Groep 5 C

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Hé! Welkom in groep 5!

Wij zijn een gezellige groep van 31 kinderen en twee juffen. Juf Tessa is er op maandag t/m woensdag en op vrijdag. Juf Kim is op donderdag bij ons in de klas. Donderdag en vrijdag is juf Deandra er ook. Op ons blog kunnen jullie lezen wat wij allemaal meemaken op een dag en soms staat er ook belangrijke informatie. We maken er een gezellig jaar van!

Groetjes,

Groep 5, juf Tessa en juf Kim

14/07/2017 - Juffendag

Wat een gezellige dag hebben we gehad. En wat waren we verwend! We zijn de ochtende begonnen met zingen. Toen hebben we een uurtje met ouders gesport. Vervolgens zijn we eierkoeken gaan versieren. Wat deden de kinderen dit precies! Verder hebben we spelletjes gedaan en een filmpje gekeken. We sloten af met een bingo met echte prijzen.

Op deze dag hebben we ook meegedaan met Mom in Balance. Wat leuk dat er zoveel ouders meegedaan hebben. Ramona bedankt!

De foto's staan bij media

30/06/2017 - Voetbaltraining

Vandaag hadden we een voetbaltraining bij VV Schagen. Michel, Noah en Maarten hadden dit voor onze groep geregeld. We hebben gerend, een lijnenspel gedaan, geoefend met op doel schieten, bal afpakken en estafette met de bal. We sloten af met een partijtje. Het was super leuk en super leerzaam.

De ouders die geholpen hebben met fietsen en rijden ook bedankt!

29/06/2017 - Onderzoek sport en spel

We zitten volop in ons onderzoek naar sport en spel. Met de hele klas hebben we onderzoek gedaan naar de organen in ons lichaam. Hierbij konden we de stappen van het onderzoek goed doornemen en hier mee oefenen. Nu zijn we met ons eigen onderzoek gestart. Zo hebben we nu bv. iemand die bronnenonderzoek naar de neus gaat doet (Hoe kun je ruiken?), wordt er een experiment over de tong gedaan (Met welk deel van je tong kun je wat proeven?) en wordt er praktijkonderzoek naar het hart gedaan (Een interview met iemand die op de hartafdeling werkt)

Bij media kun je meer foto's vinden van ons onderzoek. Ook staan er aantal foto's tussen van het maken van de beker. Het was superleuk om te zien dat ieder kind echt een eigen idee had wat betreft de beker!

29/06/2017 - Karate

Afgelopen vrijdag hadden we een leuke karateles gekregen van René. Dit heeft Milan voor ons gekregen.

We hebben diverse trappen, stoten en kreten geleerd. Ook zijn we te weten gekomen wat je nu precies traint met karate.

De foto's zijn te vinden bij media.

 

Meer informatie over de vereniging is hier te vinden:

www.genseiryu.nl

09/06/2017 - Onderzoek naar ons lichaam

Dit thema doen we onderzoek naar ons lichaam. We behandelen de lichaamsdelen die we trainen door sport en spel. De stappen van het onderzoek doen we samen. Straks gaan we dit zelf doen, met een een eigen vraag.

We hebben nu het hart, de longen en de hersens gehad. Steeds wanneer we weten hoe het werkt schijven we hier een korte tekst over. Deze komt op onze poster. De posters hangen in onze klas.

09/06/2017 - Cross fit

Maandag 29 mei kregen we een les cross fit. Dit vonden we best spannend, want maar weinig kinderen wisten wat dit dan precies is. Vol spanning gingen we naar binnen. We hebben heel hard gewerkt! In teams moesten we rennen, boxsteps doen, ring rows enz. Wat hebben we hard gewerkt! Echt iedereen was enthousiast.

De foto's staan bij media. Donna en Bas bedankt!

09/06/2017 - Jiu Jitsu

Op donderdag 1 juni gingen wij met de hele klas naar Jiu Jitsu vereniging Budowazasport om daar kennis te maken met Jiu Jitsu. Sienna had voor de klas geregeld dat wij een lesje mee mochten doen bij meester Yeroen. De kinderen kregen natuurlijk allemaal een bijpassende outfit aan. We hebben een spelletje gedaan en de kinderen mochten oefenen met verschillende worpen en stoten.

Bedankt Yeroen voor de leuke en leerzame dag!

28/05/2017 - Yoga dans

Na het atletieken en het kickboxen mochten we ook het yoga dansen uit proberen. Dit was voor veel kinderen onbekend. Wat deed iedereen goed mee en wat is ook dit een leuke sport. Ook hier hebben we foto's van gemaakt die op de site te vinden zijn.
Jantien heel erg bedankt!

28/05/2017 - Kickboxen en atletiek

Met dit thema over sport en spel lijkt het ons leuk diverse sporten uit te proberen. We willen graag weten hoe de sport gaat, wat je traint en of je kunt winnen. Alle kinderen hebben een brief aan hun coach of begeleider geschreven met de vraag of we een keertje mee mogen trainen. Wat superleuk dat we inmiddels al een aantal afspraken hebben staan.
Sem, Sven en Bas hadden geregeld dat we een keertje mochten komen atletieken. Dit was de eerste sport die we uit gingen proberen en we hebben hier meteen veel van opgestoken. Wat doe je veel verschillende dingen bij atletiek! Echt niet alleen hardlopen.
Afgelopen maandag mochten we kickboxen. Dit had Kikoy geregeld. Pff dit was best wel zwaar. Het was een pittige training waarbij we de buikspieren, onze conditie, de beenspieren en de armspieren getraind hebben. De foto's van de training staan ook op de site.
Inge en Orlando heel erg bedankt voor jullie trainingen!

15/05/2017 - Verrassing

Vandaag konden we de hele dag puzzelstukjes 'verdienen'. Met deze puzzelstukjes konden we achter de verrassing van juf komen. Het in elkaar puzzelen ging vlot, maar achter de verrassing komen duurde even. Wel leverde dit een leuk gesprek op.

 

15/05/2017 - Startactiviteit buitenspel

Vandaag was het weer tijd voor een startactiviteit. We gingen buiten in tweetallen een spel bedenken bij een getekend vak. En daar was het wel weer voor!

Er werd van alles bedacht. Van een paardenrenspel, voettikkertje, eetspel, pionnen afpakspel tot een combinatie van Monopoly en Bunny hop. Het spel werd op papier uitgewerkt. Wat heb je nodig? Hoe speel je het spel? Hoe kun je winnen?

Binnen hebben we elkaar spellen doorgelezen. Vervolgens zijn we via een placemat werkvorm in viertallen doorgegaan met een spel. Dit hebben we in het groepje uitgewerkt.

Een mooie startactiviteit waar we weer ervaringen opgedaan hebben voor ons eigen spel straks!

12/05/2017 - Sportdag

Dinsdag 23 mei hebben we sportdag. Wie zou ons bij de sportdag kunnen helpen? We zoeken 3 begeleiders. De sportdag is van 8.30 uur tot en met 13.30 uur.
Op de deur hangt een briefje om je op te geven.

Wat hebben we een heerlijke sportieve dag gehad. Inmiddels staan de foto's op de site.

 

12/05/2017 - Startactiviteit met spellen

We zijn heerlijk begonnen. Vandaag hebben we een startactiviteit met gezelschapsspellen gedaan. In groepen van drie hebben we eerst gekeken welke spellen bekend zijn voor ons. Er lagen wel 50 spelletjes dus voor iedereen wat bekends, maar ook onbekende spellen. Vervolgens hebben we in duo's een omschrijving bij een spel gemaakt. We hebben alle spellen en omschrijvingen een plekje doorgeschoven. Lukt het het spel te spelen met de omschrijving erbij? Dit lukte eigenlijk bij niemand. Na een kort gesprek over hoe dat kwam, hebben we met de handleiding erbij de omschrijving aangevuld. Ook hebben we nog even met elkaar doorgenomen hoe je het spel nu kunt winnen. Daarna nog even lekker aan de slag met de spelletjes.

Met deze startactiviteit hebben we alvast ondervonden hoe belangrijk het is om goede handleiding bij het spel te hebben.
Ook hebben we ervaren dat er dus heel veel verschillende manieren zijn om een spel te winnen.

 

01/05/2017 - Het nieuwe thema

Na de vakantie starten we met een nieuw thema. Dit thema zal gaan over sport en spel. Hoe en wat zal tijdens de startactiviteiten in de eerste week snel duidelijk worden,
Maandag na de vakantie start juf Leny voor de groep. Op de donderdag is voortaan juf Corry er. Juf Kim staat nu voor groep 6. Zij vervangt juf Nathalie die met zwangerschapsverlof is.

01/05/2017 - De echte modeshow

Wauw! Wat hebben de kinderen het fantastich gedaan! Zo stoer op de catwalk en het presenteren deden ze ook super. Super trots!
De foto's en als het goed is ook een filmpje volgen snel.

14/04/2017 - Deandr

Waarschijnlijk hebben jullie me al gezien. Ik ben Deandra en loop op donderdag en vrijdag stage in de groep. Ik zit nu in het tweede leerjaar van de opleiding Onderwijsassistent. In de klas zal ik vooral groepjes kinderen begeleiden. Ik heb het erg naar mijn zin! Ik zal hier zijn t/m zomervakantie.

14/04/2017 - Modeshow

Er is hard gewerkt aan de kleding voor de modeshow. De laatste dingen worden afgemaakt. Nu zijn we druk met de tekst voor het presenteren, de muziek waar we op kunnen lopen, het lopen op de catwalk en de uitnodigingen. De modeshow is iig tijdens de thema afsluiting. Over hoe en wat precies volgt nog een uitnodiging.

13/04/2017 - Culturenmiddag

 

Beste ouders/verzorgers,

Op donderdag 20 april zullen wij van het ROC een middag organiseren over verschillende culturen, deze middag zal beginnen om 12:15 en eindigt om 13:45. Deze middag is georganiseerd voor de kinderen uit groep 5.Tijdens deze middag gaan we uitleg geven over de verschillende landen en daarop aansluiten 3 verschillende activiteiten. Als activiteiten gaan de kinderen hapjes proeven, een quiz doen, dansen en een eigen stamboom maken. Bij de hapjes word er gelet op de allergieën die er zijn in de groep, als u hierover vragen heeft kunt u terecht bij de docent. De landen waaraan wij aandacht gaan besteden zijn: Marokko, Suriname en Turkije.

Deze middag gaan wij organiseren als prestatie voor onze opleiding, wij volgen de opleiding pedagogisch medewerker niveau 4 op het ROC in Schagen. wij zitten in ons tweede leerjaar en hebben ook al meerdere middagen georganiseerd.

Ook hebben wij een facebook pagina aangemaakt om u op de hoogte te houden van onze activiteiten middag. Deze kunt u volgen via facebook. Deze pagina is een besloten pagina waardoor alleen de ouders/verzorgers dit kunnen bekijken.

Wij hebben er als klas ontzettend veel zin in om deze middag te houden en kijken erg uit naar donderdag 20 april.

Met vriendelijke groet,

Pedagogisch medewerker klas van het ROC

06/04/2017 - Kittens van Sem

Super leuk! Vandaag heeft Sem zijn kittens mee naar school genomen. Het waren vier hele kleine, schattige baby poesjes. Ze hadden nog niet eens allemaal een naam. Bij alle groepjes kwamen de poesjes even langs. We mochten met ze knuffelen en sommige kinderen hebben ze zelfs kunnen optillen. Jammer genoeg hebben ze straks allemaal al een nieuw baasje. 

De foto's van het bezoek van de poesjes kunt u vinden via de volgende link:

http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?461

30/03/2017 - Foto Challenge!

Al een aantal weken zijn we bezig met de verschillende perspectieven van fotografie. Deze hebben we getekend, over gelezen en filmpjes en voorbeelden van bekeken. Van al deze perspectieven hebben we een overzicht gemaakt. Al deze perspectieven hadden we nodig voor de foto challenge! Vandaag gingen we dus echt met camera's aan de slag. In totaal waren er 6 opdrachten, bijvoorbeeld dat we een foto moesten maken met een kikker- of een vogelperspectief, maar ook moesten wij spelen met perspectieven. Dit zijn hele grappige foto's geworden! Het resultaat kunt u volgende week komen bekijken, want dan gaan we aan de slag met al onze zelfgemaakte foto's.

We hebben goed geoefend met de camera's, zodat we misschien wel kunnen fotograferen tijdens onze eigen modeshow!

23/03/2017 - Portretfoto's tekenen

Vandaag hebben we een filmpje gekeken over portretfoto's. Waarom maken mensen portretfoto's? Wat is het verschil met vroeger en nu? Zelf hebben we de helft van ons portret zelf getekend. Super moeilijk, maar wat hebben we straks een leuke voorkant voor ons tijdschrift!

21/03/2017 - Moodboard maken

Aan de slag voor de modeshow. Eerst hebben we moodboards gemaakt. Wat vind ik mooi? Aan de hand van deze moodboards zijn we tweetallen gaan maken. Iedereen moest op zoek naar 3 kinderen die goed matchten en dit ook beargumenten. Uiteindelijk zijn de tweetallen gemaakt (en 1 drietal) en zijn we gaan ontwerpen. Wat gaan we maken? Het definitieve ontwerp. Hoe gaan we het maken? Het stappenplan. En welke spullen hebben we nodig? De materialenlijst. We zijn nu alle materialen aan het verzamelen, technieken aan het oefenen en zullen dan gaan beginnen met ons kledingstuk voor de modeshow.

21/03/2017 - Labelonderzoek

Waar komt onze kleding nou eigenlijk vandaan? Dit was één van de dingen die we ons afvroegen. Tijd voor een onderzoek dus. In onze kleding gingen we op zoek naar labels met informatie over de landen waar onze kleding vandaan komt. In de atlas gingen we vervolgens kijken waar dat land dan ligt. We maakten een overzicht met landen en turften hoe vaak dit land voor kwam. Vervolgens maakten we hier een overzichtelijk schema van. Het werd een staafdiagram.

Inmiddels weten we ook al welke stoffen er gebruikt worden voor kleding. En waarom dragen we eigen kleding?

21/03/2017 - Ahhh!

Er is helaas iets mis gegaan met de blogs. Er stonden dingen op die nu weg zijn. Hierdoor is er wat misgegaan met de communicatie wat betreft de schoolvoetbal. Dit is inmiddels opgelost. Iedereen weet nu als het goed is hoe en wat. Morgen spelen we onze wedstrijden en het schema is te vinden op de site van de schoolvoetbal.

Afgelopen woensdag was juf Tessa er niet, ze was naar de OGO conferentie. Juf Lotte heeft toen de groep gedraaid. Aankomende woensdag, 29 maart, zal juf Leny de groep draaien.

20/03/2017 - Ra, ra waar gaat dit over?

Afgelopen donderdag hebben we een hele moeilijke tekst gelezen! In de tekst zaten allemaal gaten! Het is erg lastig om dan te weten waar de tekst over gaat. We hebben heel goed naar de tekst en de kopjes gekeken en vooral goed vooruit en terug gelezen. Zo kwamen we steeds een stapje dichterbij. Het was een handleiding van een fotocamera! In tweetallen hebben we alle ontbrekende woorden in de gatentekst ingevuld. 

20/03/2017 - Perspectieven van fotografie

Al een aantal donderdagen zijn we bezig met de verschillende perspectieven van fotografie. Zo hebben jullie waarschijnlijk allemaal onze selfie al wel zien hangen op het raam! Ook zijn we bezig geweest met kikvorsperspectief en vogelperspectief. Alle perspectieven die wij tot nu toe behandeld hebben, hebben wij verwerkt in een overzicht. Op deze manier kunnen we goed onthouden welke naam er bij welk perspectief hoort. Dit is heel handig, want uiteindelijk gaan we een Foto Challenge doen. Hierbij geeft juf Kim ons steeds een nieuwe opdracht. Wij moeten dan een zo goed en mooi mogelijke foto maken vanuit het goede perspectief. 

