Groep 4 C

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Groetjes,
Juf Jo-Nele en juf Bianca

04/07/2017 - Doorschuifmiddag

Wat hadden we vorige week woensdag een leuke middag! Alle kinderen hebben al een kijkje genomen in groep 5. Dit was eigenlijk best een beetje gek, want het lijkt alsof er niet zoveel gaat veranderen. Wij blijven in hetzelfde lokaal, met dezelfde kinderen.. alleen met andere juffen! Eerst hebben we het even gehad wat het eigenlijk betekent als je naar groep 5 gaat. Meteen bedachten de jongens dat er dan geen speelwerktijd meer is. Dat is wel jammer! Maar Teun denkt wel dat we dan daarvoor in de plaats heel veel leuke dingen gaan leren en doen. Met z'n allen hebben we bedacht welke thema's we leuk zouden vinden. Deze formulieren geven we dan aan de nieuwe juffen. Want ook dat was gek! Alle klassen konden kennismaken met hun nieuwe juf. Wij nog niet, want juf Nathalie is nog thuis met de baby. Daarom was juf Kim bij ons in de klas. Als afsluiting hebben we een opdracht gedaan waarbij je super goed moest samenwerken. We hebben in groepjes een knikkerbaan gemaakt. Het moest precies 7 seconden duren voordat de knikker er weer uit kwam. Wat een moeilijke opdracht!

13/06/2017 - Juffendag

Wij willen dit schooljaar graag leuk afsluiten! Daarom willen we graag juffendag vieren bij het strandje van Geestmerambacht....We zoeken hiervoor ouders die met ons meewillen. Dinsdag 18 juli willen we rond 9 uur weg. We horen graag of je mee kan!

13/06/2017 - rapport en gesprekken

Door problemen met het computer programma waar we de rapporten mee maken, zijn we gisteren pas gaan starten met schrijven. We gaan hard aan de slag om voor iedereen een rapport te maken en zullen snel lijsten ophangen om je op te geven voor het rapportgesprek.

13/06/2017 - bootjes bouwen

Onze reizen naar de verschillende avontureneilanden zijn geweldig! We doen nu ook onderzoek naar zeedieren die we onderweg tegenkomen. En we bouwen bootjes om uit te zoeken hoe een zeilboot werkt.... We leren wat balast is, zodat de boot niet omvalt, hoe je tegen de wind in kan zeilen en hoe een boot in evenwicht moet zijn. Jasper juicht, hoera het werkt....

13/06/2017 - Gymles valt in het water....

Groep 8 is hard aan het werk om weer een mooie musical te maken. Daarom kunnen we de laatste periode niet in de gymzaal..... Gelukkig was het 1 moment ook even droog en viel onze gymles letterlijk in het water...... Heerlijk! Bruggen bouwen, bootjes testen, schoenen en sokken uit en.......

13/06/2017 - Bijzonder bezoek!

Vorige week kwam Melle bij ons in de klas! Het nieuwe babybroertje van Jesse moest even geshowed worden...Schattig hoor, zo klein propje. Alle kinderen kwamen een kijkje nemen, Melle sliep overal doorheen! 2 trotse ouders en broer stonden er glunderend bij!

31/05/2017 - Musical Jungle Book

WOensdag mochten we komen kijken bij de musical Jungle Book op het Regius. De leerlingen hadden de musical zelf gemaakt. Het was super leuk! Vandaag gingen we ook werken over het verhaal van Jungle Book. We leerde wat werkwoorden waren en gingen deze zoeken in het verhaal, juf had ook woorden weggelaten, die we moesten terugplaatsen. Daarna gingen we kijken of het wel of niet een werkwoord was..... Wat je van beren leren kan....... Het was leuk!

31/05/2017 - groep 4 loopt de Avond4daagse!

Wat een kanjers die groep 4, lopen iedere avond met juf Jo Nele, ouders de 5 kilometer! De kinderen doen ook mee met de verkleedthema's! Elodie is zelfs uitgekozen als wandelaar van de dag! Vanavond worden de kinderen allemaal binnegehaald met bloemen en een ijsje van de Ouderraad! En krjigen ze hun welverdiende medaille! Avond4daagse lopers mogen vrijdag een uurtje later beginnen.

31/05/2017 - Onze avontureneilanden

In de klas vind je een mooi kaart waarop onze reis wordt aangegeven! Eerst ons starteiland, daarna het slingereiland, het wolkeneiland en vandaag gaan we naar het doolfhofeiland. De kinderen lezen steeds het verhaal over de eilanden, dit oefenen we met voordrachtlezen. Ieder verhaal stopt bij een probleem. De kinderen verzinnen het verhaal dan verder. Alle verhalen worden opgenomen in hun scheepsjournaal.

16/05/2017 - Ons nieuwe thema....

We werken deze periode rondom ons nieuwe thema: op reis naar de avontureneilanden. De kinderen hebben allemaal een starteiland bedacht; een pizza eiland, dino eiland of een snoep eiland. Ze hebben een beschrijving geschreven over hun eiland, daarin hebben we mooi-maak woorden bedacht (bijvoegelijk naamwoorden) Ze hebben een boot ontworpen waar we mee op reis gaan. Dit door naar echte boten in boeken te kijken en te lezen. Wat is er allemaal handig aan ons eigen boot? Hoe groot, welk materiaal, welke onderdelen, hoe kom je vooruit en hoe zorg je dat je veilig en handig op reis kunt?

Deze week gaan we echt op reis en ontdekken we als eerste het slingereiland. Een heel bijzonder eiland. De kinderen houden alles bij in hun scheepsjournaal: wat ze leren over boten en hun reis. Maar ook hun bedachte en gelezen verhalen.....

De kinderen zijn enorm enthousiast. In de speelwerktijd maken kinderen ook bijzondere eilanden en bedenken er verhalen bij voor in hun scheepsjournaal. Het kapla eiland, het Knex eiland en er zijn zelfs reizen naar het lego eiland....

We werken nog steeds in de tuin, maar nu is het in onze fantasie wel een tuineiland. Het schoolplein is de zee.....

In onze klas werkt op woensdag en donderdagochtend juf Gea. Haar man is kapitein op een groot schip.... Hij komt snel van alles over dit interessante beroep vertellen en laten zien!

15/05/2017 - Sportdag 23 mei

Op 23 mei is de sportdag voor de groepen 3 tot en met 7. Onze groep wordt dan in drieën verdeeld. Het programma duurt de gehele schooldag. Voor elk groepje zoeken we een begeleider. Wil en kun je een groepje begeleiden? Geef je dan op bij de leerkracht!

15/04/2017 - Oproep....

Een tijdje terug hebben we via ons blog opgeroepen voor luizenouders! Tot nu toe hebben we nog geen aanmelding en we willen er na de meivakantie mee starten! Wie helpt ons uit de brand???

15/04/2017 - Nog even....

En dan is het zo ver! We zijn keihard aan het werk om de schooltuin en de vlindertuin zo mooi mogelijk te krijgen! Hard werken hoor! Iedere middag met spelen en werken gaan we in groepjes werken in de tuin: planten water geven, planten en zaaien, onkruid wieden..... We hopen dat iedereen op de thema afsluiting onze tuin komt bewonderen! We houden een fotodagboekje bij, waarin we erover schrijven. Danitsja, Thalitha en Marloes helpen ons iedere week! Fijn deze hulp! Wilt u dat ook? Geef je op. We werken altijd tijdens spelen en werken in de tuin! Van 13:00 tot 14:00.

Het plan voor de pergula is rond.... We willen tuinpalen met ertussen betongaas. We zoeken handige ouders die mij kunnen helpen bij het halen van de materialen en het maken! Geef je op! Zo kunnen we er voor zorgen dat de tuin mooi blijft en de voetbal er niet steeds (met kinderen er achter aan...) in de tuin komt!

15/04/2017 - Naar de volkstuinen....

Vrijdag mochten we gaan kijken bij het volkstuinencomplex in Schagen. De papa van Liv had het geregeld. We werden rondgeleid. Mochten een aardappel poten. En werden verwend met drinken, lekkers en krentenbollen in het clubhuis. Veel ouders en de oma van Lot liepen met ons mee! Het was gezellig en leuk! We komen ook nog in de krant!

15/04/2017 - Groenling

Maandag gingen we op excursie naar de Groenling. We gingen er lopend heen. Daar mochten we allemaal kleine beestjes zoeken! We vonden pissebedden, duizendpoten, salamanders, een pad en nog veel meer..... De kinderen waren super speurders, terug op school hebben we er een verslag over gemaakt voor in ons fotodagboek..... Jullie kunnen deze lezen tijdens de thema  afsluiting! We gingen oefenen op leesbaar schrijven, schrijven na te reviseren en goed lopende zinnen maken. We begonnen met het maken van een schrijflijstje.... De kinderen hebben super gewerkt!

03/04/2017 - 11 april!

In hal hangt al een tijde de uitnodiging voor de ouderavond over ontwikkelings gericht onderwijs! Bea Pompert zal dan vertellen over deze bijzondere vorm van onderwijs.... Bea is verantwoordelijk voor vele scholing en ondersteuning in de klas, ze is al heel vaak bij mij geweest om mij te helpen een steeds betere leerkracht te worden.... We hopen dat vele ouders deze avond komen! Lees erover bij de sta tafel in de hal. Er is een mogelijkheid om vooraf vragen in te dienen....

03/04/2017 - Bol of knol?

In de klas doen we onderzoek naar de verschillende onderdelen van een plant. Je hebt bladeren, stengels, knoppen, wortels..... Deze onderdelen eten wij als groente, de ene keer de zaden, de andere keer de vruchten, maar ook wortels! Want dat zijn wortels..... Maar wat is dan een ui of een aardappel??? We bekijken het eens goed en maken er een werkblad over..... Tijdens de thema afsluiting kan iedereen ons themaboekje inzien.......

03/04/2017 - Onze eerste oogst....

Ons thema is nog maar 5 weken oud en nu al hebben we onze eerste oogst! Dat komt omdat niet alle planten even snel kiemen....Kiemen is wanneer het zaadje uitkomst als je het hebt gezaaid... Met tuinkers gaat dat kiemen super snel en is je plantje ook nog super snel klaar om geoogst te worden... Juf Jo-Nele had beschuitjes mee, waar we onze tuinkers op deden..... Hmm....of Mmmmm, beetje vreemd, maar wel lekker....

Deze week hebben we ook zonnebloemen gepland, daar moet je geduldiger voor zijn en goed voor zorgen! We gaan kijken wie de hoogste bloem kan kweken! Wat zal dat mooi worden, 28 zonnebloemen in de schooltuin!

03/04/2017 - Schoolvoetbal was super tof!

Met 4 team, 2 jongens en 2 meisjes teams, super enthousiaste coaches en supoorters was het schoolvoetbal toernooi een super succes! Sander, André, Koen, Kim, Marloes, Bart en Frank...

Super bedankt!!!!!!!!!!!!!

25/03/2017 - Hulp gezocht!

Bij ons op school wordt door een groepje ouders na iedere vakantie alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd. We zijn daar enorm blij mee! Maar de laatste tijd is de klus echt te groot voor deze zo genoemde "luizenmoeders". Veelal zijn ze de hele ochtend bezig en redden ze het vaak dan nog niet....Nu willen we in iedere groep 2 "luizenouders". Door de hele school heen zorgen leerkrachten dat dit per groep lukt. We willen dan dat 2 groepen gaan samenwerken, wij gaan dat doen met groep 3. Samen zijn er dan 4 personen die met hulp van de luizengroep die nu al bezig is, maar 2 klassen controleert! Zo zijn we vlot klaar! Wie wil ons helpen??? Geef je op bij de groepsleerkracht!

25/03/2017 - Schooltuin metarmorfose

Het thema draait super goed! De kinderen doen onderzoek naar planten. Deze week onderzoek gedaan naar aardappels en aardbeien! Natuurlijk gaan ook de armen uit de mouwen! Iedere middag is er een groepje hard aan het werk in de schooltuin! Spitten, harken, schoffelen, snoeien, zaaien, planten, vegen.... We houden alles bij in ons schooltuinfotodagboek! Tijdens de komende thema afsluiting mag iedereen komen kijken! Maar nu eerst......nog even hard aan de slag!

25/03/2017 - Problemen met de website

We hebben de afgelopen 2 weken problemen gehad met ons BLOG. Wat wij erop hadden gezet is na een paar dagen er af gegaan. Bij navraag is niet kunnen achterhaald hoe en wat? Vandaar dat we de afgelopen 2 weken niet helemaal meer up to date waren.... We gaan ons best weer doen en hopen dat het niet meer mis gaat.....

17/03/2017 - Schoolvoetbal teamindeling

Op 29 maart is het zover...schoolvoetbal! Het speelschema staat op de site schoolvoetbalschagen.nl

Hierbij de teamindeling:

Team 1 jongens

Coaches:Sander en Bart
Milan Veelenturf
Jesse
Jielloeka
Ramon
Teun Jimmink
Levi ten Hoeve (keeper)
 

Team 2 jongens

Coaches: Koen, Frank en André (wisselend helpen zij Marloes bij het meidenteam)
Jasper
Gijs
Youri (keeper)
Maryn
Levi Mulder
Milan Verboom
 

Team 1 meisjes

Coaches: René en Annerieke
Anne
Elodie
Jaade
Nova

Team 2 meisjes

Coaches: Marloes en wisselend één van de coaches van jongens 2 team
Joep
Ruby Veldhuizen
Liv
Hebe

De meisjes vallen om de beurt bij elkaar in, zodat er ook gewisseld kan worden.

06/03/2017 - 3x3 is 9

Deze week staat de tafel van 3 centraal. We hopen weer dat de kinderen thuis goed gaan oefenen. De tafel van 3 wordt lastiger ervaren dan de tafel van 2,5 en 10. Het helpt om door elkaar te oefenen. Met kaartjes. Overhoren. Op de computer..... Vooral op een speelse manier! Tips nodig? Kom dan gerust langs! Voor het visualiseren gebruiken we 3 wielers: 1 driewieler heeft 3 wielen, 2 driewielers hebben 6 wielen....Doordat het voor een aantal kinderen al pittig is om te leren, mogen de kinderen vrijdag voor de toets kiezen: of alleen de tafel van 3 door elkaar. Of de tafel van 2,3,5 en 10 door elkaar.

Het helpt om kaartjes te maken met de tafel die het kind al kent: 1x  2x   3x van het irritante liedje 5x en 10 x. Dan hoef je er nog maar 5 in je kopje te stampen.....

Speel eens Yatzee, het spel waar je spelenderwijs met tafels en rekenen bezig bent!

06/03/2017 - De boekenmarkt...

Dit schooljaar werkt groep 4 hard aan het leerdoel: hoe word ik een echte boekenlezer! Hier komt veel bij kijken! Vlot een goed boek passend bij je leesniveau en interesse kunnen kiezen. Snappen wat je leest. Vlot, nauwkeurig en vloeiend kunnen lezen. Een half uur stil geconcentreerd in een leesboek kruipen. Doorzetten, verschillende soorten boeken en genres uitproberen.... Deze week hebben de kinderen nagedacht hoe het bij hun gaat en welke werkpunten ze nog kiezen.....

Omdat nog een aantal kinderen meer bij de boekenkast aan het zoeken zijn dan lezen, houden we deze week een boekenmarkt. OVeral in de klas liggen boeken, en je hebt 5 minuten om met hulp van een klasgenoot een goed boek te kiezen. Vertel aan elkaar maar eens welke boeken je al gelezen hebt en wat je daar van vond. Misschien heb je wel een boek die wilt aanraden..... Na 5 minuten moet iedereen gaan lezen en gaan we dat de hele leestijd volhouden. HEt was super stil in de klas op een paar kinderen na die nog hardop lezen. Hoera juf vindt dat vandaag iedereen lezer van de dag is!

06/03/2017 - Vrolijke tuin schilderijen...

Deze periode gaan we het spelen werken een beetje anders doen. Meer verplichte activiteiten en niet meer iedere dag speelwerktijd.....Dit als voorbereiding straks op groep 5 waar spelen werken niet meer  is, maar zelfstandig werken wordt. Deze week gaan we een schilderij maken. Vroeger waren schilderijen wel eens de foto's van toen. Er werden bijvoorbeeld portretten van mensen gemaakt. Een foto is vaak 'echt', met een schilderij kan je zo echt mogelijk schilderen (realistisch heet dat) maar juist ook lekker met je fantasie een beeld maken. Vandaag gaan de schooltuin schilderen, maar niet echt! Want nu is de tuin nog kaal. We gaan de tuin schilderen met vrolijke kleuren, prachtige bloemen, vlinders, vogels. Juf laat een paar voorbeelden zien van een schilderes die prachtige vrolijke schilderijen maakt. Daarna gaan de kinderen aan de slag. Ondertussen zet juf een muziekstuk van Vivaldi, de lente op..... Er worden prachtige schilderijen gemaakt!

06/03/2017 - Geurende verrassing....

