Groep 6 C

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Hallo en welkom op het blog van groep 6!

We zijn een gezellige groep van 32 kinderen en 2 juffen. Juf Nathalie is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bij ons en juf Corry op de woensdag. Hier kunnen jullie alles lezen wat we meemaken in de groep en ook handige informatie. Veel leesplezier!

Groetjes,
Juf Nathalie en juf Corry

07/07/2017 - Tik tak BOEM!

Elke dag oefenen wij heel hard met de woorden van de week op Bloon. Dit kunnen de kinderen ook thuis doen, want zij weten precies hoe dit werkt. Vandaag hebben we extra geoefend met het spelletjes Tik tak boem! De kinderen gingen in kleine groepjes zitten met één papier en één pen. Alle woorden waren al van het bord geveegd, zodat niemand kon spieken. Om de beurt moesten de kinderen een woord dat eindigt op -tie opschrijven. Als de spelling hiervan helemaal goed was, mochten zij het blad snel doorschuiven naar de volgende. Was het woord fout? Dan moest je het eerst goed verbeteren voor je het blaadje mocht doorschuiven. Degene die het blaadje met woorden voor z'n neus had als de bom afging, die was af! Wat waren de kinderen fanatiek!!!!

04/07/2017 - Klein bezoek in de klas

YES! Al een paar weken wordt er steeds gevraagd wanneer juf Nathalie langs zou komen met de baby. Eindelijk was het gister zo ver! Juf Kim had op de kalender gezet dat er een verrassing zou zijn op maandag 3 juli. "Wat is het dan juf?" vroeg Benthe. Dat ging ik natuurlijk niet zeggen. "Aaaahh.. alleen de eerste letter dan?" Daar gaf ik niet zo'n slim antwoord op. Ik vertelde dat het begon met de B (van bezoek....), maar toen was het natuurlijk niet zo moeilijk meer te raden. Baby, Brent... Lekker handig! Het was heel leuk om juf weer te zien. Wat is Brent een schattig babytje! Je kon merken dat hij de geluiden van de kinderen in de klas nog wel gewend was van toen hij nog lekker in de buik bij juf Nathalie zat, want hij heeft veel geslapen. Koen was helemaal een bofkont! Hij heeft Brent zelfs even vast gehouden!

04/07/2017 - Themadag

Vorige week donderdag waren er ineens 8 meesters en juffen in de klas. Het waren leerlingen van het ROC die bij ons in de klas een examen moesten doen. Zij hadden drie activiteiten voor ons voorbereid:

 • Een vakantiefoto maken
 • Kofferestafette
 • Lekkere broodjes maken voor de lunch

We hebben in drie groepen alle activiteiten gedaan. Daarna hebben we de broodjes ook lekker met z'n allen opgegeten. Het was een hele leuke dag! De foto's van deze dag kunt u bekijken via de volgende link: http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?506

23/06/2017 - Bezoek aan de kaasmarkt

Vandaag zijn wij op bezoek geweest bij de kaasmarkt in Alkmaar. Dit bezoek was geregeld door Judith, de moeder van Thijs.

Eerst werden wij ontvangen op de markt zelf. Hier dachten we dat we gewoon, net als de andere mensen, achter de hekken konden kijken naar alle kazen. Wij werden behandeld als een soort van VIP gasten! We mochten voor alle mensen, aan de andere kant van de hekken, op bankjes plaatsnemen. Cool! Daarna mochten wij ook binnen kijken en hebben wij een rondleiding gekregen. Hier werd ons verteld hoe het werkt op de kaasmarkt en waarom er bijvoorbeeld alleen maar mannen kaasdrager zijn. Natuurlijk mochten we allemaal ook nog een lekker stukje kaas proeven. Extra speciaal was dat er een groot scherm hing, waarop alle toeristen alles konden zien wat er midden op het plein aan de hand was. Wij mochten met onze hele grote groep bijvoorbeeld op de foto. Dit kwam dan ook nog eens heel groot in beeld! Dit was natuurlijk helemaal fantastisch! 

Als grote verrassing kregen alle kinderen ook nog een ijsje, geregeld door de vader van onze andere Thijs! Judith, Patricia, Beatrix, Fleur, Judith, Daniëlle, Danitsja, Ode en Ronald ontzettend bedankt voor de fantastische dag!

De foto's van vandaag kun je vinden via de volgende link: http://obsjulianaschool.nl/ouder/media?496

19/06/2017 - Een aantal belangrijke data op een rijtje

De laatste schoolweken zijn aangebroken. Er komen vast nog wel een aantal activiteiten bij (houd ons blog dus goed in de gaten!), maar hier alvast een overzicht:

 • Vrijdag 23 juni gaan wij op excursie naar de kaasmarkt in Alkmaar. Er gaan al genoeg ouders met ons mee.
 • Van maandag 26 juni t/m donderdag 6 juli vinden er rapportgesprekken plaats. Als het goed is, heeft u hierover een briefje gekregen met hierop de definitieve datum en tijd.
 • Dinsdag 27 juni gaan alle leerkrachten van de Julianaschool het eerste uur staken. We beginnen dan dus om 9.30 uur. De kinderen kunnen deze ochtend niet opgevangen worden op school.
 • Woensdag 28 juni is de doorschuifmiddag. Alle kinderen gaan dan kijken in hun nieuwe groep en maken eventueel kennis met nieuwe klasgenootjes.
 • Op donderdag 29 juni komen er studenten van het ROC bijna de hele dag verschillende thema-activiteiten organiseren. De kinderen hebben voor deze dag wel een fruitje nodig voor in de kleine pauze, maar voor de lunch wordt gezorgd. Zij hoeven dan dus geen eigen lunch mee te nemen. Wel is het leuk als de kinderen hun typische vakantiekleding aantrekken naar school! (Denk aan het thema 'Op een onbewoond eiland' van de Avond4daagse!)
 • Dinsdag 11 juli gaan we kijken naar de musical van groep 8!
 • Ergens in de laatste schoolweek willen we graag met de groep naar het strandje bij de Wiel. Hiervoor heb ik één of twee ouders nodig. Het hangt natuurlijk van het weer af wanneer we precies gaan. Hierover krijgt u nog bericht.
 • Woensdag 19 juli krijgen alle kinderen hun rapport mee naar huis. Wij vieren dan ook juffendag!
 • Donderdag 20 juli is de allerlaatste schooldag in groep 6. 's Avonds wil ik de klas schoonmaken. Hiermee zou ik wel wat hulp kunnen gebruiken. Wie komt er helpen? Geef dit even aan mij door!

19/06/2017 - Dieren in ons vakantieland

Als je op vakantie bent, krijg je ook wel eens te maken met dieren die je normaal gesproken niet tegenkomt in Nederland. Vandaag hebben we eerst eens goed zelf nagedacht. Welke dieren zou ik kunnen tegenkomen als ik op vakantie ben in mijn land? Hiervan hebben we een woordweb gemaakt. Een aantal kinderen zijn op vakantie in hetzelfde land. Dit is handig, want deze kinderen kunnen samenwerken. Daarna hebben we in boeken en op internet gekeken om te kijken of het klopt wat wij dachten. Waar nodig hebben we ons woordweb aangevuld. Dit woordweb kunnen we straks gebruiken bij het schrijven van onze nieuwe tekst in het reisdagboek.

13/06/2017 - We zijn geland!

Ondertussen hebben wij onze koffers allang gepakt en zijn wij (bijna allemaal) met het vliegtuig gegaan. Dit was een hele belevenis op Schiphol! Niet alle kinderen hebben al eens eerder gevlogen, dus het was best spannend. Hoe het precies gaat op het vliegveld en in het vliegveld hebben wij allemaal beschreven in ons reisdagboek. Nu we aangekomen zijn op onze bestemming kijken we goed om ons heen. Het klimaat is hier anders dan in Nederland! Wat is dan het verschil tussen weer en klimaat? De afgelopen week hebben we ons hier vooral mee bezig gehouden. Ook hiervan zullen wij deze week nog wel een verslag maken voor in ons reisdagboek.

13/06/2017 - Eendjes van Femke

Vandaag kwamen de eendjes van Femke bij ons op bezoek. Ze heten Donald en Duckie. Een van de twee heeft hun hond gevonden en de ander hebben zij erbij gekocht zodat hij of zij een vriendje heeft! Wat een schatjes!

06/06/2017 - Rapportgesprekken

Het schooljaar gaat hard! Over 7 weken is het alweer vakantie. Binnenkort begin ik met het schrijven van de rapporten. Zou u uw voorkeur willen aangeven voor de datum en tijd voor een gesprek over het rapport van uw kind? (meerdere keuzes zou fijn zijn!) De briefjes worden morgen met uw kind meegegeven. Ik ontvang de briefjes graag zo snel mogelijk terug.
 
De gesprekken vinden plaats op de volgende data:
 • Maandag 26 juni (tussen 14.10 uur en 15.00 uur)
 • Woensdag 28 juni (tussen 14.10 uur en 15.00 uur)
 • Maandag 3 juli (tussen 14.10 uur en 17.00 uur)
 • Maandag 3 juli (tussen 19.00 uur en 21.00 uur)
 • Dinsdag 4 juli (tussen 14.10 uur en 15.30 uur)
 • Woensdag 5 juli (tussen 14.10 uur en 17.00 uur)
 • Woensdag 5 juli (tussen 19.00 uur en 21.00 uur)
 • Donderdag 6 juli (tussen 14.10 uur en 15.30 uur)

 

01/06/2017 - De musical Jungle book

Woensdagmiddag zijn we met de groep naar de musical Jungle book op het Regius college geweest. Alle kinderen van groep 3 t/m groep 8 mochten ook mee. De kinderen van Accent hebben deze musical helemaal zelf gemaakt. Het was een gave voorstelling! 

01/06/2017 - Avond4daagse

Zo! De avond4daagse zit er weer op! Wat een kanjers! We hebben een prachtige week gehad met heerlijk weer. Het waren vier gezellige avonden. Jullie hebben het super goed gedaan. Nu lekker uitslapen morgenochtend!

29/05/2017 - Skateclinic van Sportservice Schagen

Vandaag hebben we een skateclinic gedaan. De clinic werd georganiseerd door Sportservice. Eerst moesten we onszelf goed beschermen. Het was een hele klus om alles aan te krijgen, maar we hebben elkaar hier gelukkig goed bij geholpen. Daarna kon het echte werk beginnen! Monique van Sportservice heeft ons verschillende manieren van remmen geleerd en ook hebben we geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat je (als je valt) altijd naar voren valt. Als allerlaatst is bijna de hele klas van de schans gegaan. Super knap! Het was leuk en leerzaam!

De foto's van de skateclinic kunt u vinden via de volgende link: http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?485

29/05/2017 - HOERA!

HIEPERDEPIEP HOERA! Juf Nathalie heeft een zoontje gekregen! Zijn naam is..... BRENT! Hij is geboren op 26 mei met een keizersnede. Het gaat goed met juf, de vader en het kindje.

28/05/2017 - Dinsdag was de sportdag!

Afgelopen dinsdag was de sportdag. Onze groep mocht in drie groepen van ongeveer 10 of 11 kinderen maar liefst 22 spelletjes doen! Het was gelukkig mooi weer, want de spelletjes waren vooral buiten op het schoolplein, maar ook een paar in de gymzaal. Dit jaar had meester Olof veel nieuwe spelletjes bedacht. Zo hebben we mega mikado gespeeld en jeu de boules, maar ook het letterpakkenspel! In de pauze hadden we dus wel een lekker ijsje verdiend. Jacintha, Monique en Danitsja bedankt voor jullie hulp!

23/05/2017 - Een drukke week..

Avond4daagse

Volgende week staan er verschillende activiteiten voor de groep op het programma. Allereerst is het natuurlijk avond4daagse. De kinderen krijgen dit jaar een nieuw shirt van de Julianaschool. Ook dit jaar hebben we elke dag weer een ander thema:

Maandag - Raar met je haar

Dinsdag - Ik hou van Holland

Woensdag - Op een onbewoond eiland

Donderdag - Rood!

De 10 kilometer vertrekt om 18.00 uur (melden bij juf Kim) en de 5 kilometer om 18.05 uur (melden bij juf Marieke of juf Tessa) vanaf de Julianaschool Groeneweg. Zorg dat je op tijd bent!

Skateclinic

Maandag hebben we een skateclinic. Deze wordt georganiseerd door Sportservice Schagen en is speciaal voor de groepen 6 uit Schagen. We zijn om 14.00 uur weer op school.

Musical Jungle Book

Woensdag zijn wij uitgenodigd om te komen kijken naar de musical van het Regius. De kinderen van Havo/Vwo Accent hebben de musical Jungle Book gemaakt. Super leuk!

 

 

 

23/05/2017 - Wij worden groot!

Over iets meer dan 8 weken is het alweer zomervakantie. Wij worden dus al bijna groep 7! Het valt ons op dat er in groep 6 in vergelijking met andere bovenbouwklassen elke dag veel ouders mee de klas in komen. Heel gezellig natuurlijk, maar we worden nu toch ook echt groot. Als er iets belangrijks is of als u mij (Kim) nodig heeft, kunt u gerust even naar boven komen. Verder willen we gaan proberen dat de kinderen zoveel mogelijk zelf gaan regelen. Een bezoekje aan de tandarts/dokter/etc. kunnen ze echt zelf al wel doorgeven. Het lijkt me goed om hier in elk geval de laatste weken alvast even mee te oefenen!