08/03/2017 - T-shirt dag

 De startactiviteiten waren klaar, hieruit waren mooie vragen gekomen. En na het maken van een collage van kleding en het bezoeken van kledingwinkels hadden we zin om in actie te komen en aan de slag te gaan met onze eerste vragen en bevindingen. Zo kwam dinsdag t-shirt dag tot stand.
We begonnen met de vraag: 'Hoe wordt een t-shirt gemaakt?' Sommige kinderen lazen een tekst, sommige bekeken een filmpje en sommige werkten met juf. Allemaal maakten we aantekeningen. Met deze aantekeningen maakten we een schema van het begin de katoenplant tot het eind het t shirt.
Vervolgens gingen we ideeën opdoen voor onze eigen t-shirt. Plaatjes bekijken, technieken bespreken, filmpjes bestuderen en een plan maken voor jezelf. En daarna aan de slag. We hadden een teken/ontwerp tafel, een stoffentafel, een naaitafel, textielstiftentafel en een verftafel. Er werd volop gewerkt. En wat bleek? Veel is nog niet zo makkelijk. De shirt zijn nog niet helemaal klaar. Hier kunnen we mooi mee verder. Ook zijn we tegen een aantal dingen aangelopen waar we weer verder mee slag willen. Zo willen we bv. leren hoe je een knoop vast maakt.

08/03/2017 - Kleurenexperiment

Één van onze onderzoeksvragen ging over kleuren. Welke kleuren zijn er allemaal? Hoe kun je die kleuren maken? Tijd voor een experimentje.
Na een korte uitleg over de primaire kleuren gingen we aan de slag; mengen met deze kleuren. Uiteindelijk klopte onze bevindingen prima met die van de kleurencirkel.

28/02/2017 - Start nieuwe thema 'In the picture'

We zijn begonnen met ons nieuwe thema! En hoe! We gaan werken over mode en fotografie. De eerst startactiviteiten zijn geweest en wat zijn er een mooie onderzoeksvragen uitgekomen.

Na een gezamenlijke opening van het thema zijn in de klas aan de slag gegaan.
We hebben maandag een startactiviteit over de modeshow gehad. Een woordveld maken, uitwisselen in een tweetal en aanvullen, filmpjes bekijken en aanvullen. Het rebruceren van een woordveld. En vervolgens vragen bedenken. Deze vragen gaan over het organiseren van de modeshow, de modellen, mensen die meewerken aan een modeshow, de kleding en de reclame.
Dinsdag hebben we een startactiviteit over kleding gedaan. Eerst kleding besturen. In groepjes hebben we naar verschillende kledingstukken gekeken. We keken naar soort, kleur, stof/materiaal, opvallende dingen, verschillen en hoe dingen worden vast gemaakt of vast kunnen. Ook hier kwamen weer mooie vragen uit. Ook zijn we met onze lievelingskledingstukken aan de slag gegaan.
Alle vragen hangen in de klas.

Voor volgende week hebben de kinderen een wit shirt of wit hempje nodig. Deze gaan we pimpen.
 

 

17/02/2017 - Thema-afsluiting

Afgelopen donderdag hebben we het thema afgesloten. Deze keer was het een thema-afsluiting voor alle kinderen van de hele school! In groepjes, met uit elke klas één kind, gingen alle kinderen de klas rond. Degene uit groep (7 of) 8 nam het groepje mee en zorgde ervoor dat iedereen bij de groep bleef. Dit was erg gezellig! In elke klas was er dus iemand die kon vertellen over zijn eigen thema. De mooie lichamen van groep 8 hebben veel indruk gemaakt, maar ook de 3D printer in groep 7 was echt cool! Er waren kinderen die ook graag het thema van Roald Dahl, net als in groep 6, zouden willen! In groep 3 en in alle kleuterklassen konden er zelfs leuke spelletjes gedaan worden. In onze eigen klas hebben de kinderen nog een keer hun eigen land gepresenteerd. Super knap! Wat is er hard gewerkt dit thema, de vakantie is dus dik verdiend!

06/02/2017 - Woningen in ons land

De laatste toevoegingen aan ons land, voordat we aan de slag gaan met het voorbereiden van de presentatie. We hebben onderzoek gedaan naar verschillende bezienswaardigheden. Hierbij hebben we de altas gebruikt en zijn we gaan expert lezen over verschillende landen. Dit hebben we vervolgens uitgewisseld. Iedereen heeft vervolgens een eigen bezienswaardigheid ontworpen en deze driedimensionaal gemaakt. Ook zijn we ons gaan verdiepen in woningen over de hele wereld. We hebben dit in een tekst gezocht en met elkaar aangevuld. Daarna hebben we woningen voor ons eigen land bedacht. Uiteraard rekening houdend met het landschap. Zo komen er bijvoorbeeld paalhuizen in het water en tenten in de woestijn.

06/02/2017 - Tekst schrijven

Wij hebben hard gewerkt aan onze landen. Nadat we onderzoek gedaan hebben naar verschillende soorten landschappen, de dieren die daar wonen en legenda's zijn we dit in ons eigen land gaan toepassen. Vervolgens hebben in een schema alles ingevuld. Per landschap hebben we kort ingevuld waar het ligt, hoe het eruit ziet en welke dieren er wonen. Dit schema hebben we weer gebruikt bij het schrijven van een tekst over ons land.

20/01/2017 - Onze eigen landen

We zijn na de startweek heerlijk aan de slag gegaan met onze eigen landen. Eerst hebben we in atlassen uitgebreid andere landen bekeken. Vervolgens zijn we ons gaan verdiepen in de natuur. Welke landschappen zijn er? Hoe wordt dit weergegeven in de atlas? We zijn gaan expertlezen over de verschillende landschappen. Nadat alle kennis werd uitgewisseld zijn we met onze eigen landen aan de slag gegaan. Welke landschappen wil ik in mijn land? Uiteraard werd er ook een legenda bij gemaakt.

De volgende uitdaging voor ons land waren de dieren. Eerst hebben we bronnenonderzoek gedaan. Welke dieren leven in welke landschappen? Ook dit hebben we door middel van expertlezen gedaan. De verschillende landschappen werden verdeelt en later wisselden we uit. We hebben alles in een tabel genoteerd. Vervolgens moesten we gaan onderzoeken welke dieren er waar in ons land zouden kunnen leven. Diverse dieren hebben een plekje in de landen gekregen. Wederom werd er een legenda gemaakt.

20/01/2017 - Waterproject

Afgelopen maandag is het waterproject gestart. Op het schoolplein was een korte introductie en vervolgens gingen we in de klas verder. Ieder kind heeft nu een eigen bidon, zodat er de hele dag door water gedronken kan worden. Uiteraard moeten de bidonnen ook goed schoon gemaakt worden. Dit gaan we één keer per week doen. Deze week hebben we dat op school gedaan. Vanaf volgende week zullen we de bidonnen meegeven aan de kinderen. Deze kunnen dan in het weekend schoon gemaakt worden en op maandag weer meegegeven worden.

17/01/2017 - Nieuw jaar! Nieuwe juf! Nieuw thema!

Alles nieuw! Dat zal best even wennen zijn! We hebben een heerlijke start gemaakt met ons nieuwe thema: 'Als ik de baas zou zijn...'.  Dit thema duiken we veel de atlas in en gaan we ons eigen land ontwerpen. De eerste week was de week van de startactiviteiten. We hebben kennis gemaakt met de verschillende onderdelen die we zullen behandelen.  Deze tweede week zijn de landen zijn getekend. We hebben onderzoek gedaan naar verschillende landschappen en de dieren die er wonen. Deze informatie passen we alllemaal weer toe in ons eigen land. Binnenkort zullen er steeds meer landen zichtbaar zijn in de groep. Elke week vullen we weer een stukje aan.

23/12/2016 - E-book!

Zo! Het tweede thema is ook alweer voorbij. Wat hebben de kinderen ontzettend veel geleerd en gedaan. In jullie mailbox hebben jullie allemaal de link ontvangen waarmee het E-book gelezen kan worden. (Als dit niet zo is of als het niet lukt, mail me dan even!) De afgelopen week heb ik vaak de vraag gekregen: "Voelt het gek, zo'n laatste weekje/dagje/keer?" Ja en nee! Natuurlijk is het gek, want wat zal ik deze enthousiaste, gezellige, leuke en blije kinderen ontzettend missen! Ik vind het heel erg jammer dat ik niet meer vijf dagen voor deze geweldige groep sta. Maar ik ben super blij voor jullie dat juf Tessa er straks gezellg is en dat ik gelukkig nog elke donderdag bij jullie ben! De tijd is super snel voorbij gegaan. 

Fijn dat jullie ook zo'n leuke actieve oudergroep zijn! Ontzettend bedankt voor alle hulp! Nu lekker genieten van de kerstvakantie! Tot in 2017!

22/12/2016 - Het is Kerst voor iedereen!

Vanmorgen hebben alle 31 kinderen uit onze groep hun zelfgemaakte kerstkaart op de post gedaan. Met z'n allen hebben we gister de oproep van Angela Groothuizen bekeken. Zij vertelde dat er oude mensen zijn die zich alleen voelen met Kerst. Zij hebben geen familie of vrienden meer om dit feest samen mee te vieren. Doordat wij deze kaarten nu gestuurd hebben, zijn er 31 oudere mensen die verrast worden met een kerstkaart! 

19/12/2016 - Kerstdiner groep 5

Aanstaande donderdag 22 december gaan de kinderen om 12:00 uur in groepjes thuis koken. In de klas hangt een lijst met de groepjes, hierop kunt u zien wat er gemaakt gaat worden en bij wie thuis. (Het is misschien slim om af te spreken dat de kinderen ook daar weer opgehaald kunnen worden.) De kinderen krijgen hiervoor geld van school. Denk er even aan dat niet elk hapje voor 31 kinderen gemaakt hoeft te worden, want dan hebben we eten voor een hele week! Om 17:30 uur zingen de kinderen op het plein, daarna gaan we gezellig met elkaar eten in de klas. Om 19:00 uur kunnen de kinderen weer worden opgehaald. 

13/12/2016 - Het kerstverhaal van groep 5

Vandaag zijn we met de bus naar het Zuiderzeemuseum geweest. Hier hebben wij een speciaal kerstprogramam gevolgd. We mochten drie dingen doen: een kerstwens schrijven met een kroontjespen (super moeilijk!!!!), het kerstverhaal naspelen in de kerk en we hebben kerst gevierd zoals mensen dit vroeger deden. Voor het kerstverhaal moesten we echt verkleden. Dit heeft voor leuke, grappige foto's gezorgd! Ook in het huisje waar we Kerst gevierd hebben zoals vroeger was het erg leuk. Hier mochten we ook lekkere broodjes voor elkaar maken. De foto's van vandaag kunt u vinden door op de onderstaande link te klikken:

http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?408

13/12/2016 - Chilldag!

Gisteren hebben wij een chilldag gehouden in groep 5. Juf Kim was (echt) jarig en we vonden het een fijn idee om in deze drukke tijd een dagje rustig aan te doen. Alle kinderen kwamen in pyjama naar school, wat was dat een leuk gezicht! We begonnen met gezellige spelletjes in kleine groepjes. Hiervoor hadden we alle ruimte, want we hadden alle tafels en stoelen aan de kant geschoven. Daarna hebben we in onze pyjama buiten gespeeld. Toen was het tijd om te trakteren, dus juf had voor ons allemaal een plakje cake dat we zelf mochten versieren. Veel kinderen hadden ook een cadeautje meegenomen. Wat een verrassing, ontzettend bedankt! 

Tutorlezen ging wel door, dus de kinderen van groep 7 kwamen bij ons in de klas. Zij vonden het wel erg gezellig, dus hebben we gevraagd of de hele klas bij ons hun lunch kwam opeten. Dit pastte nu natuurlijk makkelijk. 's Middags hebben we nog een film gekeken. Sem had een popcornmachine mee, dus het was net een echte bioscoop! Wat een gezellige dag!

De foto's van deze dag kunt u bekijken via deze link:

http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?407

07/12/2016 - Groep 5 op de schaatsbaan

Gister zijn wij met de groep naar de schaatsbaan op de markt geweest. Samen met groep 4-5 en groep 1-2 hebben wij de ijsbaan onveilig gemaakt. De kinderen vlogen over het ijs en wat hadden we een plezier! Sommige kinderen (en juffen) moesten eerst wel weer even wennen op het ijs.... Meester Olof was er ook, zodat er ook de nodige aanwijzingen gegeven konden worden. Gelukkig waren er ook een aantal ouders om te komen helpen met het aan- en uittrekken van de schaatsen. Deze ouders bleven ook gezellig om kinderen te helpen op het ijs als dit nodig was. Het was een hele leuke middag!
Foto's kunt u vinden via onderstaande link:
 

05/12/2016 - Hoog bezoek!

Sinterklaas is ons niet vergeten! Vandaag is hij bij ons langsgekomen op school. Nadat hij bij alle klassen van de onderbouw was geweest, had hij nog een kwartiertje over om bij ons te komen kijken in de klas. Eerst stelde Sinterklaas ons allemaal vragen over het thema, want hij vindt de ruimte een heel interessant onderwerp. Hij wilde weten welke planeten er allemaal waren en wat we daar nog meer over konden vertellen. Van Sint kregen wij een cijfer, dit was een 10! Toen moest hij weer door naar een andere school. De Zwarte Pieten hebben ons allemaal lekkere pepernoten gegeven. Sinterklaas had twee zakken vol met cadeautjes voor ons achtergelaten. Samen hebben wij hiermee een dobbelspel gedaan. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen cadeautje gekregen. Bedankt Sinterklaas!

Foto's van deze leuke dag kunt u vinden via onderstaande link:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?404

02/12/2016 - Belangrijke informatie

In deze drukke maand december is het handig om een klein overzichtje te hebben:

Maandag 5 december komt Sinterklaas bij ons op school. Zorg ervoor dat je op tijd bent, want om half 9 willen wij Sint graag met z'n allen verwelkomen met mooie liedjes en dansjes. De kinderen hoeven geen tussendoortje mee te nemen deze dag, maar wel een lunchpakket.

Dinsdag 6 december mogen de kinderen om half 10 op school komen. Als dit niet lukt, is er juf er wel gewoon al om half 9. Op deze dag mogen wij ook komen schaatsen op de schaatsbaan in Schagen. Het is handig als de kinderen zoveel mogelijk hun eigen schaatsen meenemen. Ook zijn handschoenen nodig, want deze zijn verplicht. Zonder handschoenen mag je niet op de schaatsbaan. Als u het leuk vindt om te komen kijken en te helpen met het aan- en uittrekken van de schoenen, heel graag!

Op maandag 12 december is juf Kim jarig. Dit gaan we niet echt uitgebreid vieren, maar we maken er wel een gezellig 'chilldagje' van. Dat komt goed uit, dat kunnen we in deze drukke tijd wel gebruiken! Alle kinderen mogen in pyjama/joggingspak naar school komen. Ook mag je een lekker dekentje of kussentje meenemen als je dat wilt.

Dinsdag 13 december gaan we op excursie naar het Zuiderzeemuseum. Om half 9 vertrekken we met de bus. Het programma is voor iedereen nog een verrassing, maar het gaat over Kerstmis. We zijn gewoon om 14.00 uur weer op school.