Yannick verraste ons met heerlijk ruikende planten. Kruiden.....Hij kon er prachtig over vertellen en natuurlijk moet iedereen even ruiken....

02/03/2017 - Thema schooltuin in beeld

Groep 4 is al helemaal in het nieuwe thema gedoken! De opening was super leuk, over de rode loper en al die juffen en meester die als fotograaf verkleed aan het fotograferen waren! Deze week gewerkt rondom de tuin, welke soorten tuinen zijn er? Wat voor een tuin kunnen wij gaan maken? Hoe start je eigelijk een tuin? We hoorde iets over goede grond, maar wat is goede grond en welke soorten grond zijn er? We weten dat planten water nodig hebben, maar hoe werkt regen eigelijk? En wat is een regenboog? Kortom het bruist van de ideeen en vragen......Hier kunnen we goed mee aan de slag dit thema! We willen alles wat we ontdekken vooral in beelden vast gaan leggen...We hebben allemaal een foto gemaakt van hoe de tuin nu is! Kaal, saai, dor...... Dit kan met de fototoestellen die door school gekocht zijn, deze kan je steeds lenen bij groep 6! Leuk hoor!

15/02/2017 - Schoolvoetbal op 29 maart

Een tijd geleden heb ik een oproep gedaan voor schoolvoetbal. Vele kinderen en ouders hebben zich opgegeven. De datum is nu bekend: woensdag middag op 29 maart. We hebben uit onze klas 4 teams opgegeven. Nu is het zaak om te kijken of het allemaal gaat lukken. Kan iedereen op deze datum? Maandag na de vakantie krijgt u een briefje mee om uw zoon of dochter definitief op te geven. Was dit eerder nog niet gebeurt en wilt uw kind als nog mee doen? Geen probleem! Mocht u willen helpen als spelbegeleider bij een team of heeft u dit al gedaan, noteer dit dan definitief op het briefje. Dan kunnen we zo snel mogelijk teams maken en eventueel een kleine training organiseren.... Het idee achter schoolvoetbal is niet winnen, maar plezier hebben in een sport die je al beoefent, of misschien wil gaan beoefenen. Samenspel, sportiviteit en LOL, vind ik erg belangrijk en is winst op zich!

15/02/2017 - Thema afsluiting voor en door kinderen...

Groep 4 heeft het maar druk, deze periode staat de thema afsluiting op 16 februari op het programma, dit keer alleen voor en door kinderen. Uit iedere klas vormen kinderen 1 groepje, die van klas naar klas gaat. In iedere klas is er dan een leerling die kan presenteren over wat zijn of haar klas geleerd en gedaan heeft. Door ons restaurant hebben we deze periode een beetje een dubbele afsluiting... Meester John is met de kinderen gaan bedenken waar ze allemaal over kunnen vertellen en wat ze kunnen laten zien. We maken themaboekjes over het gemaakte themawerk. Kunnen proefjes laten zien die we gedaan hebben, we kunnen over de voorbereidingen op ons restaurant vertellen en natuurlijk over de grote restaurant avond..... En over ons onderzoek naar ons lijf.....Spannend, maar ook altijd heel bijzonder om al die trotse kinderen door de school te zien gaan. Groep (7) 8 helpen de jongere kinderen altijd super! Voor de leerkrachten is deze thema afsluiting altijd volop genieten.....

15/02/2017 - Werkdagen leerkrachten....

Door het afscheid van juf Sibille zijn de werkdagen een beetje anders geworden. Juf Jo-Nele werkt maandag en dinsdag voor groep 4. Juf Bianca op woensdag, donderdag en vrijdag.... Meester John loopt nu stage aan het einde van de week en zal steeds vaker de groep in zijn eentje gaan draaien.

15/02/2017 - Onderzoek naar ons eigen lijf....

Na het geweldig succes van ons 28 sterren restaurant, zitten de kinderen van groep 4 natuurlijk niet stil. Deze periode tot de krokusvakantie doen we verder onderzoek naar ons lijf. Waarom hebben we een hart en wat heeft dat met verliefd zijn te maken? Hoe werken onze longen? En waarom hebben we botten? Kinderen maken een goed woordveld over wat ze al weten en willen weten. Daarna zoeken ze naar informatie en antwoorden in informatieve teksten en kijken we filmpjes. We vullen onze woordvelden aan maken aantekingen en kleine info tekstjes.... De kinderen vinden het super leuk! De pop van Jielloeka met alle organen en het hart en de maag van Joep helpen hier enorm bij!

15/02/2017 - Het tafeldiploma....

Deze periode zijn we gestart met het behalen van het tafeldiploma. In groep 4 leren we de zogenaamde kleine tafel: dit houdt in de tafel van 1,2,3,4,5 en 10. Voor de meerkunners is er de mogelijkheid om alle tafels te leren en het grote tafeldiploma te halen. De tafels uit je hoofd kennen is erg handig voor het rekenen in de toekomst, naar de bovenbouw toe zal je merken dat veel sommen/ stappen geautomatiseerd zijn. Er zijn als het ware antwoordenboekjes in je hoofd die je tijdens het rekenen steeds ophaald. Alles blijven uitrekenen is namelijk veel te veel werk. Kijk maar eens naar de som 82  18, u zie razendsnel dat 8 en 2 samen 10 zijn naast de getallen 80 en 10 die 90 vormen en dat is weer samen 100. U rekent nu niks uit, maar herkent antwoorden uit uw antwoordenboekje. Naast op en aftellen, rekenen we ook veel met vermenigvuldigingen. Deze antwoorden in het hoofd helpen enorm bij het rekenen in de toekomst bij verhoudingen, procenten, breuken, optellingen en nog veel meer! Niet voor alle kinderen is automatiseren makkelijk. De een leert zijn toets en na een paar keer herhalen is het antwoordenboekje aangemaakt...Maar bij een ander verloopt dit proces minder makkelijk. Na veel oefenenen en stampen, raken de antwoorden nog steeds veel weg, het oproepen van de antwoorden kost veel tijd en twijfel en zij zullen nog vaak terugpakken op uitrekenen.... Zaak is dat alle kinderen met een goed gevoel hun tafeldiploma op hun manier kunnen halen. Met jullie hulp! Help ze bij het oefenen. Bouw het op en maak kapstokjes. Kinderen die moeite hebben met automatiseren, leren vaak vanuit begrip of plaatjes....Sommige hebben gewoon veel inoefentijd nodig. Help ze, maar voorkom frustratie. Mocht het zo zijn dat het niet lekker loopt, neem dan gerust contact met ons op. Iedere week staat er een tafel centraal, vorige week de tafel van 2, deze week de tafel van 5. Waarom niet eerst 3, omdat in sprongen rekenen van 10, 2 en 5 al veel gedaan is tijdens het rekenen.....We herhalen ook steeds tafels, vrijdag zal de toets dus gaan over de tafel van 5 en we herhalen 2....Succes met oefenen!

02/02/2017 - Top avond! Ons 28 sterrrenrestaurant!

Wat een ontzettende bijzondere avond. Iedereen was bij aanvang super zenuwachtig. Na weken voorbereiding ging het nu toch echt gebeuren. En wat is dat allemaal goed gelukt! Ik heb alleen maar trotse kinderen gezien die helemaal in hun rol als ober, kok of gastheer kropen. Trots gasten! Een heerlijk gezellige bedrijvigheid, op en top betrokkenheid! Ik kan er alleen maar met heel veel plezier en geluk naar terug kijken! Alle kinderen en gasten, super bedankt! Vandaag de hele dag opgeruimd, volgende week gaan we de opbrengst tellen.... Ik zet alle foto's in de map Het 28 sterrenrestaurant, veel plezier met terugkijken!

26/01/2017 - Ter info voor de grote dag!

Volgende week leggen we een laatste hand aan onze voorbereidingen.... Dinsdag en woensdag gaan we het restaurant inrichten en de laatste spullen verzamelen, inkopen, enzovoort.

Dan is is woensdag de grote dag! De kinderen gaan 's middags om 14:00 gewoon naar huis. We vragen u om er voor te zorgen dat de kinderen voordat ze naar school gaan al gegeten hebben.... Net als echte koks en obers, eten zij om half 5.... Zij kleden zich ook thuis om. Juf Sibille heeft voor alle kinderen een zwart obervestje geregeld, wilt u samen met uw kind de rest erbij regelen. Alles in zwart of wit....Rokje, mooie broek, overhemd, stropdas.....De kinderen hebben zelf al een goed idee hoe ze er willen zien!Dan tussen kwart over 5 en half 6 is de inloop in ons restaurant. Uw zoon of dochter zal dan in de verschillende rollen als gastvrouw/heer, ober, enternainer of kok kruipen. Hij/ zij zal uw jas aannemen in de gaderobe laten weghangen.... Op de reserveringlijst kijken welke tafel voor u is. U naar uw tafel begeleiden. De menukaart aanbieden en het drinken opnemen. Deze bij de bar voor u inschenken en naar uw tafel brengen. Daarna de bestelling opnemen en de gerechten gaan opdienen, klaarmaken. Helemaal echt. Tussendoor zijn een paar kinderen die gaan optreden en we nemen afscheid van onze juf Sibille....We hebben er zin in! Zijn heel erg zenuwachtig, maar hebben er ook onwijs veel zin in...Ja we hebben er zin in!

26/01/2017 - 28 sterren restaurant, voorbereiding in volle gang

De kinderen zijn vol enthousiasme aan het werk voor het restaurant! Het voorgerecht wordt gemaakt. Yannick heeft een brief aan de slager geschreven, die ons gehakt heeft gesponsord. Hebe heeft een journalist geregeld, zodat het misschien in de krant komt! Elodie en Jaade hebben de reserveringslijst gecheckd en een tafelschikking gemaakt. Lot zorgt dat iedereen helpt om bestek/servet envoloppen te maken en zorgt met Mara voor een plan voor de gaderobe. Floris en Levi t H houden de financien scherp in het oog en samen met Ruby V en Teun worden alle borden en het bestek verzameld en opgeteld! 58 gasten komen bij ons eten en we moeten nog een hoop doen..... We hopen dat het allemaal lukt!

 

26/01/2017 - periode cito toetsen is weer voorbij....

De kinderen van groep 4 hebben super hard gewerkt aan de cito toetsen (rekenen, begrijpend lezen, spelling en technisch lezen) Knap hoor! Nu weer lekker aan het thema!

26/01/2017 - Laatste zwemles....

Ne een half jaar in groep 3 en een half jaar in groep 4 is het schoolzwemmen toch echt voorbij. De kinderen hebben genoten!!! Alle ouders bedankt voor de extra begeleiding!

15/01/2017 - Rapport gesprekken

De juffen zijn hard aan het werk om voor alle kinderen een mooi rapport te schrijven. Op de gang zal de inschrijflijst worden opgehangen om je op te geven voor het rapport gesprek. Kijk goed bij welke leerkracht jouw zoon of dochter is ingedeeld.

15/01/2017 - Proefjes met meester John...

Zoals vertelt tijdens de informatie avond, doet John zijn afstudeer stage bij ons. Hij heeft een lastige periode met ziek en zeer achter de rug, maar nu is hij er weer helemaal! Meer en meer zal hij zelfstandig lesgeven aan de klas. Deze week heeft hij met de kinderen proefjes over geluid gedaan. Hoe leuk is het om echt te ervaren hoe het trommelvlies werkt (trillingen in een ballon voelen), een eigen glazen water piano maken (leren hoe hoge en lage tonen ontstaan) en waarom het handig is om 2 oren te hebben (dan kan je beter bepalen waar het geluid vandaan komt, zoek de wekker???). En dan leren de kinderen ook nog samenwerken in een groter groepje!

14/01/2017 - Ons 28 sterren restaurant....

Deze week konden alle genodigden voor ons 28 sterren restaurant zich inschrijven op onze reserveringslijst. Mocht dit nog niet gelukt zijn, dan graag doen, want dan kunnen de kinderen alles gaan voorbereiden.... We moeten nog heel veel doen, voordat ons restaurant geopend kan. De kinderen hebben er al enorm veel zin in! We hebben tijdens ons bronnenonderzoek voor de vakantie ontdekt dat de koks en obers altijd voordat het restaurant open gaat, gaat eten.... Hier moeten we nog over nadenken, misschien heeft u een idee? Kinderen kunnen thuis vroeg eten en dan naar school komen. Of we kunnen in de klas met elkaar eten, voordat we om kwart over 5 onze gasten verwelkomen....

Maandag starten we na het spektakel drinkwater op het plein met de verdere voorbereidingen. De menukaarten moeten gemaakt, inrichting bedacht, optredens voorbereid, spullen verzameld, enzovoort! Tussendoor moeten we nog citotoetsen maken en andere lessen volgen... Lekker druk dus, maar wel leuk!

14/01/2017 - Praten en schrijven over de kerstvakantie.

Na de vakantie direct hard van slag gegaan! Nadat iedereen zijn nieuwe plekje had gevonden gingen we in 2tallen elkaar interviewen over de vakantie. Daarna maakte we er een woordveld over, leerde van juf dit woordveld te nummeren. En daarna gingen we ons verslag over de vakantie schrijven. Dit hebben we tot nu toe na iedere vakantie gedaan. Daarom gingen we nadenken wat we dit keer beter gingen doen, zodat juf daarover kan schrijven in het rapport. Zo gingen er kinderen leesbaarder leren schrijven, andere gingen meer op de hoofdletters en punten letten.... De stille schrijftijd ging super goed en duurde al langer dan na de herfstvakantie.... Trots neemt juf alle verslagen mee naar huis om te lezen en beoordelen.... Tijdens het rapport gesprek zullen we vertellen hoe het met alle kinderen gaat.... We komen snel met een rooster om je op te geven...

24/12/2016 - Geslaagd kerstfeest!

Nadat de kinderen bij iemand thuis heerlijke gerechten had bereid, kon het feest echt beginnen. Eerst nog even zingen in het kerstkoor op het schoolplein. Daarna heerlijk genieten van al die heerlijke kerstgerechten.......

Mochten de hulpouders hun onkosten nog vergoed willen, dan even contact met ons opnemen.

Alle foto's van dit thema zetten we in de Mediamap: Groep 4 feest en lekker eten!  Alle overige foto's in een map: groep 4 lampionnen in de maak! Groep 4 kerstfeest! En groep 4 op de schaatsbaan! Veel kijkplezier!

Nogmaals iedereen fijne kerstdagen en een mooi 2017! Geniet van de vakantie!

24/12/2016 - Groep 4 op de schaats...

Een top laatste dag voor de vakantie, lekker schaatsen op de schaatsbaan.... Ondanks dat het al een tijd geleden is dat we natuurijs hebben gehad, redden de kinderen het prima op het gladde ijs..... Hier en daar een val partij, maar de meeste kinderen rijden als een echte Sven Kramer hun rondjes....

De foto's staan in de mediamap, onder de naam: groep 4 op de schaatsbaan....

22/12/2016 - Kerstfeest en volgend thema!

Woensdagmiddag geoefend voor het kerstkoor, donderdagmiddag in groepjes koken voor het kerstdiner. Het koor start om half 6 met zingen, daarna lekker de zelfgemaakte gerechten opeten in de klas! En vrijdag nog even lekker schaatsen.... En dan heerlijk 2 weken kerstvakantie, is wel even nodig, want de laaste dagen waren veel kinderen ziek of niet lekker.....

De kinderen nemen ook hun uitnodiging mee voor jullie..... volgend thema gaan we n.l. ons eigen 28 sterren restaurant beginnen en op 1 februari gaan alle kinderen voor 2 speciale gasten een 3 gangen menu bereiden..... In de uitnodiging leg ik preciezer uit hoe dit in zijn werk gaat..... De kinderen die ziek zijn geweest deze week, maken hun uitnodiging na de vakantie, maar wilt u de datum dan wel vast vrijhouden in uw agenda????

Fijne vakantie allemaal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sibille & Bianca!

22/12/2016 - Kerststukjes maken, groot succes!

Wat heeft groep 4 een talent. Woensdagmiddag hebben alle kinderen een prachtig kerststukje gemaakt! Helemaal zelf, ze zouden zo in de winkel verkocht kunnen worden, zo mooi! En dan ook nog samen in de kerstgedachte, kinderen hadden naast voor zichzelf ook voor andere mee. Het was een middag van geven en nemen. We hadden fantastische hulp, die de gevaarlijke klusjes als oase snijden en dikke takken knippen voor hun rekening namen.... Het was een super gezellige middag en de klas is helemaal klaar voor het kerstdiner! Want naast dat het nu helemaal naar kerst ruikt, ziet het er ook nog gezellig uit!

22/12/2016 - Gezellig naar de voorstelling kijken!

Groep 4 is deze week 2 keer uitgenodigd om naar een voorstelling te kijken. Maandagmiddag de show van de super kids van groep 4&5! Allemaal prachtige liedjes, dansjes en een echte free run show! Woensdagochtend de eigen geschreven kerstmusical van groep 6! Groep 4 was een geweldig publiek!

18/12/2016 - De dagen voor kerst....

