Gymblog

Groetjes meester Olof

09/11/2016 - Foto's Robison Spel

In de media vindt u foto's van het leuke gymspel Expeditie Robinson tijdens de gymles van groep 7/8 Groeneweg op 9 november 2016.

09/11/2016 - Robison spel

Expeditie robinson spel.

Drie groepen moeten een kokosnoot (bal) met behulp van allerlei materialen in de basket gooien.

Ze mogen alleen de kokosnoot aanraken als ze proberen hem in de basket te gooien.

Als de kokosnoot valt moet je helemaal overnieuw beginnen.

1) Met een touw spin de bal optillen, lopen en op een andere pilon leggen.

2) Met twee stokken de bal optillen, lopen en op de volgende pilon neerleggen.

3) Met 4 Knotsen de bal optillen, lopen en op de volgende pilon neerleggen.

4) Met 4 lintjes de bal optillen en bij de basket neerleggen.

5) Gooi de bal in de basket.

Het doel van het spel:  Winnen?????, Samenwerken, omgaan met elkaar,  omgaan met "mislukkingen", frustraties en verschillen.

Door groep 7/8 van de groeneweg is dit spel met veel spelvreugde en inzet gespeeld. Super, groot compliment!!
In de media kunt u foto's vinden van deze leuke gymles!

09/11/2016 - Foto's gymles centrum

09/11/2016 - Gym les Juliana school centrum

In de vorige blog vertelde ik hoe het gym / bewegingsonderwijs  op de Juliana school georganiseerd is .

nu een voorbeeld . Afgelopen dinsdag hebben de groepen 3 t/m 8 de volgende les gevolgd.

er werd gewerkt in drie vakken : Kleine groepjes, veel herhalingen  , veel oefenen , veel leren.

Vak 1 : Basketballen: set shot en lay up leren.

Vak 2: Kast lengte springen: hurk sprong en spreidsprong.

Vak 3: Tennislevels:  met instructie kaarten leren tennissen

en een  tik speleindspel.

11/10/2016 - Bewegen moet je LEREN!

image_750xn.jpg

Bewegen moet je leren.

“Bewegen is meer als een natuurlijk proces. Als een kind leert bewegen , dan lijkt dat vanzelf te gaan. Echter de natuurlijke biologische ontwikkeling wordt geprikkeld en gestimuleerd door de omgeving en wat het kind meemaakt”( Clark , 2007).

Kinderen gaan bewegen als je ze daartoe uitdaagt. Bij kleine kinderen lijkt of ze vanzelf deze bewegingen leren , maar ze worden door de omgeving uitgedaagd. Bijv :omrollen om mama te zien. Kruipen naar een speeltje, je optrekken en langs een tafel lopen. Omgekeerd kan dus ook, kinderen geen uitdagende omgeving aanbieden  of de verkeerde. Bijv:door jonge kinderen in een loopkarrretje te zetten om ze te leren lopen ontneem je ze de kans om te leren vallen bij het oprichten van af hun knieën. Hierdoor zullen  ze dus harder vallen als ze wel gaan lopen. Maar ook kinderen achter de computer / smartphone/ tv zetten in plaats van te laten buiten spelen

Diverse onderzoeken  tonen aan dat motorische verschillen voornamelijk worden veroorzaakt door verschillen in de bewegingservaringen die kinderen worden aangeboden / opdoen (stoden e.a , 2008)

Vaak hoor je dat de motoriek van de kinderen tegenwoordig achteruit is gegaan. Maar de motoriek is niet achteruit gegaan , alleen de zijn we vergeten dat ze dit moeten LEREN. LEREN door ze gericht uit te dagen.

Gymnastiek / lichamelijke opvoeding / bewegingsonderwijs is dus net zo als andere vakken op  de Juliana school een LEERvak (maar wel het leukste leervak!). De kinderen worden uitgedaagd om verschillende bewegingen te leren. Gym wordt op de Juliana school ook wel bewegingsonderwijs genoemd = Het onderwijzen / uitdagen in het bewegen en de verschillende bewegingsvormen.

Het bewegingsonderwijs op de Juliana school wordt gegeven van uit een vakwerkplan waarin de doelstellingen , de leerlijnen en werkwijze staat beschreven , die aansluit bij de visie van de Juliana school . Dit vakwerkplan zorgt er voor dat er een doorlopende lijn is van af de kleuters tot groep 8.

Een van de doelstellingen is om de leerlingen zo breed mogelijk te leren bewegen . Dit houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk verschillende bewegingen en bewegingsvormen aangeleerd krijgen. Zodat ze zich ontwikkelen tot een alround beweger en een basis meekrijgen , zodat ze de rest van hun leven blijven bewegen .

Als we de leerlingen willen LEREN bewegen moeten ze dus ook intensief bewegen (veel aan de beurt) komen. Hiervoor organiseren we de les zo dat er gewerkt wordt in verschillende vakken en in kleine groepjes. Hierdoor kunnen ze veel oefenen,  is er nauwelijks wachttijd en doen ze in een korte tijd veel bewegingservaring op.

In mijn Gymblog zal ik dus regelmatig stukje ,foto’s, video’s plaatsen , zodat u kunt zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van bewegen op de Juliana school.  Bewegingsonderwijs  op de Juliana school is veel meer als alleen maar klassikaal trefbal  ,  paaltjesvoetbal of apenkooien.

Van de basisbeweging bij de kleuters tot judo , frisbee, Rots en Water ,basketball ,veilig leren vallen, bewegen op muziek , circus, turnen en nog veel meer.

De Juliana school is een bewegende school waar de kinderen goed LEREN bewegen!