18/05/2017 - Fidget spinners

Ineens is hij er, de fidget spinner! Een nieuwe rage, ook bij ons op school en in de klas. Hij is bedacht zodat kinderen zich beter kunnen concentreren. Hierover zijn de meningen verdeeld, ook bij de echte onderzoekers. Maarrrrr... ze zijn toch ook wel erg leuk! Vandaag hebben we een tekst gelezen over de fidget spinner met nieuwsbegrip. Ook hebben we een filmpje gezien waarin er allemaal gave trucs worden gedaan. Morgen gaan we er iets heel anders mee proberen. De kinderen mogen hun fidget spinner mee naar school nemen en eerst gaan we hier een rekenspel mee doen! Daarna gaan we eens even kijken of we zelf nog meer manieren kunnen bedenken om een rekenspel met deze fidget spinners te spelen.

15/05/2017 - Ik ga op reis en neem mee...

Vandaag zijn we begonnen met ons reisdagboek. Voordat je op vakantie gaat, moet je natuurlijk eerst bedenken waar je naartoe wilt. Juf heeft voor de start van dit thema ook een aantal spullen meegenomen en deze uitgestald voor het raam. Aan de hand van deze spullen hebben we bedacht naar watvoor een soort land of vakantie juf toe wilde. Door de zwembroek, handdoek, teenslippers, zonnebril en zonnebrand zagen we dat het er wel mooi weer moest zijn. Ook zagen we een panda, zou dit betekenen dat er wilde dieren te vinden zijn? Er was een surfplank, dus misschien naar de kust? Ook de koffer gaf ons informatie, want dan zal juf wel met het vliegtuig gaan. Zo hebben we daarna ook kunnen nadenken wat we zelf willen. Wat wil ik? En wat neem ik dan dus mee in mijn koffer? Dit hebben we vervolgens getekend. Het begin van ons reisdagboek is nu gemaakt. Allemaal zijn we begonnen met de zin: "Wat ben ik toe aan vakantie! Maar waar ga ik heen? Ik wil..." Sommige kinderen hebben vandaag al een besluit kunnen nemen, maar een aantal kinderen nog niet.

11/05/2017 - Sportdag!

Dinsdag 23 mei hebben we sportdag! De hele dag zullen we allemaal sportieve spelletjes doen met de groepen 3 t/m 7. We beginnen om 8.30 uur en zijn om 14.00 uur klaar. De kinderen moeten deze dag dus in sportkleding naar school komen. Houdt u rekening met het weer? Voor deze dag is groep 6 op zoek naar drie begeleiders! Wie komt ons helpen op deze sportieve dag?

10/05/2017 - Circuit

Gisteren hebben we voor de eerste keer een circuit gedaan. De kinderen gingen in viertallen aan de slag met 8 verschillende activiteiten. Elk groepje deed dus iets anders, maar we zorgen ervoor dat over vier weken iedereen alles een keer gedaan heeft. Zo hebben Jos, Anna, Sid en Koen een nieuwsronde voorbereid. Dit houdt in dat zij op zoek zijn gegaan naar een interessant/leuk/grappig nieuwsitem en dit hebben voorbereid. Dit nieuwtje presenteren zij vrijdag aan de klas! Ook heeft er een groepje geoefend op Bloon (hiermee kunnen we de woorden van spelling goed oefenen) en zijn er kinderen bezig geweest met het bouwen van een vakantieverblijf met kapla. De kinderen kunnen u hier vast meer over vertellen. Hier gaan we de komende weken dus nog even mee door.

10/05/2017 - Kanjers!

Vandaag hebben Bink, Thijs, Thijs, Sid, Pim, Senna, Jos, Koen, Naud, Dirk, Teun en Dylan de districtfinales gespeeld in Hoorn. Er werden drie wedstrijden gevoetbald, waarvan twee gewonnen. Super knap! De laatste wedstrijd kwamen de jongens zelf 3-0 achter, maar wonnen zij uiteindelijk met 3-5. Hierdoor werden zij tweede in de poule. Wat een mooie aanvallen hebben we gezien en wat een super spel met elkaar! Er waren gelukkig veel supporters mee en ook hadden Kaya en Anna het spandoek van de klas meegenomen om de jongens aan te moedigen.

De foto's van vanmiddag kunt u bekijken via deze link: http://obsjulianaschool.nl/leerling/media?474

01/05/2017 - Schoolvoetbalfinale!

Onze jongens zijn door naar de schoolvoetbalfinale op woensdag 10 mei. De finales worden gespeeld bij voetbalvereniging Zwaluwen '30 in Hoorn. Het zou leuk zijn als we de jongens met een grote groep komen aanmoedigen!

Lijkt het je leuk om mee te gaan? Geef dit dan even door! Wie weet kunnen er dan wel meer kinderen uit de groep komen kijken.

28/04/2017 - Nog één thema te gaan...

Mijn naam is Kim! Misschien heeft een aantal van jullie mij al wel eens gezien. Tot de kerstvakantie stond ik voor groep 5 hier op school. Ook heb ik bij deze groep, vorig jaar, een aantal keer ingevallen. Veel kinderen ken ik dus al wel beetje! Het is een beetje gek zo aan het eind van het jaar, nu nog even een nieuwe juf! Als u evengoed nog even kennis wilt maken of er is iets belangrijks, kom dan gerust even langs om een afspraak te maken. 

De vakantie is nog niet eens op de helft, maar ik wil toch alvast vertellen wat ons nieuwe thema wordt. Ons thema gaat Around the world heten. Elk kind gaat een reis maken naar een zelfgekozen land. Helaas natuurlijk niet echt.. maar we gaan het wel zo echt mogelijk laten lijken! De natuur en cultuur van het land komen natuurlijk aan bod, maar ook gaan we het hebben over reizen zelf. Ook zullen we veel met de engelse taal aan de slag gaan.

Heeft u een mooie reis gemaakt waar u over kunt vertellen? Misschien kent u iemand die werkt bij bijvoorbeeld een reisbureau? Kunt u een Engelse/Duitse/Franse les geven? Of is er een andere manier waarop u zou kunnen/willen helpen dit thema... laat het maar weten! Heel graag!

06/04/2017 - Afscheid juf Corry en juf Nathalie

De weken vliegen voorbij in groep 6! Wat zijn we toch aan het genieten van deze heerlijke groep! Voor zowel juf Corry als juf Nathalie begint het afscheid met de groep aan te komen. Juf Corry zal op woensdag 12 april haar laatste dag werken voor groep 6. Dan neemt zij afscheid. In de week voor de meivakantie werkt juf Nathalie de hele week (behalve 2de paasdag natuurlijk). Juf Nathalie zal op vrijdag 21 april afscheid gaan nemen van de groep. Eerst hebben we nog de afsluiting van het thema op donderdagavond 20 april, dus dat ruimen we even op vrijdagochtend. Erna maken we er met zijn allen nog 1x een feestje van! Op vrijdag 21 april gaan wij met elkaar een 'Ik hou van Holland spel' doen waar de meiden tegen de jongens zullen gaan strijden. Ook is het die dag de Koningsspelen, dus we gaan er een leuke dag van maken! Alle kinderen mogen verkleed in oranje/rood/wit/blauw op school komen. De kinderen mogen natuurlijk ook verkleed komen als iemand van het Koningshuis. We maken er nog een laatste gezellige dag van met elkaar! Na de meivakantie zal juf Kim de hele week voor groep 6 staan. 

06/04/2017 - Door naar de volgende ronde!

Wat was het een spannend voetbaltoernooi dit schooljaar weer. De jongens van groep 6 hadden alle wedstrijden in de middag gewonnen en mochten weer door naar de finale op vrijdag 24 maart. Ook daar lieten ze een goede samenwerking met elkaar zien wat ervoor zorgde dat ze mochten gaan strijden voor de eerste of tweede plek. Groep 6 moest tegen de Torenven, waar ze vorig jaar ook al tegen speelde. Het bleef na een heel spannende strijd 0-0! Helaas moesten penalty's gaan uitmaken wie zou gaan winnen. Na een zeer spannende penalty ronde, won toch de Torenven. Helaas! Maar wat speelden de jongens leuk samen en wat sportief! Nu hebben de jongens toch te horen gekregen dat ze door mogen naar de district finale in Hoorn! Joepie! Dik verdiend! Op woensdag 10 mei moeten de jongens verder spelen in Hoorn. De speeltijden zijn nog niet bekend. Komt u allemaal weer kijken?

Foto's schoolvoetbaltoernooi

02/04/2017 - Gezocht ouders voor luizencontrole

Bij ons op school wordt door een groepje ouders na iedere vakantie alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd. We zijn daar enorm blij mee! Maar de laatste tijd is de klus echt te groot voor deze zo genoemde "luizenmoeders". Veelal zijn ze de hele ochtend bezig en redden ze het vaak dan nog niet....Nu willen we in iedere groep 2 "luizenouders". Door de hele school heen zorgen leerkrachten dat dit per groep lukt. We willen dan dat 2 groepen gaan samenwerken, wij gaan dat doen met groep 4/5. Samen zijn er dan 4 personen die met hulp van de luizengroep die nu al bezig is, maar 2 klassen controleert! Zo zijn we vlot klaar! Wie wil ons helpen??? Geef je op bij de groepsleerkracht!

21/03/2017 - Excursie bollenboer

Op donderdag 9 maart zijn we met de klas naar een bollenboer geweest. De oom van Jos en Teun heeft een heel mooi bedrijf in Petten. We kregen daar een rondleiding door het hele bedrijf. wat was het groot! De koelruimtes voor de bollen vonden we heel interessant! Na de rondleiding gingen we naar boven. daar stond lekker limonade en koffie en thee klaar. We mochten nog allemaal vragen stellen. De kinderen hadden in groepjes vragen voorbereidt en stelden de vragen. Dat was erg interessant! Hij vertelde ons dat tulpenbollen eetbaar zijn, want een bakker in Callantsoog verkoopt tulpenbrood. Daarna kregen we allemaal een potje met bollen mee. De moeder van Kim en Sophie hebben nog voor de klas tulpenbrood gehaald! Dan konden we in de klas proeven! De meningen over het brood was verdeeld maar de meeste kinderen vonden het erg lekker. Wat een leuke dag was dit! Alle ouders enorm bedankt voor het meegaan en uiteraard een heel groot bedankje voor de oom van Jos en Teun!

21/03/2017 - Oranje boven!

De eerste twee weken hebben we onderzoek gedaan naar bloembollen. We hebben verschillende soorten onderzoek gedaan. De kinderen hebben mooie dingen gemaakt om de informatie te delen in het museum. Het museum wordt echt hartstikke mooi!

Nu zijn we bezig met het Koningshuis. De kinderen kregen foto's van mensen uit het koningshuis en moesten de juiste naam erbij zoeken. Dat was soms nog best lastig! We hebben nagedacht wat we al weten over dit onderwerp en wat we nog willen weten. Er zijn mooie vragen die van de kinderen komen. We duiken steeds verder onze geschiedenis in, waar we van de ene naar de andere verbazing gaan. Want wisten jullie dat onze eerste koning het Noord-Hollands kanaal heeft laten uitgraven en dat dit 5 jaar duurde omdat alles met de schep moest? Wisten jullie dat Anna Paulowna een prinses was? En dat Nederland een republiek is geweest? Wisten jullie dat Willem van Oranje zo heet omdat hij het  prinsdom Orange (klein plaatsje in Frankrijk) kreeg nadat zijn neef overleden was? Kortom allemaal bijzondere/gekke/leuke/interessante weetjes over het Koningshuis! De kinderen zijn erg betrokken en gedreven op zoek naar antwoorden!

21/03/2017 - Schoolvoetbal deel 2

Afgelopen woensdag 15 maart hebben de jongens en meiden meegedaan met het schoolvoetbaltoernooi. Iedereen heeft een heel leuke dag gehad! De meiden hebben spannende wedstrijden gehouden. Het was elke keer net een punt verschil met de tegenpartij. De meiden zijn tweede geworden! De vader van Kaya was een supercoach! Heel erg bedankt!!

Milo en Zylvanio speelden mee met groep 5. Ze hebben het goed gedaan! Zelfs een wedstrijd gewonnen met 16-0! Helaas niet genoeg voor de finale, maar ze hebben veel plezier gehad.

De jongens van groep 6 hebben alle wedstrijden gewonnen! Wat een prestatie! Zij mogen komende vrijdag de finale gaan spelen. Komt dat zien! Het speelschema zal binnenkort op onderstaande site te zien zijn. Dit zal na de volgende voorronde zijn as woensdag 22 maart.

Speelschema finale vrijdag 24 maart

Voor de foto's klik op deze link

08/03/2017 - Schoolvoetbaltoernooi

Vandaag was er een speciale meidenclinic georganiseerd bij VV Schagen. Komende woensdagmiddag 15 maart zullen er een aantal meiden van groep 6 meedoen met het schoolvoetbaltoernooi. Tijdens deze clinic kregen de meiden voetbaltraining. Bijna het hele team deed vanmiddag mee met de meidenclinic. Super hoor meiden! De meiden hebben veel zin in het toernooi! 

Ook veel jongens uit de groep gaan meedoen met het toernooi. Groep 5 hadden jongens tekort en Zylvanio en Milo waren zo super om met hun mee te doen. De jongens van groep 6 en groep 5 spelen hun voorronde op woensdagmiddag 15 maart. Hieronder staat de link voor het speelschema. Klik op speelschema, vervolgens op J7O poule indeling. Groep 6 is Julianaschool 1 en groep 5 is Julianaschool 2 (voor Zylvanio en Milo). De vader van Jos en Teun is de coach voor het team van groep 6.