Nog even een overzichtje over de laatste week voor kerst!

Maandag gaan groepjes kinderen hun eigen examen doen om een goede ober te worden...Oberschool van start! In de middag mogen we de voorstelling van de super kids van groep 4-5 van juf Marieke zien! We maken de uitnodiging voor onze restaurantavond 1 februari 2017, reserveer deze datum alvast in jullie agenda! En we gaan hard de kerstliedjes voor het schoolkoor oefenen! We gaan de groepjes indelen die thuis gaan koken voor het kerstdiner.

Dinsdag gaan we verder met de oberschool en de uitnodiging voor ons restaurant... En alle voorbereidingen die daar bij horen! En we oefenen onze kerstliedjes.....En we gymmen in de kleine speelzaal....

Woensdagochtend mogen we kijken naar de kerstmusical van groep 6, daarna gaan we met alle kinderen de liedjes van het schoolkoor doornemen.... 's Middags gaan we kerststukjes maken....We hopen dat kinderen groen en een bakje, oase en versiering meehebben.....

Donderdagochtend lekker zwemmen en daarna in groepjes thuis koken voor het kerstdiner en op school de klas versieren voor het kerstfeest......Om half 6 zingen we op het plein en daarna gaan we heerlijk en gezellig dineren......

Vrijdag gaan we direct om half 9 schaatsen. Graag de kinderen naar de schaatsbaan brengen. Handschoenen zijn verplicht, schaatsen mogen worden meegenomen, maar ook geleend. Daarna de klas opruimen, spelletjes doen en dan heerlijk genieten van een welverdiende vakantie......

Sibille en ik wensen jullie alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

18/12/2016 - Pannenkoeken bakken....

Groep 4 in de leer als kok, hoe bak je pannenkoeken??? Eerst goed het recept lezen, de ingredienten afwegen, meten met de maatbeker en mixen! De kinderen doen hun best om goed samen te werken! Iedere middag was er een vader of moeder die kwam helpen! En uiteindelijk bakken en natuurlijk proeven! MMMMMMM heerlijk!

04/12/2016 - Op naar 2017.....

Wat is dit eerste deel van het schooljaar omgevlogen! In deze BLOG wil ik jullie graag informeren over de dagen tot de kerstvakantie! Even een overzichtje:

Maandag 5 december het Sinterklaasfeest op school! We starten om 10 voor half 9 met zingen...

Dinsdag 6 december beginnen we om half 10 en gaan we direct gymmen! Graag direct omkleden!

De week van 12 tot 16 december gaan we in groepjes tijdens de speelwerktijd leren Pannenkoeken bakken! Wilt u helpen met koken??? Geef je dan op bij de leerkracht....1 persoon per dag, van 13:00 tot 14:00.

Woensdag 21 december gaan we 's middags kerststukjes maken, wil iedereen een mooi bakje, oase, kaars, versieringen en takjes meegeven? We maken de kerststukjes vanuit de kerstgedachte: we delen.....Heeft de een meer groen, of.....dan delen we dit met anderen.... Vindt je het leuk om te helpen? Geef je dan op... Let wel...de kinderen maken de kerststukjes, wij zijn er vooral om te ondersteunen, tips te geven, dikke takken door te knippen,......

Tip: de lampion die de kinderen dit jaar hebben gemaakt is een prachtige basis voor een kerststukje....

Voor het kerstdiner is het handig dat iedereen zijn eigen bord, bestek en beker meeneemt,, allen voorzien van naam......Vanaf woensdag kan dit meegegeven worden....

Donderdagmiddag 22 december gaan kinderen in groepjes bij iemand thuis koken voor het kerstdiner! Wie vindt het leuk om thuis met een groepje iets lekkers te maken??? Geef je op bij de leerkracht...Denk ook vast na wat je zou willen maken, dan kunnen we hier een lijst van maken....en een beetje kijken of we lekkere verschillende gerechtjes hebben....

Om half 6 gaan alle kinderen op de tribune op het schoolplein zingen in ons kerstkoor! Daarna gaan alle kinderen naar hun klas en gaan we de heerlijke zelfgemaakte gerechten opeten...Om 19:00 gaan de kinderen weer naar huis! De kerststukjes mogen dan mee naar huis. Tussendoor is de ouderraad er met lekkere hapjes en gluhwein....

Vrijdag 23 december gaan we direct schaatsen! Graag alle kinderen bij de grote kerk brengen, handschoenen verplicht! Graag eigen schaatsen meegeven, heb je dit niet, dan kan er geleend worden! Wil je helpen of meeschaatsen? Hartelijk welkom! Daarna lopen we als groep naar school en ruimen we de klas en de laatjes goed op, geven we de gymtas en andere spullen mee naar huis....En mogen de kinderen spelletjes meenemen om te spelen. En dan is het lekker vakantie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

03/12/2016 - Sinterklaas kapoentje....

Woensdag mocht groep 4 zijn schoentje zetten! Alle gymschoenen werden in een kring gezet en toen maar zo mooi mogelijk en hard mogelijk zingen! Zal Sinterklaas het horen??? Gelukkig wel, die nacht is de rommelpiet bij ons in de klas gekomen....Een lastige klus met al die groep 4 kinderen die het hele jaar al voor rommelpiet spelen..... Naast rommel maken, kregen de kinderen ook wat lekkers in hun schoen....Ze moesten hun schoen alleen nog wel even zoeken .......

We wensen iedereen een fijn Sinterklaas feest!

Maandag is het de grote dag op de Julianaschool. We starten allemaal buiten op het schoolplein. Vanaf kwart over 8 kunnen de kinderen de juf op zoeken en vanaf 10 voor half 9 gaan we zingen. We hopen dat het helpt en dat Sinterklaas tijd heeft om ons te bezoeken..... Aan de Wellespiet zal het niet liggen, die is nu ook op de Julianaschool aan het bakken geslagen...... Hopelijk lukt het Wellespiet nu wel om een lekkere verjaardagstaart voor Sinterklaas te maken! We zullen zien!

Maandagmiddag gaan we spelletjes doen, de kinderen mogen een spel meenemen! Dinsdag mogen alle kinderen uitslapen en beginnen we om half 10. Heb je geen opvang, dan zijn de kinderen welkom!

Maandagmiddag zorg ik dat de periode tot de kerst goed op ons BLOG staat!

24/11/2016 - Ons voorgerecht, tomatensoep....

De komende week gaan de kinderen leren hoe je tomatensoep maakt. U hebt kans dat de kinderen een aantal ingredienten van thuis meewillen....1 ui of 1 tomaat.... Zodat juf niet steeds alles alleen hoeft te kopen. We hopen dat dit geen probleem is!

24/11/2016 - Hmmm....wat ruikt het hier lekker!?!?

Nu alle kinderen goed weten hoe je de pepernoten moet bakken, gaan we in kleine groepjes aan de slag. Weer goed het recept lezen, samenwerken, precies wegen...... Kneden, schoonmaken en genieten van de heerlijke geur uit de oven........

24/11/2016 - Spelen in ons restaurant.

De kinderen oefenen tijdens de speelwerktijd hun rollen in het restaurant. Iemand speelt de klant. De kok. De ober of serveerster. Wat hoort er allemaal bij het werken in het restaurtant en hoe zal dat allemaal goed moeten gaan in januari! Met veel plezier oefenenen de kinderen alle aspecten die horen bij de verschillende rollen!

24/11/2016 - Leren bakken en wegen...

Om alle ouders in januari een mooi 3 gangenmenu te kunnen aanbieden in ons eigen restaurant, moeten we natuurlijk veel leren, kunnen en weten.....Vandaag leren we pepernotenbakken, en alles wat daar bij hoort? Wat moet je als eerst doen, kunnen, weten, wanneer je pepernoten gaat bakken. Natuurlijk weten wat je allemaal nodig hebt en het recept! De kinderen denken eerst zelf goed na wat er in het recept zal staan en wat we nodig hebben, daarna gaan we het recept goed lezen en vergelijken, tot we goed weten hoe we de pepernoten moeten maken...In het recept staan allemaal lastige maten??? 125 gram, 4 el?? Met hulp van juf leren we hoe je met de keukenweegschaal de juiste ingredienten afwegen! De kinderen komen er spelenderwijs achter dat 1000 gram hetzelfde als 1 kilo is. Ze zoeken in de klas naar spullen die 10 gram wegen, 500 gram...Leren wat de schaalverdeling is op de weegschaal en dat deze per weegschaal verschillend kan zijn! En wat betekenen dan die streepjes? Na 1 uur hard werken, lezen, samenwerken, roept iemand enthousiast: We hebben nog helemaal niet gerekend juf!. Waarom de ander roept: echt wel! Dit is toch ook rekenen........

Alle ouders, super bedankt dat we de keukenweegschalen konden lenen!

24/11/2016 - Kim, mama van Liv komt een ochtend op bezoek.

Op een woensdagochtend heb ik een ochtendje meegelopen met groep 4 en juf Bianca. De tijd ging hartstikke snel, wat was het leuk en waardevol om hier bij te zijn. Ik heb weer gemerkt hoe fijn ik het vind dat Liv op deze school zit. Kan een leerling net zo goed lezen als juf Bianca later, ook al vind hij het nu moeilijk? Jaaa,  schreeuwen de kinderen. De groei voor ieder kind staat centraal in de les. Doorzetten is belangrijker dan ergens goed in zijn. Mooie waarden, vind ik. Ik heb gezien hoe de kinderen zelf verantwoordelijk willen zijn, bijvoorbeeld voor het snijden van het fruit. Ik zie dat de kinderen rekenen en lezen, maar ook oefenen voor het voordragen ipv voorlezen van hun eigen gedicht. Wat het verschil is werd hen snel duidelijk.. Ik mocht Jesse helpen met het oefenen zodat hij zijn gemaakte gedicht in de klas kon voordragen. Op de gang zijn er meerdere kinderen aan het oefenen, in de klas mogen ze op hun stoel of tafel staan om het gedicht voor te dragen. Er wordt voor een ieder geklapt. Knap gedaan. Voor mij super om te zien hoe de leerlingen vertellen hoe zij zich vooraf voelen (zenuwachtig) en daarna (trots)! Wat doen jullie juffen fantastisch werk, bedankt Bianca:-). En ouder, ga zelf eens kijken en helpen: als 1 van de weinige scholen in Schagen mag dit bij onze school!

24/11/2016 - Hoe word ik een echte topkok?

Deze week al een goede start gemaakt om een echte topkok te worden. Ten eerste moeten we natuurlijk goed weten wat er allemaal gebruikt wordt in de keuken? Waar is het voor? Hoe heet het? Wat kan je er mee??? Van allerlei keukenspullen bekijken we waar het van gemaakt is en waarom? Een pollepel van hout? Dat is omdat je dan je handen niet brand, ijzer wordt snel heet..... Een garde, daar kan je mee kloppen, zodat er geen klontjes in het beslag zitten, maar voor pepernotendeeg is het niet handig, dan heb je deeghaken nodig in een mixer of gewoon je handen om te kneden...... Daarna maken we een lastige opdracht, waar we veel tegelijk moeten doen. Juf heeft allemaal namen van keukenspullen, omschrijvingen en illustraties en die moeten we bij elkaar zoeken....... Knippen, plakken, samenwerken, goed lezen, nadenken, overleggen....Pittig hoor!

12/11/2016 - Wedstrijd wat is het leukste boek!

De kinderen houden een wedstrijd! Wat is het leukste boek in de klas??? In groep 4 is het boek de boomhut met ...verdiepingen een zeer populair boek. Juf probeert de kinderen te leren dat er nog veel meer mooie, leuke, spannende boeken zijn....Maar welke? Juf organiseert een wedstrijd. De kinderen gaan op zoek naar het leukste boek. Als ze een boek uit hebben, geven ze het boek een cijfer, vertellen ze waarom ze het boek zo leuk vinden, of mooi, of spannend, of..... Het wedstrijdformulier wordt met de foto opgehangen. Het boek met de meeste hoge cijfers wint! Veel kinderen doen fanatiek mee, wat weer zorgt voor veel lezen! En dan wint juf natuurlijk sowiezo!

12/11/2016 - Geslaagde lampionnen avond!

In ieder lokaal waren prachtige lampionnen te bewonderen! Ook in groep 4! Vol trots lieten de kinderen hun lampion zien....Wil je weten hoe we onze lampionnen hebben gemaakt....Kijk naar de foto's in de mediamap.....

05/11/2016 - Schoolvoetbal met groep 4!

Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan met het schoolvoetvaltoernooi voor groep 4. In kleine teams spelen we dan tegen andere scholen. Dit was super leuk en vooral om te zien hoe leuk het kan zijn om eens een sport te proberen die je zelf niet speelt.... Vorig jaar speelde ik in gemengde teams en had ik met mijn klas 4 teams opgegeven. Het lijkt mij leuk om weer mee te doen! Ik zoek dan wel spelbegeleiders die een team kan begeleiden...Lijkt dit je wat? Geef je dan snel op!~Ik zal zo snel mogelijk laten weten welke datum het is......Vanaf 18 november kunnen we ons opgeven. Ik hoop op voldoende begeleiders, zodat groep 4 weer met veel teams mee kan doen!

05/11/2016 - Hard aan de slag met de lampionnen!

In groep 4 maken we een lampion waarin veel technieken verstopt zitten. Zo maken we en een mooie lampion en leren we nieuwe technieken aan! Eerst maken we met bamboestokken een constructie. De bamboestokken moeten dan nog op maat gezaagd worden, best een moeilijk klusje. In 2tallen helpen we elkaar bij het afmeten en zagen! Daarna gaan we de stokken beschilderen met acrylverf. We leren het verschil tussen een kwast en een penseel en hoe je daar allemaal mee kan schilderen! De volgende dag gaan we ook nog onze fles beschilderen met glasverf! Dat doen we aan de hand van Aboriginal Art! Juf laat allemaal voorbeelden zien en dan maken we een eigen ontwerp. Met wattenstaafjes gaan we de fles bestippen met glasvert. Het wordt super mooi!!! Op de lampionnententoonstelling kunnen jullie onze lampionnen komen bewonderen! Tot dan!

05/11/2016 - De poetsbus...

De poetsbus kwam bij ons. We hebben geleerd over de 3 B's, dat je de bovenkant, binnenkant en buitenkant van je tanden moet poetsen. 5 tellen aan iedere kant! We hebben geleerd over plasmannetjes en luilakken in je mond. Dat je niet meer dan 7 eet en drinkmomenten per dag moet hebben. Tussendoor water drinkt. 2 keer per dag moet poetsen en papa en mama 1 keer per dag napoetsen. We kregen ook een brief mee om je op te geven voor de poetsbus volgende week. Dan kan je in de bus je poetsdiploma halen en maken ze een foto van je tanden in je mond! Alle kinderen kregen een tandenborstel! We weten nu nog beter wat we moeten doen tegen gaatjes! Veel poetsplezier!

24/10/2016 - lampionnen in de maak!

Voor we het weten is het 11 november, dus we gaan snel aan de slag met onze lampionnen. De lampion die we gaan maken zal in de sfeer van vorig thema ontworpen worden. We gaan met Aboriginal Art aan de gang! Nieuwsgierig, mooi  zo! Want meer verklappen we niet! 10 november is de lampionnen avond en kan je ze komen bewonderen! In de middag zullen we er mee aan de slag gaan, vind je het leuk om te helpen, geef je dan op! Helpen betekent in groep 4 wel, dat de kinderen het moeten doen en wij ondersteunen, zodat het alsnog zelf lukt! Maandag beginnen we om half 1, omdat we dan de techniek gaan uitleggen en ons plan gaan ontwerpen. De andere middagen om 1 uur. We weten nog niet hard het gaat....en hoelang we hulp nodig zullen hebben....1 tot 2 ouders per keer is zat!

24/10/2016 - Van start met ons nieuwe thema!!!

Komende periode gaan we van start rondom het thema ´feest en lekker eten!´ Met spel gaan we werken rondom het restaurant, met onderzoek gaan we uitzoeken waarom we eten, wat is gezond eten, waarom vinden we eten lekker en vies, hoe werkt dat in ons lijf en nog veel meer! Natuurlijk gaan we koken! In de gang en op het Blog vragen we steeds om hulp! Wilt u helpen, geef je dan op!

15/10/2016 - geslaagde thema afsluiting!

Wat zijn we trots! Wat hebben ze dit thema hard gewerkt! Voor het eerst echt eigen bronnenondezoek doen naar een eigen gekozen werelddeel/ land/ dier! De kinderen vonden het super leuk en hebben een mooie eerste ervaring met bronnenonderzoek opgedaan. Daar kunnen we dit schooljaar mooi op voort bouwen. Daarna hard werken om een eigen wereldmuseum te maken, mooi en passend inrichten, samenwerken, oefenen van de rondleiding...En dan is het grote moment aangekomen, de ouders, opa's en oma's rondleiden en vertellen over wat we allemaal gemaakt en geleerd hebben. Dit ging al supergoed, de juffen hebben er zin om deze groep volgend thema nog meer te leren! Maar nu eerst even lekker bijkomen en genieten van een welverdiende vakantie. Tot 31 oktober!!!!!!