02/12/2016 - Rommelpiet....

De Rommelpiet heeft ons niet overgeslagen dit jaar.. Tafels en stoelen stonden allemaal boven op elkaar. Super onhandig! Gelukkig hadden we dit met z'n allen snel weer opgeruimd en konden we onze zelfgemaakte schoentjes gaan zoeken. Ook dit had Piet niet heel handig gedaan. Sommige schoentjes konden we niet meteen vinden. Iedereen kreeg lekkere chocola!

02/12/2016 - Oefenen voor Sint

Al vanaf vorige week vrijdag hebben we elke pauze lekker de muziek keihard aan staan op het schoolplein. Met alle kinderen kunnen we alvast in de stemming komen voor Sinterklaas. Ook is het handig, want zo kunnen we een aantal dansjes instuderen voor als hij maandag echt bij ons op school komt. Het is al de hele week heel gezellig!

30/11/2016 - Leesactiviteit over de zonsverduistering

Wij hebben vandaag allemaal verschillende teksten gelezen over de zonsverduistering. Hier moesten we echt even goed voor gaan zitten, want we moesten aan een ander wel kunnen presenteren hoe dit nou precies werkt. Iedereen ging hier heel serieus mee aan de slag. Sommige kinderen hebben zelfs wel vier verschillende teksten gelezen. Het was dan ook muisstil in de klas! In tweetallen hebben we daarna besproken wat we ontdekt hadden. Sommige tweetallen hebben hiervan aantekeningen gemaakt, andere een tekening. Onze bevindingen hebben we daarna aan de hele klas gepresenteerd!

29/11/2016 - Oefenen met spelling

Vandaag hebben wij geoefend om de woorden van de week goed te schrijven. De juffen van de Julianaschool zijn samen aan het bedenken hoe dit op een leuke manier kan. Vandaag hebben we een dobbelspel gedaan. Vorige week had juf de spelregels verzonnen, maar vandaag mochten we de regels zelf bedenken! Dit waren de spelregels:

1 = Schrijf het woord op met je ogen dicht.

2 = Schrijf het woord heel netjes.

3 = Schrijf het woord op met je verkeerde hand.

4 = Schrijf het woord op met je mond.

5 = Schrijf het woord zigzaggend op.

6 = Schrijf het woord terwijl je staat.

Dit was een heel grappig gezicht! Oh... en als je in onze schriften kijkt, schrik dan dus niet van het rommeltje! Dit hoort bij ons spel!

28/11/2016 - Voorbereid voorlezen

Vandaag hebben Sacha, Anne, Russell, Mees, Zoë en Lex ons voorgelezen uit het boek Een val voor Sinterklaas. Van te voren hebben zij dit voorbereid. Voor sommigen was dit iets wat zij graag doen, maar voor een aantal was het ook best een beetje spannend. Het is een spannend boek en allemaal hebben zij dan ook op een goede en spannende manier voorgelezen. Knap hoor!

22/11/2016 - Tekeningen maken voor in ons E-book

Vandaag zijn wij begonnen aan de tekening die bij ons verhaal hoort voor in het E-book. Dit boek maken wij samen met Susanna, de moeder van Zoë. Onze verhalen zijn nu bijna allemaal af en vanaf vrijdag worden de verhalen in groepjes getypt op de computer. Vandaar dat we alvast zijn begonnen aan een mooie tekening die past bij ons verhaal. Het wordt echt super gaaf!

21/11/2016 - Excursie Zuiderzeemuseum

Op dinsdag 13 december gaan wij op excursie naar het Zuiderzeemuseum. We worden opgehaald met de bus om 8.30 uur. De kinderen zijn gewoon om 14.00 uur weer op school. Ik heb hiervoor drie begeleiders nodig. Lijkt het je leuk om mee te gaan? Laat me dit dan even weten!

18/11/2016 - Super gave gymles!

Afgelopen donderdag hebben we een super gave gymles gehad! We speelden een spel uit Expeditie Robinson. Hierbij moesten we ontzettend goed samenwerken en heel geconcentreerd zijn. Soms was dit best moeilijk en zorgde dit ook voor ontevreden gezichten.. maar hoe ga je daar dan mee om? Wij weten dat winnen niet het belangrijkste is, maar toch is dit voor sommige kinderen wel heel moeilijk. Aan het eind van gymles kwamen we gelukkig wel tot de conclusie dat het belangrijkste doel van die spel behaald is: we hebben allemaal veel plezier gehad! Extra leuk was het dat we, toen we terug in de klas waren, de echte opdracht terug hebben gekeken op het digibord. 

De foto's kunt u vinden via onderstaande link:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?392

 

14/11/2016 - Wat doe je dan in een raket?

Vandaag liet juf ons een filmpje zien over de lancering van een raket. Dat ziet er gaaf uit! Maar hoe werkt dat dan allemaal? En hoe ziet het leven in een raket er eigenlijk uit? Eerst hebben we in tweetallen getekend in een raket hoe we denken dat het er ongeveer uitziet. Hoe moet je slapen als alles blijft zweven? Waar kun je dan gaan eten? Dat zijn een aantal van de vragen die we echt wel hadden. Gelukkig hadden we al in boeken gesnuffeld naar goede informatie over raketten. Hierdoor had juf voor elk tweetal een goede tekst over het leven in een raket. Met z'n tweeën gingen we aan de slag. We hebben de tekst goed gelezen en hierin de kernwoorden onderstreept. Dat zijn de belangrijkste woorden uit de tekst. Als je dan naar de tekst kijkt en de kernwoorden leest, kun je gemakkelijk vertellen wat er allemaal in de tekt staat. Dit is handig, want zo kunnen we morgen verder met deze activiteit. Dan kunnen we onze tekeningen aanpassen en onze gevonden informatie hierin verwerken. Wat een interessante dingen komen we zo te weten!
Ook heeft juf vandaag een presentatie van een krantenknipsel gedaan. Dit ging over de supermaan, die vanavond goed te zien is. Alle kinderen uit de groep hebben een eigen krantenknipsel gekozen (dit mag echt over alles gaan!) en gaan deze, deze week aan elkaar presenteren.

09/11/2016 - Jasper in de ruimte

We gingen schrijven over de ruimte. We hadden hele goede teksten gemaakt. Het was ook heel erg leuk om te maken. We gaan nu in kleine groepjes verder omdat Susanna ons dan meer kan helpen. In mijn verhaal dan waren ze naar alle planeten geweest en het was er heel leuk. Ik ben met Sven en Milan in de ruimte. Er gebeuren hele gevaarlijke, maar ook leuke dingen!

Groetjes Jasper

02/11/2016 - De poetsbus

"Juf, moet je die bus eens zien!" Vandaag kwam er een echte grote, gele Amerikaanse schoolbus bij ons op de parkeerplaats. Dit was niet zomaar een bus, maar een poetsbus! In de klas was er een poetsjuf vertellen over je tanden. Zij vertelden ons dingen die wij nog niet wisten. Zo mag je op (maar) 7 momenten eten op een dag. Je kunt dus beter verschillende dingen combineren, zoals een appeltje en een glaasje limonade samen. Dit telt dan als één moment. Ook hebben wij allemaal een tandenborsten gekregen en hebben wij geoefend met poetsen. Na vijf seconden mochten we steeds een stukje opschuiven in onze mond en we hebben de Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant gepoetst! Dit noemde de poetsjuf de drie B's. Nadat wij een hoop informatie gekregen hadden, mochten wij ook een kijkje nemen in de poetsbus. In de bus was een tandartsstoel met daarnaast een groot computerscherm. De poetsjuf vertelde dat je alles kunt zien in jouw eigen mond, als je daar op die stoel ligt. Ook heeft zij ons duidelijk verteld dat ze geen tandartsen zijn, dus er wordt niet geboord of geprikt, maar zij zijn er alleen maar om je meer te vertellen over jouw eigen mond en hoe je die het best kunt schoonmaken. Het was vooral erg leuk!!! Uw kind heeft een brief meegekregen over de poetsbus. Als u geInteresseerd bent en u wilt uw kind hiervoor opgeven dan kan dit met deze brief. De brieven worden woensdag 9 november weer opgehaald op school.

31/10/2016 - Fantaseren over de ruimte..

Vandaag kwam Susanna, de moeder van Zoë, bij ons in de klas. Zij is schrijfster (en nog veel meer). Eerst liet zij ons zien hoe je het aan kunt pakken als je een eigen verhaal gaat schrijven. Door dit lijstje eerst op te schrijven zou het dan makkelijker moeten worden om een eigen verhaal te maken. Maar poeh! Het is best moeilijk om een verhaal te beginnen! Toch is het iedereen gelukt om al een beginnetje te maken. Gelukkig komt Susanna nog een keertje om de verhalen met ons af te maken. Het wordt wel super gaaf, want zij wil er dan voor ons een echt E-book van maken! In de kerstvakantie kunnen wij dan onze eigen verhalen teruglezen in ons eigen boek! Bedankt voor de leuke middag Susanna!

27/10/2016 - Retourtje Ruimte?

Wat was dit een lekker rustig weekje zo na de vakantie! Doordat de onderbouw nog een weekje vakantie had, konden wij gebruik maken van de gang en kleuterklassen. Dit zorgde voor heel veel lekkere werkplekken! We zijn maandag meteen gestart met ons nieuwe thema. Juf Kim kwam met haar strandtas vol met vakantiespullen in de klas. "Ik ga naar de maan of naar mars!" zei ze. "Hoe lang wil je dan?" vroeg Jasper. Meteen ontstonden er veel vragen. Wat kun je nou wel of niet meenemen in een raket? Hoe gaat dat dan met douchen? Moet ik mijn tandenborstel mee? Gaat dat dan wel met mijn helm op? Hoe lang duurt een reis naar de ruimte? En hoe kom ik dan eigenlijk weer terug? Ook zijn we alvast gaan onderzoeken welke planeten er allemaal zijn en in welke volgorde deze planeten staan ten opzichte van de zon. Dit was lastig, want hierbij moesten we aantekeningen maken terwijl we een filmpje van André Kuipers aan het kijken waren. Heel veel tegelijk dus! Toch is dit al best goed gelukt en nu kunnen wij de planeten proberen na te maken van papier-maché! Welke planeet is de grootste? Welke kleuren moet ik gebruiken voor mijn planeet? Hoe ga ik de ringen maken?  Volgende week gaan we kijken of we meer informatie kunnen vinden over onze planeet. Kortom: We zijn lekker begonnen, maar willen nog zoveel weten!

14/10/2016 - Het eerste thema is voorbij gevlogen!

Ons thema Leuk! Zoo'n zoo-tje is alweer voorbij! De eerste weken van het schooljaar zijn omgevlogen! Het begin van deze week was dan ook erg druk. We moesten zorgen dat alles op tijd klaar was, voordat iedereen naar de dierentuin kwam kijken. Afgelopen woensdag hebben we een hele leuke, drukbezochte thema-afsluiting gehad. Onze dierentuin was geopend voor papa's, mama's, opa's, oma's en alle anderen die een kijkje wilden komen nemen. In de klas hingen onze prachtige gedichten ook nog. De laatste dagen hebben we ervoor gezorgd dat de gang en de klas weer helemaal netjes zijn, zodat we na de vakantie aan ons nieuwe thema kunnen beginnen. Ook hebben we vrijdag nog even goed gereflecteerd op dit thema. Wat ging er goed? Wat vond ik nog moeilijk? Hoe ging de samenwerking? Waar ben ik trots op? Juf is trots op jullie allemaal! Wat hebben jullie al mooie dingen gemaakt en geschreven dit eerste thema. Dat belooft wat voor de rest van het jaar!

05/10/2016 - Woensdag 12 oktober is de thema-afsluiting!

Ons thema is alweer bijna afgelopen. Wat is de tijd snel gegaan en wat hadden wij nog graag verder willen werken aan onze eigen dierentuin. Wij hebben nog zoveel plannen... Maar omdat daarvoor te weinig tijd is, willen wij jullie heel graag laten zien wat er dit thema gedaan, gemaakt en geleerd is! Komen jullie allemaal kijken op woensdag 12 oktober van 17.30 uur tot 19.00 uur? Onze dierentuin is dan geopend! Tot woensdag!

30/09/2016 - Onderzoeksvragen maken!

Deze week zijn wij begonnen met het schrijven over dieren. Van deze teksten maken wij straks een informatieboek of bord voor in de dierentuin. Het is best moeilijk om echt een antwoord te geven op onze onderzoeksvragen! Aan het begin van de week hebben wij eens even goed gekeken naar een dier. Hiervoor namen wij de gekko. “Wat valt er op aan zijn uiterlijk? En waarom denk je dan dat hij er zo uitziet? Waar heeft hij het voor nodig?” Nadat het bij dit opvallende dier niet moeilijk was om opvallende kenmerken van het uiterlijk op te schrijven, hebben we dit geoefend bij de krokodil. Dat is het dier dat juf onderzoekt.. of eigenlijk doen we dat een beetje samen. Steeds oefenen we een vaardigheid of strategie op de krokodil van juf. Hierna kunnen we dit dan zelf gaan proberen bij ons eigen dier. Zo hebben we dus gekeken naar de krokodil. Zijn lange bek, scherpe tanden en stekels op zijn rug en staart vielen op. Er volgden onderzoeksvragen zoals: Waarom heeft een krokodil zoveel scherpe tanden? Waar zijn de stekels van een krokodil voor? Hebben krokodillen een neus of hoe ademt hij dan onder water? Met verschillende teksten hebben wij geprobeerd om antwoorden te vinden op deze vragen. Hiervan hebben wij een eigen tekst geschreven met behulp van een schrijflijstje. Volgende week gaan we dit proberen bij ons eigen dier!

26/09/2016 - De start van de echte dierentuin!

Gister zijn we echt begonnen aan onze dierentuin. De dierentuin is ingedeeld en we hebben nagedacht over hoeveel ruimte elk dier moet hebben. Ook is er al een beginnetje van de verblijven te zien. Het wordt steeds mooier! De komende weken zullen we steeds meer informatie gaan zoeken over ons dier in het wild, zodat het een goed verblijf krijgt in de dierentuin.  Een aantal kinderen hebben al takjes en zand verzameld en ook zijn we oplossingen aan het bedenken voor het water. Onze directeur Yvie is aan het nadenken over een naam en de openingstijden. We hebben het dus erg druk!

 

20/09/2016 - Gezellig bezoek bij ons in de klas

Vandaag kwam juf Tessa samen Ziggy op bezoek bij ons in de klas. Dit was super gezellig, want we mochten alles vragen over de baby. Toch weten we niet helemaal zeker of Ziggy het ook leuk vond, want hij heeft alleen maar geslapen!!! Wij hebben ons mooie cadeautje gegeven en wachten nu op een foto van Ziggy als hij ons rompertje echt aan heeft. Juf Tessa had ook nog een lekkere verrassing voor ons. Stiekem wilden wij dat lieve babytje wel houden bij ons in de klas!

16/09/2016 - Zweten in Hoenderdaell

Wat hebben wij een fantastische schoolreis gehad!