Hieronder dezelfde link van het speelschema voor de meiden op woensdag 15 maart. Klik op speelschema, vervolgens op M7O poule indeling en dan op 15 maart. De eerste wedstrijd is om 14.55 uur op veld A2. De vader van Kaya is de coach voor onze meidenteam. 

https://schoolvoetbalschagen.nl/index.html

 

08/03/2017 - Bronnenonderzoek, praktijkonderzoek en experimenteren!

De afgelopen 2 weken zijn we ons gaan verdiepen in de bloembollen. Iedereen kreeg een bol en begon de bloembol te onderzoeken. Daar kwamen een hoop vragen uit! We hebben deze vragen met elkaar gesorteerd in 5 groepen; de groei van de bol, de geschiedenis van de bol, het verbouwen van bloembollen, soorten bloembollen en de eetbaarheid van bloembollen. Elke groep in de klas mocht een grote onderzoeksvraag kiezen en deze vraag gaan onderzoeken. In elk groepje werd een groepsleider aangewezen door de groep die het groepje zou gaan leiden in het onderzoek. Samen met de directeuren Anna en Teun hebben we overlegd wat belangrijk is voor het museum en hebben we tips uitgewisseld hoe de groepsleiders hun groepje het best kan (bege)leiden. De groepsleiders zijn heel goed bezig geweest! Het is niet altijd makkelijk voor ze, want tijdens onderzoek en samenwerking kan je ook op problemen stuiten. Een leerzame periode! 

Met de groep hebben we het onderzoeksproces stap voor stap doorgenomen. Met elkaar hebben we kleine vragen bedacht die de grote onderzoeksvraag kan beantwoorden. In elke groep stimuleren we de verschillende soorten onderzoek. Er zijn mooie onderzoeken gestart! Zo zijn kinderen in bronnen aan het onderzoeken en informatie aan het verzamelen. Ook is elk groepje begonnen met experimenteren. De groep die de groei onderzoekt heeft een prachtig experiment met 2 bloembollen. We hebben gelezen dat planten en bloemen groeien door fotosynthese. Wat het groepje nu aan het onderzoeken is of de bol beter groeit in natuurlijk licht of gemaakt licht. We zijn benieuwd! Het groepje wat de eetbaarheid onderzoekt heeft al bloembollenijsjes gemaakt. Maar nu hebben we van Kim gehoord dat de bollen in gif worden gedoopt. En Bink en Sammy hebben in een bron ontdekt dat het misschien schadelijk voor ons mensen kan zijn dat boeren hun land spuiten met gif. Maar hoe zit dat dan met de mensen in de WOII die bollen aten? Mooi onderzoek! Het groepje over de soorten bollen is een prachtig experiment aan het uitvoeren met tulpen kleuren. Wij zouden zeggen een kijkje waard in de klas!!

Onze Jos en Teun hebben ervoor gezorgd dat we praktijkonderzoek gaan doen op donderdag 9 maart. Dan bezoeken we hun oom die een echte bollenboer is! Ze hebben zelf het telefoonnummer geregeld en gebeld. Wat super! Elk groepje heeft nagedacht wat ze nou zouden willen weten op deze dag en dit opgeschreven. Deze vragen nemen we natuurlijk mee! Ook de camera's gaan met ons mee om alles vast te leggen voor ons museum. We hebben er zin in!

Met trots zien we de kinderen groeien in de verschillende manieren van onderzoek!

Klik hier voor foto's

02/03/2017 - Experimenteren met camera's!

We hebben voor de school een aantal camera's aangeschaft voor dit thema (en voor in de toekomst uiteraard). Eerst hebben we in de klas een gesprekje gehouden over foto's en filmpjes maken. Welke kinderen maken wel eens foto's of filmpjes? De antwoorden liepen uiteen van kinderen die hier nooit iets mee doen tot kinderen die al een eigen youtube kanaal hebben. In kleine groepjes gingen we de nieuwe camera's uitproberen. Wat kunnen we er allemaal mee? Hoe werkt een camera? Zijn er verschillende menu's? Kun je een zwart/wit foto nemen? Ons doel is om uiteindelijk een museum te maken met foto's en filmpjes, dus moeten we wel weten hoe een camera werkt en wat we willen voor ons museum. Het was een supermiddag! De kinderen hadden al snel de camera's door en de eerste foto's en filmpjes werden gemaakt. Vooral filmpjes maken trekt de aandacht bij ons. Via Klokhuis konden we zien hoe je een stopmotion filmpje kan maken. De kinderen waren gelijk enthousiast! Lissa, Jos en Teun kwamen de volgende dag al met een stopmotion filmpje die ze thuis hadden gemaakt. Wat super! Nu gaan we bedenken hoe we deze kennis kunnen inzetten voor ons museum. Wordt vervolgd!

Klik hier voor de foto's!

02/03/2017 - Zoek de leerkracht!

In de hal hangen kinderfoto's van de leerkrachten van de Julianaschool. Dat viel natuurlijk gelijk op! Afgelopen maandag gingen we kijken welke juf of meester bij welke foto hoorde. Pfff dat was even moeilijk! De kinderen zagen vooral veel jongetjes...tsja er is toch echt maar 1 kinderfoto van meester Roel! Het was een leuke startactiviteit!

27/02/2017 - Nieuw thema: Ik hou van Holland!

Vandaag zijn we begonnen met het schoolbreed thema 'Beelden zeggen meer dan duizend woorden'. Een thema wat te maken heeft met fotografie en film. Elke klas richt zich op een bepaald thema. Groep 6 gaat zich richten op...Nederland! We zijn een klein landje, maar we staan bekend om vele speciale dingen. Zoals ons Koningshuis met natuurlijk Koningsdag. En de bloembollen in onze omgeving trekken vele toeristen aan. Deze dieren zien wij heel regelmatig: koeien! Waar we onze zuivelproducten mee kunnen maken. Kortom, we zijn bijna beroemd! De kinderen in groep 6 worden echte museummakers. Want zo'n prachtig land heeft een mooi museum nodig! De kinderen krijgen rollen verdeeld in het museum die we rouleren. Alleen de 2 directeuren blijven hetzelfde. Anna en Teun zijn onze directeuren geworden na hun speech en stemming van de klas. Aan het einde van dit thema hebben we een echt museum met elkaar gemaakt met mooie foto's, filmpjes, informatie en spelletjes die je kunt doen.

Mochten er ouders zijn met connecties bij bijvoorbeeld bollenboeren of zuivelindustrie dan horen wij dit graag! We willen graag op excursie. Of misschien heeft u andere leuke ideeen, die zijn uiteraard zeer welkom!

14/02/2017 - Afsluiting thema

Deze periode sluiten we alle thema's binnen de school af. De kinderen gaan donderdagmiddag in gemengde groepjes (uit elke groep 1 leerling van gr1 t/m8) langs alle klassen. De leerling uit de klas waar ze langs gaan is expert en vertelt aan de andere kinderen wat hij/zij heeft gedaan/gemaakt/geleerd over het afgelopen thema. Jammer dat het alweer voorbij is! Maar we hebben genoten van dit thema. In de klas zien we nu ook meer leesplezier voor boeken.

14/02/2017 - Grafieken!

In groep 6 zijn we met rekenen bezig geweest met grafieken. Voor veel kinderen nog een lastig begrip. Wanneer gebruik je nu een grafiek? Hoe werkt een grafiek eigenlijk? Dus tijd om dit in de praktijk te brengen! We hebben in de klas tweetallen gevormd. Elk tweetal voerde eerst een onderzoekje uit waarbij ze gegevens verzamelden. Een onderzoekje wat past bij het thema. Zo zijn er groepjes die onderzochten welk Roald Dahl boek favoriet is in de klas of welke schrijver de kinderen in groep 6 het leukst vinden. Vervolgens controleerden de kinderen de gegevens. De kinderen maakten van deze gegevens een staafgrafiek met potlood en liniaal. Een heel precies werkje, wat lastig is. Ook de waarde bepalen was voor sommigen lastig. Maar na oefenen en uitproberen zijn er mooie grafieken gemaakt! Nu is het voor iedereen een duidelijk begrip!

14/02/2017 - Dromen en trollekloppers

De kinderen hebben allemaal net als in het boek de GVR van Roald Dahl een droom gemaakt. Met verf mochten de kinderen mengen en dromen maken. Maar er bestaan helaas niet alleen maar dromen, ook nachtmerries (trollekloppers in het boek genoemd) zijn er. Vervolgens gingen de kinderen hun droom uitwerken als tekst. We hebben hierbij een schrijflijstje gebruikt en goed nagedacht over de tekstopbouw. Vervolgens de tekst uittypen op de computer en erna zelf teruglezen en foutjes verbeteren. We hebben hier veel van geleerd! Voor sommige kinderen kon het schrijven wel eindeloos doorgaan en andere kinderen vonden het lastig om goede zinnen te maken en te denken om een goed begin, midden en eind van een verhaal. Deze week hebben we elkaars teksten gelezen en de tekst met tips en tops voorzien. Ook gingen de kinderen zelf kritisch kijken naar hun eigen tekst met behulp van een criterialijstje (checklist). De kinderen zagen nu mooi wat ze goed vonden aan hun tekst en wat ze lastig vonden. Dat wordt gelijk een nieuw doel voor het volgende thema. Bij de teksten zijn de puntjes nu op de i gezet! We zijn enorm trots op de groep!

02/02/2017 - Afscheid juf Tine en juf Sibille

Afgelopen dinsdag hebben wij als school helaas afscheid moeten nemen van juf Tine en juf Sibille. Beide juffen gaan met pensioen. De juffen wilden van elke klas nog persoonlijk afscheid nemen. Groep 6 had een lied geschreven op de melodie van het lied 'Op een onbewoond eiland". Juf Tine en juf Sibille waren helemaal ontroerd. Ook hadden de kinderen bloemen meegenomen en kregen beide juffen een mooi versierde vaas met bloemen. Het was een mooi afscheid. Juf Tine en juf Sibille trakteerden ons allemaal nog op een ijsje.

Klik hier voor foto's

11/01/2017 - Schoolvoetbal 15/22 maart 2017

Ook dit schooljaar is er weer schoolvoetbal. De voorrondes zullen zijn op woensdag 15 maart of woensdag 22 maart (speelschema's zijn nog niet bekend). De finale is op vrijdag 24 maart. Groep 6 heeft vorig schooljaar ook lekker meegedaan. De jongens hebben al een team en dit team is ook al opgegeven door de vader van Jos en Teun.

De vader van Kaya zou graag het meidenteam willen coachen. Nu zijn er een aantal meiden die al hebben aangegeven om mee te willen doen. Maar we hebben voor een team nog wat meer meiden nodig. Als er meiden zijn die mee willen doen, geef het dan aan! Voor de meiden is er ook een speciale meidenclinic op 8 maart. Hier kunnen de meiden zich zelf opgeven via de website. Via onderstaande link kunnen zij zich inschrijven. Wees er snel bij, want de clinic zat vorig jaar snel vol!

Informatie over schoolvoetbal

Aanmelding meidenclinic 8 maart

11/01/2017 - Van flitspoppers tot snoskommers!

Allereerst iedereen de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar! We zijn deze week weer begonnen met nieuwe energie. Het nieuwe thema is ook al weer lekker van start gegaan. Toch blikken we samen regelmatig terug naar de kerstmusical. Wat hebben we toch genoten! Louise had foto's meegenomen die haar vader had afgedrukt. Wat ontzettend leuk om terug te zien! We hebben ze op onze gang opgehangen. Komt dat zien! We hebben het al meerdere keren gezegd, maar nogmaals alle ouders die mee hebben geholpen en zo'n mooie betrokkenheid hebben laten zien...ONTZETTEND bedankt! Zonder jullie inzet was dit niet zo gelukt. 

Maar nu het nieuwe thema.... De kinderen kregen afgelopen maandag de naam van het nieuwe thema op een blaadje. 'Dit is het nieuwe thema jongens!'. De kinderen keken op het blad en zagen gelijk dat het een puzzel was. Alle letters waren door elkaar! 's Middags gingen de kinderen in twee- of drietallen puzzelen. Wat zou het nieuwe thema toch zijn? Na een aantal tips kwam het groepje van Fenne, Sophie en Lissa erachter: 'Van flitspoppers tot snoskommers!'. Bij veel kinderen herkenning uit het boek De GVR, maar ook veel kinderen met een frons. Flitspoppers? Snoskommers? Wat is dit? De andere kinderen legden uit wat het is en zo kwamen de kinderen er samen achter dat dit thema gaat over.... Roald Dahl! Een van de beroemdste kinderboekenschrijvers. Helaas al overleden, maar nu nog steeds enorm populair. Waarom zijn de boeken nu nog steeds populair?  Hoe schrijf je een goed verhaal? De kinderen worden zelf echte schrijvers! We gaan dit thema de boeken onderzoeken van Roald Dahl en ons bezig houden met schrijven. Hoe maak je een goed verhaal? Hoe bedenk je een goed verhaal? Welke opbouw heeft een verhaal? Welke leestekens gebruik je? De kinderen waren gelijk enthousiast! Voor dit thema hebben we ook een aantal nieuwe leesboeken aangeschaft voor de klas, allemaal natuurlijk van Raold Dahl. De kinderen wilden de boeken gelijk lezen! Onze favoriete boek om voor te lezen is op dit moment wel Gruwelijke rijmen. We liggen elke pauze wel in een deuk. Knap van Roald Dahl! In de klas hebben we van ons prikbord een echte Roald Dahl wand gemaakt. Hier prikken we al onze informatie op die we kunnen vinden over Roald Dahl, zijn boeken en hoe je een schrijver wordt met de schrijftips. 