06/10/2016 - Springen in de klas....

Samen met groep 4-5 hebben we een trampoline. Wanneer we van juf de springbal krijgen, mogen we lekker even springen, om daarna weer goed aan het werk te gaan. We hebben goede afspraken gemaakt, zodat de trampo lang mee kan en we er tussen de lessen door goed gebruik van kunnen maken. We leren van juf verschillende sprongen en bewegingsvormen, die ons helpen bij leren en hersengroei......We springen ons slimmer en kunnen daarna beter werken.....Top toch!

06/10/2016 - Een echte doorreis in Indonesiƫ!

Vandaag kwam Chris, de oom van Tess, vertellen over zijn rondreis door Indonesië. Met een powerpoint met filmpjes en foto's vertelde hij over zijn reis. Daarna kwam er ook nog een echte Quiz. Doordat veel kinderen goede aantekeningen hadden gemaakt, konden ze vele vragen goed beantwoorden. We leerde ook nog tegen ons verlies kunnen, want er was maar 1 prijs. Een echte ketting uit Indonesië. Chris, super bedankt! We vonden het leuk! En erg interessant!

06/10/2016 - de laatste lootjes.....

De kinderen zijn keihard aan het werk aan hun eigen onderzoek over een werelddeel. Voor het eerst doen ze echt bronnenonderzoek en maken ze er een muurkrant over. We zijn erg trots op dit eerste resultaat! Komen jullie tijdens de thema-aflsuiting naar ons wereldmuseum? Dan laten we alles wat we geleerd en gedaan hebben zien? Let op: De thema-afsluiting is woensdag 12 oktober van half 6 tot 7, om 6 uur is er een speciale gebeurtenis op de trap..... Tot volgende week!

30/09/2016 - verder met ons thema....

Na een heerlijk schoolreisje, zijn we in de klas weer hard aan het werk rondom ons thema: groep 4 gaat op wereldreis. We hebben onze luchtballon af en spelen het verhaal na uit ons voorleesboek!  We gaan ook nog de trapauto uit het verhaal namaken. En in de klas hebben we al hondjes Kees en de vertaal papegaai. Een hele handige papegaai die iedere taal op de wereld spreekt....Een aantal kinderen is een eigen luchtballon van papier marche aan het maken.....

Verder hebben we allemaal een eigen reisboek geschreven over ons schoolreisje...En mochten we er een paar foto's over de schoolreis bijzoeken....

En we hebben allemaal een werelddeel(land) en een dier uit dat werelddeel gekozen, waar we onderzoek naar gaan doen. We willen uiteindelijk alles wat we gedaan en geleerd hebben tijdens de thema-afsluiting laten zien! De thema-afsluiting is woensdag 12 oktober van 18:00 tot 19:00. Komen jullie ook kijken???

23/09/2016 - Het leukste schoolreisje ooit!

Volgens Jasper was dit het leukste schoolreisje ooit! Ik heb hem toen wel het grote geheim verklapt, dat schoolreisjes ieder jaar leuker zijn! Wij hebben het in ieder geval top gehad! Super weer! Super kinderen! Super ouders! Heerlijk gespeeld in de Swaan! Op de camping was het geweldig! Het avondspel was top.....miauw, kuukeleku, beh, kra kra, kwak, kwak! Heerlijk geslapen en gespeeld op het strand! Sibille en ik kijken met veel plezier terug op deze 2 top dagen! Kijk bij media en geniet met ons mee.....(gelukkig hebben we de foto's nog!) Veel succes met het schoonschrobben van de voetjes!

20/09/2016 - schoolreisje

De meeneemlijst voor schoolreisje:

Mee voor onderweg, dit stop je in je rugzak!( We vertrekken om 10 voor 9…)

 • Eten en drinken voor om 10 uur (pakje en koekje)
 • Lunch( Genoeg brood en drinken)
 • Handdoek en zwemspullen

Voor op de camping in een grote tas!

 • Ondergoed & sokken
 • Extra kleding voor mooi weer
 • Extra kleding voor minder weer
 • Pyjama, toilettas, handdoek
 • Matje (niet de groot) slaapzak, kussentje….Knuffel!
 • Extra paar schoenen, mocht dit nodig zijn…
 • Zaklamp, spelletje, leesboek, etc….
 • Spullen om op het strand mee te spelen (emmer, schep, bal, schepnet)
 • Een goed humeur, extra knuffel en kus van thuis……

Rond 15:00 zullen we weer op school zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kinderen die nog op een stoelverhoger moeten, graag meegeven!

Programma: donderdag gaan we naar speeltuin de Swaan. Vrijdag naar het strand!

De kinderen maken morgen zelf hun eigen meeneemlijst, pak de tas graag samen in!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                     

19/09/2016 - oefenen met rekenen

Vandaag samen met de kinderen op het digibord het rekenen geoefend met het volgende spel:

typ bij google: oefenen aftellen, kies de site die begint met onlineklas.nl

Sorry voor deze gekke omschrijving, Ik kan de link niet kopieren in dit Blog, dan lukt het opslaan niet...

Ik had de kinderen beloofd de site op het BLOG te zetten, we wensen de kinderen veel leuk oefenplezier!

19/09/2016 - scholierenveldloop

Sportservice organiseert dit schooljaar weer veel leuke sportieve actviteiten! Via ons BLOG houden we jullie op de hoogte! Graag zelf inschrijven en voor begeleiding zorgen! Een leuke manier om kinderen met verschillende sporten in aanraking te laten komen......

Atletiek 4-kamp met

SCHOLIERENVELDLOOP SCHAGEN

Woensdag  12 oktober 2016

Vanaf 14.45 uur

Atletiekbaan TAS ‘82

 

 

Atletiek 4-kamp wat is dat?

De atletiek 4-kamp is voor de deelnemers een kennismaking met verschillende atletiekonderdelen. De volgende onderdelen staan centraal: Scholierenveldloop, kogelstoten, verspringen en 40m sprint. De scholierenveldloop staat deze middag centraal. Hier schrijven de leerlingen zich voor in. Aan de andere 3 onderdelen kunnen de deelnemers in de loop van de middag mee doen.

 

De scholierenveldloop

De scholierenveldloop gaat over een afstand van 1000m welke wordt afgelegd op en rondom de atletiekbaan van TAS ‘82. Voor de leerlingen van groep 1 en 2 is er een kortere route uit gezet. De scholierenveldloop is een mini-wedstrijdloop waarbij vooral het meedoen vele malen belangrijker is dan het winnen!

 

De Scholierenveldloop wordt ingedeeld in leeftijdscategorieën waarbij de jongens en de meisjes een aparte startgroep hebben. De jongste leerlingen bijten het spits af en de jongens en meisjes van groep acht sluiten de middag af. Voor de snelste drie in elke startgroep is er een prijs, voor alle deelnemers is er een mooie herinnering.

 

Inschrijven

Alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kunnen zich inschrijven voor dit unieke evenement. Dit kan via de bijgevoegde inschrijfformulieren of via het webformulier op de website www.sportserviceschagen.nl.

16/09/2016 - Powerpoint over West-Afrika

Presentatie over Ghana/Togo (West-Afrika).
Wat hebben wij een fantastische powerpointpresentatie gezien van de mama van Elodie over
West-Afrika waar de papa van Elodie vandaan komt! Elodie mocht vertellen over de foto's
en liet o.a. zien hoe zij op haar hoofd appels kon dragen, net zoals dat ook in Afrika gebeurt.
We hebben genoten van de prachtige kleuren van de natuur, de dieren, het fruit, de stoffen.
Wat is Afrika kleurrijk!!
We hoorden dat je 'Tssssss" zegt, als je iemand roept. Hoe leven de mensen in Ghana,
hoe gaan de kinderen  naar school, hoe ziet de weg eruit, wat was er zo grappig aan
"Harry de hagedis"?
Na afloop hebben we samen gedanst op Afrikaanse muziek. Ook is er een hoeje ingericht
in de gang waar meegenomen voorwerpen tentoongesteld zijn.
De kinderen zijn bezig om mooie posters te maken die te zien zullen zijn op de thema-afsluiting.
Zie bij media voor een paar foto's.

 

16/09/2016 - foto's in de mediamap!

In de map media staan alle foto's tot nu: onder de noemer groep 4 op wereldreis!

Weet je de inlogcode niet meer......vraag gerust!

16/09/2016 - Thema op wereldreis....tijd om te vertrekken!

Het thema leeft al goed in onze klas, kinderen vertellen over hun gemaakte reizen tijdens de vakantie. Ze nemen souveniertjes mee van huis en vertellen erover. Er komen dieren uit andere landen de klas in. En we leren zelfs gedag zeggen in het Russisch! Deze week hebben we veel gewerkt rondom de luchtballon. Het eerste deel van onze wereldreis zullen met de luchtballon doen. We hebben erover gepraat, zo precies mogelijk getekend, bedacht wat we al wisten en onderzoeksvragen bedacht die we op gingen zoeken in een leestekst. Op de gang bouwen we ook een luchtballon waarin we onze wereldreis echt kunnen spelen. In de klas hangen onze eerste muurkranten over ons onderzoek naar de luchtballon.

We waren blij met de hoge opkomst tijdens de informatieavond. Ondanks de warmte, of door de warmte werd er aandachtig naar ons verhaal geluisterd. Vanaf maandag hangt de leerlingverdeling op de gang en kunnen er afspraken gemaakt worden voor de kennismakingsgesprekken.

Donderdag gaan we echt op reis naar Callantsoog. We hebben onwijs veel zin in de schoolreis. Volgende week zal hier nieuws over verschijnen in ons BLOG.......

We wensen iedereen een heel fijn weekend!

15/09/2016 - Eerste zwemles groepen 4

Op donderdag 8 september is de eerste zwemles in de Wiel van start gegaan. De kinderen van groep 4 van Sibille/Bianca en groep 4 van juf Marieke werden in groepen ingedeeld en hebben daarna hun eerste baantjes gezwommen! Na afloop een paar minuten vrij spelen in het ondiepe is een fijne afsluiting van de les!

Voor meer leuke foto's zie de Media.

08/09/2016 - informatie avond om 20:00 uur!

I.v.m. de informatie avond van de oranje groep, en broertjes en zusjes in die groep ...hebben we besloten de informatie avond van groep 4 te verschuiven naar 20:00 uur!

08/09/2016 - Op excursie naar het reisbureau!

Groep 4 gaat op wereldreis! De afgelopen tijd hebben we gewerkt over de reizen die we zelf al gemaakt hebben. Hebben we gepraat en gekeken welke landen we allemaal al kennen. Zijn we gaan nadenken waar we naar toe willen en waarom? Vandaag gingen we naar het reisbureau om aan nog meer informatie over onze wereldreis te komen. In welke landen moet je bijvoorbeeld een paspoort hebben? Hoe kom je er? Welk geld moeten we mee? Moeten we ook een prik? De kinderen vroegen het aan Barbara, de reisadviseur van D reizen. We zijn heel veel meer te weten gekomen en mochten ook nog reisgidsen mee. Komende tijd gaan we onze reis goed in plannen. En bedenken wat we er gaan doen en willen zien en leren!

We gaan ook nog echt op reis, op schoolreis. DIt moeten we ook nog regelen. We weten wel al welke ouders met ons mee gaan!  De vader van Levi ten Hoeve, Yannick, Mara en Milan Veelenturf en de moeder van Sunny, Jielloeka en Joep gaan met ons mee. Ik stel voor dat we met de schoolreisouders na afloop van de informatieavond kort overleg hebben....Ik hoop dat dat uitkomt!

 

04/09/2016 - De eerste week zit er weer op!

De eerste week is omgevlogen! We zijn gestart met ons thema: groep 4 gaat op wereldreis. De kinderen hebben vertelt en geschreven over hun vakantie avonturen. We hebben hard gewerkt met alle lessen die ook nog in groep 4 zijn. We moesten best wel weer wennen, zo na de vakantie, maar we zijn dik tevreden hoe deze week gegaan is. Een grote groep heeft geholpen om de schooltuin weer een beetje onkruidvrij te krijgen, want in de vakantie was dat allemaal hard door gaan groeien. We hopen jullie op de infoavond preciezer te kunnen vertellen hoe het er allemaal aan toe gaat in groep 4!

Voor de schoolreis heb ik al vele ouders die met ons meegaan. We hebben nu genoeg ouders, u hoeft zich dus niet meer op te geven.

Woensdag gaan we al op excursie naar het reisbureau. We willen wel eens weten hoe het allemaal werkt wanneer je op wereldreis gaat. En wat het reisbureau allemaal doet om ons daar bij te helpen! Vooraf bedenken we vragen die we willen stellen en woensdag gaan we in 2 groepen het reisbureau bezoeken en deze vragen stellen!

Deze week gaan we kijken wie welke landen al kent, waar ze liggen op de wereldkaart en waar we graag naar toe zouden willen......

29/08/2016 - De eerste schooldag!

De eerste schooldag zit er weer op! De kinderen hebben super hard gewerkt! En dat was best pittig na 6 heerlijke weken vakantie! Maar gelukkig gaan we al snel weer op reis. Groep 4 gaat namelijk werken rondom het thema "op wereldreis!"

Vandaag hebben de kinderen over hun vakantie avonturen vertelt. En al veel kinderen hadden ook iets meegenomen om te laten zien. Daarna zijn we erover gaan schrijven, voor in ons wereldreis boek. De kinderen waren suptertrots op het resultaat!

Morgen starten we met gym. De gymspullen mogen gewoon beneden op de plank in de garderobe blijven.

U krijgt zo snel mogelijk de informatie en de startdatum voor het schoolzwemmen.

We hebben al veel aanmeldingen voor schoolreis, dus mocht u mee willen, geef je dan snel op! We gaan op donderdag 22 september tot en met vrijdag 23 september.

 

Denk om de informatie avond: Woensdag op 14 september om half 8....

 
Volg ons dit schooljaar op het Blog, wij houden het wekelijks bij!!!!
 
We hebben er zin in, groetjes Sibille en Bianca.
 

 

 

14/07/2016 - Bedankt!

En dan nu, heerlijke vakantie! En allemaal heel veel succes in groep 5!!!

14/07/2016 - kledingbingo groot succes!

Super lachen, het spel kledingbingo. De kinderen hadden veel mee en maakte het tot een groot succes!

14/07/2016 - Kinderen en ouders, bedankt!

Wat was het een superfijn schooljaar! Onwijs veel hulp van ouders! De juffendag was heerlijk, prachtige cadeaus, heerlijk zwemmen en spelen bij het Geestmerambacht en als toetje een welverdiend ijsje bij Smultaria. Sibille en ik willen alle ouders en kinderen onwijs bedanken voor dit superfijne schooljaar!

01/07/2016 - Benefietconcert groot succes!!!

Wat hadden we een pech met het weer! Maar wat laat dit weer zien dat je veel kan bereiken door gewoon positief door te zetten wat je van plan bent! Ik heb super genoten van groep 4 die dol enthousiast dit feest super heeft georganiseerd. Hier zit een trotse juf! En ik ben super blij dat alle optredens zo geweldig waren dat ik de regen nu al weer vergeten ben! Ik probeer zoveel mogelijk foto's die ik binnen krijg en filmpjes op de website of naar de juiste personen te krijgen. En dan nu...Hoeveel geld heeft dit geweldige benefietconcert nu opgeleverd. Onze jongens van de bank, Mees, ALec en Thomas hebben erg hun best gedaan om de tel niet kwijt te raken. En we kwamen na zorgvuldig rekenen uit op een bedrag van 743 euro en 35 cent! Is het niet geweldig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Iedereen die er was, die opgetreden heeft of iets gedoneerd, die ons geholpen heeft en vooral groep 4, super bedankt!!!!!

22/06/2016 - Het aftellen is begonnen...

Nog 7 dagen en dan is het zo ver! Het benefietconcert. De kinderen zijn druk bezig met alle rommelmarktspullen sorteren en opruimen. Spelletjes maken voor de kinderen. De loten voor de loterij en de prijzen regelen. Tussendoor zingen voor ons optreden. We hopen op een groot succes. We gaan Schagen FM nog uitnodigen en misschien weet iemand hoe we dat met de krant kunnen doen. We hopen op veel bezoek! En dat iedereen lekker komt luisteren naar onze muziek...Sven krijgt hulp van de kleuters bij het vullen van flessen voor het spel kokesnootbowlen.... En vanavond komen ouders naar school om te oefenen voor het wrakkenkoor....

Groep 4 heeft er zin in, maar is ook al beetje zenuwachtig (juf nog veel meer)..... Tot donderdag 30 juni!

Misschien zijn er nog ouders die op de dag zelf een moment willen helpen en bij afloop willen helpen bij het naar binnen zetten van de spullen???

16/06/2016 - Wij organiseren ook nog....