Dinsdag zijn we vertrokken naar Hoenderdaell. Dit is een echte dierentuin, dus we konden meteen goed rondkijken of we goede ideeën zagen voor bij ons! Er waren krokodillen, leeuwen, tijgers, aapjes, vossen en nog veel meer. We hadden twee dagen super mooi weer, dus het was wel even zweten in de dierentuin. Ook was het even zweten bij de leeuwen. Deze grote, gevaarlijke dieren waren best wel spannend! We hebben zelfs gezien hoe de leeuwen gevoerd worden met de jaagsimulator. De lori's mochten wij zelf voeren. Aangekomen op de camping waren we wel toe aan een groot watergevecht! Ilse, de moeder van Bas had zelfs de tuinslang meegenomen. Toen we een beetje hongerig werden zijn we naar Brekers gereden. Hier had Ivan, de vader van Yvie, iets lekkers voor ons gemaakt. We konden zelfs kiezen uit patat en pannenkoeken! Na het eten was er nog een echte disco met dicsolicht en rook. Toen we in het donker terugkwamen op de camping was het tijd voor het avondspel: Levend stratego in de dierentuin. Ook de ouders deden fanatiek mee! Toen we moe begonnen te worden, hebben we nog een chipsspel gedaan. Daarna was het lekker tijd om te gaan slapen in onze gezellige tentjes.

Woensdag werden we rustig aan wakker en hebben we met z'n allen ontbeten. Om 11 uur hadden wij afgesproken op het strand. Ivan had zijn boot hier in het water gelaten! Dit was super gaaf! Om de beurt mochten wij mee om een rondje op de boot te varen. De kinderen (en moeders!) die daarna nog durfden, konden ook nog een rondje op de band die achter de boot aan kwam. Dit was super spannend!

Ik heb van jullie allemaal genoten! De foto's kunt u vinden onder het kopje media.

 

12/09/2016 - Even voorstellen

Hallo ouders/verzorgers,


Mijn naam is Michelle Driesse, ik ben 22 jaar oud.
Ik ben woonachtig in Callantsoog.
Ik volg de opleiding Pedagogisch medewerker niveau 4 en zit in mijn 2e leerjaar.
Ik loop stage op de Julianaschool tot begin februari 2017.
Ik heb in 2013 al eens stagegelopen bij de Julianaschool. Tijdens deze stage zat ik in groep ½ rood.
Veel kinderen uit groep 5 kon ik dus al van mijn vorige stage op de Julianaschool. Ik hoopte voordat ik begon aan deze stage al dat ik bij een aantal kinderen in de klas zou komen. En dat was ook zo. Ik vind het leuk om te zien hoe de kinderen gegroeid zijn en ook met betrekking tot hun ontwikkeling.

Groetjes, Michelle.

09/09/2016 - Bijna op schoolreis....

De eerste twee weken van het nieuwe schooljaar zitten er alweer op! De tijd vliegt en we hebben al zo hard gewerkt. Elke week zullen kinderen vertellen over hun week op ons blog. Iedereen komt natuurlijk een keer aan de beurt!

Afgelopen maandag was de informatieavond. Het was een gezellige avond, bedankt allemaal! Belangrijke informatie van deze avond op een rijtje:

- De kinderen hebben vanaf nu wel eens klassendienst. Zij zijn dan tien minuutjes later klaar! Op maandag krijgen zij natuurlijk wel even tijd om dit te zeggen op het schoolplein.

- De kinderen werken met een weektaak. Hiermee leren zij plannen. Zij kunnen u hier thuis gerust meer over vertellen!

Aanstaande dinsdag gaan wij op schoolreis. Een brief hierover is meegegeven met uw kind. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kan dit maandag nog.We gaan er twee hele gezellige dagen van maken. U kunt de kinderen rond 15.00 uur weer terug verwachten op school woensdag. Belangrijk: Donderdag mogen de kinderen om 9.30 uur op school komen.(Mocht dit voor problemen zorgen, ik ben er natuurlijk wel gewoon om 8.30 uur al...)

Als u een jaarkaart voor Hoenderdaell hebt, zou uw kind deze dan kunnen gebruiken aanstaande dinsdag? Het scheelt een hoop geld en daarvan kunnen we dan weer andere leuke dingen doen! De jaarkaarten kunnen bij mij worden ingeleverd.

Als laatste nodig ik u allemaal uit voor een kennismakingsgesprek. De lijsten hiervoor hangen op de deur.

09/09/2016 - Blog van Kikoy

Hallo ik ben Kikoy. Ik zit in groep 5 en mijn juf is juf Kim. Zij is super lief. Ik ben goed in mijn weektaak en elke week krijgen wij een weektaak. Ik werk vaak samen met Gina. Zij is mijn beste vriendin. Wij doen rekenen, dictee, stil lezen en we werken aan ons thema van de dierentuin. Wij lezen bijna elke dag. Soms gaan we favoriet lezen, dan mogen we alle soorten boeken kiezen. En soms gaan we op een dag lekker lezen. Dan mag je gaan zitten op een hele rare plek.

31/08/2016 - Leuk! Zoo'n zoo-tje!

De eerste drie dagen zitten er alweer op, we zijn begonnen! Door onze eigen deur komen we in onze eigen gang, dit is handig! Doordat het echt alleen van ons is, maken we er nog wel een beetje een zoo-tje van. Toch beginnen we steeds meer te wennen. Nu moeten we alleen nog proberen om onze tassen hier ook netjes op te ruimen.
Dinsdag kregen wij post in de klas. Goed nieuws! Het zoontje van juf Tessa is geboren, hij heet Ziggy!
Ons eerste thema heet: Leuk! Zoo’n zoo-tje! en gaat over de dierentuin. We hebben al nagedacht wat we allemaal in een dierentuin gezien hebben en waarom we eigenlijk naar de dierentuin gaan. We hebben over ons favoriete dierentuindier nagedacht en ook hebben we in boeken gekeken. Hiervoor moesten we de boeken eerst sorteren. Zelf dachten we na in welke groepen dieren we deze het beste konden verdelen. De komende tijd gaan we een plan bedenken, want daarmee kunnen wij onze eigen dierentuin gaan maken in de gang! Iedereen wordt verantwoordelijk voor een stuk van onze dierentuin. Vandaag hebben we onze eerste voorkeur uitgesproken.

Belangrijk: Maandag 5 september is onze informatieavond. U bent van harte uitgenodigd in onze klas van 19.00 tot 20.00 uur.

 

 

14/07/2016 - Dag lieve schatten van groep 5!

Op de laatste schooldag sta je even stil bij het afgelopen jaar en daar hebben we ook ons blog even bijgepakt. 'Oh ja!' 'Haha, weet je nog?' Wat hebben we een ontzettend leuk, leerzaam, gezellig, goed en mooi jaar gehad met elkaar. Lieve schatjes, ik ga jullie missen! Heel veel plezier bij juf Nathalie en juf Corry, of bij juf Kim en juf Tessa. Bedankt voor een superjaar en een heel fijne vakantie allemaal!
Dikke kus, juf Marieke!

14/07/2016 - De laatste boekbespreking op de laatste schooldag!

Vandaag heeft Milo de reeks boekbesprekingen afgesloten en hebben alle kinderen in de afgelopen 2 themaperioden een boekbespreking gehouden. We hebben het er nog even met elkaar over gehad: wie heeft er ontzettend tegenop gezien? Wie vond het achteraf eigenlijk best meevallen? Wie vindt het nog steeds verschrikkelijk? Is het fijn om het lekker voor je uit te schuiven, of lucht het ook op als je het maar hebt gehad? Mooie ervaringen dus, en ik ben wederom een trotse juf: wat hebben we kunnen genieten van veel mooie boekbesprekingen!
Inmiddels is het album compleet: http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?238
 

14/07/2016 - Wauw, wat een bedrag!

Vandaag kwamen de laatste euro's die zijn opgehaald met de sponsorloop binnen en konden we het definieve bedrag gaan uitrekenen en natellen. Wat een GEWELDIG bedrag hebben de kinderen bij elkaar gerend zeg! Voor zowel Stichting No Wildlife Crime als voor Het Rode Kruis hebben we een prachtig bedrag van 332,85 EURO opgehaald! Dylan had alvast een cheque gereed gemaakt voor Het Rode Kruis en deze hebben we ook nog even voor Freek Vonk gemaakt. We hebben hier foto's van en verhalen bij, die we ook hebben doorgestuurd naar verschillende lokale media. Wie weet komen we groep 5 binnenkort ergens tegen met hun inzet! In ieder geval willen we alle sponsors heel erg bedanken. We mogen trots zijn op deze bijdrage!

14/07/2016 - Super trots op onze SPORTKRANT!

De afgelopen dagen hebben we nog even hard aan onze Sportkrant gewerkt en het resultaat mag er echt wezen. U mag best weten hoe ontzettend trots ik ben op de kinderen uit groep 5. Ik heb me écht bijna niet met de verschillende artikelen en redacties genoemd en als er een vraag kwam, verwees ik de kinderen door naar één van de redacteuren. Toen ik afgelopen maandag ons format opende, was ik super verrast hoe de kinderen dit met elkaar hebben gemaakt. De artikelen waren goed, er staam er ontzettend veel in en ze hebben allemaal een goede plek gekregen (wat ook echt niet makkelijk was, want voor ieder artikel stond een bepaald aantal woorden) en veel spelfoutjes waren er door de hoofd- en eindredacteuren al uitgehaald. Een prachtig eindproduct van een mooi schooljaar. Hopelijk leest u hem ook met veel plezier!

14/07/2016 - Op kraamvisite bij Femkes veulentje!

Vandaag gingen we, op de allerlaatste schooldag, op kraamvisite bij Femkes veulentje. Het was een mooie wandeltocht. We mochten bij het veulentje in de stal en als we eerste de moeder aaiden, mochten we het veulentje ook aaien. Super schattig! Later lieten Femke en haar zus Marijn ook nog allemaal kunstjes zien met Marijn haar pony Moonlight. Ze kon bijvoorbeel lachen en steigeren, maar ook spagaat en high five. Super knap dat Femke en Marijn dat hebben aangeleerd!
Bedankt dat we even mochten komen kijken Femke, Maureen en Marijn. Heel leuk om eindelijk dat lieve veulentje eens in het echt te hebben gezien.
Voor meer foto's van het bezoek kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?344
 

13/07/2016 - Juffendag!

Op de één na laatste schooldag hebben wij nog even flink gefeest! Vandaag was het namelijk Juffendag en dat was erg gezellig... Wat kwam iedereen gezellig binnen en wat hadden we er meteen zin in. De dag begon met een rondje verwennerij voor meester Roel en juf Marieke. Tjeempie, wat geweldig zeg! Veel te gek, maar natuurlijk wel ontzettend leuk, bedankt!
Daarna hebben we in kleinere groepjes of met de hele groep verschillende spelletjes gedaan in de klas, op het schoolplein en in de speelzaal: het chipsspel, cake versieren, blaasvoetbal, krantenspel, ballonnendans, ballonnentrappen, knotsgek knijperspel, verkleedzak doorgeefspel en vakantieBINGO!
Het was een super gezellige dag, die we hebben afgesloten met een ijsje en natuurlijk het uitdelen van de rapporten. Bedankt dat jullie mijn feestje zo mooi hebben gemaakt!
Als u op onderstaande link klikt, kunt u alle foto's van vandaag bewonderen:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?339

08/07/2016 - Handbaltraining van juf Kim en meester Roel!

Vandaag hadden we handbaltraining van juf Kim en meester Roel, op het handbalveld. Benthe en Danique zitten op handbal en hadden dit geregeld. De meiden hadden de warming-up geregeld!
Daarna hebben we verschillende worpen geleerd en geoefend en een partijtje gespeeld. Wat waren er ook weer veel kinderen die goed waren in deze sport!
Meester Roel en juf Kim: bedankt! Het was super leuk!
Voor meer foto's van de training kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?333

07/07/2016 - Dag juf Annika!

We hebben afscheid genomen van onze lieve juf Annika.
Zij heeft het afgelopen halfjaar iedere donderdag, en soms een hele week, bij ons stage gelopen en veel leuke dingen met ons gedaan. Dat bleek ook wel toen de kinderen vertelden wat ze leuk vonden met juf Annika. We gaan je missen, Annika! Bedankt voor de leuke dagen en veel succes met de laatste loodjes op de PABO. Hopelijk kom je je LIO-stage na volgend jaar bij ons lopen, want je bent een kanjer!

06/07/2016 - Jiu Jitsu-les!

Senna had met zijn vader een Jiu Jitsu-les voor de klas geregeld bij de Jiu Jitsu-school van zijn broertje Youri. Vandaag was het zover en gingen we met de klas naar Budowazasport. Meester Jeroen gaf ons daar, samen met zijn maat Rowan, echte Jiu Jitsu-les! Wat een mooie sport! We kregen allemaal een speciaal pak aan en deden verschillende oefeningen op de grote matten. Eerst leerden we te ontwijken met verschillende spelletjes, daarna mochten we ons ook verdedigen. We leerden ook veel over voor jezelf opkomen. Jeroen en Rowan: bedankt voor deze gave les! En Senna en zijn vader natuurlijk voor het organiseren hiervan.
Voor foto's kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?326

05/07/2016 - Tennisles bij STC!

Vandaag hadden we tennisles bij STC! Kor en Wim waren onze tennismeesters en wat was het leuk daar! We begonnen met een warming-up en mochten ook al gauw met een tennisracket en een bal aan de slag. Dat was nog best moeilijk, maar wat kregen veel kinderen het snel onder de knie! Aan het einde speelden Kor en juf Marieke nog een kort partijtje. Kor won...
Kor en Wim, ontzettend bedankt! Wat hebben jullie dit leuk gedaan met onze klas.
De kinderen hebben een flyer mee gekregen van Wim en Kor. Daarop staat hoe kinderen een proefles kunnen volgen bij STC. Ook zit er een flyer bij van de Schager tennistrainingsweek, in de eerste week van de zomervakantie. Dat klinkt super leuk! Sophie weet al dat zij mee gaat doen, maar kinderen die niet op tennis zitten mogen ook meedoen.
Voor foto's van de tennisles van vandaag kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?325

04/07/2016 - Sponsorloop!

Vandaag was het zover: de sponsorloop, die we hebben georganiseerd voor 2 goede doelen. Initiatieven van Dylan en Thijs Uljee. Deze 2 jongens kwamen namelijk apart van elkaar op school met het idee om geld in te zamelen voor een goed doel. Thijs wilde Freek Vonk heel graag helpen door zijn nieuwe stichting No Wildlife Crime geld te doneren. (Zie http://www.nowildlifecrime.com/)
Ook Dylan wilde graag iets doen voor de mensen in Afrika, waar mensen en kinderen geen schoon drinkwater hebben en soms kilometers moeten lopen naar een put. Het Rode Kruis komt hier in actie en dat vindt Dylan een goede zaak. (Zie http://www.rodekruis.nl/hulp-wereldwijd/noodhulp/droogte-in-afrika/extreme-droogte-door-el-nino?gclid=CjwKEAjwkui7BRCf64DNtfDupgoSJAA_0LOoIaWgiHBSC1M8jQmnF6wSHwRWi9rsdWZNxx9nWIRAFxoCcobw_wcB ) Dylan had zelfs al bedacht hoe we geld in konden zamelen: we konden wel een sponsorloop houden. Dat heeft nog met ons thema te maken ook!

Zodoende zijn we met de klas gaan brainstormen en we waren het er al snel over eens dat we ons zeker in willen zetten voor deze 2 doelen. Ook de sponsorloop vonden we een goed idee. Via Mikalai's moeder en opa konden we vanmorgen op de atletiekbaan terecht en hebben we in 2 groepjes allemaal in een half uur zoveel mogelijk rondjes gerend. Ieder kind had een maatje en we telden elkaars rondjes.
In de klas hebben we vervolgens uitgerekend hoeveel geld iedereen had verdiend, maar ook hoeveel kilometer iedereen eigenlijk wel iet had gerend. Wat heeft iedereen dit fantastisch gedaan! Iedereen zette zich geweldig in en rende zich rot, daar bij TAS.
We hebben uitgerekend dat we meer dan 650 euro hebben verdiend voor de doelen! Thijs gaat dit zaterdag naar Naturalis brengen. En we zullen de andere helft op de rekening van het Rode Kruis storten. We hebben er begeleidende brieven bijgeschreven, voor het Rode en Kruis en voor Freek Vonk, zodat zij goed weten wat wij voor dit ged hebben gedaan.
Danitsja en opa Ed: heel erg bedankt voor het organiseren van de baan!

