onze avond opvoering. Wanneer er nog andere leuke foto's of filmpjes gemaakt zijn ontvangen wij deze graag.

05/02/2015 - Excursie Artis

We zijn op excursie naar Artis geweest! Wat was het leuk en het weer zat ook nog eens enorm mee. We zijn in groepjes de dierentuin rondgelopen. Hier hebben we uiteraard veel dieren gezien. Met zijn allen hebben we even gezellig gegeten en daarna nog een rondje dierentuin gedaan. Veel begeleiders hebben foto's gemaakt. Deze zijn op de site te vinden.

04/02/2015 - Yes! We hebben het geld voor onze excursie gespaard!

Wauw! Met het geld van de laatste flessen is het gelukt om helemaal tot gele streep van de vaas te komen! Dit betekent dat we echt naar de dierentuin kunnen gaan! Wat hebben de kinderen goed gedacht aan de lege flessen en goed hun musicalkaartjes verkocht. We konden steeds goed bijhouden met de vaas hoeveel we gespaard hadden en hoeveel we nog moesten. Tijdens heb sparen kwam veel rekenen aan bod. We hebben gerekend met briefgeld, munten en 50 centen. Met de flessen hebben we groepjes van 4 gemaakt om het aantal euro's uit te rekenen. Op de vaas hielden we een grafiek bij. Met het verkopen van de kaartjes noteerden we alles in een schema.

04/02/2015 - De laatste flessen zijn ingeleverd!

Wat een flessen zijn opgehaald door alle kinderen! Alle kaartjes van de musical zijn verkocht en met de laatste flessen hopen we het geld voor onze excursie te hebben gespaard! Dit keer mochten een aantal kinderen van groep 3 de flessen inleveren.

29/01/2015 - De eerste zwemles voor groep 3

Vandaag was voor groep 3 de eerste zwemles. Met de bus naar het zwembad was al een hele ervaring. Vervolgens gingen we in verschillende niveaugroepjes aan de slag. De kinderen zonder zwemervar...

29/01/2015 - Weg brengen van de flessen

Inmiddels hebben we al 100 flessen verzameld. We hebben uitgerekend dat we hiermee onze excursiepot met 25 euro aan kunnen vullen. Een groepje kinderen mocht de flessen in gaan leveren.

29/01/2015 - Flessenactie

Voor onze excursie naar de dierentuin verzamelen we lege flessen. Met deze flessen kunnen we ook heel goed rekenen! We maken groepjes van 2 en 4 en rekenen uit hoeveel geld de flessen op leveren. Het gaat al heel goed met de flessen!

29/01/2015 - Kaartverkoop musical gestart

De kaartjes van onze musical zijn in de verkoop gegaan. Voor 1 euro kun je een kaartje bemachtigen. De kaartjes zijn door de kinderen gemaakt. Onze musical heet: "Carnaval der dieren". Het gaat over een aap die een feestje wil vieren in de dierentuin. Verder blijft het nog een verassing! Van het opgebrachte geld willen we op excursie naar de dierentuin.

18/12/2014 - Schaatsen

Wat een leuke dag vandaag. Vanmorgen mochten  we eerst schaatsen! Wat hebben genoten met elkaar op de ijsbaan. Sommige vonden het eerst nog best spannend, maar iedereen heeft het geprobeerd. 's Middags zijn we gaan koken voor het kerstdiner. Vanavond gaan we samen zingen en genieten van het heerlijk zelf gemaakte buffet. En dan straks lekker vakantie!!

30/10/2014 - Excursie fietsenmaker

Gisteren mochten wij met onze groep bij de fietsenmaker langskomen. We willen graag een fietsenwerkplaats starten in de groep. Er waren nog een aantal dingen die wij te weten wilden komen. We hadden al boekjes, teksten en filmpjes gelezen en bekeken. Toch hadden we nog een paar vragen. Gelukkig konden we terrecht bij fietsenmaker Westenenk in Schagen. Hier konden we een kijkje nemen in een echte werkplaatst. Inmiddels zijn we weer wat wijzer geworden. Wel willen we nog wat dingen verzamelen voor onze werkplaats en dan hopen we volgende week te kunnen openen. In onze werkplaats willen we gaan checken of de fietsen wel veilig zijn.