Onze actie voor Bali gaat supergoed! We zijn supergoed ons repetoir aan het oefenen! Bart van Juniorpops heeft ons zelfs opgenomen, zodat het op CD kan worden gezet! We zijn deze week in groepjes met een ouder de stad in gegaan om prijzen te vragen bij winkels voor de loterij die we aan het organiseren zijn. We hebben nu 100 prijzen! Deze kunnen kinderen en ouders winnen tijdens het benefietconcert op 30 juni. 1 lot kost 50 cent, we zullen 3 keer 30 prijzen verloten! We zijn ook spelletjes voor op het plein aan het organiseren: sjoelen, eendjes vissen, zaklopen, blikken gooien, en nog veel meer! Voor 20 cent kunnen kinderen een spelletjeskaart kopen, waarmee ze 10 spelletjes kunnen doen! Er komen al heel veel spullen voor onze rommelmarkt! KLeding, boeken, speelgoed, knuffels, voor kleine prijsjes gaan we de spullen verkopen en alle opbrengst is voor Bali! En natuurlijk de optredens! We hebben al een middagvullend programma! Begin volgende week wordt deze meegegeven aan de kinderen. We zoeken nog ouders die mee willen zingen in ons wrakkenkoor....we oefenen woensdag 22 juni om half 8 en zullen 30 juni tussen 17:00 en 17:30 optreden.

We hopen op mooi weer en veel publiek! Neem picknickmand en kleedje mee en geniet van klassiek, pop, dans, musical en nog veel meer! Ivan komt ook met een speciale Brekerskraam! En 2 organisatoren van stichting Indonesie zullen ook aanwezig zijn. We proberen de krant en Schagen FM nog te benaderen. Wilt u die dag helpen, heel graag! We maken een rooster waarin de kinderen worden ingedeeld, een paar volwassenen die meehelpen is natuurlijk fijn....

Wij hebben er zin an!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tot de 30e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16/06/2016 - De avond 4 daagse was weer een groot succes!

De avond 4 daagse was dit jaar weer een groot succes! Mooi weer! Heel veel aanmeldingen! Vele ouders die met ons meegingen. In groep 4 ontvingen de kinderen vol trots hun welverdiende medaille!

08/06/2016 - Nog 22 dagen....

Nog 22 dagen en dat is het zo ver...Het benefietconcert voor Bali. De voorbereidingen zijn in volle gang! Er worden spandoeken gemaakt, de posters worden afgemaakt. We hebben voor alle ouders een uitnodiging gemaakt. Steeds meer mensen doen mee met ons concert of hebben aagegeven te willen helpen of komen..... We oefenen hard aan ons eigen optreden, met hulp van Bart van Juniorpops.

Thomas had nog een idee om statiegeldflessen te gaan inzamelen, er komt een grote doos in de hal waar ze in kunnen. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen komen is het plein al eerder open en organiseren we vanaf half 3 allerlei oud hollandse spelletjes (mocht u nog ideeen of materiaal hebben?). We organiseren een mini rommelmarkt, waar allerlei spulletjes voor kleine bedragen worden verkocht (heeft u nog spullen?) Woensdag 15 juni gaan we van 13:00- 14:00 naar winkels in de stad om te vragen of we prijzen mogen voor onze loterij (mocht u ook nog spullen hebben), we zoeken 5 ouders die met groepjes kinderen meewillen de stad in. In de hal staat het bord met de optredens die tot nu toe zijn ingeschreven (we zoeken nog ouders die willen meedoen in ons wrakkenkoor, we zingen het lied Up Town Girl)

We hopen dat iedereen kan en wil komen kijken!!!!!!!! Tot 30 juni!

03/06/2016 - 30 juni concert voor Bali!

Komende periode is groep 4 hard aan het werk voor het benefiet concert Bali. We hebben de taken verdeelt en zijn ook zelf hard aan het oefenen voor het concert. Komende week proberen we nog zo veel mogelijk optredens te regelen. We zoeken nog ouders die willen zingen in ons wrakkenkoor. We gaan Uptown Girl zingen. We zoeken nog ouders die een instrument kunnen bespelen en dit willen laten horen. Woensdag 8 juni gaan we de stad in om bij winkels prijzen te vragen voor een loterij. We zoeken nog ouders die met groepjes mee willen. We gaan om 13:00 tot 14:00. Kinderen zamelen kleding en speelgoed in om te verkopen of op te sturen naar Bali. En natuurlijk hope we op veel publiek tijdens het concert. De entree is gratis, maar tijdens het evenement hopen we wel veel geld op te halen! Wilt u ons helpen? Kom kijken en luisteren, neem je eigen picknickmand en kleed mee.... 30 juni vanaf 15:00 is er van alles te doen, horen, enzovoort!!!! Roept het voort!!!!

03/06/2016 - Groep 4 gaat naar Belle en het beest!

Dinsdag 7 juni zijn we van 13:00 tot 14:30 uitgenodigd op het Regius College om naar de musical Belle en Beest te kijken! Vorig jaar heeft deze school de musical Frozen opgevoerd en nu is Belle en het beest aan de beurt! We hebben zin in dit spectakel! De kinderen zullen later uit zijn, tussen half 3 en kwart voor 3. Wilt u zelf de BSO waarschuwen?

03/06/2016 - De schoolreis!!!

Groep 4 had een super schoolreis, kijk naar onze foto's en je snapt wat ik bedoel! Het weer was top! De camping was top! Het vlottenbouwen was top! Het eten was lekker! Het bos was top! Het avondspel was leuk! Het zwembad was top! Kortom, open de mediamap en geniet van al die stralende kinderkoppies.... Het waren 2 dagen, maar het voelde als een week, zoveel leuke dingen hebben we beleefd!!!!

Alle ouders die met ons mee waren, super bedankt!!!!

27/05/2016 - bouwwerk

Kick, Sem en Sven hebben een prachtig fort gebouwd met de kapla. Er zijn bewakers bij. Ze hebben torens gebouwd en een muur, kortom, een goede samenwerking die tot een prachtig resultaat heeft geleid.

25/05/2016 - Groep 4 op schoolreis...

Woensdag en donderdag, 1 en 2 juni gaat groep 4 op schoolreis! We gaan dit jaar naar camping de gouden stek, in Bovenkarspel. We verzamelen om half 9 op de parkeerplaats. Daar zorgen we dat de spullen in de auto's passen en zoeken uiteindelijk de kinderen ook de juiste auto op. Kinderen met stoelverhoger moeten deze zelf even meenemen. Ook handig is een lunchpakket en voldoende eten en drinken voor de eerste dag. Wat er nog meer mee moet, weten de kinderen! Want zij maken maandag samen met juf de meeneemllijst! Pak a.u.b samen met uw kind de tas is, zodat ze goed weten wat er mee is. Woensdagochtend starten we in het streekbos waar we kort gaan spelen. In de ochtend gaan we naar de camping en richten we onze tentjes in. Maandag maken we in de klas de tentindeling. Mochten er bijzonderheden voor het slapen zijn, of medicatigebruik, graag doorgeven aan de leerkracht. Snoep en geld, mobieltjes of computerspelletjes mogen thuisblijven.....Een knuffel, spelletje, tekenspullen en een zaklamp is prima! Liever geen grote luchtbedden, die passen niet in onze tentjes! Na de lunch lopen we weer naar het streekbos (naast de camping) en krijgen we les in vlottenbouwen en gaan we uiteindelijk ook echte vlotten maken! Bij mooi weer kan er gezwommen worden! Zwemspullen dus zeker meegeven! In de avond willen we nog een smokkelspel doen en donderdagmiddag gaan we ook lekker zwemmen, maar dan in het zwembad Enkhuizerzandt in Enkhuizen. Tussen kwart over 3/ half 4 zullen we weer op school zijn. In nood mag gebeld worden: 0648688142 Wij hebben er zin in!!!!!!!!!!!!!!!!!!

25/05/2016 - De voorbereidingen zijn in volle gang!

Groep 4 werkt super hard aan de actie voor Bali. We hebben mooie posters gemaakt! We hebben plannen bedacht hoe we actie kunnen voeren. Er komen kraampjes waar we van alles gaan verkopen. Brekers helpt ons met hapjes die we mogen verkopen. We gaan alle klassen langs om te vragen of ze willen optreden. En we organiseren een loterij. We hebben allerlei taken verdeeld, zodat iedereen een stukje voor zijn rekening neemt. In groep 4 wordt kleding en speelgoed ingezameld om naar Bali te sturen en om op het plein te verkopen voor geld. Kortom, de voorbereidingen zijn in volle gang! En tussendoor oefenen we onze eigen optredens. We hopen dat er 30 juni vanaf 15:00 veel publiek komt! En we veel geld inzamelen voor het schooltje op Bali!

20/05/2016 - Het instuderen is begonnen....

Bart van kinderkoor Juniorpops, de leraar van Zoë, kwam woensdagochtend ons eerste lied instuderen die we willen gaan optreden op het Benefietconcert van 30 juni. De groep werd in 3en verdeeld en ieder moest een eigen stem zingen. Bij de uitvoering gaan we zelfs in 5 groepjes zingen... Het ging al supergoed! We hopen dat iedere groep bij ons op school iets gaat instuderen. En dat kinderen die een muziekinstrument spelen of willen zingen mooie liedjes gaan inoefenen. We zijn ook op zoek naar ouders die het leuk vinden om wat met muziek te doen..... We hopen op een mooi concert, zodat er veel publiek komt en we veel geld kunnen op halen voor onze actie voor het schooltje op Bali!

18/05/2016 - Oma van Kikoy vertelt over haar schooltje!

Dinsdag heeft de oma van Kikoy anderhalf uur vertelt over de school in Bali! Wat een bijzonder verhaal. Trudy vertelde dat ze op vakantie was geweest in Bali (in 2007) en het eiland zo mooi vond! Maar de armoede in de dorpjes vond ze niet zo mooi! Ze wilde de mensen en kinderen graag helpen! Maar hoe? Ze bedacht een plan, wanneer je iemand wilt helpen, moet je iets geven waar ze echt mee verder komen! Ze bedacht een plan! Veel ouders hebben geen geld om hun kinderen naar school te sturen en als de kinderen naar school gaan is het heel moeilijk om daarna verder te gaan leren... Hier wilde ze wat aan doen, ze bedacht een speciale school, een school waar de kinderen naar toe kunnen! In de ochtend gaan de kinderen naar de gewone school en in de middag naar de school van Trudy. Daar leren ze engels, een taal die je moet kennen wanneer je naar de hogere school gaat. En met de computer werken. Maar ook spelen en sporten. En hoe zorg je goed voor jezelf, de ander en mijn omgeving. Op deze school komt ook een schooldokter, hij controleert de kinderen en zorgt dat ze naar een dokter gaan. Vaak hebben de ouders daar ook geen geld voor. Net als voor kleding en speelgoed. Op de school delen ze dit uit, wanneer ze dit gekregen hebben. Op de school geven vrijwilligers les. Zij komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland en Australië. Wanneer ze te kort hebben geeft Trudy ook les of een ouder kind die al heel goed Engels kan. Trudy is vooral geld aan het inzamelen, zodat de school verder gebouwd kan worden, ze uitstapjes kunnen organiseren (veel kinderen zijn nog nooit buiten het dorp geweest), stroom en internet beter geregeld kan en nog veel meer!!! De school heeft ongeveer 70 kinderen in de leeftijd van 7-15 jaar. En ze zijn heel trots dat nu de eerst leerling begonnen is op de Universiteit. De kinderen willen graag juf worden, of manager van een Hotel, of een andere baan in het Hotel, politieagent... Wij hopen deze kinderen een beter toekomst voor zichzelf te kunnen bieden, en hierdoor hun familie, hun dorp, hun land..... Daarom komen wij in actie!!!! Dit willen we doen op 30 juni tijdens het Benefietconcert, maar ook de dagen ervoor! Volg ons op het Blog en luister naar de kinderen en help ons bij onze actie!!!!

14/05/2016 - Benefietconcert voor Bali!

Groep 4 komt in Actie! Dinsdag 17 mei komt de oma van Kikoy in de klas vertellen over haar school in Bali. We gaan met haar praten over hoe we haar kunnen helpen. Op donderdag 30 juni willen we vanaf een uur of 3 een Benefietconcert organiseren, waar we gaan proberen geld op te halen voor haar schooltje.

Het is al lange tijd een wens van mij om kinderen in aanraking te laten komen met mooie muziek. Op onze school zit veel talent! 's Morgens horen wij vaak de piano bij juf Leny de prachtigste klassieke stuken ten gehore brengen.....Maar ik weet dat er nog veel meer talent is! Tijdens de kerstuitvoering ben ik altijd weer trots op ons schoolkoor....Het idee is om een soort Prinsengrachtconcert te organiseren waar we ons talent laten horen... Ons publiek komt lekker met zijn picknikkleed en mand om er naar te luisteren....

Groep 4 gaat mij helpen dit evenement te organiseren en zullen vast nog meer leuke ideeen hebben! Mocht u muzikale mensen kennen die ons kunnen helpen, dan hoor ik het graag!

11/05/2016 - Groep 4 gaat op schoolreis!

Groep 4 gaat 1 en 2 juni op schoolreis. We gaan naar camping de Gouwe stek, in Bovenkarspel! De volgende ouders hebben zich opgegeven om met ons mee te gaan: de vader van Sven, Don&Lex, Zoë, Mees en de moeder van Sarissa.  De informatie volgt snel!

 
 

11/05/2016 - Groep 4 gaat naar groep 5!

Dit laatste thema vertelt juf wat je in groep 4 geleerd hebt en in groep 5 goed moet kunnen. Deze periode nog even goed herhalen en oefenen! Ook handig voor juf om het rapport te schrijven.... De doelen hangen op het prikbord en bij opdrachten proberen we er goed op te letten het te doen zoals het straks in groep 5 moet.... Altijd een hoofdletter aan het begin van de zin.... De spellingsregels die we geleerd hebben goed toepassen. Zonder hulplijnen leren schrijven. Zelf reflecteren op je werk. Een echte boekenlezer zijn.... Juf laat ons soms ook zien hoe het in groep 5 al gaat... Zelfstandig werken. Een topo opdracht..... De kinderen vinden het super leuk en doen het super serieus..... Het reflecteren gaat onwijs goed! Top hoor!!!

11/05/2016 - Ons laatste thema, groep 4 gaat.....

Wow, wat is dit schooljaar hard gegaan....Alweer het laatste thema! Ons nieuwe thema heet: groep 4 gaat....
We gaan n.l. over allerlei mini onderwerpjes werken: Groep 4 gaat de schooltuin in! Groep 4 gaat op schoolreis! Groep 4 komt in actie! En groep 4 gaat naar groep 5!

Deze week zijn we gestart rondom de schooltuin.... We hebben onderzocht welke grond het beste is voor de moestuin. We hebben gelezen wat je moet doen voordat je de tuin kan starten (spitten/ bemesten) en we zijn plantjes voor de tuin aan het zaaien. Van de opa van Youp hebben we al slaplantjes! Die komen uit zijn kas! Deze moesten natuurlijk ook de grond in. Van Albert Heijn hadden we nog heel veel moestuintjes, deze zijn we aan het opkweken! Hard werken zo'n tuin, maar wat is het leuk!!!

Kijk in de map Media, daar staan de foto's: Groep 4 duikt de tuin in!!!

24/04/2016 - Op avontuur in het Muiderslot!

Geweldig om zo aan het einde van het thema naar een echt kasteel te gaan! En dan ook nog van zelf verdiende centen. Van de fooienpot van het koken in Brekers! En een avontuur was het! 1 groepje kon wat later van start, want de auto wilde niet starten.... Daarna in en om het kasteel van alles te doen, zien en te weten kunnen komen! Het was een geweldige dag. Geniet allemaal van de mooie foto's en voor nu van de welverdiende vakantie! Groetjes juf Sibille en Bianca! Alle rij ouders, bedankt!!!!!!!

20/04/2016 - De thema-afsluiting!

Wat hadden de kinderen hard gewerkt deze themaperiode. En wat hebben ze een prachtig museum gemaakt! De complimenten vlogen ons om de oren! En wat zijn de juffen trots! Alle kinderen hadden 3 muurkranten, hun themaboek en ridderboekje. Tijdens de thema-afsluiting verzorgde alle kinderen hun rondleiding door de tijd....Eerst de dinotijd, daarna de prehistorische mens en daarna de riddertijd! 's Middags oefenden de kinderen hun rondleiding in 2tallen, in de avond was het superdruk!

14/04/2016 - Hulpouders....

De kinderen zijn hard aan het werk. De laatste onderzoeksvragen worden opgezocht en verwerkt tot muurkranten en mini werkstukjes!