Voor foto's van vanmorgen zie onderstaande link:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?324

04/07/2016 - Benefietconcert voor Bali!

Afgelopen donderdag was het benefietconcert voor Bali, georganiseerd door groep 4.
Ondanks het weer was het een groot succes en hebben we mogen genieten van geweldige optredens van kinderen uit alle klassen van de school. Ook veel kinderen uit groep 5 droegen een steentje bij met hun talent:
- Tessa, Roxy en Zoë Wiersma zongen samen met Ninotsja en Sofie uit groep 6 'Mag ik dan bij jou?'
- Kaya en Emma zongen 'Rosanne'
- Roxy en haar vader Peter zongen 'Samen voor altjid'
- Zylvanio speelde samen met juf Leny een tweestemmig blokfluitduet
- Fenne speelde (solo!!) Fur Elise op de piano
- Tessa en Anna zongen 'The Cupsong'
- Een grote groep uit groep 5 zong 'Yellow Submarine'
Super goed gedaan allemaal! En we willen alle kinderen uit groep 4 én hun juffen een heel groot compliment maken voor de organisatie van dit fantastische evenement. Zij hebben ook nog eens ruim 700 euro opgehaald voor hun goede doel! Toppie groep 4!

Voor foto's van het Benefietconcert kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?321

04/07/2016 - Ingewikkelde samenwerkingsopdracht

Vorige week woensdag was de doorschuifmiddag en omdat de kinderen uit groep 5 nieuwsgierig waren naar wat de nieuwe groep nou toch met al het materiaal ging doen dat klaar stond, hebben we deze opdracht zelf ook gedaan op donderdag. Het was een ingewikkelde samenwerkingsopdracht:
Bouw in 25 minuten met een groepje van 4 een knikkerbaan waarin de knikker na precies 7 seconden stil ligt. Dat viel nog helemaal niet mee, maar de kinderen gingen aan de slag. Wat werd er goed samengewerkt, oplossingen voor problemen bedacht en plannen gesmeden. Uiteindelijk waren er een aantal groepjes bij wie het was gelukt! Super!
Voor nog meer foto's, zie het album achter onderstaande link:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?322

23/06/2016 - Golfclinic!

Gister zijn we met de klas naar de golfbaan in Dirkshorn geweest. Wat hebben we daar een leuke golfles gehad! René, Noud en Tineke waren de golfleraren. Eerst zagen we hoe ver deze goede golfers kunnen afslaan en leerden we dat er verschillende golfclubs zijn, voor verschillende slagen. Daarna gingen we zelf aan de slag! 3 verschillende onderdelen gingen we oefenen: putten, afslaan voor punten en in een doel slaan. De ouders die mee waren kregen nog een mooie rondleiding over de golfbaan van Ode, in het golfkarretje! We hebben een heel leuke les gehad en hadden heel veel mazzel met het weer! Na afloop mochten we het luxe terras gebruiken om onze lunch op te eten en we kregen limonade. Het was super goed geregeld! Golfbaan Dirkshorn, René, Noud, Tineke én Ode, die het voor ons heeft geregeld: heel erg bedankt! Ook de rij-ouders: bedankt, wat is het toch fijn dat we dit soort activiteiten dankzij jullie hulp toch altijd weer kunnen ondernemen.
Voor nog meer foto's kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?318

16/06/2016 - Rapportgesprekken

De tijd vliegt voorbij en ik ben alweer druk bezig met de rapporten.
In de komende weken zal ik met alle ouders de rapporten van de kinderen te bespreken. Op de deur van de klas hangt een inschrijfformulier voor de rapportgesprekken. Ik hoop dat iedereen zich zo snel mogelijk inschrijft! Bedankt alvast.

16/06/2016 - Naar de fietscrossbaan van Schagen!

Vandaag hebben we een geweldig avontuur beleefd op de fietscrossbaan van Schagen.
Koen en Bink en hun ouders hebben onze hele klas uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen op de club én om de sport eens uit te proberen. Een sport die we natuurlijk helemaal niet zo goed kennen. We bouwden de dag mooi op: in 3 groepen leerden we eerst om eens goed met de BMX-fietsen om te gaan. Hoe zit, of eigenlijk sta, je op de fiets. Hoe neem je een bocht, hoe houd je daarbij je voeten, hoe zit dat nou precies met remmen en hoe voelt het om eens op zo'n soort fiets te zitten. We namen al wat eerste hindernissen. Als we niet aan de beurt waren, dan keken we naar de anderen en moedigden we elkaar aan. Het was een grensverleggende dag!
Uiteindelijk mochten we de echte baan op. In stukjes fietsten we over de hobbels en bobbels en gingen we als een speer door de bochten. Wat super spannend, maar vooral super dapper! Want iedereen deed nét even meer dan hij of zij in eerste instantie durfde.
De organisatie was ook geweldig. Koen zijn ouders, Bink zijn vader en 2 jongens van de club waren ons continu aan het begeleiden. Voor limonade was gezorgd en de vaders en moeders die meeliepen of even kwamen kijken kregen koffie. Wat een luxe! Allemaal enorm bedankt. We wilden niet terug naar school, maar jammer genoeg ging de tijd heel snel en konden we niet langer blijven. Dat was wel een teken dat het echt een heel geslaagde dag was!
We hebben veel foto's gemaakt. Via onderstaande link kunt u ze bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?314

16/06/2016 - Hou je mond gezond! Wij kregen les van mondhygiƫniste Marjon!

Gister kwam Marjon, de moeder van Fenne, bij ons in de klas. Zij is mondhygiëniste en binnen ons subthema 'sporten is gezond', waar we het ook veel over lichaamsdelen en de werking hiervan hebben, paste een les over het gezond houden van je mond heel goed! Je mond is het begin van de spijsvertering en onder andere daarom dus een super belangrijk lichaamsdeel.
Wat hebben we veel van Marjon geleerd! Van waar we onze mond eigenlijk allemaal voor gebruiken tot wat er eigenlijk allemaal in je mond zit, van 'wat zijn cariërs' tot 'hoe houdt je je mond gezond/wat is juist niet zo goed voor de gezondheid van je mond of tanden' en van de elektrische tandenborstel tot de handtandenborstel: we hebben het over van alles gehad.
Tot slot kregen we poetsles, zijn we geslaagd voor de test en kregen we een mondverzorgingspakketje mee naar huis. Marjon: geweldig! Ontzettend bedankt voor je tijd en je inzet. Wat hebben we veel van je geleerd. Op www.natuurlijkgezondinjemond.nl/julianagroep5 heeft Marjon een verslagje van de les geschreven. Ook op onze eigen site staan de foto's van de les:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?315

09/06/2016 - Yogadans-les

Gister zijn we met de klas naar de balletschool geweest. Van juf Jantine, de balletjuf van Tessa, Roxy en Louise, hebben we daar een yogadans-les gehad. Omdat ons thema "Klaar voor de start!' is, gaan we allerlei verschillende sporten met elkaar uitproberen en dit hadden Tessa en Roxy geregeld. 
Het was een heel leuke les. Van tevoren wisten we niet precies wat we konden verwachten, maar het was misschien nog wel leuker dan we hadden kunnen weten. Van een zonnegroetje tot boos in plassen stampen en van met onze ogen dicht écht ontspannen tot tekendans: we hebben heel veel nieuwe ervaringen opgedaan. Jantine, ontzettend bedankt voor dit fijne uur. En wat een goede timing zo midden in de Avondvierdaagse-week!
In onderstaand album kunt u nog meer foto's van deze les (en later ook van andere sportclinics) bekijken:  http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?310

09/06/2016 - Avondvierdaagse

Wat een toffe week met allemaal stoere kinderen!
De Avondvierdaagse zit er (bijna) op en wat hebben we het allemaal goed gedaan. Bij de 5 én bij de 10 kilometer hebben we heerlijk gelopen en was het 4 avonden erg gezellig! 
In onderstaand album wat foto's van de afgelopen avonden:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?309

09/06/2016 - Schoolreis!

Op 2 en 3 juni zijn wij op schoolreis geweest naar camping De Gouwe Stek in Enkhuizen. 
Donderdag begonnen we onze schoolreis met de reis naar Lelystad, waar we in Het Belevenissenbos een geweldige dag hebben gehad. Op allemaal verschillende manieren over of door de sloten, klimmen en klauteren op hindernissen en bomen in de verschillende deelgebieden in het bos, dwars door de paardenvallei en vooral heel veel pret hebben met en om elkaar; het was daar echt geweldig! Het maakte ons niet meer uit hoe vies of nat we waren of wat we aan hadden, het avontuur en de pret stond voorop en dat was te gek! Daarna gingen we naar de camping om onze tenten in te richten. Wat een gezellige bedoening! We hadden tijd zat om lekker in de tenten te koetelen en de camping te verkennen, terwijl moeder Simone en oma Esther heerlijke pannenkoeken voor ons aan het bakken waren in de grote tent. We gingen dan ook lekker aan tafel en hebben hier echt van gesmuld. 's Avonds was het tijd voor het avondspel. Wat een spannende strijd om de vlag van de tegenpartij te pakken te krijgen! Zo spannend zelfs dat het uiteindelijk eindigde in een gelijkspel. Op de camping maakten we nog een kampvuur en smulden we van marshmallows, om daarna tanden te poetsen en naar de tenten te gaan. Daar was het nog even gezellig, maar om 12 uur moest het stil zijn en gingen we lekker slapen. De volgende ochtend lekker ontbijten en nog even spelen op de camping en in het streekbos. Maar ook moesten we onze spullen alweer inpakken om na de lunch naar zwembad De Waterhoorn te vertrekken. Hier hebben we nog een ruim uur gezwommen en na een lekker ijsje vetrokken we weer naar Schagen. Wat hebben we van en met de kinderen genoten en wat hebben we de kinderen zien genieten! Peter, Eric, Ronald, Danitsja, Cock, Jos, Simone en Esther: ontzettend bedankt voor jullie geweldige hulp tijdens de fantstische dagen!

Voor de foto's van onze schoolreis kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?308

30/05/2016 - Belangrijke data op een rij:

De laatste periode van het schooljaar is altijd een drukke, extra leuke periode. Helemaal nu we een actief sportthema hebben, zijn er een aantal dingen die anders zijn dan anders.
Even de komende weken op een rij:

Donderdag 2 en vrijdag 3 juni: schoolreis naar Enkhuizen
Zondag 5 juni: fietscrosswedstrijden van Koen en Bink in Schagen, vanaf 11 uur
Maandag 6 t/m donderdag 9 juni: Avondvierdaagse (voor tijden, zie nieuwsbrief)
Woensdag 8 juni: yoga/dans-workshop op de balletschool door Jantine Nierop
Dinsdag 14 juni: SPORTDAG!
Woensdag 15 juni: Marjon (de moeder van Fenne) verzorgt binnen het subthema gezondheid een mondverzorgingsles!
Donderdag 16 juni: fietscross clinic op de fietscrossbaan van Schagen
Woensdag 22 juni: golfen op de golfbaan van Dirkshorn
Woensdag 29 juni: doorschuifmiddag
Donderdag 30 juni: benefietconcert op het schoolplein (15.00 uur)
Vrijdag 1 juli: handbaltraining juf Kim en meester Roel
Dinsdag 5 juli: tennisclinic
Dinsdag 5 juli: musical groep 8
Woensdag 6 juli: jiujitsu-les
Woensdag 13 juli: rapporten mee
Woensdag 13 juli: verjaardag juf (en meester?)
(De activiteiten vallen allemaal binnen schooltijd (m.u.v. de activiteiten waar een tijd bij staat).

Basketbaltraining: datum volgt later.
Sponsorloop: datum volgt later.

Hebben we daar allemaal tijd voor? Ja! Buiten dat het heel betekenisvol is, hebben alle sportieve activiteiten een plek in het thema en wordt van iedere activiteit een artikel/verslag geschreven in onze Sportkrant. Bovendien zouden we vanaf deze week buiten gaan gymmen, omdat groep 8 de gymzaal in gebruik neemt i.v.m. de musical. De gymlessen op de donderdagen komen te vervallen, maar daarvoor in de plaats hebben we iedere week een sportieve activiteit gepland!

26/05/2016 - De sportredactie

Onze vragenwand is dit thema goed gevuld! De startactiviteiten van de eerste 2 weken hebben ons nieuwsgierig gemaakt en dat betekent dat de onderzoeksfase kan gaan beginnen.
Subthema 'De sportredactie' is een praktisch subthema: binnen dit subthema gaan we vooral veel doen, omdat dit de verwerking van al onze activiteiten gaat worden. We hebben dan ook onderzoek gedaan naar wat een redactie precies is. Klokhuis had een heel goed filmpje voor ons en daar hebben we veel informatie uit kunnen halen. De eerste onderzoeksvragen zijn dan ook alweer beantwoord.
Nu moeten we alle informatie in onze eigen redactie gaan gebruiken. Daar zijn we druk mee bezig. We hebben bedacht wat we in de krant willen zetten, wat we nodig hebben, welke taken er moeten worden verdeeld en op welke momenten we binnen het thema aan onze krant moeten denken. We hebben een goede 'tool' gevonden waarin we onze krant kunnen maken. Redacties die we gaan vormen zijn bijvoorbeeld: de wedstrijdredactie, activiteitenredactie, reclameredactie, themaredactie, lichaamsredactie, opmaakredactie, enz. De taken worden binnenkort verdeeld, waarna de krant echt vorm zal gaan krijgen.

26/05/2016 - Wij onderzoeken ons lichaam

In de gang hangen 8 omgetrokken lichamen, met verschillende organen/lichaamsdelen erin getekend. Hiervoor moest onderzoek gedaan worden om te weten hoe deze lichaamsdelen eruit zagen, maar ook waar ze eigenlijk in ons lichaam zitten. De volgende opdracht is om bij ieder orgaan een beschrijving van de werking ervan te maken. We zijn begonnen met het hart. We keken er een filmpje over en we hebben d.m.v. expert lezen onderzoek gedaan naar dit ingewikkelde belangrijke orgaan!
We zijn heel veel te weten gekomen. De beschrijvingen hangen bij de lichamen, maar krijgen ook een plekje in onze krant.

20/05/2016 - 30 juni Benefietconcert voor Bali!

Groep 4 komt in Actie! Op donderdag 30 juni willen we vanaf een uur of 3 een Benefietconcert organiseren, waar we gaan proberen geld op te halen voor de school van de oma van Kikoy!