Als er ouders zijn die zelf schrijven of misschien iemand kent die schrijver is of veel schrijft, dan houdt groep 6 zich aanbevolen! Het zou leuk wezen om iemand op bezoek te hebben die ons bijvoorbeeld schrijftips kan geven of erover kan vertellen. Laat het ons weten!

11/01/2017 - Tutorlezen met groep 3

Tiedo kwam een aantal weken geleden naar mij toe. 'Juf, toen ik in groep 3 zat, ging ik tutorlezen met groep 6. Gaan wij dit nu ook doen met de kinderen uit groep 3?'. Een hele mooie vraag Tiedo! Samen met de klas hebben we het erover gehad. Wat vinden jullie? De kinderen waren gelijk enthousiast! Op donderdagmorgen lezen de kinderen van groep 6 samen met de kinderen van groep 3. Dit was vooral in het begin niet altijd makkelijk. Vooral het juiste tempo vinden van het eerst voordoen/voorlezen was even wennen. En ook gelijk een leuk besef van de kinderen van groep 6: 'Zo heb ik ook ooit gelezen juf!'. Sommige kinderen uit de klas hebben hier echt talent voor. Zoals onze Benthe die gelijk zorgde voor een veilige sfeer. 'Je mag fouten maken hoor, is niet erg!'. En Benthe maakte briefjes met woorden die haar leesmaatje lastig vond. Mooi om te zien, hoe de kinderen samenwerken met groep 3!

Bekijk hier de foto's

19/12/2016 - Schaatsen vrijdag 23 december

Aankomende vrijdag 23 december zal groep 6 samen met groep 7 en 8 gaan schaatsen. Bij de schaatsbaan zijn schaatsen aanwezig, maar de kinderen mogen ook zelf schaatsen meenemen. Noren mogen niet gebruikt worden. Handschoenen zijn op de schaatsbaan verplicht. 

19/12/2016 - Kerstmarkt een groot succes!

Afgelopen vrijdag heeft groep 6 een fantastische kerstmarkt georganiseerd. Het doel van deze markt was om geld op te halen voor onze kerstmusical. We hebben als groep nog een aantal wensen zoals het aanschaffen van pruiken. Maar hiervoor hebben we natuurlijk wel geld nodig. De groep kwam met dit ontzettend leuke idee. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en de markt was dan ook een groot succes! We hebben veel geld opgehaald, bij elkaar 201,10 euro!!! En dat is al met de kosten er vanaf! Een mooie samenwerking van deze super groep!

Bekijk hier de foto's

 

 

 

19/12/2016 - Uitvoering(en) kerstmusical

Op woensdag 21 december zal groep 6 2x de musical gaan opvoeren voor de school. In de ochtend van 10.00-11.00 uur voor de onderbouw en van 12.30-13.30 uur voor de bovenbouw. Voor ons een spannende dag! We hebben er veel zin in.

Op donderdagavond 22 december voeren wij de musical op voor alle ouders van 18.00-19.00 uur. Omdat wij moeten denken om de veiligheid in de zaal, kunnen er op deze avond van alle kinderen 2 fans komen kijken en niet meer. Ook hebben we op deze avond ivm de kerstdiners in andere klassen ook maar zoveel stoelen voor dit aantal. Nu begrijpen we dat de kinderen misschien meerdere fans hebben die de voorstelling zou willen zien of dat er misschien ouders zijn die op deze avond niet kunnen. Dan kunnen zij aansluiting bij een voorstelling op de woensdag (ochtend of middag). 

Komende woensdag weten we pas met alle ouders van de schmink en haar hoelang het schminken gaat duren. Dan kunnen wij pas een tijd aangeven hoelaat de kinderen uiterlijk op school moeten zijn. Hier zullen verschillen in kunnen zitten omdat de ene speler veel werk heeft met schmink dan de ander. Dit hoort u woensdag van ons.

We hopen u allemaal donderdag te zien! Tot dan!

07/12/2016 - Kerstontbijt

Op donderdagavond 22 december zullen wij de kerstmusical opvoeren voor de ouders. Hierdoor heeft groep 6 geen kerstdiner, maar op deze dag een kerstontbijt. Alle kinderen nemen iets mee naar het kerstontbijt. Op de deur van de klas zal een lijst komen te hangen waarop de gerechtjes geschreven kunnen worden die de kinderen meenemen. Hierdoor kunt u ook gelijk zien wat al meegenomen wordt en wat nog nodig is. U kunt denken aan verschillende broodjes, beleg, kerststol, appelflappen, kerstkoekjes etc.

07/12/2016 - Musical update

Jaaaa het script is klaar en de rollen zijn verdeeld! Nu zijn we echt lekker met elkaar aan het oefenen. De teksten worden geoefend en de dansjes bedacht. Maarja...het script is klaar...maar wat nu? Er zijn nog veel meer dingen wat we moeten regelen! Met elkaar gingen we in gesprek. wat hebben we allemaal nodig en wat moeten we regelen voor de kerstmusical. Er werden echt mooie dingen bedacht zoals het decor, licht en geluid, haar en schmink. Maar ook financieel. Hoe gaan we bepaalde uitgaven nou doen zonder geld? Hoe komen we aan geld? De kinderen zijn in werkgroepjes met elkaar aan de slag gegaan met een plan van aanpak. Dat is nog best lastig, want je moet kleine stapjes nemen. Regelmatig gaan we vergaderen en verder plannen maken. Wat een mooi enthousiaste groep is dit toch! Het wordt echt een prachtige musical! Veel ouders willen gelukkig helpen en dat is ontzettend fijn! 

07/12/2016 - Onze juf is zwanger!

Dat was toch even een verrassing voor de kinderen! Eerst deed ik galgje met de kinderen. Waar als eerste de zin: 'Ik heb een geheim' uit kwam. Daarna kwam een tweede zin: 'Ik ben zwanger'. Het kwartje moest bij de kinderen even vallen, maar toen barstte het gejuich en gejoel. Het spannende voor de groep was, dat zij dit eerder wisten dan de andere juffen! Alleen meester Roel en de groep wist nu dit geheim. Ik heb de letters van de zin: Onze juf is zwanger uitgeprint en gegeven aan de kinderen. Of de kinderen mee wilden helpen om het geheim nu eindelijk te vertellen aan de andere juffen. Nou dat wilden ze dolgraag! 1 voor 1 werden de andere juffen 'gelokt' naar de klas met een smoesje. En als de juf binnen was, telden we tot 3 en toverden de kinderen de letters tevoorschijn. Het was enorm leuk om dit te doen samen met de kinderen. Erna kreeg ik allemaal lieve tekeningen en knutsels van de klas. Wat onzettend lief! 

Met rekenen hebben we het over grafieken. Tsja, hoe kun je dit nu beter oefenen dan met echte gegevens? De kinderen hebben nu grafieken gemaakt om mijn zwangerschap bij te houden. Grafieken over onder andere de groei van de baby, mijn gewicht en mijn buikomvang. 

07/12/2016 - Boardingvoetbal!

Een grote groep kinderen uit groep 6 hebben meegedaan aan het boardingvoetbaltoernooi. Er zijn 2 teams gemaakt. De kinderen hebben goed gespeeld! Helaas moesten de kinderen ook spelen tegen kinderen uit de groepen 7 en 8 en dat was toch lastig. Ook moesten de kinderen 1x tegen strijden, wat een spannende wedstrijd was. De kinderen hebben een leuke middag met elkaar gehad! Zelf kon ik er helaas niet bijzijn ivm een bhv cursus, maar gelukkig waren er een aantal topouders die de twee teams hebben begeleid en aangemoedigd. Super!

08/11/2016 - Toneelaanwijzingen, scenes, liedjes, tekst...oftewel het script!

Met de klas maken we zelf de kerstmusical. In de klas hebben we het deze periode ook over de verschillende geloven en dit willen we graag in de musical verwerken. De kinderen hebben nagedacht over waar de musical over moet gaan. Ze hebben eerst allemaal zelf een verhaal bedacht en vervolgens hebben we dit gedeeld in de klas. Van 8 kinderen vonden we de verhalen echt heel leuk. Dit zijn Fenne, Louise, Femke, Mikalai, Lissa, Tiedo, Anna en Zoe M. Deze 8 kinderen hebben hun verhalen samengevoegd tot 1 verhaal. Met elkaar zijn ze nu het script voor de musical aan het schrijven. Dit is lastiger dan ze dachten. Regelmatig wordt er vergaderd met elkaar. De samenwerking gaat echt heel goed! Het script wordt heel mooi. Als het script klaar is dan kan iedereen kijken wat hij of zij voor rol zou willen hebben en gaan we audities houden. Heel spannend allemaal!

08/11/2016 - Zuiderzeemuseum!

Vorige week maandag zijn we met groep 6 naar het Zuiderzeemuseum geweest. We gingen met de Museumbus. Dat vonden we allemaal heel speciaal! In het Zuiderzeemuseum werden we in 2 groepen verdeeld. De ene groep ging met een mevrouw mee naar het kerkje in het museum. Wat zagen we daar? Er zat een zwerver op de grond bij het kerkje. Hij vroeg of we eten voor hem hadden. Onze Milo gaf hem gelijk een pakje crackers. Vervolgens gingen we binnen in het kerkje zitten. Daar vertelde de mevrouw ons waarom we Sint Maarten vieren. Sint Maarten was vroeger een ridder. Toen hij aankwam bij een stad zag hij bedelaars. Hij gaf een bedelaar de helft van zijn mantel. In een visioen werd hem verteld dat hij geen ridder meer moest zijn, maar de arme mensen moest gaan helpen. En dat deed hij. Op 11 november is Sint Maarten begraven. In deze tijd van de Middeleeuwen was ook het oogstfeest. Al het eten werd verzameled van het land en nog 1 keer vierden de mensen groot feest, voordat het winter zou worden en iedereen zuinig aan moest doen. De kinderen mochten op dit feest langs de deuren met suikerbieten en zij vroegen om eten. Daarom gaan we nu langs de deuren op 11 november. Tijdens dit verhaal werd de zwever naar binnen gevraagd. Wat vonden we dit spannend! Hij vertelde over zijn leven. Uiteindelijk bleek het niet waar te zijn, we geloofden het allemaal echt! In drietallen mochten we een toneelstukje maken over een zwerver en 2 voorbijgangers. De kinderen moesten nadenken wat ze zouden doen als ze een zwerver zagen, bijvoorbeeld eten geven, geld geven, adres geven voor opvang. Erna gingen we lampionnen maken van suikerbieten. Ze zijn ontzettend leuk geworden! Wat een mooie dag was dit!

Hieronder de link van de foto's:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?384

 

25/10/2016 - Maandag 31 oktober: naar Zuiderzeemuseum!

Op maandag 31 oktober zullen wij met de klas naar het Zuiderzeemuseum gaan. Op deze dag komen wij te weten waarom we nou Sint Maarten vieren. Wie was Sint Maarten? En waarom gaan we met lichtjes langs de deuren? Ook zullen we van suikerbieten een lampion gaan maken. Dat belooft een leuke dag te worden! We worden maandag om 08.30 uur opgehaald door een bus. En we zullen rond 13.00 uur weer op school zijn. Wilt u ervoor zorgen dat uw kind een compleet lunchpakket mee heeft en een tussendoortje? Ook een tas om de lampion in te doen zou handig wezen. Alvast bedankt!

25/10/2016 - Start nieuw thema!

Afgelopen maandag zijn we gestart met ons nieuwe thema 'Licht uit, spot aan!'. In dit thema zullen wij met de groep een kerstmusical gaan maken. De kinderen bedenken zelf het verhaal en maken een script. Ook zullen de kinderen zelf het decor maken en helpen bij de techniek. Een spannende periode! We kregen als eerst Poopsie in de klas maandagmorgen! Wie was dat? En wat is ze gek gekleed? Juf Nathalie speelt op dit moment zelf in een musical en liet de rol zien aan de klas. Dit zorgde gelijk voor musicalkriebels bij de kinderen!

In deze periode vol feest, gaan we ook kijken naar waarom we deze feesten vieren. Waar vieren we 11 november? Waarom vieren we Kerst? Zijn er kinderen die dit anders doen? We zullen de verschillende geloven in de wereld gaan onderzoeken. We zijn een openbare school, waar iedereen welkom is en dan is het goed om te weten wat elk geloof inhoudt. De geloven Christendom, Jodendom, Islam, Hindoeisme en Boeddhisme zijn de geloven waar we ons in zullen gaan verdiepen. Dit gaan we verwerken in onze musical. 

Met een klein groepje kinderen gaan we nu verder het verhaal uitwerken wat we samen tot nu toe hebben bedacht en gaan we starten met het script. We kunnen niet wachten totdat het klaar is, want dan kunnen de audities en repetities gaan beginnen!

Uiteraard kunnen we straks veel hulp gebruiken bij het maken van het decor, schmink en kleding. Alle hulp is welkom!

20/09/2016 - Schoolreis!