Woensdag 20 april gaan we met excursie naar het Muiderslot. We verzamelen op de parkeerplaats om half 9. Wanneer de auto compleet is zal deze afreizen naar Muiden. Alle kinderen hebben een rugzak met eten en drinken voor de ochtend en lunch voor tussen de middag. Tussen half 3/ kwart voor 3, hopen we weer op school te zijn. De volgende ouders rijden: de vader of moeder van: Don&Lex, Sacha, Sarissa, Thomas, Zoë, Mees, Faye en natuurlijk juf.
Voor de sportdag hebben zich ook genoeg ouders opgegeven: De vader/moeder van Sem, Yvie, Thomas helpen, de moeder van Sven is nog aan het kijken of ze kan. Hopelijk zien we jullie op de thema-afsluiting!
Groetjes juf Sibille en Bianca

08/04/2016 - Nog 2 weken tot de vakantie!

Wat gaat de tijd toch hard, zal dat aan de tijdmachine liggen? Nog maar 2 weken en dan hebben we al weer vakantie. De kinderen zijn hard aan het werk om alles wat we geleerd en gedaan hebben klaar te maken voor een echt tijdmachine-museum. Op dinsdag 19 april van 18:00 tot 19:00 is de thema afsluiting en mogen jullie komen kijken. Niet alleen bij ons, maar ook in de andere klassen. We vinden het niet leuk als jullie alles al zien, daarom willen we tot de vakantie geen ouders meer in de klas. Dan kunnen we al beginnen met het inrichten van het museum. De 20e gaan we naar het Muiderslot, ik heb genoeg ouders die met ons meegaan. Volgende week krijgen jullie hier extra informatie over. Donderdag de 21e is op de Groeneweg de riddersportdag! We zoeken 5 a 6 ouders die ons willen helpen. We gaan in groepjes van 10 allerlei onderdelen doen, tot we alle kinderen tot ridder kunnen slaan...Vrijdag 15 en 22 april krijgen de kinderen judoles! En dan is er lekker even 2 weken bijtanktijd! En dan gaat de laatste periode al weer in. We willen dan vooral in de schooltuin aan de slag. En dan is natuurlijk de schoolreis! Wij gaan 1 en 2 juni op kamp, zet alvast in de agenda! En mocht je het leuk vinden om als begeleider mee te gaan, laat het dan weten. Bij te veel aanmeldingen zal ik tot loting overgaan. Geniet van het weekend, groetjes Sibille en Bianca

06/04/2016 - Schoolvoetbal groep 4 tegen 4, ging super!

Groep 4 ging vandaag schoolvoetballen. Onze klas had 4 superteams en 5 supercoaches! De vader van Yvie, Jord, Gina, Jasper en Kick & Frenky moedigde de kinderen super aan en waren ook nog wedstrijdbegeleiders! Het weer zat niet mee, het leek wel storm. En wat een regen, maar dat deerde vele kinderen niet! We hebben verloren, gelijk gespeeld en super veel wedstrijden gewonnen. Juf is supertrots op onze sportieve doorzetters! Morgen krijgen de kinderen een welverdiend vaantje! Ouders, superbedankt voor jullie hulp! Door jullie enthousiasme hebben de kinderen een topmiddag gehad!

01/04/2016 - Op naar de tijd van ridders en kastelen!

Het thema: de tijdmachine loopt al weer bijna ten einde.... Voor we het weten is het weer voorbij. Daarom nog even wat belangrijke data tot de meivakantie. Vanaf maandag gaan we ook nog even op reis naar de tijd van ridders en kastelen. Kijken wat we daarover nog allemaal te weten kunnen komen! Maandag krijgen ook alle kinderen die zich opgegeven hebben voor schoolvoetbal de wedstrijdtijden en teamindeling mee naar huis. Woensdag 6 april is dan het mixtoernooi 4 tegen 4!

15 en 22 april krijgen de kinderen op school een judoles! Dinsdag 19 april is de thema afsluiting! Die avond zal de klas omgetoverd zijn tot een museum, waar van alles te zien en te doen is.... Er mag dan in alle klassen een kijkje genomen worden... 20 april gaan we de hele dag naar het Muiderslot. 21 april is de sportdag voor de groepen 3 en 4. Meester Olof heeft dan een speciale riddersportdag gemaakt. Alle kinderen gaan allerlei onderdelen doen en wanneer alle onderdelen behaald zijn, worden de kinderen tot ridder geslagen! Voor deze middag zoeken we 5 ouders die een groepje of een spel gaan begeleiden! Geef je op bij de groepsleerkracht! En dan hebben we heerlijk 2 weken vakantie en gaat alweer de laatste thema periode van start. Wilt u up to date blijven over het wel en wee in groep 4. Volg ons dan op het BLOG! De berichtgeving zal vooral via het BLOG verlopen.... Het wordt mooi weer, geniet van het weekend !!!!!!!!!!!!!!

30/03/2016 - Een geweldige dag in de bronstijd!

Ongelooflijk! Wat een super ervaring! Ik stink nog naar de rook, gloei van de hele dag in de buitenlucht zijn.....maar wat was dit gaaf!!!!Ik heb alle foto's op de website gezet en dan zie je wat ik bedoel! We hebben vuur gemaakt, ambuletten, meel gemalen voor koekjes, met takken geweven, met touw gewerkt, van wol touw gemaakt.....Kortom, een top dag! Alle ouders die geholpen hebben, super bedankt! En voor we het weten mogen we ook nog een dagje naar het Muiderslot. Ik heb daar ook genoeg ouders voor! Jullie zijn top! De vader of moeder van Jasper, Thomas, Zoë, Mees, Sacha, Faye en Yvie gaan met ons mee.... Hopelijk genieten jullie net zo van de foto's als ik van deze dag!

25/03/2016 - Het Muiderslot

Woensdag 20 april gaan we op excursie naar het Muiderslot. Een cadeautje van jullie als ouders voor de kinderen die in Brekers zo goed gekookt hadden! Juf heeft de fooienpot bewaard voor een mooie gelegenheid! Hoe gaaf is het om tijdens ons thema de tijdmachine een echt kasteel te bezoeken. Ik ben er in mijn lagere schooltijd geweest en dat heeft een geweldige herinnering op mij na gelaten, maar ook een start voor mijn liefde voor kastelen en geschiedenis! Wij hopen dat onze kinderen hier ook een mooie ervaring aan over houden! We zoeken nog wel ouders die er met ons naar toe willen. Ouders die het niet erg vinden om ver te rijden en een auto hebben met een inzittende verzekering.

Voor de excursie voor komende woensdag naar het buitenmuseum: "Een dag in de bronstijd! ", zoeken we nog 1 ouder!

24/03/2016 - Fossielen maken met gips

We zijn erachter gekomen dat alles wat men denkt te weten over de Prehistorie onderzocht is vanuit opgravingen. Door spullen die we uit die tijd vinden of fossielen. We bekijken echte fossielen en bekijken een filmpje hoe fossielen ontstaan. Sylvia gaat met de kinderen ook eigen fossielen proberen te maken. Eerst in zand afdrukken maken (alsof het dier of de plant uit de prehistorie in de grond gekomen is...) en dan ingieten met gips (het jarenlange proces van fossilieseren, verstenen van dieren en planten) en de volgende dag met kwastjes en tandenborstels de fossielen opgraven. Groep 4 heeft ware archeologen! Alle foto's zijn te zien bij media, mapje groep 4 naar de Prehistorie!

21/03/2016 - Werken rondom mensen in de steentijd!

Vandaag gesnuffeld in boeken naar nog meer interessante informatie over de mensen in de steentijd. Morgen gaan we kijken hoe we er nog meer over kunnen lezen en onze gevonden informatie kunnen verwerken tot muurkranten voor ons museum! Met spelen en werken zijn allerlei kinderen met verschillende plannen en opdrachten aan de slag. Groepjes kinderen maken een poppenkastvoorstelling over de dino's. Er wordt met dino's en kastelen gespeeld. Er worden kastelen gebouwd. Groepjes kinderen maken hun dino van papier marche af. Er wordt getekend. Een grot uit de steentijd nagebouwd. Een weefgetouw gemaakt om eigen stofjes te weven. Kortom een drukke boel! Morgen gaan we met gips nog fossielen maken. Onderaan bij media; groep 4 in de prehistorie, kan u alle foto's bekijken!

Nog nieuws over het schoolvoetbal: groep 4 speelt alleen op 6 april, de andere datum is voor andere groepen. We zoeken nog 2 ouders voor de excursie op 30 maart. 29 maart gaan we met onze klas naar de schoolfotograaf!

Vandaag een dagje zonder water meegemaakt, "hoe zo, terug in de tijd???" 's Morgens vele emmers en kannen gevuld! En de wc af en toe doorspoelen met water..... Even een gedoe, maar het ging prima!

20/03/2016 - dino's uitgestorven, op naar de tijd van mensen!

De kinderen hebben heel hard gewerkt rondom de tijd van de dino's. We hebben ontdekt wanneer ze uitgestorven zijn en hoe dat heeft kunnen gebeuren.... Nu gaan we verder werken over de Prehistorie en de mensen die toen leefden! Op 30 maart willen we naar het buitenmuseum van Enkhuizen en gaan dan echt ervaren hoe het is om in de Bronstijd te leven! We hebben al ouders die willen rijden en helpen bij het begeleiden van groepjes: moeder van Zoë, Sem, Sacha willen met ons mee. Verder rijden juf Sibille en Bianca ook. We zoeken nog 2 ouders, dan kunnen we er met zijn allen heen!

NB We gaan in april nog naar het Muiderslot, we willen dan ook op een woensdag...Deze week laat ik weten welke datum. Mocht u het een probleem vinden om ver te rijden, dan is opgegeven voor Enkhuizen een optie...

Op de foto zie je Jasper en Jord, zij onderzoeken vuursteen!

09/03/2016 - De eerste schaakles....

Zoals eerder te lezen op ons Blog zijn veel kinderen uit deze groep geinteresseerd in Schaken. De moeder van Zoë heeft vandaag aan een paar kinderen de eerste schaakles gegeven. We zouden het leuk vinden als op woensdagmiddag om 13:00 nog een ouder of opa kan komen helpen, zodat er nog meer kinderen ervaring kunnen opdoen met dit geweldige spel.

09/03/2016 - naar de Prehistorie....

We zijn eerst aangeland in de Prehistorie! De kinderen hebben onderzoek gedaan naar dino's en zijn er nu muurkranten over aan het maken voor de thema-afsluiting. We willen dan een museum maken, waarin we van alles laten zien over onze tijdreis! Deze week hadden we ook Brandon bij ons in de klas. En na de Paas komen Bart en Alec ook bij ons! Op 30 maart willen we op excursie naar het buitenmuseum van Enkhuizen, daar gaan we terug naar de Bronstijd..... We zoeken ouders die met ons mee willen en tijdens de excursie een groepje willen begeleiden. U kunt zich opgeven bij de leerkracht. We hangen ook een opgaveformulier bij de deur! Deze excursie wordt bekostigt uit de cultuurpot van school. We hebben ook nog onze fooienpot van het koken in Brekers. Daarmee willen we graag nog een bezoek brengen naar het Muiderslot! We zoeken ouders die met ons mee willen.

 

 

09/03/2016 - schoolvoetbal

Voor groep 4 hebben we 4 teams op kunnen geven. We spelen 4 tegen 4, maar hebben teams met wisselspelers, zodat zoveel mogelijk kinderen uit de klas mee kunnen doen. Er hebben zich een aantal ouders opgegeven om te gaan coachen. We gaan er van uit dat het toernooi om 13:00 kan starten. Maar weten dit nog niet precies. Het is voor de organisatie de eerste keer dat ze het ook voor andere klassen organiseren, dus het is nog spannend hoeveel team mee gaan doen. Afhankelijk van de inschrijvingen worden de tijden ingedeeld. Wij hebben de moeder van Jasper, vader van Gina, vader van Yvie, vader van Jord, vader van Kick en Frenky, die ons gaan helpen bij het coachen....Een paar vaders zijn het nog met werk aan het regelen. We hopen dat iedereen kan! We gaan niet appart trainen, maar wel op school in de teams tegen elkaar oefenen. Na de paas maken we de teamindelingen en de preciezere tijden bekend. En gaan we het vervoer regelen.

07/03/2016 - Met de tijdmachine naar....

Vandaag met het nieuwe schoolthema "de tijdmachine" van start gegaan. Eerst vonden de kinderen alle juffen verandert in een ander tijd en daarna gingen alle kinderen symbolisch de school in door een tijdmachine.... Met groep 4 zijn we vandaag aanbeland in de Prehistorie. De tijd van de dino's! De kinderen hebben vandaag goed gekeken naar verschillende dino's, in boeken gesnuffeld. Opgeschreven wat ze al weten over dino's en wat ze nog te weten willen komen. Morgen gaan we verder op onderzoek uit!

 

25/02/2016 - bezoek moeder Sven

– Hou je mond gezond! Met die woorden opent de moeder van Sven haar bezoek aan basisschool Julianaschool in Schagen. Zij gaf daar vandaag een les over mondverzorging aan de kinderen
van groep 4.

 

Juf Sibille reageert erg enthousiast: “Wat een enorm leuke les,  of eigenlijk een workshop!’ De kinderen werden actief betrokken en mochten meedenken en natuurlijk zelf poetsen! Vol trots gaan de kinderen na afloop naar huis met een borstel, tandpasta en poetsdiploma.

Marjon verzorgde deze poetsles in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van bezoek aan de mondhygiënist. Voorkomen is immers beter dan genezen. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde ziekten.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder. Tanderosie is het oplossen van glazuur onder directe invloed van met name zoete dranken. Glazuur is het hardste materiaal in je lichaam maar kan onder invloed van met name frisdrank en sapjes oplossen.

Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is.

Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.

24/02/2016 - thema afsluiting oei ik groei

Vandaag hadden de kinderen hun thema-afsluiting. Het thema oei ik groei werd afgesloten door het spel: Ren je rot! De juffen hadden 20 vragen bedacht over het thema. Deze vragen stonden verspreid over het plein verstopt en de kinderen moesten in 2tallen de vragen zo snel en goed mogelijk oplossen. Wow wat hebben de kinderen veel geleerd, ze hadden bijna alle vragen goed! Ze wisten nog wat een huig was. En konden de weg van het eten van mond tot kont.... Konden moeilijke rekensommen oplossen, spellingsopdrachtjes oplossen en nog veel meer. Juf was super trots, niet alleen op het enthousiasme, de vele goede vragen en het zonnetje wat scheen, maar vooral op de samenwerking tussen alle kinderen! In de loop van de ochtend kregen de kinderen ook nog een aandenken van de thema-afsluiting die ook deze periode gehouden is: het koken in Brekers. Alle kinderen kregen een certificaat en een setje foto's als aandenken aan deze bijzondere dag. Juf Sibille en Bianca wensen alle kinderen een hele fijne welverdiende vakantie!!!

23/02/2016 - schilderen is een kunst!

Vandaag stonden de kinderen van groep 4 voor een uitdaging, hoeveel kleuren kan je maken van 1 kleur met alleen wit en zwart??? Alle kinderen hebben een prachtig schilderij gemaakt! Ze hangen in de gang en in de klas, komt u ze bewonderen?

17/02/2016 - Onderzoek naar bloembollen

Ons thema is oei ik groei. Wist je dat er in de natuur, ieder jaar een wedstrijd gehouden wordt, wie het eerst in bloei staat??? En dat ieder jaar de bloembollen winnen! Dat komt omdat bloembollen een groot geheim hebben. Met dit geheim lukt het hen ieder jaar om als eerste mooie bloemen aan de mensen te laten zien. Juf helpt de kinderen dit grote geheim te ontrafelen! Eerst zijn we bloembollen eens goed gaan bekijken. We zijn gaan denken bij wat we zien, wat weten we al? En wat denken we? Daarna zijn we verschillende teksten gaan lezen over bloembollen. Uiteindelijk hebben we het geheim ontdekt....

In onze schooltuin staan al mooie krokusjes in bloei. Hoera het voorjaar komt er aan!

17/02/2016 - Thema afsluiting in de klas!

Woensdag 24 februari zijn de thema afsluitingen voor kinderen, door kinderen. In groep 4 sluiten we het thema af met een ren je rot spel. In 2-tallen gaan de kinderen zoveel mogelijk vragen over het thema proberen op te lossen. Juf Sibille en ik zijn al vele vragen aan het bedenken. De vragen worden verdeelt over het schoolplein opgesteld, de kinderen moeten in 2-tallen zoveel mogelijk vragen proberen op te lossen. We zijn benieuwd hoeveel de kinderen van dit thema hebben opgestoken!

15/02/2016 - Schoolvoetbal, nu ook voor groep 4!

Ieder jaar doet groep (7)8 mee met schoolvoetbal. Dit jaar organiseren ze ook een toernooi voor groep 4. Zij spelen dan in teams van 4 tegen 4. We zoeken iemand die wil helpen bij het coachen en eventueel een keer trainen. De voorrondes zijn op woensdagmiddag 6 en 13 april in Schagen. De finale is vrijdag15 april. We hopen op sportieve ouders die ons hierbij wil helpen. In de klas gaan we kijken wie het leuk vinden om mee te doen. Vandaag hebben alle kinderen die zich hebben opgegeven een brief mee naar huis.