De oma van Kikoy heeft in groep 4 over de school vertelt! Wat een bijzonder verhaal. Trudy vertelde dat ze op vakantie was geweest in Bali (in 2007) en het eiland zo mooi vond! Maar de armoede in de dorpjes vond ze niet zo mooi! Ze wilde de mensen en kinderen graag helpen! Maar hoe? Ze bedacht een plan, wanneer je iemand wilt helpen, moet je iets geven waar ze echt mee verder komen! Ze bedacht een plan! Veel ouders hebben geen geld om hun kinderen naar school te sturen en als de kinderen naar school gaan is het heel moeilijk om daarna verder te gaan leren... Hier wilde ze wat aan doen, ze bedacht een speciale school, een school waar de kinderen naar toe kunnen! In de ochtend gaan de kinderen naar de gewone school en in de middag naar de school van Trudy. Daar leren ze engels, een taal die je moet kennen wanneer je naar de hogere school gaat. En met de computer werken. Maar ook spelen en sporten. En hoe zorg je goed voor jezelf, de ander en mijn omgeving. Op deze school komt ook een schooldokter, hij controleert de kinderen en zorgt dat ze naar een dokter gaan. Vaak hebben de ouders daar ook geen geld voor. Net als voor kleding en speelgoed. Op de school delen ze dit uit, wanneer ze dit gekregen hebben. Op de school geven vrijwilligers les. Zij komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland en Australië. Wanneer ze te kort hebben geeft Trudy ook les of een ouder kind die al heel goed Engels kan. Trudy is vooral geld aan het inzamelen, zodat de school verder gebouwd kan worden, ze uitstapjes kunnen organiseren (veel kinderen zijn nog nooit buiten het dorp geweest), stroom en internet beter geregeld kan en nog veel meer!!! De school heeft ongeveer 70 kinderen in de leeftijd van 7-15 jaar. En ze zijn heel trots dat nu de eerst leerling begonnen is op de Universiteit. De kinderen willen graag juf worden, of manager van een Hotel, of een andere baan in het Hotel, politieagent... Wij hopen deze kinderen een beter toekomst voor zichzelf te kunnen bieden, en hierdoor hun familie, hun dorp, hun land..... Daarom komen wij in actie!!!!

Het is al lange tijd een wens van mij om kinderen in aanraking te laten komen met mooie muziek. Op onze school zit veel talent! 's Morgens horen wij vaak de piano bij juf Leny de prachtigste klassieke stukken ten gehore brengen.....Maar ik weet dat er nog veel meer talent is! Tijdens de kerstuitvoering ben ik altijd weer trots op ons schoolkoor....Het idee is om een soort Prinsengrachtconcert te organiseren waar we ons talent laten horen... Ons publiek komt lekker met zijn picknickkleed en mand om er naar te luisteren....

Groep 4 gaat mij helpen dit evenement te organiseren en zullen vast nog meer leuke ideeën hebben! Mocht u muzikale mensen kennen die ons kunnen helpen, vindt u het zelf leuk iets met muziek te doen, dan horen we het graag! Het lijkt ons leuk wanneer kinderen, de groepen, ouders muziek gaan maken op de tribune van het plein en we een mooi muzikaal programma hebben. Geef je op! Ook als je denkt niet te kunnen zingen, maar het wel leuk vindt! We organiseren namelijk ook een wrakkenkoor met ouders die het leuk vinden om te zingen, maar denken het niet te kunnen... Speelt u viool of een ander bijzonder instrument? Geef je op en speel of zing voor Bali! Groetjes juf Sibille en Bianca en groep 4!

12/05/2016 - Sporten is gezond!

Sporten heeft veel met je lijf te maken! Je hebt je lichaam nodig, er gebeuren allemaal dingen met je lichaam als je sport en we weten dat sporten gezond is. Maar waar zit eigenlijk je hart precies? En hoe ziet je hart eruit? Wat zijn longen en waarom zijn die zo belangrijk? Een achillespees? Daar heeft mijn vader volgens mij een keertje last van gehad!
Vandaag hebben we een start gemaakt met het subthema 'Sporten is gezond': op behangrollen hebben we in groepjes van 4 iemand omgetrokken. Daarop moesten we verschillende lichaamsdelen en organen tekenen: het hart, de hersenen, de longen, de dijbeenspier, de achillespees, je dunne darm en je bekken bijvoorbeeld. We wisten lang niet van alles wat het is, hoe het eruit ziet of waar in je lichaam het zit, maar daarvoor konden we bronnen gebruiken. Zodoende zijn we hard aan de slag gegaan. Er was veel te doen, dus de taken moesten goed worden verdeeld. De eerste vragen beginnen al op te borrelen, dus er is straks weer veel te onderzoeken!

Voor foto's van de activiteit kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?293
 

11/05/2016 - Klaar voor de start!

Het laatste thema van het schooljaar is van start gegaan!
Het wordt een sportief thema, waarin ik, maar ook de kinderen heel veel heel leuke en sportieve plannen hebben. In de eerste brainstorm over het thema kwamen de kinderen bijvoorbeeld met ideeën om verschillende clinics bij verschillende sporten te organiseren. Meester Olof is al benaderd voor een basketbalclinic, meester Roel en juf Kim voor een handbalclinic, tennisleraar Kor is enthousiast om ons een tennisclinic te geven en Koen en zijn ouders nemen ons mee naar de fietscross!
Hierover binnenkort natuurlijk meer...

We hebben ook meteen bedacht dat we veel dingen gaan onderzoeken, beleven, ervaren en te weten gaan komen. Al onze belevenissen en ontdekkingen gaan we dit thema verwerken in een sporttijdschrift. We worden dus een sportredactie! Ook daarover valt veel te onderzoeken, want wat is een redactie eigenlijk? En welke rollen zijn er allemaal te verdelen en wat moeten we afspreken? Kan je eigenlijk zomaar een tijdschrift beginnen en wat heb je daarvoor nodig?
We hebben verschillende sportbladen bekeken en al wat ideeën opgedaan. We hebben zin om ons eigen blad te gaan maken!

Juf heeft ons meegenomen in haar sportherinneringen. Van 6 sporten die zij heeft beoefend of nog steeds beoefent hebben we in groepjes verschillende materialen en foto's bekeken, daar hebben we vervolgens haar herinneringen over gelezen, want die had ze beschreven. We hebben dit aan elkaar gepresenteerd. Nu weten we goed op wat voor manier we onze eigen sportherinneringen of -belevenissen kunnen beschrijven. Er zullen vast een aantal van onze verslagen in ons tijdschrift komen!

Voor meer foto's van de startactiviteiten kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?290

20/04/2016 - Veel belangstelling voor de thema-afsluiting van ons schoolthema 'De Tijdmachine'!

Gister was de thema-afsluiting van het schoolthema 'De Tijdmachine' en dat betekent dat wij ook ons thema 'Hoe overleef ik... de PREHISTORIE?!' hebben afgesloten. De kinderen hebben in de klas hun dagboeken, prehistorische potten en amuletten tentoon gesteld en in de gang konden alle belangstellenden zien hoe het leven er in de prehistorie aantoe ging in de zandtafels.
Wat was er veel belangstelling en wat hebben alle kinderen trots en enthousiast verteld over de afgelopen 7 weken! Bedankt voor uw komst en alvast een heel fijne vakantie.

In onderstaand album kunt u de foto's van de thema-afsluiting bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?280

15/04/2016 - Naar het Zuiderzeemuseum!

Gister gingen we met de klas naar het Zuiderzeemuseum. We gingen ruim 3000 jaar terug in de tijd, om een kijkje te nemen in de bronstijd! Wat een avontuur. We hebben een echte boerderij uit de bronstijd gezien en we mochten werken op dezelfde manier als dat de mensen in deze tijd deden. Touw vlechten, amuletten maken, vuur maken, hekken weven, koekjes maken door graan te malen met stenen, thee zetten met kruiden uit de eigen kruidentuin; het was super echt en we hebben er heel veel van geleerd!

Hulpouders, bedankt voor alle hulp!

Door op onderstaande link te klikken kunt u foto's zien van onze geweldige excursie:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?272

15/04/2016 - Schoolvoetbal

Deze week (op woensdag) was het onze beurt om mee te doen aan het schoolvoetbaltoernooi van de gemeente Schagen. Er was een meidenteam dat bestond uit meiden uit de groepen 5, 6 en 5/6 Groeneweg, waaraan uit onze klas Kaya en Anna meededen. Ook deden Koen, Dylan, Thijs, Thijs, Jos, Teun, Sid, Zylvanio en Dirk als jongensteam mee.

Beide teams hebben het woensdag super goed gedaan! De meiden eindigden als tweede en gingen met een grote beker naar huis. De jongens eindigden als eerste in de poule en mogen daarom verder naar de volgende ronde. Top gedaan allemaal! Coaches Cock (vader van Kaya) van het meidenteam en Ode (vader van Jos en Teun) van het jongenteam: ontzettend bedankt!
Ook alle supporters heel erg bedankt! Samen hebben we er een geslaagde, sportieve, gezellige woendagmiddag van gemaakt!

Vanavond spelen de jongens de volgende ronde. We hopen op veel publiek: van 17.00 uur tot 20.00 uur bij VV Schagen. Hopelijk tot dan!

In onderstaand album ziet u alvast enkele foto's van afgelopen woensdag. Het album zal na vanavond verder worden aangevuld:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?273

De jongens hebben vrijdagavond super spannende wedstrijden gespeeld en zijn uiteindelijk derde van gemeente Schagen geworden. Super knap gedaan!

15/04/2016 - Een probleem in de stammen van de prehistorie

Ook deze week heeft zich in de stammen weer een probleem voorgedaan: er was in iedere stam iets met iemand gebeurd en de kinderen mochten zelf bedenken wat dat was en wie het was overkomen.
Er waren 2 stammen waarbij 1 van de jagers ten val was gekomen en een been had gebroken. In een andere stam was er een jager gebeten door een slang en daardoor vergiftigd en in de vierde stam was er een jager aangevallen door een beer en flink gewond geraakt.
Het onderzoek ging dus weer verder: hoe losten ze problemen als deze vroeger eigenlijk op?

Het probleem van het gebroken been hebben we op een technische (wetenschappelijke) manier geprobeerd te onderzoeken. Namelijk door uit te proberen! De kinderen hebben met een bak vol met materialen elkaars gebroken vinger geprobeerd te behandelen. Eerst rommelden ze wat aan en zo ontstonden er vragen en oplossingen: wat is er eigenlijk belangrijk voor de genezing van een gebroken vinger? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vinger niet kan worden bewogen? Welke materialen kunnen er worden gebruikt? Wat is er nog meer belangrijk?
Er ontstonden mooi verbonden vingers, maar sommigen waren een tikkeltje onhandig om een aantal weken mee te lopen. Sommige zaten te strak, anderen zorgden niet voor genoeg stevigheid, maar samen kwamen we er stapje voor stapje toch hartstikke goed uit. Deze ontdekkingen hebben we vertaald naar de gebroken benen in de prehistorie: hoe zouden ze dat toen hebben gedaan? En met welke materialen? Hiervaan maakten de tweetallen ontwerpen op het schoolplein, met stoepkrijt. Van de activiteit in de klas hebben we jammer genoeg geen foto's, want juf deed met ons mee, maar van onze schetsen op het schoolplein kunt u de foto's via onderstaande link in het album bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?242
Nadat alle ontwerpen af waren, hebben we met bronnen gekeken of we goede dingen hadden bedacht, en wat bleek... De bronnen lieten bijna dezelfde tekeningen zien als de tekeningen op het schoolplein! Geweldig toch?!

11/04/2016 - Dit zijn de ouders die meegaan op schoolreis:

Vrijdag hebben meester Roel en juf Marieke met de kinderen de ouders geloot die mee gaan op schoolreis. Omdat er teveel aanmedlingen waren, hebben we moeten loten.
Heel erg bedankt voor alle aanmedlingen. De lootjes die we hebben getrokken zijn:
Cock (de vader van Kaya)
Peter (de vader van Roxy)
Ronald (de vader van Thijs)
Jos (de vader van Tessa)
Eric (de vader van Zoë)
Danitsja (de moeder van Mikalai)
Natuurlijk gaan meester Roel en juf Marieke ook mee.
 
Een aantal weken na de meivakantie gaat u nog veel meer horen over het schoolreisje, Ook de ouders die meegaan krijgen dan meer informatie, maar door nu alvast lootjes te hebben getrokken, weten de ouders die zich hebben opgegeven in ieder geval of ze nu wel of juist niet hoeven te regelen dat ze vrij zijn.

31/03/2016 - Nieuwe foto's van de excursie naar Petten!

Omdat er echte fotografen aanwezig waren toen wij op excursie waren in het bezoekerscentrum van Petten, hebben we nog veel meer mooie foto's toegestuurd gekregen van deze leuke dag.
Ze zijn toegevoegd aan het album:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?230

31/03/2016 - In de prehistorie

In groep 5 hebben we het nog steeds erg druk met overleven in de prehistorie. Alle kinderen hebben een rol in 1 van de 4 stammen en bij die rollen horen taken. De avonturen die ze beleven houden ze bij in een dagboek. De kinderen zijn erg betrokken en werken er hard aan. Deze week is er een probleem ingebracht: de jagers kwamen terug van de jacht, maar zonder dieren. Er zijn geen dieren meer in de buurt. De stamhoofden riepen de stammen bij elkaar en er werd gekeken hoeveel voorraad er nog was. Ook de verzamelaars en vissers kregen de taak om extra voedsel te verzorgen. Toch kunnen de stammen niet veel langer in hun dorp blijven. Ze moeten verder trekken om te kunnen overleven.
Dat was voor sommige kinderen even een tegenvaller. Zij baalden ervan dat zij hun mooi gebouwde hut van takken, klei en bladeren achter moesten laten; er was zo hard aan gewerkt!
We ervaren dus echt hoe moeilijk het was om te overleven in deze tijd, en tegen welke problemen de mensen aanliepen. We begrijpen ook dat de tipi zo'n goede uitvinding was in die tijd: die kun je makkelijk afbreken en mee verhuizen!

Naast de avonturen rondom de zandtafels, wordt er veel onderzoek gedaan. Met name bronnenonderzoek. We moeten wel steeds weten hoe de mensen omgingen met bepaalde situaties of problemen! Ook hebben de kinderen vorige week mooie prehistorische potten gekleid.

In het album achter onderstaande link kunt u nog meer themafoto's zien:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?259

14/03/2016 - We gaan op excursie naar het Zuiderzeemuseum!

Hoera! We gaan weer op excursie! En wel op donderdag 14 april.
In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zullen we een speciaal programma doen: 'Leven in de Bronstijd'
http://www.zuiderzeemuseum.nl/417/ontdek/basisonderwijs/levenindeBronstijd/
De kinderen gaan verschillende activiteiten doen en beleven op deze manier hoe de mensen duizenden jaren geleden woonden en (over)leefden. Omdat we zo richting het einde van het thema al heel veel te weten zijn gekomen over dit thema, zal het een prachtige aanvulling zijn. Omdat het museum om 10.00 uur opengaat en de eerste boot naar het Openluchtmuseum dan ook vertrekt, begint ons programma pas om 10.30 uur. Deze duurt 3 uur. Daarom zullen we later dan 14.00 uur weer terug zijn op school, maar hier krijgt u t.z.t. nog verdere informatie over.

Ik hoop dat het lukt om voldoende rij-ouders te kunnen verzamelen. We zullen om ongeveer 8.30 uur vertrekken en ik verwacht dat we tussen 15.00 uur en 15.30 uur weer terug zullen zijn.
Kunt u met ons mee? Dan hoor ik dat graag!

14/03/2016 - De boekbesprekingen gaan maar door!

