Wereldwinkel 3&8

De winkel

Van groep 8 Centrum

Op de locatie van de Julianaschool aan de Julianalaan vindt u op eerste verdieping de Wereldwinkel 3&8.

Deze wereldwinkel wordt ieder jaar gerund door de kinderen uit groep 8. Zij doen in een ‘wereldwinkelthema’ onderzoek naar hoe je een winkel moet runnen, welke functies er nodig zijn en wat deze allemaal inhouden. De kinderen kijken naar welke kwaliteiten je moet hebben voor bepaalde functies en kunnen op die manier gericht solliciteren op een functie. Zo zijn er directeuren, een inkoopgroep, een etalagegroep, een financiële groep, enz. waarin ieder zijn eigen taken heeft.

Om alles goed te laten lopen, hebben de kinderen regelmatig met de gehele groep een vergadering over de stand van zaken. Er moet veel samengewerkt worden, nagedacht worden over onder andere evenementen, het inkopen van producten en de inrichting van de winkel. Het ‘werken aan de winkel’ betekent dat er veel activiteiten de klas inkomen die voor de kinderen ertoe doen en waaraan zij graag willen deelnemen. Voor de leerkracht is er ook winst, want zij ziet talloze mogelijkheden de leerlingen verder te helpen zich in brede zin te ontwikkelen.

In de wereldwinkel vindt u producten als: wijn, hagelslag, jam, honing, thee en koffie. Allemaal Fair Trade. Ook verkopen wij allerlei non-food producten zoals fotolijstjes, sleutelhangers, beeldjes, kussentjes, dromenvangers en nog veel meer. Kom gerust eens kijken als u op zoek bent naar een leuk cadeautje of gewoon iets leuks voor uzelf!

Fair Trade

Wij kopen als wereldwinkel onze spullen bij Fair Trade. Fair Trade is een inkooporganisatie. Fair Trade betekent eerlijke handel. De boeren in de derdewereldlanden krijgen vaak te weinig geld voor hun producten en moeten werken onder slechte omstandigheden. Fair Trade zorgt er voor dat deze boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, zodat hun kinderen bijvoorbeeld naar school kunnen en ze onder betere omstandigheden kunnen leven en werken.

Als de boeren zich niet aan de regels houden koopt fair Trade geen producten meer bij die boer. Wij kopen in bij fair Trade omdat wij de mensen uit de derdewereldlanden willen helpen.