15/02/2016 - schaken

We hebben een aantal kinderen in de groep die een beetje kunnen schaken en dammen. Ikzelf heb op mijn basisschool nog echt leren schaken! Een spel die je niet in 1 keer leert, maar wel erg leuk is om te kunnen spelen! Volgend thema hebben we het schoolthema: De tijdmachine. En gaan we onder andere over de middeleeuwen werken. Schaken past bij dat thema. Ik wil kijken of er ouders zijn die samen met mij dit spel goed aan de kinderen kan leren??? Ik hoop op een paar vrijwilligers....

15/02/2016 - Weg met die troep!

Groep 4 werkt niet alleen hard in de schooltuin, maar ook aan de schoolomgeving. Bas, Youp en andere kinderen zijn al pauzes lang alle rotsooi uit de bosjes van het schoolplein aan het opruimen. Vandaag ging een legertje kinderen het fietspad naast het plein en de fietsenstalling voor de school eens een goede schoonmaakbeurt geven! En nu hopen dat iedereen ziet hoe het opgeknapt is en het een tijdje zo blijft!

15/02/2016 - Groep 4 leest uit eigen werk!

Alle kinderen hebben dit thema een eigen verhaal geschreven! Van alle verhalen hebben we 4 klassenboeken gemaakt! Sommige kinderen willen hun verhaal nog verder af bedenken, andere willen nog een nieuw verhaal bedenken en we hebben zelfs kinderen die een eigen boek willen gaan maken. Tijdens de stilleestijd mogen de kinderen naast echte boeken, nu ook in hun eigen klassenboek lezen! Wat zijn de juffen trots op deze schrijvers in spé!

13/02/2016 - Bezoek in de klas....

Karin, de moeder van Joep heeft van de week een ochtend meegedraaid in de klas. Gewoon een keertje kijken hoe het in de klas gaat. Meehelpen bij kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken en lekker met juf praten over hoe het met je kind gaat.... Volgende week komt de moeder van Anne. Wilt u ook een keer een ochtendje meedraaien, maak een afspraak met de groepsleerkracht!

12/02/2016 - Excursie de naar de Groenling: over de aarde.

Vandaag zijn wij naar de tentoonstelling Aarde geweest in De Nieuwe Nes. We hebben o.a. geleerd dat de aarde voortdurend in beweging is, hoe onze bodem ontstaat, waarop wij leven en ons voedsel verbouwen. Er was ook aandacht voor het leven in die bodem en de producten die de bodem voortbrengt. In drie groepen hebben we onderzoek gedaan. Een groep ging naar buiten. M.b.v. GPS kwamen we op plekken waar we opdrachten moesten maken. We hebben o.a. grondmonsters genomen met een boor en ontdekt dat er verschillende lagen zijn. De tweede groep ging naar het eerste laboratorium. In het laboratorium mochten we dingen voelen en onderzoeken. Er stonden drie bakken met zand uit allerlei tijden waar spullen in waren verstopt. Als een echte archeoloog moesten we de naam op een kaart erbij zoeken (bij. Een kaak van een varken, of een stuk van een schotel).Je kon ook proefjes doen, zoals waarom helmgras zo belangrijk is op de duinen, dit gingen we nadoen door zand weg te blazen zonder gras en met gras. Het zand dat tussen het gras lag bleef gewoon zitten. De derde groep ging naar het tweede laboratorium. In het tweede laboratorium stond een mollengang. Hier mochten we doorheen kruipen met een zaklamp en zagen we allemaal verschillende insecten en dieren. Er stonden microscopen waar we verschillende soorten zand konden bekijken en we konden uitzoeken welke soorten stenen blijven drijven en welke soorten niet.

 

Wie nog een keer op eigen gelegenheid naar De Nieuwe Nes wil gaan kan de tentoonstelling gratis bezoeken tot 15 maart. Het adres is:

 

Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 te Schagen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen: CNMEdegroenling@gmail.com

04/02/2016 - Mijn lievelingsboek thuis!

De kinderen nemen om de beurt hun lievelingsboek van thuis mee en vertellen erover aan de klas. Er wordt een fragment voorgelezen en daarna mogen ook andere kinderen het boek lezen. Wanneer je dit niet wilt, mag het boek ook meteen weer mee naar huis. Pinkeltje, de boeken van Pol, zijn nu heel erg populair in de klas. Een mooie impuls om met veel verschillende boeken in aanraking te laten komen en de wil om te lezen lezen te vergroten!

04/02/2016 - Geboorte of lievelingsknuffel!

Maandag 15 februari gaan alle kinderen van groep 4 werken rondom hun geboorteknuffel of lievelingsknuffel. We hopen dat de ouders de kinderen willen helpen herinneren om de knuffels mee naar school te nemen!

04/02/2016 - Leren voor het tafeldiploma!

Groep 4 leert hard voor het tafeldiploma. Het gaat al erg goed! De tafel van 2 en 5 kennen de kinderen al goed, maar door elkaar is nog wel een beetje lastig! Deze week komt de tafel van 10 erbij! We hopen dat maandag 15 februari alle kinderen de toets weer goed maakt!

04/02/2016 - Baby kindje Jordy in de klas...

We hadden deze week Daniële in de klas, met baby kindje Jordy. In 2 groepen stelden de kinderen allerlei vragen: Wat kan hij nu allemaal? Hoe groot is Jordy en hoe groot was hij toen hij geboren was? De kinderen vonden het erg leuk om eens echt te zien hoe zo'n klein mannetje kruipt, opstaat, drinkt... Het was erg leuk!

28/01/2016 - botje voor botje

Vandaag doen we onderzoek naar hoe het komt dat we groeien en we denken dat onze botten daar vast iets mee te maken hebben! Maar waarom hebben we eigelijk botten, wat zijn botten precies en welke botten hebben we allemaal? We praten erover, lezen erover en kijken filmpjes. Wat hebben we veel geleerd!!!!!!!!!!!We weten nu waarom we botten hebben, welke we hebben, maar hoe zit het nu met groeien???? Volgende keer maar weer verder zoeken!

 

Afbeeldingsresultaat voor botten

28/01/2016 - onze huiswerkopdracht

Alle kinderen hadden supergoed voor hun eerste tafeltoets geleerd! Alle kinderen hadden de toets goed gemaakt. Volgende week leren we de tafel van 5 en herhalen we de tafel van 3. We hopen dat alle kinderen het weer zo goed geleerd hebben! De kinderen hadden ook hun ouders geinterviewd over hun babytijd. In de klas vertellen ze aan elkaar met foto's en hun aantekeningen wat ze te weten zijn gekomen!

28/01/2016 - werken in de schooltuin

Werk aan de winkel! De bollen beginnen hun kopjes boven de grond uit te steken, maar het onkruid groeit ook veel te goed. Tijd om in de tuin eens goed al het onkruid eruit te halen! Schoffelen, harken en natuurlijk gewoon met de vingers! Er is hard gewerkt en de tuin ziet er weer netjes uit!

23/01/2016 - ouders interviewen over de babytijd...

Maandag 25 januari hebben alle kinderen een huiswerkopdracht....Leren voor hun tafeldiploma (de tafel van 2) en hun ouders interviewen over de babytijd. Samen met papa of mama herinneringen ophalen met behulp van babyfoto's. Maandag gaan de kinderen erover schrijven in hun groeiboekje.... We hopen dat iedereen de tijd neemt om het interview af te nemen!

23/01/2016 - afzwemmen met schoolzwemmen!

Hoera!!!!! Na een half jaar schoolzwemmen, mochten er een aantal kinderen afzwemmen voor A, B of C! Alle kinderen zijn geslaagd! Gefeliciteerd!

16/01/2016 - Het tafeldiploma.

Deze periode willen we ons tafeldiploma gaan halen. In groep 4 leren we de tafel van 2,3,4,5 en 10. Op maandag krijgen ze de tafel op en mogen ze ook thuis oefenen. De kinderen krijgen een w.c.poster om te oefenen en een link voor een website waarop geoefend kan worden. De maandag erop is dan de overhoring. Iedere week komt er een tafel bij, die we de week erop overhoren, dan herhalen we ook de tafels die we al gehad hebben. Aan het einde van de rit gaan we alle tafels door elkaar overhoren en kunnen de kinderen hun diploma gaan halen. We hopen dat jullie ons helpen, zodat het alle kinderen lukt!

16/01/2016 - thema 'Oei ik groei'

Deze week zijn we gestart met ons nieuwe thema:'Oei ik groei'. We gaan werken rondom alles wat groeit! Alle kinderen hadden een babyfoto van zichzelf mee en we gingen in 2-tallen raden wie wie was... In de speelhoek maken we een consultatiebureau en we zijn bezig met een excursie daar naar toe. We gaan uitzoeken hoe het komt dat je groeit? Wat groeit er? Hoe zit dat met eten? Hoe werkt je lijf? Maar ook hoe je persoonlijk kan groeien.....We maken een groeiboek! We hebben er zin in!

09/01/2016 - Schagen FM

We staan op Schagen FM!

En nu ook het filmpje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Ijzm3Vn7t08

http://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3607255/nieuws/groep_4_julianaschool_kookt_bij_brekers.html

09/01/2016 - Wat was het geweldig!

Wat een superdag met super veel mooie momenten. De excursie bij Strogoff Freshfood was top. Tijdens de rondleiding waren de kinderen 1 en al oor en wat kregen we veel te zien! We zijn bij min 26 graden in de vriescellen geweest, we hebben gehakt gemaakt zien worden en nog heel veel meer!

Bij Brekers zijn we super verwend! Hebben alles mogen doen wat bij het vak hoort! Het personeel was geweldig! Met veel enthousiasme, geduld en passie werden de kinderen geinstrueerd! Wat hebben we veel geleerd! Kijk bij media naar de prachtige foto's! En ik laat jullie zo snel mogelijk weten wanneer het op Schagen FM komt! Iedereen super bedankt voor de bijzondere dag!!!!!!

07/01/2016 - schoolzwemmen

Zwemmen.
Voor de kerstvakantie zijn er strookjes uitgedeeld aan de kinderen die eventueel mogen afzwemmen. Die kinderen moeten do. 17-1 nogmaals met kleren aan oefenen. Op die dag (volgende week) krijgt u bericht of uw kind mag afzwemmen en zoja wanneer. Alle kinderen krijgen ook een vorderingenrapport uitgereikt.
Belangrijk: Voor A-B en zwemvaardigheid moeten de kinderen de juiste zwemkleding hebben: zwembroek, of zwempak, ondergoed, T-shirt of blouse met lange mouwen, lange broek (met knoop en rits), sokken en schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan). Schoenen zonder echte zool (harde) zijn niet toegestaan.
Voor C: zie A/B en een extra een windjack (jack met lange mouwen).
De laatste keer zwemmen we op donderdag 21-1.
 

07/01/2016 - Koken in Brekers!

 

 8 januari gaan de kinderen koken in Brekers en komen heel veel ouders, opa en oma’s, broertjes en zusjes, lekker genieten van een grandioos 3-gangenmenu! Zelf gekookt door de kinderen! Zij zullen deze dag koken, tafels leren dekken, afwassen, bedienen en nog veel meer ervaringen opdoen! We zijn verschrikkelijk zenuwachtig, maar hebben er ook onwijs veel zin in!!!!!!!!!!!!

De dag ziet er als volgt uit:

We starten in de klas! Daar gaan we menukaarten maken en bordjes voor op tafel voor de reserveringen. Om 10 uur vertrekken we naar Strogoff Freshfood, waar we een rondleiding krijgen.

Daarna gaan we naar Brekers, eerst lunchen. Graag lunchpakket meegeven, geen drinken.

Om kwart over 12 starten we in 3 groepen met koken, afwassen en serveren. Om kwart over 4 gaan de kinderen eten, het diner wordt aangeboden door Ivan! Vanaf kwart voor 5 krijgen de kinderen de laatste briefing. Kinderen mogen dan wat anders aantrekken, niet te netjes, in verband met koken en serveren, maar een donker shirt, zorgt ervoor dat de kinderen zich nog meer ober voelen.... Vanaf 5 uur komen de gasten en gaat het echt beginnen! Tijdens het diner zullen er een paar kinderen optreden. Kortom, het wordt een topdag!

Schagen FM zal deze dag in beeld brengen, ik houd jullie op de hoogte over de uitzending!

 

 

18/12/2015 - Fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!!!!

Lieve ouders en kinderen, Sibille en ik willen jullie hartelijk bedanken voor het fijne eerste deel van dit schooljaar! Wat hebben we al een hoop gedaan en geleerd! En wat is de betrokkenheid  en hulp van ouders fijn! We willen jullie fijne kerstdagen wensen en een heel mooi 2016!

In de eerste week na de vakantie werken we toe naar 8 januari, de kookdag in Brekers! Na de vakantie laat ik jullie weten hoe deze dag er precies uit gaan zien. Rijouders die zich opgegeven hebben benader ik per mail om af te stemmen....

Fijne vakantie allemaal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15/12/2015 - de laatste activiteiten voor de vakantie

Vandaag prachtige kerststukjes gemaakt! Morgen gaan we oefenen met het zingen van de kerstliedjes op het plein.
Donderdagochtend gaan we schaatsen, we hebben genoeg hulp: opa van Zoë, moeder van Sarissa, Elize, Don en Lex en Yvie.
Daarna gaan we in groepjes koken voor het kerstdiner, Tot nu toe gaan de moeder van Sem, Sacha, Sarissa, Don & Lex en Yvie in groepjes thuis koken. Om de groepjes niet te groot te maken, zodat het te vol wordt in de keuken en kinderen te weinig te doen hebben, wil ik er nog een paar groepjes bij! Ook wil ik graag afstemmen wie wat maakt.... Nog 3 tot 4 groepjes zal het feest compleet maken! Wie kan en wil helpen? Geef het morgen ochtend even aan mij door. Vaak krijg ik de vraag? Wat kan ik maken...Kort wat ideetjes van vorige jaren: balletjes gehakt in lekkere saus, mini hamburgertjes met stokbrood, gevulde eiereren, bladerdeeg met worstje of kaas, eiersalade met stokbrood, hartige taart...Vanaf morgen kunnen ook het bord, beker en bestek, voor zien van naam, meegenomen worden...
 

09/12/2015 - Toch extra keer schaatsen!

Doordat een aantal basisscholen in Schagen geen gebruik wilde maken van het schaatsuurtje op de ijsbaan bij de kerk, kwamen er tijden open te staan. Olof heeft geregeld dat wij maandagochtend extra mogen komen schaatsen. Superleuk! We starten meteen om half 9, dus graag de kinderen naar de ijsbaan brengen! En misschien zijn er nog een paar ouders die willen blijven helpen! Tot dan!

08/12/2015 - Groep 4 onderzoekt peper

Groep 4 gaat op 8 januari een heerlijk menu koken! Deze week onderzoeken we het voorgerecht!

Salade van Skagerdijk varken met linzen en rode biet  Of  Cocktail van rivierkreeft met annanas en romige cocktailsaus.....

We praten en denken over wat we al weten over het de ingrediënten van het voorgerecht en komen tot allemaal onderzoeksvragen. Deze gaan we de komende tijd op allerlei manieren uitzoeken! Volgens Julie zit er zout en peper in een salade, maar wat is dat nou, zout? En wat is peper precies? Steentjes of ??? We zoeken het uit! Eerst goed kijken naar peper, daarna lezen we een tekst! Interessant hoor!

08/12/2015 - Laat de kerstdagen maar komen!

Sinterklaas is onderweg naar Spanje en groep 4 is al weer met de kerst bezig. Nog maar een paar schooldagen en dan is het ook lekker kerstvakantie! Er is nog veel leuks wat er gaat komen, waar we nog wat hulp bij kunnen gebruiken....Deze week willen we graag horen wie er willen helpen bij het koken van het kerstdiner? Even een overzichtje:

Maandagmiddag 14 december mogen we bij groep 6 naar de kerstmusical kijken!

Dinsdagmiddag 15 december wil ik kerststukjes gaan maken.....Wilt U spulletjes meegeven? (Mooi bakje, Oase, versiering en takjes)  Wat extra handen kan helpen...De kinderen moeten het alleen wel zelf doen!

Donderdag van 10:10- 10:55   mogen we schaatsen op de ijsbaan. Om 11 uur willen we kleine kookgroepjes bij ouders thuis iets lekkers voor het kerstdiner laten maken.... We kunnen alle hulp gebruiken!

Donderdagavond het kerstdiner met voorafgaand zingen op het plein....

Vrijdag ruimen we de boel op, doen we wat spelletjes en is het daarna lekker vakantie!!!!!

Voor 8 januari heb ik de volgende ouders die meegaan richting Brekers: moeder van Don&Lex, moeder van Faye, vader van Yvie, moeder van Sarissa, moeder van Zoë.. We gaan eerst nog ergens anders naar toe (excursie) en rijden daarna door naar Grooten Keeten.

Denkt iedereen aan het inleveren van het rapport!

06/12/2015 - groep 4 Thomas wil kok worden!