Vandaag hebben Mikalai en Bink hun boekbesprekingen gehouden. Ook zij hebben het weer erg goed gedaan en we waren erg trots op ze! Bovendien hadden ze het zo leuk en grappig verteld dat veel kinderen de boeken die zij hebben gepromoot willen lezen. We gaan niet meer elke keer een nieuwe blog schrijven, maar als uw kind aan de beurt is geweest, kunt u in onderstaand album wel de foto's van zijn of haar boekbespreking vinden:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?238

Sommige kinderen hebben aangegeven het spannend te vinden om een boekbespreking te houden. We hebben het gehad over de doelen van het houden van een boekbespreking: presenteren voor de klas is spannend, maar als je het vaker doet, dan gaat het steeds makkelijker en zie je er ook steeds minder tegenop, als je dat nu alvast oefent heb je daar later heel veel aan! Vaak ontdek je achteraf dat het allemaal ontzettend mee is gevallen. Ook hebben we vandaag gezien dat het doel om andere kinderen nieuwsgierig en enthousiast te maken over een boek ook goed werkt! Natuurlijk kunnen we een manier vinden om het minder spannend te maken, dus er hoeft echt niet tegenop gezien te worden. Bovendien is de manier van presenteren ook vrij: een powerpoint is een manier, maar zeker niet de enige manier! Mocht uw kind thuis ook laten merken hier tegenop te zien, laat het me maar weten, dan kan ik hier op school ook iets mee.

09/03/2016 - Ook Jos en Anna hebben een mooie boekbespreking gehouden!

We zijn nog steeds druk en heel bewust bezig met de leesmotivatie, het lekker lezen en in je boek duiken. Daarbij spelen ook de boekbesprekingen een mooie rol, waarin de kinderen enthousiast vertellen over een boek waarin zij fijn gelezen hebben. De boeken worden echt gepromoot en de kinderen die tot nu toe aan de beurt zijn geweest hebben er thuis werk van gemaakt. Nogmaals: het mag op je eigen manier, maar tot nu toe hebben de kinderen gekozen voor een powerpointpresentatie, die thuis zijn gemaakt en voorbereid. Een mooie huiswerkopdracht die super wordt opgepakt, ook door u als ouders!

Jos en Anna zijn deze week ook aan de beurt gekomen. In het album van de boekbesprekingen op de site staan nu ook de foto's van hun presentaties:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?238

09/03/2016 - Hoe overleef ik... DE PREHISTORIE?!

De kop is eraf; het nieuwe thema is gestart. Hoe overleef ik... DE PREHISTORIE?! is de naam van ons nieuwe thema en de kinderen zijn hier enthousiast aan begonnen. De start was leuk: alle leerkrachten stonden buiten, verkleed als historisch persoon. Juf Marieke stond ertussen als holbewoner en dat was meteen een mooie startactiviteit. Wat is dat dan; de prehistorie? En wat betekent overleven eigenlijk? Wat hebben we tegenwoordig nodig om te overleven en hoe denken we dat dat vroeger in die prehistorie ging?
In de gang staan 4 zandtafels, waarin de kinderen in 4 groepen de prehistorie gaan nabootsen. De afgelopen dagen zijn ze begonnen met het onderzoeken naar hoe de wereld er in die tijd uitzag. Die wereld zijn ze aan het nabootsen. Ook gaan ze een rol spelen in de vroegere wereld. Er moet natuurlijk onderdak komen, de rollen en taken moeten worden verdeeld. Maar voor het zover is, moeten we weten hoe de mensen vroeger leefden: hoe zagen hun 'woningen' eruit? En welke rollen en taken zijn er eigenlijk te verdelen?

Er is ontzettend veel enthousiasme en betrokkenheid en het belooft nu al een mooi en interessant thema te worden. Voor foto's van de eerste dagen kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?242

25/02/2016 - De eerste boekbespreking was TOP!

Vandaag heeft Tessa het spits afgebeten met haar boekbespreking. En hoe! Zij heeft het thuis voorbereid met een powerpointpresentatie. We waren er allemaal een beetje stil van, maar ook nieuwsgierig naar dat mooie boek dat zij zo heeft gepromoot.
De komende tijd zullen er steeds meer kinderen hun gelezen boek presenteren/promoten in de hoop dat we elkaar enthousiast maken om het boek ook te gaan lezen en om van elkaar te zien hoe leuk het lezen kan zijn!

Voor nog meer foto's van de boekbespreking van Tessa, maar binnenkort ook voor foto's van andere boekbesprekingen, kunt u doorklikken naar onderstaande link:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?238

25/02/2016 - Thema-afsluiting

We hebben dit thema weer hard gewerkt. We hebben verschillende vormen van onderzoek gedaan en zijn veel te weten gekomen! Gister en vandaag hebben de kinderen in hun onderzoeksgroepjes hun werk gepresenteerd. Veel groepjes hadden gekozen voor een verwerking in de vorm van een muurkrant. Er was ook een groepje dat juist een boekje heeft gemaakt met alle informatie erin. Er werd veel gevraagd van een goede samenwerking en de kinderen moesten bovendien goed naar elkaar luisteren om nóg meer op te steken van de verschillende subthema's. Ik ben een trotse juf: de kinderen hebben het echt super gedaan!

We zijn nu bijna klaar voor het volgende thema waar we ook weer veel zin in hebben!

Voor foto's van de presentaties kunt u in het album onder onderstaande link kijken!
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?237

25/02/2016 - Heerlijk ontbeten bij de HEMA!

Zoals u eerder deze week op onze blog heeft kunnen lezen, heeft Dylan een ontbijtje bij de HEMA geregeld voor de hele klas. Gister was het zover en werden we super ontvangen door het team van de HEMA! We hebben dan ook heerlijk én gezellig gegeten. Omdat de HEMA het zo leuk vond dat we kwamen, kregen we als verrassing na het ontbijt allemaal nog een heerlijk paasei van de bedrijfsleider.
Geweldig hoor!
Jet uit groep 8 heeft eerst in de HEMA geprobeerd om een verhaal van meester Jaap voor te lezen, maar we waren niet de enige gasten in het restaurant, dus dat hebben we later in de klas voortgezet. Wat was het een gezellig begin van de dag!

Voor nog meer foto's van dit speciale ontbijt, klik op onderstaande link:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?236

23/02/2016 - Schoolontbijten bij de HEMA!

Geen Nationaal Schoolontbijt in de week waarin heel Nederland dat heeft gedaan, maar wel in de laatste week van deze themaperiode! De groepen 1/2 gaan morgen op school ontbijten en dat leek Dylan ook wel wat: wat zijn zusje kan, kan hij natuurlijk ook! Thuis had hij daarom met zijn vader een plan gemaakt om dit ook daadwerkelijk te gaan organiseren en zijn ideeën waren zo leuk, dat hij meteen groen licht kreeg, van de klas én van juf. Omdat hij wel begreep dat het nog een hele organisatie is, had hij ook de optie van ontbijten bij de HEMA in zijn plan verwerkt. Dat vond juf voor nu ook de beste optie. Zo gezegd zo gedaan: Dylan heeft gebeld met de HEMA en voor een ontbijtje met 30 personen gereserveerd. Morgen zijn we daar welkom om 8.45 uur. Jet uit groep 8 is ook uitgenodigd. In ruil voor een ontbijtje zal zij een verhaal voorlezen dat te maken heeft met ons thema Water.
We hebben er zin in! En we willen Dylan en zijn vader enorm bedanken voor hun goede ideeën!

17/02/2016 - Op excursie naar Petten

Vandaag gingen we op pad! De reis ging naar Petten, naar het informatiecentrum Kust waar de tentoonstelling Zand tegen Zee te bekijken was. We zijn hier erg leuk ontvangen door Tonny, die ons veel over Petten, de nieuwe duinen en de geschiedenis tegen het water heeft verteld. Ook hebben we een speurtocht gedaan door de tentoonstelling. We hebben dan ook veel nieuwe informatie opgedaan en een heel leuke dag gehad. Na de lunch konden we de nieuwe duinen en het nieuwe strand nog even met eigen ogen bewonderen. Met zulk mooi weer was dat natuurlijk heerlijk!

Rij-ouders bedankt voor uw hulp! Ik had het nog over het Zuiderzeemuseum, waar ik misschien zelfs 2x naartoe wilde met de groep, maar het programma dat over Nederland Waterland gaat, begint pas vanaf 26 maart, dus dat gaat jammer genoeg niet door. Wel zullen we in ons nieuwe thema het prehistorie-programma gaan beleven, wat ook erg leuk is!

Nog een tip van het informatie-centrum in Petten: vanaf Tweede Paasdag valt er daar nog veel meer te beleven! Je kunt er dan zandschilderijen maken, er komt een gave glijbaan buiten, en nog veel meer! Misschien een leuk gezinsuitje voor in het voorjaar...

Voor de foto's van vandaag kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?230
En binnenkort zullen we ook folders toegestuurd krijgen van het informatiecentrum. Zij hebben vandaag foto's laten maken voor deze folder, dus daar zullen wat bekende gezichten op komen te staan! Heel leuk!

08/02/2016 - Lekker lezen

Zoals u in de blog over de boekbesprekingen heeft kunnen lezen zijn wij in groep 5 bezig met onze leesmotivatie. Een onderdeel daarvan is 'lekker lezen' tijdens stil leestijd. Hoe de kinderen dat invullen kunt u in het album via onderstaande link bekijken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?224

08/02/2016 - Boekbesprekingen

We zijn de afgelopen weken erg bezig met het bewust kijken naar onze leeshouding. Om een goede lezer te worden is het belangrijk dat het met 4 verschillende dingen goed gaat: motivatie, begrip, techniek en woordenschat. Op deze 4 gebieden hebben we in het begin van het schooljaar doelen voor onszelf gesteld en op deze doelen hebben we gereflecteerd. Naar aanleiding daarvan hebben we ook weer nieuwe doelen gesteld of de bestaande doelen aangepast. We kwamen er hierbij achter dat er vooral veel doelen op het gebied van de motivatie nog niet helemaal behaald worden: we vinden lezen niet allemaal even leuk. Tijd om hier iets aan te doen. Juf heeft aan boekpromoties gedaan en we hebben eens gekeken wat nou populaire boeken zijn bij leeftijdsgenootjes. Ook proberen we om eens 'lekker' te gaan zitten of zelfs liggen met een boek en om hier dan eens echt in te duiken: geef het een kans om het echt leuk te vinden door de avonturen van de hoofdpersoon mee te beleven!
dat blijken de kinderen inderdaad erg leuk te vinden. Het was even wennen, maar het lijkt erop dat het halfuurtje stil lezen beter wordt besteed. Dat is mooi, want hoe meer leeskilometers er worden gemaakt, hoe beter we worden in technisch lezen, maar ook in begrijpend lezen.

Met de kinderen heb ik afgesproken dat zij allemaal dit jaar in ieder geval 1x een boekbespreking gaan houden in de klas. Op welke manier zij dat willen doen mogen zij zelf weten. Mikalai bedacht dat hij het met een powerpointpresentatie zou willen doen, Louise vertelde dat zij al een een boekenposter heeft gemaakt: alles is goed. Wel wordt het een huiswerkopdracht: thuis wordt de boekbespreking voorbereid. In de klas komt een intekenlijst met data waarop de kinderen zich kunnen inschrijven voor hun boekbespreking. Misschien is het goed om uw kind een beetje te helpen bij het kiezen van deze datum en bij het voorbereiden van de boekbespreking. Het doel is om leuke boeken te promoten en om zelf goed na te kunnen vertellen waar het boek over ging (begrip van het verhaal). Samen met de kinderen ga ik binnenkort een lijstje maken waaraan een goede boekbespreking moet voldoen.

05/02/2016 - Hulpouders gevraagd voor de excursie 'Kust - Zand tegen Zee' in Petten

Ook dit thema hebben we een mooie excursie weten te regelen! En wel naar Petten, naar het informatiecentrum Kust - Zand tegen Zee. Op woensdag 17 februari zijn wij welkom vanaf 10.30 uur. We zullen om 10.00 uur vertrekken vanuit Schagen om daar informatie te krijgen van een expert, een rondleiding te krijgen en een speurtocht te doen. Na afloop gaan we bij droog weer nog even de natuur in om de nieuwe duinen en het strand te bekijken. Geschikte kleding, zoals een warme jas en waterdichte schoenen zijn daarbij handig. We zijn uiterlijk om 14.00 uur weer terug (maar waarschijnlijk eerder!) 
Door op onderstaande link te klikken kunt u eventueel iets meer lezen over het informatiecentrum:
https://www.hhnk.nl/portaal/informatiecentrum-kust-zand-tegen-zee_41318/ 

Vindt u het leuk en bent u in de gelegenheid om met ons mee te gaan naar Petten? Heel graag! 
Wilt u dit Marieke dan laten weten? En ook hoeveel plekjes u in de auto heeft? Bedankt!

02/02/2016 - Massamiddelpunt en eb en vloed??

Een vervolgexperiment op hoog niveau! Wat beginnen we het ingewikkelde natuurverschijnsel eb en vloed goed te begrijpen! We weten dat de maan er van alles mee te maken heeft, maar ook de zwaartekracht van de aarde en het massamiddelpunt! Nou ja, voor een uitgebreidere uitleg kunt u binnenkort terecht in ons Watermuseum, die in de komende weken steeds meer informatie zal gaan tentoonstellen.
We zijn er in ieder geval erg druk mee en leren en ontdekken veel!
We zouden het leuk vinden om in de aankomende weken nog een uitstapje te maken. Heeft u toevallig een leuke suggestie? Dan mag u dit zeker laten weten!

Voor nog wat foto's van het experiment kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?218

28/01/2016 - Eb en vloed

Poeh.. wat een ingewikkeld onderwerp: eb en vloed. Ja, we weten wel wat het is en we hebben heus wel eens gezien dat het water van de zee de ene keer dichtbij is en een andere keer ver weg, maar hoe dat zit? Dat weten we niet precies! Na een kort gesprekje mogen de kinderen proberen te tekenen hoe zij denken hoe eb en vloed nou werkt: hoe komt het dat het de ene keer eb is en de andere keer vloed? En waar gaat het water naartoe als het eb is? De kinderen gebruiken ervaringen en kennis om dit te doen. Zo denkt Louise dat het water in de grond verdwijnt als het eb is, want zij heeft wel eens wad gelopen en toen was het hartstikke drassig. Pim en Bink denken dat het water naar Australië gaat, Sophie denkt naar Engeland. Tja, hoe zit het nou echt? We worden nieuwsgierig en de eerste vragen komen alweer op de vragenwand. We gaan m.b.v. een stappenplan en een Jodekoek, een M&M en een dropveter eens kijken of we het visueel kunnen maken en dus beter kunnen begrijpen. Het blijkt iets met de maan te maken te hebben, maar het gaat best ver. U begrijpt het al: ook in dit onderwerp gaan we ons de komende tijd nog veel meer verdiepen.
Voor de foto's van het 'proefje' kunt u onderstaande link aanklikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?218

28/01/2016 - Dijken bouwen!

Ons subthema 'Water als vriend en als vijand' is ook interessant gestart!
We begonnen met iets Raar maar waars: Als er in nederland geen dijken zouden zijn, zou 60% van ons land onder water staan. We bekeken een plaatje van Nederland met dijken en Nederland zonder dijken. De kinderen bedachten waar de dijken zouden moeten staan om Nederland tegen dat water te beschermen. De eerste mooie onderzoeksvragen ontstonden natuurlijk meteen.
Daarna kregen de kinderen de opdracht om in twee- of drietallen een dijk te bouwen. De beschikbare materialen waren zand, steentjes, klei, plastic en hout. De dijk moest in een laadje worden gemaakt en het doel was om de ene kant van het laadje ook daadwerkelijk droog te houden als we er aan de andere kant water in zouden laten lopen. Er werd hard gewerkt en de kinderen dachten dat het goed was gelukt, maar toen we na de pauze binnen kwamen, bleken de dijken toch niet waterdicht: het zand had zich volgezogen en toen het vol was, liep het water alsnog naar de andere kant. Was de proef mislukt? Nee, lang niet! Want we hebben er veel van geleerd. En u snapt dat we natuurlijk een vragenwand vol met vragen bij dit subthema hebben hangen. Klaar om onderzocht te worden, want we zijn ontzettend nieuwsgierig!