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn wij op schoolreis geweest. Ons thema is 'Expeditie Robinson', dus wilden we dit ook echt meemaken! De eerste dag hadden we prachtig mooi weer en gingen we naar het strand bij Callantsoog. Op het strand gingen we in 4 verschillende groepen, spelletjes doen. De klas is verdeeld in 4 kampen: kamp Noord (oranje), kamp Oost (blauw), kamp Zuid (geel) en kamp West (rood). Het waren allemaal echte expeditie spelletjes. Ook namen we lekker een duik in de zee waar we een zeehond zagen! Wat bijzonder en wat kwam hij dichtbij! Ook mooie krabben en zeesterren gevonden. Hierna gingen we naar de camping, tenten indelen en lekker spelen. De kinderen wilden ook wel eens echt vuur maken. De vader van Sophie had hier spullen voor mee genomen. Het lukte ons uiteindelijk echt! We kregen hier ook marshmallows bij, dat was erg lekker! De vader van Thijs had een echte pizzabakoven mee en maakten we 's avonds onze eigen pizza's! De oma van Zylvanio was speciaal gekomen om te helpen. De pizza's waren heerlijk! Na het eten hadden we Bonte Avond. De vader van Lousie had echte boxen mee en was samen met Zylvanio de dj van de avond. Heel erg leuk! Iedereen had een mooi optreden gedaan. De avond werd gepresenteerd door Koen, Fenne, Zoe M en Tessa. Ook was er een jury. Iedereen had zo goed zijn/haar best gedaan dat er voor iedereen prijs was. Als laatste nummer deden de ouders en de juf ook een lied van telekids waar iedereen lekker mee deed! Hierna konden de kinderen kiezen, want het was best laat geworden, of alvast lekker naar bed of nog een avondspel. Met een groep deden we levend stratego. Dit was heel spannend in het bos! Bij terugkomst stonden de broodjes met worst al lekker klaar. Heerlijk! De volgende dag gingen we opruimen en naar het zwembad in Den Helder. We hebben heerlijk gezwommen en gespeeld. Hier aten we nog een patatje met wat lekkers. Helaas was nu echt het schoolreisje voorbij. We gingen weer terug naar school. Wat hebben we heerlijke dagen met elkaar gehad!!

30/08/2016 - Informatie avond

Op donderdagavond 8 september is er een informatie avond over groep 6. Op deze avond kunnen wij kennismaken en zullen wij wat gaan vertellen over dit schooljaar. Enkele onderwerpen die aan bod zullen komen zijn schoolreis, weektaak, thema's, en topo. De avond begint om 19.30 en zal tot ongeveer 20.30 uur duren.

29/08/2016 - Gym

Groep 6 heeft op dinsdag gym van meester Olof en op donderdag gym van juf Nathalie. De kinderen hebben hiervoor gymkleding nodig en gymschoenen. Vooral goede gymschoenen zijn belangrijk om ongelukken te voorkomen. Kinderen met lang haar moeten het haar vast hebben tijdens de gymlessen. Meester Olof geeft ook op dinsdag tijdens de gymles af en toe Rots en water training aan de groep waar de kinderen op een goede manier leren opkomen voor zichzelf en leren om te gaan met conflicten.

29/08/2016 - Welkom in groep 6!

Vandaag was weer de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Wat is dat toch altijd weer spannend! Een nieuwe groep, een nieuwe juf en elkaar al een tijdje niet meer gezien. We hebben vandaag eerst lekker even bijgekletst met elkaar over de vakantie.Erna hebben we het over het nieuwe thema gehad. Waar denkt iedereen waar het over gaat? Ook is er vandaag begonnen met de weektaak. Dit is voor de groep nieuw. De kinderen krijgen een blad met taken die ze in een week af moeten maken. Dit kunnen taakjes zijn zoals rekenen, spelling en taal. Hierdoor leren de kinderen samenwerken, zelfstandig werken en plannen. De eerste dag ging al hartstikke goed! 's Middags hebben we lekker geknutseld en nog een lied gezongen: 'Op een onbewoond eiland', wat goed past bij ons nieuwe thema Éxpeditie Robinson!'.

07/07/2016 - Hoenderdaell!

Vandaag zijn we met de klas naar Hoenderdaell geweest. We hebben een ontzettend leuke dag gehad! In het park kregen de onderzoeksgroepjes de laatste Freek Vonk challenge. Ieder groepje kreeg een wereldkaart. De kinderen moesten van alle werelddelen (behalve Antartica) 2 dieren zoeken en deze opschrijven. En met je groepje een leuke/gekke/mooie/lieve foto maken met een dier uit jouw werelddeel. De kinderen gingen gelijk op pad. Hierna mochten we de maki's voeren. Dit was ontzettend leuk, want de maki's kwamen echt op je zitten. Hierna liepen we richting de tijgers en leeuwen. Daarn hebben we gekeken naar een jachtsimulator. We kregen 2 demonstraties te zien. Eerst zagen we een jonge leeuwin in actie. Dat was mooi om te zien. Erna een Bengaalse tijger. Deze tijger was al wat ouder en maakte zich niet zo druk. Hierna hebben we een roofvogelshow gezien. De roofvogels vlogen recht boven ons hoofd! Er landde er zelfs eentje bij Danitsja op haar hoofd! Wat hebben we mooie dieren gezien. Echt een leuke dag als afsluiting van onze laatste challenge.

Klik hier voor foto's:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?329

18/06/2016 - Juffendag!

Afgelopen donderdag 16 juni hadden we samen met groep 8 juffendag. Het thema was 'Op een onbewoond eiland'. De kinderen mochten verkleed naar school komen. Dit was erg leuk om te zien! De kinderen waren origineel verkleed. In de klas hebben we eerst getrakteerd en zijn wij juffen enorm verwend door de kinderen. Vervolgens deden we spelletjes zoals limbodansen en de stoelendans. Hier hebben we veel lol gehad. Vervolgens deden we 'tropical bingo' samen met groep 8. Altijd spannend! Na een disco in de middag, hebben we samen met groep 8 een lipdub gemaakt op het lied 'Op een onbewoond eiland'. De kinderen oefenden in gemixte groepjes en uiteindelijk namen we het lied in 1 take op. Het resultaat mag er zijn!

09/06/2016 - Freek Vonk Challenge!

Bij ons thema De atlas van de natuur, krijgen de kinderen elke week een Freek Vonk Challenge. De kinderen kunnen hiermee dieren verdienen voor ons eindspel. De eerste opdracht was een Freek Vonk filmpje maken. Ze waren ontzettend leuk geworden!! De tweede opdracht is het dierenrijk maken met de dieren die leven in het werelddeel wat ze onderzoeken. Zo kwamen we erachter dat op Antartica bepaalde soorten dieren niet leven, zoals reptielen. Leuk onderzoek!

09/06/2016 - Avondvierdaagse

Deze week heeft bijna de hele klas meegedaan met de avondvierdaagse. Elke avond hadden we een ander thema. De thema's waren: 'Zomer in je bol', 'Griezelen', 'Raar met je haar' en 'Vandaag is...rood". Alle kinderen waren leuk gekleed en deden hun best hiervoor. Het was echt leuk om te zien! Veel gezelligheid met elkaar!

Kijk voor foto's hier:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?307

 

 

09/06/2016 - Schoolreis was te gek!

Wat hebben we samen een te gek schoolreisje gehad! met een heerlijk zonnetje vertrokken we vanaf school naar het Klimpark Streekbos. We kregen daar eerst instructie en gingen we oefenen. Dit was erg belangrijk want je kon wel 11 meter hoog klimmen! Voor sommige kinderen was het een makkie, voor andere kinderen een uitdaging. Trots zijn we op iedereen! Na het klimmen gingen we heerlijk zwemmen bij het strandje. Daarna op naar de camping! Tent indelen en lekker spelen. De oma van Fabio kwam speciaal naar ons toe om bami te maken. Hmmm...wat hebben we gesmuld!! Na het eten hadden we Bonte Avond. Iedereen deed een stukje. Het was ontzettend leuk! Uiteraard deden de moeders en juffen ook mee! Na de Bonte Avond deden we een avondspel in het boes, levens stratego. Het was erg spannend zo in het donker. Na dit spel gingen we lekker bij het kampvuur marshmallows eten. En op naar bed! De volgende ochtend gingen we vlotten bouwen. Nouja..vlotten. De een na de ander zonk in het slootje. Het waren volgens ons meer duikboten! Daar hadden we veel lol. Vervolgens camping opruimen en wederom lekker baar het strand. In het water spelen met elkaar en estafette doen. We hebben ontzettend veel plezier met elkaar gehad!!

Kijk voor de foto's hier:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?306

 

 

 

 

26/05/2016 - Schoolreis!

Lieve kinderen van groep 6,

Komende dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni gaan wij op schoolreis. We hebben er al veel zin in!! De moeders van Jort, Ninotsja, Jade en Noah gaan met ons mee en ook juf Dyonne. We zullen dinsdag om 08.30 uur verzamelen in de klas. Je mag je schoenen en jas aanhouden. Als we compleet zijn, dan gaan we vertrekken.

We zullen eerst naar het klimpark gaan. Daar gaan we met elkaar klimmen op verschillende hoogtes. Na het klimmen gaan we bij het klimpark lunchen. Je moet dus een rugzakje mee met een compleet lunchpakket. Trek ook sportieve kleding aan en goede schoenen.

Na het klimmen gaan we naar de camping. We maken alvast onze bedden klaar en richten de tenten in. Hierna heb je lekker de tijd om de boel te verkennen op de camping!

’s Avonds zullen we lekker bami gaan eten. De oma van Fabio komt speciaal naar ons toe om te koken. Als je het leuk vindt om mee te helpen, mag dat natuurlijk.

En dan….Bonte Avond! Op deze avond gaat iedereen optreden. Het kan een lied zijn, dansje, goocheltruc, moppen vertellen, toneelstukje etc. Het mag zo gek als je wilt! Vergeet niet je verkleedspullen ;) en misschien ook wat versiering voor het zaaltje (slingers/discolampen).  Erna sluiten we af met een disco, dus als je leuke muziek hebt neem het mee!

Voor wie er nog geen genoeg van kan krijgen deze avond, gaan we misschien nog een avondspel met elkaar doen met (als het weer mee zit) afsluitend bij het kampvuur zitten en marshmallows eten.

 

De volgende dag gaan we eerst ontbijten. Erna ruimen we alle spullen op. Zorg dat je een tas hebt ingepakt met schone/droge kleding en een handdoek. Want we zullen vlotten gaan bouwen! Je kan dus nat worden!

Na het vlotten bouwen gaan we nog een broodje eten om vervolgens naar de speeltuin te gaan. We zullen woensdag 1 juni rond 16.00 uur weer op school zijn.

Nog maar een paar nachtjes en dan gaan we!

camping Gouwe Stek in Enkhuizen: http://www.degouwestek.nl/

klimpark: http://klimparkstreekbos.nl/

 

24/05/2016 - Jambo!

Maandag kwam ik gekleed in een Afrikaanse jurk de klas in met een djembe! Eerst hebben we ritmes met elkaar geoefend. Dat was eerst even wennen, maar op een gegeven moment gingen we echt mooi gelijk! Daarna leerden de kinderen Afrikaanse woorden en een Afrikaans kinderliedje. Het werd een swingende middag!

https://www.youtube.com/watch?v=vUrVeRGo5IM

 

24/05/2016 - Thema!

In de klas hebben wij het thema 'De atlas van de natuur'. De kinderen zijn bezig met het maken van een onderzoeksplan. Elk groepje onderzoekt een bepaald werelddeel en gaat onderzoeken hoe de natuur en het klimaat eruitziet in dat werelddeel. De kinderen zijn ontzettend enthousiast! Jasper had bedacht om elk groepje een eigen hoekje te krijgen in de klas of op de gang en die dan om te toveren tot dat werelddeel. het begin is gemaakt en het wordt al echt supermooi! Wat een creatieve kinderen!

Yanick had een leuke afsluiting voor ons thema bedacht, het spel Risk met de hele klas maar dan met dieren! wat een ontzettend leuk idee! De kinderen krijgen elke week een opdracht van juf en daar kunnen zij dieren mee verdienen. De opdracht van deze week is het maken van een Freek Vonk filmpje! De eerste film is al klaar van Lotte, Sophie en Kacper en hij is ge-wel-dig.

Yanick kwam vandaag met mooie djembe's en beelden uit Afrika ennn....hele mooie kleding! Wij vonden Yanick er erg mooi uitzien. Yanick kon ook heel mooi vertellen over zijn familie en zijn bezoekjes in Afrika. Wij willen natuurlijk nog meer weten, dus wilt Yanick zijn vader interviewen en ons meer vertellen over Afrika. Wat ontzettend leuk van Yanick!!

 

24/05/2016 - 3D printer.... hulp gezocht!

Wij zijn met de groep nog steeds bezig met de 3D printer. Het in elkaar zetten wordt wel echt steeds moeilijker merken we! We hebben nu de printkop en de printplaat bevestigd. Dat was echt een hele klus! Elke dag mogen er groepjes kinderen aan de 3D printer werken. Er wordt goed overlegd met elkaar en de samenwerking is echt super! Wel kunnen we wat hulp gebruiken bij de volgende stappen, want we gaan bijna de motor verder installeren. Dus als u ons zou kunnen helpen een uurtje of u weet iemand, heel graag!

24/05/2016 - Meester Kacper!

Kacper is dit schooljaar bij ons in de klas gekomen. Kacper komt uit Polen. Hij kan echt al steeds beter Nederlands, maar dit blijft natuurlijk lastig voor hem. We weten nu hoe lastig dit wel niet is voor hem! Kacper heeft de klas wat verteld over Polen en ging als een echte meester ons Pools aanleren. Eerst liet Kacper Pools geld zien en op het bord de beste voetbalclubs in Polen. Daarna probeerden (!) wij 1 tot 10 te tellen in het Pools. Pffoee dat is moeilijk!! We begrijpen nu heel goed hoe lastig het soms kan wezen voor Kacper. Wij vinden het heel knap van Kacper!

20/05/2016 - Benefietconcert op 30 juni!

Groep 4 komt in Actie! Op donderdag 30 juni willen we vanaf een uur of 3 een Benefietconcert organiseren, waar we gaan proberen geld op te halen voor de school van de oma van Kikoy!