In groep 4 zit Thomas en hij wil graag kok worden. Samen met zijn moeder ging hij naar een voorstelling van Rudolf, de topkok! Hij mocht meehelpen met koken op het podium. En ook nog lekker proeven... Gaaf hoor!

06/12/2015 - Groep 4 haalt ober diploma

Alle kinderen proberen de komende week hun ober diploma te halen. Hierbij laten ze zien dat ze netjes kunnen bedienen. Een blad met glazen op verschillende manieren kunnen dragen. Een bestelling kunnen opnemen, tafel kunnen dekken en..... goed kunnen afwassen.... Dat laatste mocht ik niet hardop zeggen, omdat iemand bang was dat ze dan thuis ook moet helpen.... We weten zeker dat iedereen met goed oefenen, slaagt en in Brekers geen potje zal breken....

06/12/2015 - groep 4 krijgt bezoek van sint

Ook groep 4 kreeg vandaag bezoek van sinterklaas en zijn pieten...De kinderen hadden speciaal voor deze gelegenheid een koksmuts gemaakt! Ze vertelde aan Sinterklaas hoe ze de tomatensoep en kippensoep hadden gemaakt voor de lunch van Sint. Sinterklaas vond het erg knap dat de kinderen zo goed konden koken en vertelde mij tussen de middag dat de soep zeer lekker was! De kinderen zongen onder leiding van juf Sibille nog een paar liedjes! En daarna kregen de kinderen hun cadeautjes. We deden het dobbelspel! Het was superleuk!

01/12/2015 - Groep 4 maakt kunst met groente en fruit

Vandaag kwam Silvia, moeder van Sacha in de klas vertellen over kunst. Hoe men vroeger stillevens maakte en hoe een bijzondere kunstenaar gezichten maakt van groente en fruit. Dat kunnen wij natuurlijk ook! We maken mooie gezichten en gaan ze daarna na schetsen en inschilderen... Groep 4 heeft echt talent!

01/12/2015 - Groep 4 Hoera de uitnodigingen zijn klaar om uit te delen!

Heel hard gewerkt aan de uitnodigingen voor de ouders om te komen eten in Brekers. De kinderen mogen daar op 8 januari echt koken. De ouders komen 's avonds een 3 gangenmenu eten voor een vriendenprijsje.... De kinderen hebben in hun uitnodiging ook de menukaart netjes geschreven! Er staan hele bijzondere gerechten op!~ We hopen dat veel ouders in de klas een tafeltje komen reserveren!

29/11/2015 - uitnodiging voor het restaurant

Vandaag gingen we de uitnodigingen maken voor de ouders, voor 8 januari. Zij mogen dan in Brekers komen eten. De kinderen koken dan een 3 gangen menu. Ivan, de vader van Yvie, heeft een heel bijzonder menu samengesteld! Niet zomaar een gerechtje, maar met zalm en rivierkreeft! Vandaag gingen we op ons allermooist, knippen, plakken, schrijven, kleuren! Je kon af en toe een spelt horen vallen, zo geconcentreerd en precies waren de kinderen aan het werk. De menukaart hebben ze heel mooi overgeschreven met een fijnlijner! Juf weet zeker dat 8 januari een groot succes wordt, met kinderen die zo serieus, netjes en precies kunnen werken! We hopen op veel reserveringen en dat voor alle kinderen iemand lekker komt eten!

29/11/2015 - Schoentje zetten

Vandaag mochten we ons schoentje zetten. We hebben allemaal onze gymschoen gezocht en in een kring midden in de klas gezet. Daarna gingen we hard en mooi, allemaal sinterklaasliedjes zingen! De volgende dag was de rommelpiet in onze klas geweest! Alles lag overhoop en de schoenen waren supergoed verstopt!!!!!

29/11/2015 - pepernoten bakken

Pepernoten bakken

Waar we vorige week nog soep aan het koken waren, leren we deze week bakken! We denken na over het recept voor pepernoten. Leren dat pepernoten, zoals wij die kennen, helemaal geen pepernoten zijn. Het zijn kruidnoten! We leren precies afwegen van de ingredienten en hoe een weegschaal werkt. En daarna gaan we het recept voor pepernoten echt maken. We leren goed samenwerken! Hmm...wat ruikt dat lekker! Meester Teun helpt supergoed!

17/11/2015 - tomatensoep maken

Groep 4 is vandaag echt begonnen met koken....Gisteren nog geoefend met klei...(Gehaktballetjes draaien en tomaten snijden), maar vandaag gingen we echte tomatensoep maken. Veel kinderen hadden ingredienten mee, zoals een ui, een tomaat of een wortel. Of keukengerei die we nodig hadden: een soeppan, pollepel en scherpe mesjes. 2 kookgroepjes hebben hard gewerkt en goed samengewerkt! De tomatensoep is heerlijk geworden! Jord heeft wel 3 kommen op! En een paar kinderen namen een bakje met soep mee naar huis om aan papa en mama te laten proeven....

11/03/2015 - De vuilnisman komt

Op woensdag 11 maart 2015 zijn onze kinderen naar het parkeerterrein gegaan. Daar stond een vuilniswagen klaar van Roele de Vries met een vuilnisman. Eerst deden de kinderen een rondje om de wagen, want wat is hij groot en wat zitten er veel knoppen aan! Wat heel erg in het oog viel was een zwart kastje onderaan de bak. Daarmee bleek de auto de lading te kunnen wegen. De vuilnisman liet ook zien door welk gaatje hij moest kijken om te zien of de bak helemaal vol was. Deze vuilniswagen haalde alleen karton en papier op. In de auto werd het geperst zodat er nog meer in de bak paste. Hij nam alle tijd om de vragen van de kinderen te beantwoorden. Tijdens het vertellen en kijken hebben veel kinderen aantekeningen gemaakt. In de klas hebben we daarna een verslag gemaakt, daar komen ook nog wat fotootjes bij. Een paar vragen bleven onbeantwoord.... hoe laat gaat de vuilnisman naar bed? Wie zal het zeggen?

30/01/2015 - De opa van Benthe werkt bij Stichting Leeuw

De opa van Benthe kwam op donderdag 29-01-2015 in onze klas. Hij ging vertellen over zijn werk met de leeuwen en tijgers in dierenpark Hoenderdaehl. Hij had allerlei foto's mee en de kinderen vonden het erg leuk dat hij precies kon vertellen hoe de dieren heetten. Tussendoor stelden de kinderen allerlei vragen. Ze vulden ook de informatie aan, die opa gaf. Wat weten ze veel van de dieren! En wat onthouden ze veel van de informatie, die ze kregen tijdens ons thema.

Ze vergeten nooit dat ze ook aan de tijger en leeuwenpoep mochten ruiken. Vooral de tijgerpoep stonk enorm!!!!

Opa had ook haren mee om te voelen en vooral de snorharen van de tijger waren heel erg hard en dik. Opa vertelde over de lengte van de tijger wanneer hij zich uitrekte...enorm gewoon!

Na afloop kregen de kinderen een mooie sticker en een kleurplaat en een folder. En wie weet gaan sommige kinderen en ouders Stichting Leeuw wel ondersteunen! Dan kan al vanaf 3 euro per maand.

De opa van Benthe heet: Han de Bruin en is heel erg enthousiast!

Stichting Leeuw
info@stichtingleeuw.nl
www.stichtingleeuw.nl

08/01/2015 - Ons Kerstfeest

Ons Kerstfeest vierden wij op donderdag 18 december. We waren al om 17.00 uur op school om naar de Kerstmarkt te gaan. Daarna werden we om 17.30 uur in de gymzaal verwacht. Daar trad groep 6 op met de Kerstmusical en konden wij ook allemaal mooie Kerstliedjes meezingen. Om 18.00 uur begon ons Kerstdiner. En weten jullie wat erg leuk was?   We hadden alle gerechten zelf gemaakt. De kinderen hadden in groepjes bij verschillende ouders thuis gekookt en gebakken en het was heeeerlijk!!!! We willen de ouders bedanken, die hiervoor hebben gezorgd.

08/01/2015 - Ons dierenkampioenenmuseum

Het nieuwe thema voor groep 4 gaat over dieren. We gaan met elkaar een echt dierenkampioenenmuseum maken! De eerste week hebben we veel geleerd over gewervelde en ongewervelde dieren. We leerden ook dat er zoogdieren bestaan en wat dat betekent.  Als eerste dier stond het grootste landzoogdier "De olifant"op het programma. We lazen ook over het grootste zeezoogdier "De walvis". Wat zijn de kinderen enthousiast!!! Ze nemen heel veel dieren mee en werken met elkaar aan de juiste leefomgeving voor hun dier. Daar horen natuurlijk ook zelfgemaakte teksten bij. Tijdens het werk hoor je de kinderen "zoemen".

12/12/2014 - Vrede

Na het bezoek aan de kesrtstallententoonstelling maakten 3 leerlingen een prachtig gedichtje over vrede:

Vrede is niet over de hele wereld
maar wel in ons land
dat vind ik fijn
er hoeft bij ons
nooit meer oorlog te zijn.
vrede is niet in elk land
maar bij ons wel, in Nederland

Sophie, Femke en Anna.

12/12/2014 - Kerststallententoonstelling

Op woensdag 10-12-2014 zijn de kinderen van groep 4 naar de kerststallententoonstelling geweest in de Sint Martinuskerk in 't Veld.

De eerste voorbereiding deden we in de klas. Ieder kind moest op zijn papier alles opschrijven wat hij over een kerststal wist! Dat was voor enkele kinderen erg moeilijk, maar voor anderen soms erg gemakkelijk. Daarna gingen de kinderen met elkaar deze woorden delen en uitwisselen. Met de groep hebben we over de belangrijkste woorden gepraat.

We vertrokken om 10.10 uur met auto's naar de kerk in 't Veld. We zijn erg blij dat er ouders waren om met ons mee te gaan en om ons daar heen te brengen. In de kerk deden de kinderen eerst een rondje om te kijken naar de honderden kerststallen.

Daarna begon het echte werk. Het was namelijk een speurtocht door de kerk langs de kerststallen. Bij sommige kerststallen stond een letter. Daarvoor moest ook de beschrijving bij de kerststal passen. En dat was soms een hele puzzel. Maar natuurlijk had iedereen na een uur de puzzel gemaakt. En ze waren door alle groepjes goed opgelost. We kregen nog limonade en een kransje en daarna weer naar school.

De kerststallententoonstelling is nog tot en met 21-12-2014.

05/12/2014 - Sinterklaasfeest

Op 4 december kwam Sinterklaas in de klas. Er was een mooi programma bedacht voor de Sint en zijn Pieten. Er werd gedanst en gezongen en vooral veel muziek gemaakt. Sinterklaas heeft ervan genoten. Tot volgend jaar Sint!

28/11/2014 - Schooltuin

We zijn al weer druk aan de gang in onze schooltuin. Via de vader van Koen en Jos en Teun hebben we tegels en zand gekregen om mooie paadjes in onze tuin aan te leggen. Lastig hoor...dat tegelen. Je moet de grond mooi egaal maken en heel precies werken. We hebben het een aantal keer opnieuw moeten doen, maar nu ligt het er mooi in. Gelukkig, want dan kunnen we nu de bloembollen gaan planten!!!!

26/11/2014 - Bezoek aan de garage

Vandaag , 26 november zijn de vaders van Doon en Tessa samen met Doon, Tessa, Bink en Zoë W. naar de Citroëngarage geweest. Zij gingen kijken hoe de auto's gereed werden gemaakt voor de winter. Er werden zomerbanden gewisseld met winterbanden. De kinderen hebben aantekeningen gemaakt en gefilmd. Dit filmpje gaan we bij hun verslag aan de klas gebruiken. Dit doen we, omdat dan alle kinderen weten hoe dit in de garage gebeurt.

Ook hebben de kinderen een metertje gekregen, waarmee ze het profiel van de banden kunnen opmeten. Dit gaan we ook uitproberen op het parkeerterrein bij de school. De kinderen zullen dan ervaren dat het profiel bij alle banden verschillend kan zijn. We gaan met de kinderen tijdens de leesles een tekst over winterbanden lezen en de diverse soorten banden met elkaar vergelijken.

31/01/2014 - Onderzoeksactiviteiten in groep 4/5

We hebben het in de klas erg druk met het doen van onderzoek over ons lichaam. 
We zetten verschillende vormen van onderzoek in. Zo gebruiken wij veel tekstbronnen om onderzoek te doen, maar we hebben ook al 2 experts/beterweters in de klas gehad.
Op donderdag 30 januari zijn wij ook experimenteel onderzoek gaan doen. Daarbij is het heel belangrijk om goed waar te nemen en te observeren wat er precies gebeurt. 

We hebben onderzocht wat er met ons lichaam gebeurt als je sport. Daarvoor hebben we eerst geobserveerd hoe verschillende lichaamsdelen in rust voelen (je hart, je voorhoofd, je pols, borstkas, mond, hals en neus) en daarna na inspanning. We moesten onszelf dan ook moe maken! Dat deden we door op het schoolplein rondjes te gaan rennen en daarna weer onze lichaamsdelen te observeren. Er moest hard gewerkt worden en veel gerend, want we merkten dat je na een kort tijdje alweer tot rust kwam en je niet goed kon meten hoe hard ons hart klopte na inspanning. 

Door de gegevens van voor het sporten en erna te vergelijken, konden we een conclusie trekken en kwamen er nieuwe vragen naar boven. Er zijn nog dingen die we uit moeten zoeken. Daarvoor gaan we weer teksten gebruiken, of misschien wel weer een beterweter? 

(Zie 'media' voor meer onderzoeksfoto's!)

31/01/2014 - Visueel beperkt

Op dinsdag 28 januari namen wij deel aan het project 'visueel beperkt', aangeboden door Sportservice Schagen. Omdat wij erg bezig zijn met ons lichaam en sporten, sloot dit erg mooi aan bij ons thema. 

In de Spartahal kregen we les van 2 leerkrachten, waarvan er 1 zo goed als blind was. Zij vertelde hoe zij heeft geleerd hoe zij alledaagse dingen moet doen zonder iets te zien. Ze had ook handige gadgets meegenomen die haar iedere dag helpen om veel dingen ondanks haar beperking evengoed nog te kunnen doen. (Een horloge dat zegt hoe laat het is als je op een knopje drukt, een apparaatje dat je in je glas moet doen en piept als je het glas bijna vol hebt geschonken, etc.)

We waren er erg van onder de indruk en gingen vervolgens zelf ervaren hoe het is om niks te kunnen zien. We merkten dat je je andere zintuigen dan extra hard nodig hebt! Je moet goed luisteren, voelen, ruiken en proeven. Dat was niet makkelijk, maar voor een keer wel leuk om te doen!

(Zie voor meer foto's 'media')

30/01/2014 - Startactiviteit: Dit is mijn lichaam

De start van ons thema was een groot succes!
De opdracht: werk samen met een maatje en laat 1 van de 2 de ander omtrekken. 
De volgende lichaamsdelen mogen er daarna ingetekend worden: het hart, de hersenen, de darmen, de lever, de nieren, de longen, de achillespees, de rechter dijspier, de opperhuid van de arm. 
Dat was een uitzoekerij! Want waar zit ons hart? En hoe ziet die eruit? We hadden bronnen nodig! En we gingen aan de slag. Wat werd er hard gewerkt en wat ontstonden er al een mooie vragen! Vervolgonderzoek is dus zeker nog belangrijk...

(Zie voor meer foto's in 'media')

30/01/2014 - Fysiotherapeut Luc als beterweter

Omdat wij deze themaperiode erg hard aan het werk zijn over het menselijk lichaam, hebben wij een beterweter op dit gebied uitgenodigd. Luc van Gerven, de vader van Noah, kwam bij ons in de klas om met ons te praten over het lichaam, maar ook om ons te laten ervaren wat masseren is. Hij leerde ons hoe het is om iemand te masseren, wat je allemaal kunt voelen als je iemands rug masseert en waar je op moet letten als je dat doet. Ook ervaarden we hoe lekker het is om gemasseerd te worden en hoe rustig je ervan wordt. Sommige kinderen vielen zelfs bijna in slaap!

Wat hebben we veel geleerd, Luc bedankt!

(Voor meer foto's zie 'media').

06/01/2014 - Groep 4/5 leest met een tutor uit groep 7/8!

Iedere woensdagochtend begint onze dag met tutorlezen met de kinderen van groep 7/8 van juf Niké. Wij hebben allemaal onze eigen tutor, die ons helpt met het lezen in ons tutorboek. Omdat we goed weten waaraan we willen werken (want dat hebben we duidelijk in ons MBTW-model genoteerd) kunnen de tutoren ons ook goed helpen. Iedere week schrijven we in ons schrift een doel op waaraan we willen werken. Bijvoorbeeld: ‘ik stop goed bij de punten’,  ‘ik lees netjes en precies’ of ‘ik lees met stemmetjes’. De tutor geeft na afloop (of tijdens het lezen) een tip en een top en hier gaan wij mee aan de slag! Dit helpt ons om goede of nog betere lezers te worden!