Voor nog meer foto's van het experimentje kunt u op onderstaande link klikken:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?217

12/01/2016 - Een spetterend begin!

Na een heel fijne eerste week met juf Corry, waarin we ons nieuwe thema 'Een spetterend begin' goed zijn gestart, zijn we vandaag verder gegaan met startactiviteit 2, die over het subthema 'drijven en zinken' gaat. Het begon allemaal met een raar maar waar gegeven: Een groot en zwaar cruiseschip kan blijven drijven, terwijl een klein steentje meteen zinkt. Dat is gek en moeilijk te begrijpen.
Om (opnieuw) kennis te maken met het fenomeen drijven en zinken kregen de kinderen in twee- en drietallen de opdracht om met de materialen die zij kregen een boot te maken die niet zinkt:
- groepje 1: een dakpan, een stuk gips en kiezelsteentjes
- groepje 2: verschillende stukken hout
- groepje 3: verschillende stukken stof
- groepje 4: verschillende soorten papier
- groepje 5: verschillende soorten karton
- groepje 6: paperclips en splitpennen
- groepje 7: verschillende materialen van plastic
- groepje 8: verschillende soorten plakband en tape
- groepje 9: knijpers
- groepje 10: alluminiumfolie en bierdopjes
(U begrijpt het al: het ene groepje had meer mazzel dan het andere groepje...)

De kinderen waren ontzettend enthousiast en gaven het niet op om een drijvende boot te maken! Uiteindelijk is dat erg goed gelukt. Alleen het groepje met de dakpan, het stuk gips en de kiezelsteentjes is het niet gelukt om zonder de hulp van andere materialen een drijvende boot te maken. Dat vonden we uiteindelijk allemaal logisch. We kregen vragen over hoe dat drijven en zinken nu precies werkt. Tegelijkertijd ontdekten we hier ook dingen over. Het was een heel leerzame en interessante middag die morgen wordt vervolgd!

Voor meer foto's, kijk in het mapje onder onderstaande link:
http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?207


 

20/12/2015 - Kerstdiner

Afgelopen donderdag hebben we met de hele klas ontzettend genoten van een heerlijk kerstdiner. Met z'n allen aan een grote, gezellige tafel met de kerstboom in het midden hebben we een heel gezellig en sfeervol uurtje gehad. We hebben even stil gestaan bij 2015 en wensen uitgesproken voor 2016.

Ook het zingen op het plein was erg mooi! Op de nieuwe verlichte  tribune was het een prachtig gezicht: al die mooie kinderen bij elkaar.

Ik wil alle ouders die hebben geholpen met het bereiden van kerstdiner enorm bedanken!

Een heel fijne vakantie toegewenst voor jullie allemaal! Geniet van de gezellige kerstdagen en maak er een mooi begin van 2016 van! Tot in het nieuwe jaar!

20/12/2015 - Ijspret!

Wat hebben we afgelopen week 2x heerlijk geschaats. Alle kinderen hebben hier ontzettend van genoten en zelfs de kinderen die het in het begin nog een beetje lastig vonden op de schaatsen, gingen uiteindelijk als een speer!

08/12/2015 - Schaatsen

Volgende week gaan we 2x schaatsen! Omdat er verschillende scholen zijn die geen gebruik willen maken van Schagen on Ice, mogen wij 2x en dat laten wij natuurlijk niet aan ons neus voorbij gaan.
Maandag gaan we extra schaatsen, de tijd volgt nog.
Op donderdag gaan we zoals u al in de nieuwsbrief heeft kunnen lezen ook schaatsen, van 9.15 uur tot 10.00 uur.

Schaatsen kunnen op de ijsbaan worden geleend. Eigen schaatsen mogen ook, als het maar geen noren zijn. Handschoenen zijn i.v.m. veiligheidsvoorschriften verplicht, dus het is belangrijk dat de kinderen op deze dagen handschoenen meenemen. Vindt u het leuk om met ons mee te gaan? Dat is prima en gezellig! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er 10 extra volwassenen meegaan op het ijs, maar een paar ouders per groep kan makkelijk. Kijken mag natuurlijk ook altijd! We hebben zin in deze eerste winterpret!

08/12/2015 - Sinterklaas

We hebben vrijdag een heel gezellige dag gehad tijdens de Sinterklaasviering.
De kinderen hebben genoten van de aankomst, van het bezoek van Sint en zijn Pieten in de klas, van het lekkers, van hun cadeautjes en van het gezellige sfeertje!

08/12/2015 - Hulp gevraagd voor het kerstdiner

De tijd vliegt en volgende week donderdag (17 december) is het tijd voor het jaarlijkse kerstdiner!
Het wordt een drukke dag voor ons, want op die dag mogen we onze schilderijen weer ophalen bij de winkels in het Makadocentrum, gaan we schaatsen én is het het plan om 's middags in groepjes lekkere dingetjes te maken voor het kerstdiner van 's avonds!

De ervaring leert dat de kinderen het geweldig vinden om zelf te 'koken' voor het kerstdiner, maar daarvoor heb ik wel hulp nodig van ouders uit de klas.

Wie wil er volgende week donderdagmiddag met een groepje van 3 of 4 kinderen thuis een lekker gerechtje maken? En welk gerechtje zouden jullie leuk vinden om te maken? We hebben een budget van 2 EURO per kind, dus we kunnen misschien geen culinaire hoogstandjes verwachten, maar het is wel leuk als er een leuk buffetje is voor 's avonds. Ik hoor graag welke ouders het leuk vinden en welke gerechtjes er gemaakt kunnen worden. Misschien is het handig om 2 of 3 mogelijkheden door te geven, zodat er niet 7 dezelfde gerechtjes staan 's avonds. Hopelijk vinden jullie het ook niet erg om de boodschappen zelf (of met de kinderen) te doen en het bonnetje hiervan bij mij te declareren.
De groepjes mogen om 11.30 uur worden opgehaald en even voor 14 uur weer op school worden gebracht. De kinderen nemen dan hun lunchpakketje mee en kunnen ondertussen lunchen. (Als 2,5 uur erg lang is mogen ze ook even later worden opgehaald natuurlijk). De gerechtjes mogen om 14 uur of 's avonds om 17.30 uur meegenomen worden naar school.

08/12/2015 - Hulp gevraagd voor de expositie

Aanstaande donderdag is het zover... Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekost, maar de schilderijen zijn bijna klaar voor de expositie in het Makadocentrum en aanstaande donderdag kunnen ze naar de opdrachtgevers worden gebracht. Wie wil er met een groepje van 3 of 4 kinderen mee naar het Makadocentrum om daar de kunstwerken aan de opdrachtgevers te overhandigen? Ik hoor het heel graag!

08/12/2015 - HEMA/Martin bedankt!

De HEMA is echt onze hoofdsponsor dit jaar. Heel erg fijn hoeveel mooie spullen we steeds van de vader en moeder van Sophie krijgen voor de klas of voor de school. Ook met Kerstmis zijn we verwend met kerstverlichting, kerstversiering én met een adventkalender voor ieder kind!

Martin en de HEMA: heel erg bedankt!

30/11/2015 - Voor het echie komt dichterbij!

Volgende week donderdag is het zover: dan brengt ieder kind uit groep 5 zijn of haar kunstwerk naar de opdrachtgevers in het Makadocentrum voor de expositie van een week. De opdrachtgevers zijn geïnterviewd, de wensen genoteerd, de informatie overhandigd, nu de kunstwerken nog.

Vandaag hebben we de eerste stap gezet: het maken van een plan van aanpak. Dat is voor sommige kinderen een saaie stap, maar natuurlijk wel een hele belangrijke. OMdat de schildersdoeken nu binnen zijn, wordt het steeds echter en spannender. We gaan er prachtige kunstwerken van maken en hebben al goede plannen op papier!

Iedere middag kunnen we wel hulp gebruiken, dus als u het leuk vindt om een middagje (van 12.15 uur tot 14.00 uur) te komen helpen: laat het maar weten aan Marieke! Alvast bedankt!

30/11/2015 - Een hele kunst

Het is iedere dag een hele kunst in groep 5. Een hele kunst om alle verschillende technieken uit te proberen, maar ook een hele kunst omdat er erg veel mooie kunst ontstaat.

De afgelopen weken hebben we gewerkt met scheerschuim, met silhouetten, met de collagetechniek en met een speciale druktechniek. Ook hebben we uitgeprobeerd wat er gebeurd als je waterverf op nat papier gebruikt. Er ontstaan mooie dingen! We gaan iedere dag met rode wangen naar huis in ieder geval en dat is een heel goed teken.

Ondertussen maken we ons natuurlijk ook klaar voor het bezoek van Sinterklaas aanstaande vrijdag. Wat hebben we er veel zin in!

30/11/2015 - Dansen met Coole Piet

Wat is het ook een (te) gekke tijd! Zitten we vanmorgen keurig aan de nieuwe spellingsregel van deze week te werken, wordt er opeens op de deur gebonst! Coole Piet kwam in de klas om pepernoten en ander lekkers te strooien! We hebben nog even lekker met hem gedanst, voordat hij weer naar de andere groepen ging. Bedankt Coole Piet, en tot vrijdag!

26/11/2015 - Wat een rommel!

Vanmorgen kwamen we even anders binnen dan anders. Gister hebben we onze schoen gezet, maar de piet die onze schoentjes heeft gevuld heeft niet alleen dat gedaan...
De hele klas lag overhoop! Het was duidelijk dat Rommelpiet in de school was geweest. We vonden stoelen met gevulde schoenen in de wc, op de gang, op de kasten, ondersteboven en die van Dylan stond zelfs in groep 8 (we denken dat dat komt doordat er NIKE op stond, en juf Niké de juf van groep 8 is...) Na een kort overleg begonnen we met opruimen. We hadden nog even het idee om de politie te bellen, maar we hebben toch maar besloten dat niet te doen, omdat we het ook wel zielig vinden voor de Rommelpiet die waarschijnlijk ook in onze school naar zijn knuffel heeft gezocht. Gelukkig staat alles weer op zijn plaats en hebben we er verder weer een 'normale' dag van gemaakt.

18/11/2015 - Brieven voor opdrachtgevers

Vandaag zijn de kinderen erg druk bezig geweest met het schrijven van brieven voor de opdrachtgevers van het Makadocentrum. Iedereen heeft hard zijn best gedaan op zijn of haar brief, want door een goede en serieuze brief te schrijven hopen we dat de winkels vertrouwen hebben in een goede samenwerking. 
In de brieven hebben de kinderen aangegeven wie zij zijn, hoe blij zij zijn met de plek in de etalage van de winkel, wanneer zij hun kunstwerk komen brengen en wanneer zij hem weer komen ophalen, dat ze een bordje maken bij hun kunstwerk, dat we ook nadenken over een folder waarin de kunstroute wordt aangegeven (en dus de winkels die meedoen), dat we reclame voor ze zullen maken via ons blog en de nieuwsbrief en dat ze hun opdrachtgevers nog zullen interviewen over hun wensen voor de schilderijen in hun winkels. Het begint nu dus echt serieus te worden en vanaf morgen gaat er contact gelegd worden met de winkels/opdrachtgevers. De kinderen zijn hun ouders al aan het benaderen voor hulp hierbij. Want zij zullen in groepjes langs de winkels gaan. Heel fijn als hier ouders mee mee willen! 

17/11/2015 - Een hele kunst in groep 5!

Groep 5 is enorm druk en goed bezig met het maken en ontdekken van kunst. We verrassen onzelf en elkaar elke dag weer met onze talenten en creativiteit en dat geeft een heel bijzondere en fijne sfeer. De kinderen genieten van de activiteiten en doen al erg veel kennis op over verschillende kunststijlen, maar worden zelf ook vaardig in het volgen van deze stijlen en het gebruiken van verschillende technieken. Wat hebben we een mooie reacties gehad op de lampionnen en wat waren de kinderen trots! De tijd gaat snel en tussen alle feesten door zijn we begonnen met het voorbereiden van onze expositie in het Makadocentrum van 10 december tot 18 december. We hebben deze week gekeken naar de winkels waar onze kunstwerken in komen te hangen, we hebben de opdrachtgevers verdeeld en we hebben al contact gezocht met onze werkgevers: wat wensen zij van ons? Zouden ze een bepaald thema leuk vinden? Of moeten we rekening houden met bepaald kleur- of materiaalgebruik? Willen de opdrachtgevers dat de kunstwerken binnen de winkels passen of mogen we helemaal zelf bedenken wat voor soort kunstwerk wij willen maken en exposeren? Wat willen we eigenlijk zelf? Willen we ons zelf aan een bepaald thema houden of hoeft dat wat ons betreft niet? Wat houdt de expositie nog meer in? Wat moeten onze opdrachtgevers eigenlijk van ons weten? En hoe zorgen we ervoor dat mensen onze kunstwerken kunnen vinden? Hoe presenteren we de kunst zonder er zelf een week naast te gaan staan? Allemaal vragen waar wij ons deze weken mee bezig houden. U begrijpt: daar zijn we erg druk mee! 
Ook zijn we nog steeds bezig met verschillende vormen van experimenteel onderzoek. Klueren mengen, M&M's ontkleuren en onderzoeken: het krijgtt allemaal een plekje binnen het thema.Geweldig!

Vindt u het leuk om ons te helpen in onze creatieve activiteiten? Heel graag! Laat het maar weten via juf Marieke of meester Roel, want alle hulp is welkom! 

We houden u via deze blog op de hoogte van alle activiteiten!

10/12/2014 - Space Expo

Op dinsdag 9 december zijn wij met groep 5 naar Space Expo geweest!

Het was een geweldige excursie, waarbij de kinderen een rondleiding kregen van een van de deskundige rondleiders van Space Expo. Aan haar hebben we veel onderzoeksvragen kunnen stellen, maar zij heeft ons ook veel andere nieuwe en grappige dingen verteld. D.m.v. een speurtocht door de expositieruimte van Space Expo hebben de kinderen ook geweldige ervaringen opgedaan. Onderweg zagen ze sterrenstelsels, ontdekten ze hoe satellieten werken en voelden zich even als André Kuipers aan boord van het International Space Station. Ook maakten ze een gesimuleerde lancering mee om later bij Neil Armstrong op het maanlandschap een kijkje te nemen. Ze ontvingen na afloop van het bezoek een astronautendiploma met de handtekeningen van de Nederlandse ESA-astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers!

Klik hier om naar de foto's van de excursie te gaan:
http://www.obsjulianaschool.nl/ouder/2/media/19/foto/96

06/01/2014 - Groep 4/5 is naar de tentoonstelling van Read, Eat & Art geweest.

Op donderdag 21-11-13 gingen wij op excursie naar de oude bibliotheek waar een tentoonstelling was met de naam Read& Eat. Twee kunstenaars hebben de ruimte ingericht met allerlei  vrolijk gedekte tafels en kijktrommels, schilderijen , wandborden. Zij werkten samen met diëtisten  om de kinderen bewust te maken waartoe voeding dient en waaruit voeding bestaat. En natuurlijk de diverse manieren om het eten “leuk te etaleren”. Er waren genoeg doe opdrachten, we hadden ruim de  tijd om alles kunnen doen. Het is goed om voeding ook op deze wijze een rol te laten spelen in ons onderwijs.

Naast dit gebeuren doen we als school mee met een programma om extra te bewegen en met het fruitproject. Op woensdag, donderdag- en vrijdag krijgen de kinderen op school fruit en groente in plaats van de gebruikelijke zaken. Je ziet dat dit aanstekelijk werkt………sommige kinderen eten nu meer en ander fruit dan voor dit project.