De oma van Kikoy heeft in groep 4 over de school vertelt! Wat een bijzonder verhaal. Trudy vertelde dat ze op vakantie was geweest in Bali (in 2007) en het eiland zo mooi vond! Maar de armoede in de dorpjes vond ze niet zo mooi! Ze wilde de mensen en kinderen graag helpen! Maar hoe? Ze bedacht een plan, wanneer je iemand wilt helpen, moet je iets geven waar ze echt mee verder komen! Ze bedacht een plan! Veel ouders hebben geen geld om hun kinderen naar school te sturen en als de kinderen naar school gaan is het heel moeilijk om daarna verder te gaan leren... Hier wilde ze wat aan doen, ze bedacht een speciale school, een school waar de kinderen naar toe kunnen! In de ochtend gaan de kinderen naar de gewone school en in de middag naar de school van Trudy. Daar leren ze engels, een taal die je moet kennen wanneer je naar de hogere school gaat. En met de computer werken. Maar ook spelen en sporten. En hoe zorg je goed voor jezelf, de ander en mijn omgeving. Op deze school komt ook een schooldokter, hij controleert de kinderen en zorgt dat ze naar een dokter gaan. Vaak hebben de ouders daar ook geen geld voor. Net als voor kleding en speelgoed. Op de school delen ze dit uit, wanneer ze dit gekregen hebben. Op de school geven vrijwilligers les. Zij komen uit Nederland, Denemarken, Duitsland en Australië. Wanneer ze te kort hebben geeft Trudy ook les of een ouder kind die al heel goed Engels kan. Trudy is vooral geld aan het inzamelen, zodat de school verder gebouwd kan worden, ze uitstapjes kunnen organiseren (veel kinderen zijn nog nooit buiten het dorp geweest), stroom en internet beter geregeld kan en nog veel meer!!! De school heeft ongeveer 70 kinderen in de leeftijd van 7-15 jaar. En ze zijn heel trots dat nu de eerst leerling begonnen is op de Universiteit. De kinderen willen graag juf worden, of manager van een Hotel, of een andere baan in het Hotel, politieagent... Wij hopen deze kinderen een beter toekomst voor zichzelf te kunnen bieden, en hierdoor hun familie, hun dorp, hun land..... Daarom komen wij in actie!!!!

Het is al lange tijd een wens van mij om kinderen in aanraking te laten komen met mooie muziek. Op onze school zit veel talent! 's Morgens horen wij vaak de piano bij juf Leny de prachtigste klassieke stukken ten gehore brengen.....Maar ik weet dat er nog veel meer talent is! Tijdens de kerstuitvoering ben ik altijd weer trots op ons schoolkoor....Het idee is om een soort Prinsengrachtconcert te organiseren waar we ons talent laten horen... Ons publiek komt lekker met zijn picknickkleed en mand om er naar te luisteren....

Groep 4 gaat mij helpen dit evenement te organiseren en zullen vast nog meer leuke ideeën hebben! Mocht u muzikale mensen kennen die ons kunnen helpen, vindt u het zelf leuk iets met muziek te doen, dan horen we het graag! Het lijkt ons leuk wanneer kinderen, de groepen, ouders muziek gaan maken op de tribune van het plein en we een mooi muzikaal programma hebben. Geef je op! Ook als je denkt niet te kunnen zingen, maar het wel leuk vindt! We organiseren namelijk ook een wrakkenkoor met ouders die het leuk vinden om te zingen, maar denken het niet te kunnen... Speelt u viool of een ander bijzonder instrument? Geef je op en speel of zing voor Bali! Groetjes juf Sibille en Bianca en groep 4!

12/05/2016 - De atlas van de natuur

Maandagmorgen kringgesprek. Iedereen vertelt over de vakantie. De een was weg geweest en de ander had lekker buitengespeeld in de buurt. En juf? Zij had wat spannends meegemaakt! Juf Nathalie was op vakantie geweest in Portugal. Bij terugkomst werd ze opgehaald door een taxibedrijf. Zij hadden per ongeluk een backpack in de kofferbak gestopt! Maandag nam ze tas mee. Want wat moest ze nou? De kinderen bedachten om er in te kijken, op zoek naar een naam of telefoonummer of zoiets. En ja hoor! Een emailadres! Gelijk gemaild! We hebben al mail terug gehad. Het is van Jelle en hij is op reis. 

Nu wilden we een thema starten over dieren en de natuur. Zo bedacht Thijs dat het leuk zo zijn om per onderzoeksgroepje een werelddeel te gaan onderzoeken. Hoe ziet het klimaat er daar uit? Hoe ziet de natuur eruit? De kinderen zijn razend enthousiast! Ze vergeten helemaal om eerst een plan te maken. Daar gaan we de komende week mee aan de gang. Wat willen we weten en hoe komen we tot de antwoorden?

Yanick bedacht vervolgens een mooie naam voor ons nieuwe thema: De atlas van de natuur!

15/04/2016 - Fietstocht!

Vandaag, op vrijdag 15 april, hebben we een fietstocht georganiseerd voor al onze ouders en opa's en oma's. Groep 6 heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Schagen. De groep was verdeeld in 10 onderzoeksgroepjes en zij hebben allen een bijzondere plek onderzocht. De kinderen hielden presentaties tijdens de tocht. De kinderen deden dit echt super! Kanp dat ze dit durfden voor zoveel mensen! We gingen onder andere langs het beeld van vrouwe justitia en de bioscoop. Ook leidde Jasper ons rond in de kerk en kregen we bij de presentatie in Picobello een ijsje. Wauw, wat organisatie van groep 6! Om trots op te zijn! Helaas zat het weer alleen niet echt mee en hebben we veel lopend gedaan en de laatste 2 presentaties in de klas. Daar nog even gezellig nagepraat met een kopje koffie of thee. Mooie afsluiting zo met elkaar en fijn dat we dit konden delen met zoveel ouders en familieleden!

15/04/2016 - Bezoek Archeologische werkgroep

Op dinsdag 14 april gingen we met de hele groep naar de Archeologische Werkgroep in Schagen. We werden daar ontvangen door Frans Diederik, een bekende archeoloog in Schagen. Hij vertelde ons van alles over archeologie en wat hij precies doet. Na een korte lunch vertelde Joost in de werkplaats er meer over. Hier liet hij bijzondere vondsten zien zoals scherven van wel 4000 jaar oud en een tand van een mammoet! Tot slot kregen we allemaal een mooie scherf mee naar huis van wel 2000 jaar oud.

15/04/2016 - Schoolvoetbal

Afgelopen woensdag deden 2 teams mee uit onze klas met schoolvoetbal. De jongens en Yuna hadden een team en de meiden samen met meiden uit groep 5. De jongens (en Yuna) moesten 3 wedstrijden spelen en hebben helaas alle wedstrijden verloren. Ze deden erg hun best, maar de andere teams waren net even wat beter. De meiden speelden de eerste wedstrijd 1-1 gelijk en wonnen de 2 wedstrijden erna. Het ging echt om de laatste wedstrijd, maar hun tegenpartij was net even wat beter. De meiden hebben het super gedaan en vooral veel lol met elkaar gehad! Ze kregen een mooie 2de plek!

02/04/2016 - Bezoek Zuiderzeemuseum!

Afgelopen donderdag 31 maart waren we met de groep naar het Zuiderzeemuseum. We namen in Enkhuizen de boot naar het museum. Daar aangekomen gingen we eerst het programma Watertoppers doen. We werden rondgeleid door een stukje in het buitenmuseum. We bekeken dijken en ook manieren hoe we tegenwoordig zwakke dijken kunnen verstevigen. Daarna liepen we door de watersnoodstraat. Het was erg indrukwekkend! Twee vrouwen (personages) 'woonden' in dit rampgebied. Zij vertelden hun verhaal. Vervolgens gingen we in groepjes dijken maken. De kinderen konden materialen kopen, zoals steen en zand. De bedoeling was om een zo stevig en goedkoop mogelijke dijk te bouwen met elkaar. Vervolgens werden de bakken met dijken naar het strandje gebracht. Lenie maakte golven en we telden met elkaar de golfslagen. Het groepje genaamd de Boterbloempjes had de stevigste dijk. Hij kon tegen 33 golfslagen! Hierna hebben we met elkaar geluncht. Om vervolgens in groepjes een speurtocht te doen door het museum. We hebben deze dag echt genoten!

 

foto's : http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?299

02/04/2016 - Een dijk van een dijk!

Afgelopen dinsdag hebben we het met de groep gehad over de omgeving van Nederland. Hoe ziet Nederland er eigenlijk uit zonder dijken? Had Schagen eigenlijk wel bestaan? We zijn tot de ontdekking gekomen dat er al sinds de middeleeuwen dijken zijn gemaakt en terpen. Maar hoe maken de mensen eigenlijk dijken? En wat is nou echt een stevige dijk? Dat moesten we natuurlijk gaan experimenteren! Buiten gingen de kinderen in groepjes dijken maken. Ze mochten alles gebruiken uit de natuur. Er werden prachtige dijken gemaakt die ook zeker tegen een golf water konden. De meiden Jade, Ninotsja en Lotte hadden een stevige dijk gemaakt, maar ook versierd met takjes en blaadjes. 'Een stevige dijk juf, maar ook met stijl!'. 

 

28/03/2016 - Fietstocht vrijdag 15 april

Met de kinderen zijn we in kleine onderzoeksgroepjes op zoek naar de geschiedenis van Schagen. We hebben al heel wat informatie gevonden. De kinderen hebben zelf een onderzoeksplan uitgewerkt op de computer met een mooie plan van aanpak. Ook worden er verschillende excursies georganiseerd om praktijkonderzoek te doen. Zo is er al een groepje op excursie geweest naar de kerk en een ander groepje naar Picobello. Wat zijn de kinderen super bezig!

Al deze informatie willen we graag delen. Daarom organiseert groep 6 een fietstocht voor ouders. De kinderen zullen zelf en route uitstippelen en zelf informatie vertellen over de plekken waar we zullen stoppen. Daar hebben we enorm veel zin in!

Deze fietstocht staat gepland op vrijdag 15 april. We zullen rond 9.00 uur gaan vertrekken. Meer informatie volgt van de kinderen. Zet de datum alvast in uw agenda!

 

 

28/03/2016 - Excursie Zuiderzeemuseum

Komende donderdag 31 maart gaat groep 6 op excursie naar het Zuiderzeemuseum. De kinderen worden om 8.30 uur verwacht op school in de klas. Zij mogen hun schoenen en jas aanhouden. Als we compleet zijn dan vertrekken we rond 8.45 uur richting het museum. Daar nemen we de boot van 10.00 uur. We zullen eerst leren over de Zuiderzee, dijken en duinen en de watersnoodramp in 1916 door middel van het programma Watertoppers! Na de lunch gaan we een speurtocht doen in kleine groepjes.

We zullen rond 16.00 uur terug zijn op school.

Wilt u ervoor zorgen dat uw kind kleding aan heeft wat vies/nat mag worden en ook laarzen/oude schoenen aanheeft? En wilt u ervoor zorgen dat uw kind een compleet luchpakket mee heeft met tussendoortjes? Bedankt!

We hebben er veel zin in!

11/03/2016 - Groep 6 bezoekt de Groenling!

Vandaag waren we met de groep naar De groenling geweest. We werden daar in 3 groepen verdeeld. Er was een laboratorium waar we verschillende proefjes en experimenten konden doen. Er was een museum waar we verschillende dingen hebben geleerd over de bodem. Ook was er een gave tunnel waar we met een zaklamp doorheen konden. Dat was heel spannend! Tevens was er een hoek over de verschillende gesteenten en lagen van de aarde. We vonden het erg leuk!

Klik op de link hieronder om de foto's te bekijken van onze excursie:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?244

09/03/2016 - Bezoek tentoonstelling a.s. vrijdag! Ouders gezocht!

Aanstaande vrijdag 11 maart gaan we met de Groep naar de Groenling. We zullen de tentoonstelling 'De kwetsbare bodem' gaan bezoeken van 10.15 uur tot 11.30 uur. Met de tentoonstelling gaan de kinderen aan de hand van vier thema's, door middel van plaatjes, voorwerpen, opdrachten en demonstraties de bodem onderzoeken. We zoeken nog ouders die ons zouden willen gaan rijden naar de Groenling. Wie lijkt het leuk om met ons mee te gaan?

 

09/03/2016 - Van Scagha tot Schagen!

Afgelopen maandag startte ons schoolbreed thema 'De tijdmachine'. Iedere groep gaat terug in de tijd. Zo ook groep 6! We wonen (bijna) allemaal in Schagen en we gaan allemaal naar school in Schagen. Veel vaders en moeders, pa's en oma's komen ook uit Schagen. Maar hoe is Schagen eigenlijk ontstaan? En waarom is het 'Slot van Schagen' nou gebouwd? En welk monument staat er nu vlakbij ons station? Dat zijn maar een paar van de vele vragen die wij hebben. Ook zullen we verschillende bronnen gaan raadplegen bij ons onderzoek. Hier hoort ook archeologie bij. Wat is dat eigenlijk? Hoe kunnen we weten hoe oud iets is? Welke grondlagen hebben we eigenlijk in Nederland? 

Ons doel is uiteindelijk om een fietstocht te organiseren voor onze ouders in Schagen waarbij de kinderen alle mooie weetjeszullen delen.

We hebben er zin in!

09/03/2016 - Afscheid juf Kim

Onze lieve juf Kim heeft de vrijdag voor de vakantie afscheid van onze groep genomen. Ze gaat werken op een andere school. We gaan haar natuurlijk vreselijk missen, maar gelukkig gaat juf Kim af en toe een gymles geven aan de groep op vrijdag. Juf Corry zal vanaf deze week op de woensdag in de groep zijn. Dit betekent ook dat de gym terug gaat op de dinsdag en de donderdag. Met af en toe een gymles van juf Kim. We willen juf Kim veel plezier wensen op haar andere school!

16/02/2016 - 3D printer, deel 3: 'Girlpower!'

We zijn al lekker begonnen met het bouwen van de 3D printer. Het is soms echt lastig, maar met goede samenwerking komen we eruit! Dat is ook echt super om te zien in deze groep. Verschillende kwaliteiten komen dan ook naar voren. Zo kwam het groepje Thijs, Noah en Jade er even niet uit. Hoe zit het nou? Maar onze Jade wist het wel! 'Soms heb je even een vrouwenhand nodig jongens', zei Jade. Haha zo is dat Jade! Girlpower! Ook meiden kunnen een 3D printer maken. De x en y motors zijn erin gezet en Sofie en Mo hebben het omhulsel in elkaar gezet. Hij begint er nu echt op te lijken.

02/02/2016 - Bliep..bliep!

Op de gang hadden we een plekje waar we elektrische apparaten uit elkaar konden halen. De kinderen kregen een stoere veiligheidsbril op en mochten lekker aan de gang. Ze vonden het erg interessant en leuk om te doen. Iedere dag hoorden we wel kinderen zich verwonderen. We leerden ook veel beter hoe het allemaal in elkaar zat. Van al deze onderdelen zijn de kinderen in groepjes robots aan het maken. Wat een samenwerking en wat een leuke robots! De eerste ontwerpen staan al op de gang, komt dat zien!

02/02/2016 - Communicatie door de eeuwen heen

Met ons thema 'Next level' zijn we al druk bezig met ons onderzoek. Met elkaar hebben we gepraat over communicatie. Hoe doen we dat nu eigenlijk? Hoe houd je contact met elkaar? Er kwamen dingen als bellen, whatappen, skypen en mailen naar voren. Vervolgens liet ik oude brieven zien die ik ooit naar mijn opa's en oma's heb geschreven. In mijn tijd, ja zo voelde ik mij even een 'oude' juf, schreef ik brieven. Naast bellen was er verder geen mogelijkheid om contact met elkaar te hebben. Hoe zat dat dan eigenlijk vroeger? In de tijd van onze opa's en oma's? En zo is ons onderzoek gestart. Hoe communiceerden de mensen door de eeuwen heen? Elk groepje kreeg vervolgens een tijdvak. In het groepje werd een plan gemaakt. Zij onderzoeken nu hoe de mensen in die tijd met elkaar communiceerden. Zo weten we al dat de telefoon in 1875 is uitgevonden en dat de jagers en boeren trommels gebruikten. En zo zijn er nog veel meer interessante weetjes!

02/02/2016 - Kick-off 3D printer, deel 2

Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover! De kick-off van de 3D printer. We keken er al zolang naar uit! Meester Martijn kwam bij ons langs en had een 3D printer in onze klas neergezet. We zagen hoe de printer werkte en ook gelijk hoe onze eigen printer eruit komt te zien! Meester Martijn had mooie voorbeelden meegenomen wat je allemaal ermee kunt maken. We keken onze ogen uit! Je kan er zelfs een stoel, bestaande uit puzzelstukjes, ermee maken! Meester Martijn legde ons een heleboel uit over de 3D printer. Ook mochten we de onderdelen uit de doos halen en bekijken. Wij vinden echt een uitdaging en hebben zin om te beginnen. We zullen iedereen op de hoogte houden van het bouwproces of kom gerust een keertje bij ons kijken.

Voor foto's zie onderstaande link:

http://www.obsjulianaschool.nl/leerling/media?222

20/01/2016 - Kick-off 3D printer!

Op maandag 1 februari is het dan zover! Op de Julianaschool krijgen wij een 3D printer! Deze printer hebben wij al mogen bewonderen in de Technobiel die een aantal weken terug onze school een bezoekje bracht. Wij vinden het een wonderlijk apparaat waar wij graag meer over willen weten. Op maandag 1 februari komt een expert in onze klas en zal met ons hiermee aan de slag gaan. Want we krijgen dan wel de printer, maar deze moeten we eerst zelf in elkaar gaan zetten. Dat lijkt ons een lastige klus, maar we zijn vastberaden dat het ons gaat lukken! We hebben er al veel zin in!

20/01/2016 - Eindelijk sneeuw!

Eindelijk! Deze week lag er dan eindelijk sneeuw op het schoolplein. Wat een pret hadden we hiermee. De sneeuwballen vlogen door de lucht en we deden met elkaar een sneeuwballengevecht. We hadden veel lol met elkaar. Toch waren we ook weer blij om binnen lekker op te warmen. Op het schoolplein is de hut ook zo goed als klaar. Wat is hij toch mooi geworden! De kinderen vinden het hartstikke leuk!

10/01/2016 - Oudergesprekken

Op woensdag 27 januari krijgen alle kinderen hun rapport mee. Ik wil alle ouders/verzorgers uitnodigen voor een 10 minuten gesprek over de vorderingen van uw kind. 

Op dinsdagmiddag en dinsdagavond 19 januari zullen er gesprekken plaatsvinden en op donderdagmiddag en donderdagavond 21 januari. Uw kind krijgt een brief waarin u uw voorkeur kunt aangeven. Wij proberen met ieders voorkeur rekening te houden, mocht dit toch niet lukken, dan krijgt u hierover persoonlijk bericht. Zou u de brief uiterlijk woensdag 13 januari in willen leveren? Alvast bedankt!

10/01/2016 - Technobiel

Op vrijdag 8 januari heeft de Technobiel onze school een bezoekje gebracht. De Technobiel is een verrijdbare experimenteerruimte. Hier konden de kinderen kennis maken met verschillende soorten techniek. Zo zagen we een 3D printer aan het werk, probeerden we vliegtuigjes te laten vliegen door er licht op te schijnen, deden we een spel wat te maken had met verwarmingstechniek en nog veel meer. We hebben er 1,5 uur lekker rondgesnuffeld. Vooral veel doen en uitproberen!

07/01/2016 - Next level

Maandag 4 januari. 'Juf, wat bent u nou toch aan het doen? Aan het gamen!!!??". Tsja, dat was het begin van ons nieuwe thema. De hele ochtend op mijn mobiel wezen gamen, appen en facebooken. "Hallo juf, wij willen de aandacht!'. Die middag gelijk met de kinderen een goed gesprek gehad. Ons nieuwe thema wordt 'Next level'. Waar zou dat toch mee te maken hebben? Gelijk kwamen de antwoorden gamen en internetten naar voren.

Ja we gaan het hebben over de 21st century skills. Kinderen van nu groeien in een heel andere omgeving op dan vroeger. Daar gaan wij mee aan de slag. Hoe werkt nou eigenlijk een computer? En internet? Wanneer is dat eigenlijk onstaan?  Hoe kan je een game maken? En hoe zit dat met robots? Maar ook de sociale kant gaan we samen bekijken. Welke invloed heeft (social) media op ons? En zo zijn er nog vele dingen die wij ons in de groep afvragen. Op onderzoek!

06/12/2015 - Kerstmusical woensdag 16 december

Op woensdagavond 16 december laat groep 6 de kerstmusical 'Ik haat Kerstmis' aan alle genodigden zien van 19.30-20.30 uur in de gymzaal. De zaal zal open gaan om 19.15 uur. Alle kinderen van groep 6 krijgen 4 kaartjes om familie/vrienden/bekenden uit te nodigen. Er is hiervoor gekozen om de veiligheid te waarborgen in de gymzaal en zo heeft ook iedereen een zitplek in de zaal. Mochten er kinderen zijn die meer fans uit willen nodigen, dan regelen we dit in de groep. Kinderen die minder familieleden uitnodigen geven hun overgebleven kaartjes terug aan de leerkracht. Dan kunnen die kaartjes vervolgens weer uitgedeeld worden aan degene die meer kaartjes nodig hebben. Tevens is er ook een mogelijkheid om in overleg aan te sluiten bij de uitvoeringen op maandagmiddag 14 december en woensdagmiddag 16 december van 12.30-13.30 uur. Geeft u dit dan even bij ons aan.

Om goed voorbereidt te zijn op de musical met kleding, schmink, haar en dergelijke worden de kinderen op woensdagavond 16 december al om 18.30 uur verwacht op school. Dan hebben wij de tijd om ons klaar te maken. 

We hebben er veel zin in!

06/12/2015 - Kerstdiner donderdag 17 december

Donderdag 17 december gaan wij na het zingen op het plein ook gezellig eten met de klas. Het kerstdiner moet natuurlijk wel voorbereid worden!
Wij hebben bedacht om in kleine groepjes een gerecht te maken voor ons kerstbuffet. Daar hebben wij uw hulp bij nodig! Heeft u zin en tijd om met een klein groepje thuis een gerecht klaar te maken voor ons buffet?
Vanaf 12.00 uur mogen de kinderen worden opgehaald. (in overleg met u nemen de kinderen hun lunchpakket mee of eten zij een broodje mee bij u thuis) De kinderen hoeven na het kokkerellen niet terug naar school te komen. Het gerecht meenemen vlak voordat de avond begint is prima.
Binnenkort zullen wij de kook- of bakgroepjes gaan samenstellen met de kinderen. Wilt u aan ons doorgeven als u een groepje wilt begeleiden? Er hangt op de deur van de klas een lijst waarop u zich kunt inschrijven. 

02/12/2015 - Muziekles van Nan

Een bekende juf van de Julianaschool, juf Nan, kwam afgelopen vrijdag bij ons een muziekles geven. Nan had bijzondere instrumenten mee, die de kinderen eerst lekker mochten uitproberen. Fabio kreeg zelfs geluid uit de tuba, dat was heel moeilijk! Ook leerden de kinderen een ritme aan. Mooie muzikale ochtend! Bedankt Nan!

02/12/2015 - Kerstmusical nieuws!

We zijn met de groep volop bezig met de kerstmusical. Wat gaat het toch super worden! Een groep ouders is met een groep kinderen al bezig met het decor. Samen wordt er gesproken over de verschillende scenes en hoe we dit dan ook vlot kunnen laten overlopen. Ook zijn er moeders en een buurvrouw van Lotte bezig met de kostuums. De kinderen helpen een handje mee. De kinderen maken zelf de pakken voor de wachters. Ze worden echt al gaaf vinden de kinderen. Ook wordt er nu volop geoefend, want vrijdag 11 december hebben we al een generale voor groep 7! We vinden het spannend!

02/12/2015 - Live schminken

Jibbe, Sofie en Anne hebben samen al veel informatie opgezocht over schmink. Het zijn nu echte schmink-kenners! Het antwoord op hun onderzoeksvragen zijn gevonden en nu tijd voor presenteren. Tsja, wat is er nu leuker dan voor te doen voor de klas...live! Iedereen mocht een ontwerp maken en Jibbe, Sofie en Anne kozen er uiteindelijk twee uit. Dit deden ze live voor aan de rest van de groep. Ook werd er informatie gedeeld. Dit vonden we nog best moeilijk om te bergijpen, dus een tip voor de volgende keer. Maar wat mooie presentatie!

02/12/2015 - Van kabouter tot sneeuwpop!

Een groepje kinderen zijn lekker bezig geweest met schmink! Eerst hebben de kinderen onderzocht wat schmink precies is, hoe je het maakt en wat je allemaal nodig hebt voor een musical. Daarna hebben ze een schminkplan gemaakt. En deze week mochten ze het plan uitproberen onder begeleiding van twee moeders. Wat was het leuk!

18/11/2015 - Op onderzoek...

Met de klas hebben we nagedacht over het verhaal van onze musical. En wat maakt een verhaal nou eigenlijk een goed verhaal? Met elkaar hebben we verhalen bekeken en uiteindelijk bedacht wat we met elkaar wilden. De een wilde actie, de ander wilde humor en weer een ander wilde ook iets magisch. Nou, en dat is gelukt! Een groepje van 8 kinderen hebben uiteindelijk het verhaal uitgediept. 
Nu nog het script! Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Een aantal scripts nam ik mee en samen hebben we ze bekeken. Ook liet ik zinnen/teksten zien zonder leestekens. Het viel ons op dat de teksten zonder leestekens heel saai eigenlijk zijn. We moeten dus een scirpt maken met leestekens. En soms ook een toneelaanwijzing hebben. Het script is gemaakt, rollen zijn bekend!
Veel kinderen begonnen te roepen dat ze die rol wilde hebben of begonnen het aan mij te vragen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in het echt? Audities! De kinderen hebben allemaal auditie gedaan en de rolverdeling is gemaakt. We zijn er nu klaar voor om onze rol te oefen en uit te diepen en ook alle andere zaken eromheen die belangrijk zijn, zoals ons decor, techniek, k.s.k! 
De kinderen hebben allemaal vragen en zijn een plannetje gaan maken. Zo is er een groepje die zich afvraagd hoe nou het licht werkt. Met lampjes en batterijen zijn ze aan het experimenteren. Een ander groepje is eigenlijk wel benieuwd hoe dat vroeger ging. Hoe maakten de grieken en romeinen een theater zonder hijskranen? Een grote groep is geinteresseerd in schmink en kostuums. Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je op letten? Met twee moeders is er een groep al bezig geweest met het ontwerpen van schmink voor verschillende rollen. 
Het belooft een prachtige voorstelling te worden, de kinderen zijn zo betrokken en vooral trots op hun bevindingen! Komt dat zien!

18/11/2015 - Van schouwburg tot k.s.k

Het thema is al lekker gestart, de kinderen zijn enthousiast en betrokken. Ook voor de juf zelf is het een heerlijk thema. Al een aantal jaar speel ik bij een musicalvereniging. Ik liet de kinderen een comiplatie zien van de musical Belle en het Beest waarin ik het gespeeld. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een musical te maken? De kinderen zagen ontzettend veel en kwamen met belangrijke onderdelen zoals de schouwburg, het decor, licht en geluid, kostuums, schmink en kapsel. Vooral dat laatste viel op, want hun juf zag er heel anders uit in de musical. 'Hoe is dat eigenlijk juf, op een podium staan?', 'Vond u het niet eng?', 'Hoe kreeg u die rol?". Mooie vragen! Er ontstond een prachtig gesprek. Ik vond auditie doen heel eng! Had zweethanden en mijn keel zat dicht en buik voelde raar. De kinderen waren verbaasd, maar tegelijkertijd opgelucht. Want iedereen deelde met elkaar wat hij of zij een keer spannend vond! Het was heel herkenbaar voor iedereen. Tips werden ook gelijk gedeeld. En zo groeien we als groep steeds dichter naar elkaar toe. 
Subthema's hebben we naar aanleiding van al deze vragen gemaakt. De Schouwburg, decor, techniek en...ja hoe noemen we ons 4de subthema. Jasper had een prima idee. 'Juf, we noemen het gewoon afgekort k.s.k, kostuums schmink kapsel, want het hoort ook eigenlijk samen'. Goed idee!

18/11/2015 - Licht uit, spot aan!

Na de herfstvakantie zijn wij met elkaar gestart met het thema 'Licht uit, spot aan!'. Een thema wat past als een jas bij deze groep. Al eerder hebben we verschillende dingen gedaan met drama, zoals improviseren, uitbeelden en toneelstukjes maken. Kinderen die al heel wat durven en kinderen die het nog best spannend vinden om zichzelf te laten 'zien'. Een mooi thema dus om met elkaar te kijken naar (verborgen) talenten. Ons doel is een mooie kerstmusical maken met elkaar!
We begonnen gelijk de maandag na de vakantie. "Juf gaan we gelijk naar het podium?", Ja, dat deden we! Maar eigenlijk om de groep te laten ervaren en na te laten denken hoe dat eigenlijk in het echt gaat een musical maken. Ik liet de kinderen in de gymzaal, ze mochten alvast beginnen met de musical en ik zou even nog 'thee halen'.  Tsja, binnen enkele minuten kwamen de eerste kinderen al naar mij toe. 'Juf, het is nu echt drama in de zaal!'. De kinderen kwamen tot de conclusie dat het zo niet werkt. Maar wat hebben we dan wel nodig? De kinderen kwamen met goede ideeen, zoals een script maken, rolverdeling, we hebben een regisseur nodig en ga zo maar door. Aan het einde van ons mooie gesprek kwamen we tot de echte belangrijke voorwaarde om een musical te maken, namelijk samenwerking! 

08/10/2015 - Excursie Bataviawerf

Afgelopen dinsdag zijn wij met de groep naar de Bataviawerf gegaan in Lelystad. Met elkaar hebben we super ons best gedaan met onze geldinzamelactie en was het ons gelukt om al het geld bij elkaar te verzamelen. We vertrokken gelijk vanaf school. Rond 10.00 uur kwamen we daar aan. Eerst kregen we een film te zien over de Batavia. Erna werden we in twee groepen gesplitst en kregen we een rondleiding. Dit was echt heel leerzaam! We zagen hoe de mensen in de gouden eeuw een schip maakte. Ook kwamen we langs een smederij en zagen we hoe jongens alles maakte voor het schip, zoals haken en nagels. Erna kregen we een rondleiding op het schip. Zelf de wc of eigenlijk werd het toen 'het gemak' genoemd kregen we te zien! Wat gaaf om nu echt een schip te zien van binnen en van buiten van de VOC. Het roer of helmstok vonden we ook erg bijzonder. Daar hadden we een heel ander beeld bij! Erna hadden we nog even tijd om oude spelletjes van toen te doen. We hebben een mooie dag gehad!

26/08/2015 - Geel, blauw en rood

In de klas zijn we bezig met het thema 'Alle hens aan dek'. We onderzoeken samen de Gouden Eeuw. Ook kunst uit de 17de eeuw zijn we aan het bekijken. Wie was Rembrandt? Waarom is hij zo beroemd? Het gebruik van kleuren was volgens ons toch echt heel speciaal bij Rembrandt. Maar hoe maak je verschillende kleuren? Nu kunnen we alle kleuren zo halen in de winkel. En hoe deden ze dit vroeger dan? Nou mengen maar! De kinderen kregen de primaire kleuren geel, blauw en rood. Daarmee maakten ze eerst secundaire kleuren en vervolgens maakten zij de kleurencirkel af. Was volgens sommige kinderen nog best moeilijk! Jeetje, die Rembrandt is echt een knappe schilder!

26/08/2015 - Lekker gek!

Nieuw schooljaar, dus ook een nieuwe verjaardagskalender. De eerste dagen zijn we al lekker aan het ontdekken in de groep en elkaar beter leren kennen. Zo deden we laatst drama in de groep. Nou dat kon deze groep wel! De een nog gekker dan de ander. Tsja, dan hoort bij zo'n heerlijke gekke groep natuurlijk een gekke verjaardagskalender. Met leuke attributen, die de kinderen zelf mochten uitzoeken, werd een fotoshoot gehouden. Kijk maar bij de foto's voor een paar resultaten!

26/08/2015 - Alle hens aan dek!

Nieuwsgierige gezichten die de hoek omkijken. Voorzichtig druppelen de eerste kinderen naar binnen en zoeken hun plekje. Grote ogen die in het rond kijken. Ja de eerste schooldag is weer aangebroken. Dat blijft toch altijd een beetje spannend voor de kinderen en ook voor juf!

We zoeken een plek in de groep en zijn met elkaar aan het bespreken hoe wij er een mooi jaar van kunnen maken met elkaar, waarin ieder lekker zichzelf kan zijn.

In de middag starten we samen met het nieuwe thema: ‘Alle hens aan dek!’. Met dit thema gaan we samen de gouden eeuw onderzoeken. Hoe leefden de mensen in die tijd? Wat is de VOC?

Met de groep gaan we naar buiten. Ergens op het schoolplein is een schatkist verstopt met een brief erin. De kinderen zoeken, zoeken en nog eens zoeken. En jawel hoor, Nikki heeft de schatkist gevonden! De brief gaat over Coen, een jongen die graag mee wilt varen met de Batavia. De brief spelen we samen na en de kinderen zijn enthousiast. Wat een cool thema juf! Erna hebben we in de klas een gouden eeuw circuit. De kinderen maken kennis met het thema. Oefenen met knopen, kruiden raden en nog veel meer!

Tom neemt de volgende dag zelfs een dvd mee met een filmpje over de VOC. Wat een betrokkenheid!

Wat een leuke groep is dit, volgens mij gaat dit een leuk schooljaar worden!

11/12/2014 - Musical groep 6

Ons thema gaat over geloven en de 'ongeloofelijke verhalen' die erbij horen. Dit jaar gaat groep 6 de kerstmusical spelen. We zijn nu druk bezig met de musical voor te bereiden. We hebben de klas in groepjes verdeeld zoals de Boedhisten, Germanen en nog een paar.we gingen thuis onze tekst oefennen.sommige kinderen spelen goden , dieren en kinderen en een directeur.we zingen ook nog wat liedjes met de school.

geschreven door Madelon en Bryanna.

27/11/2014 - bezoek aan de synagoge

Vandaag op 27-11-2014 gingen wij naar de Synagoge in Alkmaar aan de Hofstraat 15-17.

We werden rondgeleid door Loes Citroen ze vertelde dat  de Synagoge werd gerestaureerd omdat hij was verkocht en werd omgebouwd tot Kerk.Op 5 Maart 1942 werden alle Joden in Alkmaar afgevoerd.De verkochte Synagoge die werd omgebouwd tot kerk is verkocht van 1951 tot 2010.

Daarna hadden ze de Synagoge terug gekocht en drastish gerestaureerd want hij stond op instorten. De restauratie duurde 1 jaar lang.

Het was een ontzettend leuk,informatief en goed leerzaam.Er werd ook verteld dat de mensen in een synagoge meestal gescheiden zitten . De vrouwen met de vrouwen en de mannen met de mannen.

Het perkament van de Thora is gemaakt van gedroogde dieren vellen. 

Dit verslag is gescheven Door Mac-Dara Bloos en Meadow Mac Donald.

28/05/2014 - Veehouderij

Hallo! Ik ben Ysabel, en ik ben 26 mei 2014 naar een veehouderij geweest met de rest van groep 6. We hadden veel plezier, en ook veel geleerd. Er was een boer die het ons ging vertellen. Hij heet Jan Swaag. Hij had 200 koeien en kalfjes, waarvan 1 de enige stier was. Die was 4 maanden oud. De boerderij ligt in Basingerhorn, aan de Koningsweg.

Voor een koe die drachtig is, is een speciale stal. Als de koe een tweeling krijgt, krijgen ze een ander nummer. Bijvoorbeeld de ene krijgt 4678 en de ander 3676, dat doen ze voor als de dierenarts komt, dan moet de dierenarts weten welk kalf, anders als het hetzelfde nummer heeft, weet die niet welk. Als het kalf geboren is, krijgt het gelijk een naam en een nummer. Ook als het kalf is geboren, en dan  biest heeft gedronken, gaat het in een aparte stal, alleen. Als een koe een kalf heeft gekregen, kan de koe na 2 dagen uit de speciale stal, en weer terug naar de kudde. Biest is het dikke melk van de koe. Je hebt een speciale melk waaruit het kalf kan drinken. Je hebt er een speentje aan en je moet er melk in doen. Dan hang je het aan de stal op en dan kan het kalf drinken, en krijgt het alsnog voeding. Als de koe niet drachtig is geweest of wordt, kan de koe ook geen melk geven. Tegenwoordig wordt er met machines gemolken. Als een koe is gemolken, worden de bacterïen eruit gehaald. Als dat is gedaan, dan wordt het in een grote bak gedaan. Daarna kan het naar de fabriek worden vervoerd. Melk kan worden gedroogd. Als het gedroogd is, lijkt het net meel. Als je er water bij doet, is het weer melk. Als de koe 8 maanden oud is, kan ze melk geven. Dan kan het worden gebruikt in producten, zoals kaas, muffins, enzovoort. Stierkalfen leveren €120,- op. Een koe heeft 5 magen, de netmaag, de boekmaag, de pens, en de lebmaag. Een koe herkauwt haar eten. Als ze dat doet, dan gaat ze liggen. Een koe kan 20 jaar worden. Soms jonger, soms ouder. Als ze ouder is of ouder dan 13, dan is ze grijs. In de winter willen koeien niet naar buiten. Dat is hun te koud. Soms wille ze dat wel, maar dat is een uitzondering. Koeien kunnen ziek worden.

Dit zijn de ziektes die een koe kan krijgen: - uierontsteking - griep - BVD - IBR. Zelf weet ik niet wat voor ziektes dat zijn.

De koeien op Jan Swaags veehouderij mogen van hem na 1 1/2 jaar naar buiten. Voordat ze naar buiten mogen, moeten ze eerst gemolken worden. Dan kunnen ze kiezen of ze naar buiten of binnen willen. We gingen op het laatst, voor ons tussendoortje op zijn berg met gedroogd gras klimmen en op zijn weiland kijken. We zagen toen een haasje en toen gingen we erachteraan. Daarna namen we ons tussendoortje en gingen weer naar school.

Dit verslag is gemaakt door Ysabel Karstanje.

09/02/2014 - Ons thema door Lois en Isabel

Ons thema
Ons thema is laat de spelen beginnen. We hebben dit thema omdat op 7 februari de winterspelen gaan beginnen.

De Olympische krant
We gingen naar een mevrouw die was visueel gehandicapt. Ze heet Marjan, dat past goed bij ons thema want dat hoort bij de paralympische spelen. We gingen testjes doen dat je weet hoe het voelt al je visueel gehandicapt bent. Hier hebben we een tekst over gemaakt.

We hebben allemaal verschillende teksten gemaakt voor in onze krant. Daar voor moesten we soms teksten lezen. Bij een tekst moesten we ook een illustratie maken, en apart nog voor in onze krant een strip.

Ons journaal
Wij gaan een journaal maken tijdens de Olympische winterspelen in Sochi. Alles wat er op de Olympische winterspelen gebeurt komt in ons journaal, maar ook wat er buiten de stadions gebeurd. Zoals: het weer van Sochi, maar ook de politiek in Sochi, de homorechten en de mensenrechten bijvoorbeeld

Onze activiteit
Wij hebben vlaggen gemaakt van alle 95 landen die mee doen aan de Olympische winter spelen in Sochi. 

Geschreven door Lois en Isabel, groep 6

06/01/2014 - Groep 6 is begonnen met breuken

In groep 6 wordt halverwege het jaar kennis gemaakt met breuken. Het is een mooi onderwerp. De meeste kinderen hebben wel eens een notatie gezien of over het mysterie van de breuk horen praten door een oudere broer of zus. Nu is het moment daar, de breuk!

Het begint met taarten die verdeeld moeten worden, een helft is ½  en 2 x ½ is gelijk aan 2/2 of 1 . Ohh! Wordt er dan geroepen. ”Is dat alles?” Maar dan moeten ze zelf aan de gang, zesden, vieren enz. Het is een mysterie dat wordt ontrafeld…